Szerintetek létezik szabad akarat?
Mi az álláspontotok ezzel kapcsolatban? Egy barátommal vitatkoztunk ezen, és igazából nem tudtunk dűlőre jutni a kérdésben. Ha ateista álláspontból közelítjük meg a dolgot (tehát kihagyjuk istent), akkor mondhatjuk hogy minden dolog ezen a világon ok-okozati összefüggésben van egymással, és ugye a materiális világon belül működik, tehát anyagból áll. Akkor el lehet mondani hogy az érzelmeink, a gondolataink, a döntéseink is, biológiai, kémiai, folyamatok eredményéből erednek, amik előre kikövetkeztethetőek, ugyanúgy ahogy bármilyen folyamatot és annak eredményét előre tudhatjuk, amennyiben látjuk az összes összetevőjét. Ha viszont ez így van, akkor a döntés lehetősége nem más mint illúzió, és igazából minden előre "meg van írva".
Egyébként a keresztények álláspontját sem igazán értem a dologban. (Lehet hogy felekezetfüggő) Elméletileg ugye van isten, aki mindentudó, mindenható. Ez az isten valamilyen formában megteremti a világot, amibe olyan lényeket rak (angyalok, emberek), akiknek szabad akaratot biztosít. Viszont ha isten mindentudó, akkor neki a világ teremtésének kezdeti fázisában tudni kellett hogy milyen lesz az, hiszen ő egyszerre látja az anyagot, illetve az anyagon kívülit, és pontosan tudnia kellet hogy milyen következményekkel jár a teremtése. Tudnia kellett arról hogy pl Lucifer fellázad ellene, tudni kellett arról hogy az ember bűnbe fog esni, vagy bármiről ami történik a világban hiszen mindent tud. Viszont ha ez így van, akkor milyen alapon kéri számon a teremtményeit a döntéseik miatt, amikor ő tette ilyenné őket?
Előre is köszi ha valaki elolvasta az agymenésemet.
"Egy robotnak van szabad akarata, ha éppen nem erőszakolják?"
Engedd el, ez neked nehéz téma
,,Biblia szerint Isten előre elkészítette a szentek cselekedeteit, emellett csak az lehet hívővé és kaphat kegyelmet Istentől, akit Ő kiválaszt. Ajánlom a Rómaiakhoz írt levél 9. fejezetést. Jézus pedig ezt mondta: "És monda: Azért mondtam néktek, hogy senki sem jöhet én hozzám, hanemha az én Atyámtól van megadva néki." János 6.65,,
-Nem tudom elhinni hogy504 éve még mindig elhiszik azt az ERETNEK kettős predesztinációt. Jézus maga mondta hogy aki zorget nála vbeengedi meg hogy bárki aki hisz az üdvözűl akkor egyik szavával nem veri a másikat. Kálvin nem volt Jézus apostila csak egy jogász aki hamis dolgot belemagyarazott a Bibliában és az akkori római katolikus egyház meg lehet még a mostani is elhiszi mert megengedte hogy ezt a tanát működtetése meg sok református pap is elhiszi mert nincsenek vezetve a Szentlélek által. Kálvin sem volt hisz mondom apostol sem volt sem tanítványai.
Én is Keresztény Kálvinista vagyok de ha a vallás és az eleve elrendelés Elhivése között kéne válasszak akkor a Vallásom tagadnám le. Az eleve elrendelés nem igaz, nem is volt és nem is lesz valóság. A régi Szentatyám se tanították a Szenthagyományban akik magyarázták a Biblia szavait és felállították a keresztény egyház teológiáját, szabályait meg 1054 előtt. Ezt csak Kálvin hozta be és fel se tűnik senkinek hogy ha ez igaz tanítás akkor hogy hogy 1500 évvel.kesobb jött.
Nem, az igaz tanításokat Krisztus alapította és az apostolok meg azok tanítványai meg az Egyházatyáink írták le és azokat kell elhinni.
Igen, létezik szabad akarat.
Isten akarata szabad.
Így aki isten akarata szerint és, az a szabad akaratot követi.
Létezik szabad akarat és van predesztináció is. A kettő nem zárja ki egymást feltétlenül, mivel az embernek szabadon van lehetősége döntéseket meghozni és választani a jó és rossz között, azonban a következményeit vállalnia kell. Isten előre tudta, hogy ki mit fog tenni és, hogy kik fognak végül üdvözülni, elkárhozni. Mindenki számára nyitva az ajtó (és a döntéseinket Isten előre tudja), a jó és rossz közötti döntéseket meghozhatja az ember szabad akaratából.
Tehát van szabad akarat.
Imádom azokat a hívőket, akik a legnagyobb hülyeségeket írják le fapofával.
Tudod, ha az isten MINDENT előre tud - akkor NINCSEN szabad akarat!
59, hat igen, akkor tulajdonkeppen csak illuzio a szabad akarat.
Mondjuk az nem ertem, hogy ha Isten mindent tud, azt is, ki fog a Mennybe jutni es ki nem, akkor minek ez az egesz hercehurca a foldi lettel? Akkor mehetne mindenki eleve oda ahova fog a halala utan, es akkor egyetlen embernek sem kellene szenvednie. A leendo pokollakoknak sem, meg a leendo mennylakoknak sem a leendo pokollakoktol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!