Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik keresztény felekezetnél...

Melyik keresztény felekezetnél van az "igazság"?

Figyelt kérdés

Megpróbálom kifejteni, jelenleg mi a problémám és hogy hogyan érzek.

Nagyjából 2 éve érdekel a keresztény vallás, talán 1 éve foglalkozom vele komolyabban is. Olvasom a Bibliát, próbálok fórumokon tájékozódni a különböző keresztény felekezetek tanításairól, szokásairól, liturgiájáról, csodákról, és valahogy egy ideje nagyon nyomasztóvá vált, hogy nem tudom hol van az "igazság". Nyomasztónak érzem, hogy nem tudom kinek van igaza, melyik felekezet követi leginkább Jézust, melyik felekezetnek vannak a leglogikusabb következtetései.

Ott kezdődik, hogy nem vagyok megkeresztelve, viszont szeretnék. Ennek kapcsán jutottam el oda, hogy egyaránt érzek egyfajta igazságot a római katolikus, a református és az evangélikus egyházban is. De honnan tudnám én, egy egyszerű ember eldönteni, hogy hol van az igazság? Hogy hét szentség van-e vagy csak kettő? Hogy hogyan lehet üdvözülni? Hogy a katolikus áldozás vagy a protestáns úrvacsoravétel a helyes? Hogy létezik-e purgatórium vagy sem?

Az üdvözülés kérdésében még katolikus papoktól is teljesen mást hallok. Egyik azt mondja, hogy a keresztség egy feltétel, a másik azt hogy nem. Az egyik azt mondja, hogy hit nélkül is lehet üdvözülni, mert oda kell bízni Isten elé mindenkit, a másik azt mondja, hogy csak a hit által lehetséges. Hol az igazság?

Szívesen olvasok értelmes vitákat is a hívektől a válaszokban, hogy miért gondolják, hogy az ő egyházuknak van igaza. Mert jelenleg nagyon sok logikus érvet látok minden oldalon és abszolút nem tudom, hogy hova lenne helyes csatlakoznom.

2021. szept. 1. 20:16
 91/136 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor oldoznak fel, ha visszamesz ahhoz, akitol elvaltal."

Egyáltalán nem biztos, hogy vissza kell menni hozzá. Mindenféle esetek léteznek. Pl. ha valaki három kisgyerekkel hagyta ott az alkesz-drogos házastársát, azt a gyerekek védelmében is tette, ilyenkor nem kell, hogy visszamenjen hozzá.

"Ha ovszert hasznal, soha. Na jo, lelkileg aldozhat

... csak rendesen nem."

Ez sem ennyire fekete-fehér. Vannak helyzetek, amikor átmenetileg az óvszer is oké. Egyéni elbírálás alá esik minden ilyesmi.

2021. szept. 7. 08:01
 92/136 anonim ***** válasza:
76%

"ez elegge reszletes szabalyozasa az eletnek"

Igen. Az életnek eléggé sok dolgában eligazít. Épp ez benne a jó: nem vagy magadra hagyva úgy, mint a protestánsok, akik még azt is kifogásolják, ha imádkozunk egymásért vagy kérjük, hogy mások imádkozzanak értünk (pl. ha Máriát kérjük, azon vannak a leginkább kiakadva).

2021. szept. 7. 08:03
 93/136 anonim ***** válasza:
100%
a protestánsok azt kifogásolják, hogy egymásért imádkoztok?
2021. szept. 7. 22:00
 94/136 anonim ***** válasza:
100%
Azt kifogásolják a protestánsok, ha nem közvetlenül Istenhez fordulunk, hanem másvalaki (pl. Mária vagy más szent) közbenjárását kérjük, tehát azt, hogy az a valaki is imádkozzon értünk, velünk.
2021. szept. 7. 22:25
 95/136 anonim ***** válasza:
100%

Igen, mert sokuk szerint helytelen mást kérni, hogy imádkozzon értünk, csak Istenhez lehet fordulni közvetlenül szerintük.

2021. szept. 7. 23:03
 96/136 anonim ***** válasza:
33%

Nem mondom, hogy mindenkinek baj, ha minden szabályozva van (pl. a fogamzasgatlas), van akinek így jó, ezt írtam is.

A protestánsok sincsenek magukra hagyva, náluk is vannak morális eloirasok, csak talan nem ennyire mindenre kiterjedo. Es kulonfele protestansok vannak, itt az evangelikusokrol van szo.

A kérdezonek írtam, információként.

Es a 91-es meg is erositi ezt, hiszen azt irja, hogy ha a gyerekek veszelyeztetve lennenek, AKKOR NEM KELL visszamenni a volt ferjehez, akitol elvalt es mar uj ferje van. De alapesetben igen.

Illetve

"Vannak helyzetek, amikor átmenetileg az óvszer is oké. Egyéni elbírálás alá esik minden ilyesmi."

De az egyház bírálja el, ez a lényeg. Azt is, hogy kivétel vagy, vagy nem. Es nem a hívo.

Még egyszer: nem azzal vitatkozom, hogy ez miért így van. De szerintem mielott valaki (a kerdezo) az egyház tagja lesz, errol is érdemes tudnia, és ezt továbbra is fenntartom.

2021. szept. 8. 01:29
 97/136 anonim ***** válasza:
100%

"Es a 91-es meg is erositi ezt, hiszen azt irja, hogy ha a gyerekek veszelyeztetve lennenek, AKKOR NEM KELL visszamenni a volt ferjehez, akitol elvalt es mar uj ferje van. De alapesetben igen."

Hülyeséget írsz, a katolikusok polgárilag is elválhatnak, a 91-es pedig csak egy példát hozott fel a számtalan okból, te pedig úgy állítod be, mintha ez lenne az egyedüli kizárólagos ok. Ez pedig nagyon csúnya ferdítés.

Egyedül az újraházasodás tilos, de nem a katolikus Egyház szerint, hanem Isten szava szerint. Az Egyház mindössze ezt elfogadja és tanítja. Tehát egy polgárilag különvált pár egyházilag továbbra is házas, hacsak nincs kimondva az érvénytelenség.

2021. szept. 8. 17:55
 98/136 anonim ***** válasza:
71%

"Tehát egy polgárilag különvált pár egyházilag továbbra is házas."

Igen, ahogy mondod: egy polgarilag elvalt par tovabbra is hazas (!), es ha ujrahazasodik, polgarilag, akkor vadhazassagban el es nem oldozzak fel alola. Ha meg akarja gyonni, AKKOR mondjak azt, hogy nem gyonhatja meg, menjen vissza az elso hazastarsahoz.

Nem hulyesegeket irok, ez igy van, ismerek ilyet.

De te is beismered, hogy az egyhaz donti el, kinek nem kell visszamenni a ferjehez, vagy hogy az egyhaz ervenyteleniti-e a hazassagot vagy hogy atmenetileg hasznalhat-e valaki ovszert. Ez egy nem katolikus, vagy egyhazhoz nem tartozo ember szemeben esetleg nagyon furcsa.

2021. szept. 8. 18:23
 99/136 anonim ***** válasza:
100%

"Ha meg akarja gyonni, AKKOR mondjak azt, hogy nem gyonhatja meg, menjen vissza az elso hazastarsahoz.

Ebből látszik, hogy mekkora hülyeségeket írsz és fogalmad sincs az egészről. Nem mondanak neki olyat, hogy menjen vissza első házastársához. Azt viszont mondják, hogy nem élhet parázna kapcsolatban mással. Nem tudom minek kell végletekben gondolkodni mindig.

"De te is beismered, hogy az egyhaz donti el, kinek nem kell visszamenni a ferjehez"

Senkinek se kell visszamenni, megkérlek, hogy ne írj ilyen hazugságokat. Mindenki dönthet szabadon, hogy külön szeretne-e élni, nem szól bele az Egyház.

"vagy hogy az egyhaz ervenyteleniti-e a hazassagot"

Ezt egy bíróság mondja ki, nem az Egyház dönti el. A házasságot pedig nem érvénytelenítik, hanem kimondják, hogy eleve nem volt érvényes. Például kényszerből ment hozzá a másik félhez, vagy valami súlyos dolgot titkolt a másik fél, ami csak később derült ki.

2021. szept. 8. 19:49
 100/136 anonim ***** válasza:
33%

Jo, akkor nem ervenyteleniti az egyhaz, hanem kimondja, hogy sosem volt ervenyes. Ez meg jobb.

Szerintem lezarhatjuk ezt a beszelgetest, ha mindig arra futsz ki, hogy en "hulyesegeket" irok es "azt sem tudom, mirol beszelek".

Nyilvan nem az ujjambol szoptam ezeket. Megtortent eset, hogy azt mondta a pap egy frissen szult anyanak, hogy nem hasznalhat ovszert sem, es egy masiknak, hogy menjen vissza a ferjehez, ne is probalja meggyonni, hogy miutan elvalt, uj kapcsolatban el.

De maradjunk annal, amit ti irtatok: az egyhaz donti el hogy egyeni esetkent atmenetileg hasznalhatsz-e ovszert a hazassagban. Vagy hogy eleve ervenytelen volt-e az egyhazi hazassagod.

Innentol a kerdezo mar tudni fogja, mirol van szo.

2021. szept. 8. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!