Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen bizonyítékokat tudtok...

Milyen bizonyítékokat tudtok arra hogy az isten akiben hisztek létezik? (azt is írjátok le légyszíves hogy milyen vallásúak vagytok)

Figyelt kérdés

2020. nov. 5. 20:51
❮❮ ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... ❯❯
 131/231 A kérdező kommentje:

130

Nem fogom most mindet kielemezni. Majd meg látjuk mire jutunk az egyikkel először.

"Tapasztalati tény, hogy a világban egyes értelem nélküli természeti lények célszerűen működnek. Azonban az értelem nélküli lények csak akkor irányulnak célra, ha őket egy értelmes lény a célra irányítja, ahogy a nyílvesszőt irányítja az, aki nyilaz. "

[link]

"egyes értelem nélküli természeti lények célszerűen működnek"

Korrekt.

"Azonban az értelem nélküli lények csak akkor irányulnak célra, ha őket egy értelmes lény a célra irányítja, ahogy a nyílvesszőt irányítja az, aki nyilaz."

Mint a fenti linken is volt nem egy értelmes valami kell nekik hanem egy adott fajtájú hatás. A hatást szolgáltathatja ember is ha azt értelmesnek tekintjük. Azonban sok esetben a természet működése határozza ezeket meg. Azt pedig a fizikai törvények határozzák meg.

Tehát nem kell léteznie olyan értelmes lénynek aki minden természeti lényt célra irányít.

Vagy ha valamit rosszul értelmeztem szerinted akkor javíts ki. (bár ezt általábban nem kell mondani )

De az én olvasatom szerint ez így nem állja meg a helyét.

(köszönöm hogy nem csak a linket küldted el hanem bemásoltad hogy konkrétan mi a lényeg)

"Tapasztalati tény, hogy a világban létesítő okok vannak. "

Mit tekintesz létesítő okoknak?

2020. nov. 23. 12:36
 132/231 Kései Sirató ***** válasza:
93%

AZ élőlények kifejlődését, működését pl. genetikai programok határozzák meg.

Az első program magától jött volna létre? Én nem tudom ezt elhinni. Van egy Programozó, aki Isten.

2020. nov. 23. 13:03
 133/231 anonim ***** válasza:
82%

"...Kant úgy vélte, hogy az ötödik út (célirányosság) kizárólag a hasonlóságra támaszkodik. Például találunk egy órát és ebből következtetünk az órás létére, ugyanígy a természet célszerű rendjéből az alkotóra. Azonban ebből a hasonlóságból semmi nem következik, ha valami mégis az csakis a dolgok rendezője lehet és nem a dolgok létesítő oka. Erre az ellenvetésre először azt tudjuk mondani, hogy az ötödik út nem a hasonlóságra támaszkodik, hanem arra a tényre, hogy a világban az értelem nélküli lények célszerűen működnek. Másodszor pedig azt, hogy a dolgok létesítő okával nem az ötödik, hanem a második út foglalkozik.

...

Sokan a véletlennel magyarázzák az értelem nélküli lények (például atomok) célirányos működését. Azonban az értelem nélküli lények lényegüknél fogva közömbösek bármilyen elrendeződés irányába, tehát szükségképpen tőlük különböző oknak kell célirányosan elrendezni őket. Ami pedig a véletlent illeti, az nem olyan létmozzanat, aminek nincs oka, csak mi nem ismerjük azt. Például, ha pénzt találunk az utcán, annak is van oka, mégpedig kettő: valaki leejtette és mi arra mentünk.

...

Sokan úgy gondolják, hogy Newton mozgástörvénye megcáfolta Tamás első útját, mivel egy test egyenes vonalú, egyenletes és megszakítatlan mozgását nem kell külső mozgatóra, vagy változtatóra visszavezetnünk. Azonban az egyenes vonalú egyenletes mozgás a változás hiányára példa. Az első mozgástörvény ki is mondja, hogy ezen mozgásban változást csak kívülről jövő hatás idézhet elő, vagyis Newton ugyanazt állítja mint Tamás, hiszen az első út nem a mozgásra, hanem a változásra hivatkozik

...

Az abszolút való létének bizonyítása (az öt út) után rögtön felteszi a kérdést, hogy ez a szükségszerű lény anyagi természetű-e, és bizonyítja, hogy nem: 1. Tapasztalati tény, hogy egy test sem lehet változatlan változtató. 2. Az első lénynek szükségszerűen actusban kell lennie, és egyáltalán nem lehet potentiában, ámde minden test potentiában van. 3. A test vagy élő, vagy élettelen. Az élő test viszont nem mint test él, hiszen akkor minden test élne. Vagyis valami más élteti a testet, ámde az ami a testet élteti, nemesebb mint a test, tehát az abszolút valónak szükségszerűen szellemi létezőnek kell lennie. A természetes ész által ennél tovább nem lehet jutni, viszont az abszolút való létezésének bizonyításában egy olyan formához jutunk, mely a keresztény istenképnek legjobban megfelel."

A linkben sok mindenre van válasz, jó volna elolvasnod valamikor. Üdv. Isten áldjon!

[link]

2020. nov. 23. 13:03
 134/231 A kérdező kommentje:

132.

Számomra teljesen hihető a genetikai programok "magától" létrejötte.

[link]

133

Visszatérünk rá ha több időm lesz.

2020. nov. 23. 13:16
 135/231 Kései Sirató ***** válasza:

132 voltam.

Egy számítógépes program is bonyolult annyira, hogy magától nem íródik. Lehet, hogy majd programok tudnak újabb programot írni, de az első programot ember írta, az első számítógépet ember tervezte és alkotta. A genetikai programok viszont sokkal bonyolultabbak, neked bizonyára nagy a hited, hogy el tudod hinni azt, hogy ilyen értelmes és müködőképes programok mögött és fölött nincs senki, én viszont nem.

2020. nov. 23. 13:30
 136/231 A kérdező kommentje:

135

Szörnyűek ezek a hitetlenek. (csak vicc)

Vannak programok amik saját kódjukat írják vagy másikat.

Igen, értelmes és működőképes programok. De mint sokszor a programokat ez se úgy íródott hogy valaki egyszer 0-ról meg írta.

Kialakultak az alapok aztán rengeteg próbálkozással létrejöttek összetettebbek és még összetettebbek. Közben pedig rengeteg nem életképes is volt.

Ha volt egy programozó akkor miért kellet az a sok hibás, működésképtelen kód?

2020. nov. 23. 13:52
 137/231 anonim ***** válasza:

Nem, nem alakulnak ki maguktól semmilyen alapok, sem alaplapok, sem processzorok, sem vírusok. Kitalálják, létrehozzák, elgondolják őket.

Kérdező, miért akarod ennyire tudni, hogy mások miért hisznek.

Szeretnél hinni, vagy netán a szakdolgozatodhoz kell ez a sok válasz?

2020. nov. 23. 15:16
 138/231 A kérdező kommentje:

137

Miért ne alakulhatna ki?

Azt elhiszed hogy egy isten van annak nem kell kialakulni sem mert létezett mindig. De az hogy több milliárd atom, molekula, stb miközben össze vissza keveredtek rengeteg éven keresztül úgy kapcsolódtak össze hogy abból kialakuljon egy nagyon kis kezdete annak ami ma van?

Egyébként nem reagáltál semmit arra hogy isten miért csinált hibás és nem működő kódokat?

"Szeretnél hinni, vagy netán a szakdolgozatodhoz kell ez a sok válasz?"

Nem hiszem hogy sikerülne át téríteni. De ez is kiderül majd egyszer. Egyébként nem azért hogy higgyek, vagy szakdoga miatt.

Ez a kérdés már felmerült párszor előzőleg is.

Ha nagyon érdekel keresd vissza.

A sok válasz egyébként nem KELL. Csak így alakult.

2020. nov. 23. 17:01
 139/231 A kérdező kommentje:

137

"Ez a kérdés már felmerült párszor előzőleg is.

Ha nagyon érdekel keresd vissza."

Ez lehet kicsit ellenségesen hangzott.

Bocsi csak már felmerült párszor és hasonló dolgokkal is volt már pár kisebb vita (amit meg nyertem szerintem).

Lényegében a sok válasz csak így alakult mint írtam.

A kérdés pedig kíváncsiságból és mert egy kis vita nem árt míg normálisan csinálják. Sokat lehet belőlük tanulni.

2020. nov. 23. 18:42
 140/231 anonim ***** válasza:
91%

NoAnonim vagyok

"Nő esetén is nagyobb az esélye annak hogy gyereke lesz ha sok különböző pasival fekszik le. Szerintem."

(Akkor nagy az esélye, ha egyikojukkel eltalálja azt az idopontot, amikor termékeny.)

Az ember genjeinek atadasa nem csak abbol all, hogy szaporodik, hanem addig gondoskodni kell az utodrol, amig sajat maga is szaporodni nem tud. Az emberi utod eletkeptelen es szaporodaskeptelen allapotban szuletik, es hosszu evekig el kell latni. Tehat az ember 2 szulos faj, mert az egyik 24 oraban az utodokat tartja eletben, a masik ehhez gondoskodik taplalekrol, biztonsagrol stb. Azert kell elvileg a nonek monogamnak lenni, hogy a ferfi legalabb nagyjabol biztos lehessen, hogy a sajat utodait neveli.

Aztan meg hat tudod: a no lefekszik 15 ferfival egy honapig, valamelyiktol terhes lesz, utana kb. 1 evig nem tud megtermekenyulni. Tehat az allando ossze-vissza "keresgetesnek" sok ertelme nincs.

3. "De ha létezik túlvilág akkor is lényegében csak azok a dolgok számítanak ott már amik befolyásolják hogy te a menybe vagy a pokolba kerülsz-e."

Pontosan nem latom, ez hogy jott ide(?) Nem irtam, hogy az az elet ertelme, hogy legyen alapja eldonteni Istennek, hogy hova kerulok. Tegyuk fel, hogy nem is hiszek a pokolban es a mennyben. Olyan szempontbol ad ertelmet Isten az eletemnek, hogy tudom, hogy valaki ertelemmel hozott engem letre, es az eletemnek celja van, meg ha en nem is tudom, mi az. Mert o tudja.

"Az hogy nincs feltétlen valami értelme attól még lehet az embernek célja, attól még élvezheti az életet, attól még szereti őt a családja és a családja is őt (esete válogatja)."

Persze! Csak ha belegondolok nagyon melyen, akkor nem tudom elfogadni, hogy minden veletlen.

"Nem lehet hogy ez azért tűnik ilyen hatalmas dolognak mert ennek az elfogadása át írná az összes eddigi nézetedet?"

Mi tunik hatalmas dolognak? Hogy nincs az eletnek ertelme?

Mar irtam, hogy en osztonbol, intuicio alapjan hiszek Istenben. Szamomra biztos, hogy van, mert érzem a jelenlétét. Nem azert, mert vegiggondoltam a lehetosegeket hideg fejjel, es emellett kotottem ki. Neha itt-ott szembesulok azzal, hogy masok maskepp látják, pl. elolvasom Dawkins "Isteni teveszme" c. konyvet, amiben leirja a saját materialista világnézetét. Elkepzelem, milyen lenne ugy elni, hogy azt gondolom. Es ugy erzem, hogy ugy nem tudnek elni.

Ugyanigy masok abban nyugszanak meg, hogy nincs Isten. Vagy ugy erzik, hogy nincs.

"Mi az a tudat és kiknek is van? Először ezt kéne meg vitatni aztán azt hogy miért is van?"

Ezen egyfolytaban vitaznak a filozofusok, a biologusok stb. es nem tudjak, egyelore. Marmint hogy mi az es miert van, ez nem lejatszott meccs.

"De mégis vannak olyan kutyák akik képesek az otthonuktól nagyon messze elmenni és lopni a boltból. Ezt lehet betanították neki de lehet hogy tényleg ennyire okos. Nem látom okát miért ne lehetne tudatuk."

Nem tudom, ezt mar irtam, hogy nem tudom. A tudomány (nem én) most azt mondja, a kutyáknak vannak kognitiv képességei ("gondolkodnak"), reflexeik (ezért taníthatóak), de nem tudnak elvonatkoztatni. Tehát múltbeli és jovobeli dolgokon nem merengenek, nem szoronganak. Húst úgy lop, hogy mondjuk elkóborol, egyszer csak megérzi az élelmiszerbolt illatát, abban a hússzagot, és megy az osztonei után. Vagy: egy adott bolt kornyékén már tobbszor járt, és memória alapján megy célirányosan oda. Ezt mondja most a tudomany, en nem tudom.

2020. nov. 23. 21:55
❮❮ ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!