Melyik keresztény felekezetnél van az "igazság"?
Megpróbálom kifejteni, jelenleg mi a problémám és hogy hogyan érzek.
Nagyjából 2 éve érdekel a keresztény vallás, talán 1 éve foglalkozom vele komolyabban is. Olvasom a Bibliát, próbálok fórumokon tájékozódni a különböző keresztény felekezetek tanításairól, szokásairól, liturgiájáról, csodákról, és valahogy egy ideje nagyon nyomasztóvá vált, hogy nem tudom hol van az "igazság". Nyomasztónak érzem, hogy nem tudom kinek van igaza, melyik felekezet követi leginkább Jézust, melyik felekezetnek vannak a leglogikusabb következtetései.
Ott kezdődik, hogy nem vagyok megkeresztelve, viszont szeretnék. Ennek kapcsán jutottam el oda, hogy egyaránt érzek egyfajta igazságot a római katolikus, a református és az evangélikus egyházban is. De honnan tudnám én, egy egyszerű ember eldönteni, hogy hol van az igazság? Hogy hét szentség van-e vagy csak kettő? Hogy hogyan lehet üdvözülni? Hogy a katolikus áldozás vagy a protestáns úrvacsoravétel a helyes? Hogy létezik-e purgatórium vagy sem?
Az üdvözülés kérdésében még katolikus papoktól is teljesen mást hallok. Egyik azt mondja, hogy a keresztség egy feltétel, a másik azt hogy nem. Az egyik azt mondja, hogy hit nélkül is lehet üdvözülni, mert oda kell bízni Isten elé mindenkit, a másik azt mondja, hogy csak a hit által lehetséges. Hol az igazság?
Szívesen olvasok értelmes vitákat is a hívektől a válaszokban, hogy miért gondolják, hogy az ő egyházuknak van igaza. Mert jelenleg nagyon sok logikus érvet látok minden oldalon és abszolút nem tudom, hogy hova lenne helyes csatlakoznom.
9#:
Én nem a nehezebben értelmezhető dolgokra értettem, hanem azokra a dolgokra, amiket kerek perec leír a Biblia, aztán egyes felekezetek figyelmen kívül hagyják és most tényleg olyan dolgokra értem, amit egy két éves gyerek is megért.
Rengeteg sallang rakódott Jézus tanításaira. Komplett ceremóniák, tovább gondolt "tanítások" mint pl a szentháromság eszméje csapódott hozzá, -gondolom az aktuális pápák legjobb szándékkal, és hogy, bizonyítsák hogy méltók a posztra, tovább gondolták-, de ezek nem helyes dolgok. Ha objektíven megnézitek az elmúlt kétezer évben az egyház cselekedeteit, egy szörnyű kegyetlen szervezet képe fog kirajzolódni, ami köszönőviszonyban sincs a kiindulási tanítasokkal, a Jézusi tanokkal.
Az Unitáriuson nem láttam (felszínesen olvastam csak róluk) ezeket a jegyeket.
Nem teljesen értem, hogy mit beszélsz. Például a Biblia leírja, hogy Jézus feltámadt, az unitáriusok azt mondják, nem támadt fel. Sőt Jézus maga mondta, hogy fel fog támadni. Vagy már Jézus is hozzágondolt saját tanításaihoz?
Az a baj, hogy neked nem csak az unitáriusokról rendkívül felszínes az ismereted, hanem úgy általában mindenről a kereszténységgel kapcsolatban. Így azért elég bátor vagy, hogy tettél egy erős kijelentést korábbi hozzászólásodban.
13# ne legyél szemellenzős.
Az unitáriusok nézete szerint Jézus nagy ember és Isten prófétája volt, talán még természetfölötti lény is, de nem maga Isten.[3] Úgy vélik, hogy a Biblia és Jézus tanításai nem sugallják egy hármas osztatú Isten létezését és nem hisznek Jézus istenségében. Ezen kívül elutasítanak számos más keresztény tant is, beleértve az eredendő bűnt, az eleve elrendelést,[4][5] és a Biblia tévedhetetlenségét.[6]
Ezt a Wikipédia írja, és ez mind helyes.
A kereszténység lényege: Jézus Krisztus megismerése, követése.
Személyesen kell vele találkoznod, ezt viszont olyan emberen keresztül tudod elérni, akinek szintén személyes kapcsolata van Jézussal.
Nem embereknek kell elhinned, hanem megtapasztalnod kell.
Én több mint harminc éve győződtem meg róla, hogy Jézus Krisztus élő személy. Sok természetfeletti dolgot megéltem.
Hidd el, ez az új élet sokkalta csodálatosabb és fantasztikusabb annál, amit valaha is reméltél.
A felekezetek pedig emberi kreálmányok. Mi emberek nem vagyunk tökéletesek, ezért lehetnek kisebb-nagyobb eltérések a bibliai igazságoktól.
Jézus maga mondja: "Nem minden, aki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát." Máté 7:21
"Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam." János 14:6
Szívesen beszélek veled, aztán majd te hozod meg a döntést, ahogy jónak látod.
Kedves Kerdezo!
Szerintem nincs olyan, hogy az egyiknel van "az" igazsag es a tobbinel nincs.
En ugy gondolom, hogy a kulonbozo felekezetek emberek altal jottek letre, es kulonbozo modon fejezik ki ugyanazt. A kulonbsegeknek sokszor tortenelmi, kulturalis, sot politikai okai vannak, es ezek az okok messzire vezetnek. Az ellenteteknek, sot ellensegeskedesnek is emberi, tortenelmi serelmek allnak a hattereben.
Nyugodtan valaszthatsz az alapjan, hogy hol erzed jol magad, hogy melyik egyhaz tanitasara rezonal a legjobban a lelked. Az sem baj, ha nem ertesz egyet mindennel abban a felekezetben sem, ahol vegul kikotsz.
En nagyon szeretek ott lenni, ahol vagyok, el is tudom mondani, hogy miert. De masok felekezetét is tisztelem, szivesen megyek mashova is templomba, ha ugy adodik. A kulonbsegek neha nagynak tunnek, es vannak is, akik szeretik felfujni meg ragni a gittet, de szerintem mindenki kereszteny es ez a lenyeg. (Sajnos, sokszor maguk az egyhazak is szeretik magukat mindenkinel kulonbnek hirdetni.)
Nagyon jo, hogy ilyen jol megismerted mindet, es latod a kulonbsegeket, tortenelmi hatteret, doktrinakat, erkolcsi tanitasokat. Most mar szerintem nyugodtan hallgathatsz a megerzesedre, intuiciodra.
Oda menj, ahol a leginkabb novekedni tudsz a hitben es ahol leginkabb erzed Isten jelenletet.
Barhol is allapodj meg, Isten aldjon!
"a Wikipédia írja, és ez mind helyes"
Helyesnek helyes, olyan szempontbol, hogy tenyleg ezeket valljak az unitariusok, De nem latod a lenyeget: aki szerint Jezus nem Isten, az nem kereszteny.
A 18-as válasz jól írja.
Máskülönben meg sosem értettem, hogy Istent miért kell kihagyni a döntésből, ha egyszer valaki állítólag hisz benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!