Milyen bizonyítékokat tudtok arra hogy az isten akiben hisztek létezik? (azt is írjátok le légyszíves hogy milyen vallásúak vagytok)
Kérdező, sokkal logikusabb lenne azt mondanod, hogy nem tudod, hogy létezik-e Isten.
Nem hiszed és nem tudod. Ezek a kijelentések megfelelnének a logika szabályainak.
Nem csak oxigén kell az emberi élethez, hanem nagyon sok más tényező. Én tanultam arról, hogy léteznek szulfátredukáló anaerob baktériumok itt a Földön, más bolygókról nem tudom, hogy máshol léteznének-e.
Az meg végképp nem érv, hogy Isten azért nem létezik, mert mi lenne a dolga, ez kb. olyan okfejtés, mintha egy hangya próbálna megérteni egy embert.
Kérdező, szerinted nincs lélek (szerinted a pszichológia egy hivatalosan elismert áltudomány), vagy inkább azt tartod, hülyeségnek, hogy a lelkünk tovább él a halálunk után?
Én nem hiszek a lélek halhatatlanságában, de van lélek, hiszen vannak lelki jelenségek az életünkben (érzelmek, érzékelés, időérzékelés, és lelki traumák, lelki megrázkódtatások, gyász, stb.).
Istenben is hiszek, mert szerintem sokkal nagyobb hit kellene ahhoz, hogy hinni tudjak a semmiben, a véletlenszerűen kialakult életben.
A Bibliából azt olvastam, hogy van feltámadás, hitem szerint egyszerre támad fel a test és lélek.
88.
Azt előzőekben már megvitattuk hogy ha isten a teremtésen kívül másba is beleszólna akkor azzal elvenné tőlünk a szabad akaratot.
89
"A lelki eletem soran erem el azt, ami bennem halhatatlan. Ugy erzem, a lelki elet soran teremtek kapcsolatot a termeszetfelettivel, es ez a kapcsolat atalakit engem es az eletemet, materialis stb. szinten is."
Tehát a lelked az ami kapcsolatba lép istennel és elvileg akkor ez befolyásolná a cselekedeteidet ha jól értem?
"Esetleg gondolj a lelkiero, lelkiismeret, lelkiallapot szavakra."
Ezekben a szavakban szerepel a lélek de a lelkierő csak kitartás, a lelkiismerethez sem kell lélek. a lelkiállapot pedig meglátásom szerint csak érzelmi állapot amihez nem kell lélek.
"Ezert nem erdemes az istenhivoket egy bamba birkanyajkent elkepzelni,"
Ez az elképzelés pedig pont az istenhívőktől származik.
"itt is vannak, akik szo szerint probaljak a Bibliat kovetni es csak ugy dolnek beloluk a Biblia-idezetek. "
Igen. Felüdülés végre elszakadni tőlük.
Véleményem szerint. Az érzelmekhez, gondolkodáshoz stb. nem szükséges egy lélek. Ha pedig arra szolgálna hogy isten azon keresztül befolyásoljon engem akkor azzal elvenné a szabad akaratomat (mindegy hogy én ezt elfogadnám-e vagy sem főleg mert ha engem befolyásol az hatással van másokra is és akkor azokat is befolyásolja akik ezt nem fogadják el).
Ilyen módon a lélek pedig megint csak egy olyan dolog aminek semmi jelentősége.
91
"Kérdező, sokkal logikusabb lenne azt mondanod, hogy nem tudod, hogy létezik-e Isten."
Lenne valami amire próbálnám rávezetni a dolgokat. Azért rávezetni mert amikor legutóbb próbáltam elmagyarázni valakinek nem kimondottan értette meg. Most meg próbálok egy lassabb megközelítést.
"Nem csak oxigén kell az emberi élethez, hanem nagyon sok más tényező. Én tanultam arról, hogy léteznek szulfátredukáló anaerob baktériumok itt a Földön, más bolygókról nem tudom, hogy máshol léteznének-e."
Soha nem is állítottam hogy csak oxigén kell. Azonban az élet kialakulásához nem csak azok a tényezők jók amik az ember kialakulásához kellenek. (az az oxigén szint ami a mai világunkban van sem volt meg kezdetben hanem idővel a kezdeti életformák alakították ki.)
"Az meg végképp nem érv, hogy Isten azért nem létezik, mert mi lenne a dolga, ez kb. olyan okfejtés, mintha egy hangya próbálna megérteni egy embert."
Ez nem egy konkrét érv volt azonban nem sikerült meg cáfolnod még hogy mi is a dolga.
92
"(szerinted a pszichológia egy hivatalosan elismert áltudomány)"
Ilyet sose állítottam de nem egy nem mérhető dolgot kezelnek a pszichológusok hanem az elmédet. Az pedig nem egy halhatatlan természet feletti dolog csak egy halomnyi adat.
"vagy inkább azt tartod, hülyeségnek, hogy a lelkünk tovább él a halálunk után?"
Mivel szerintem nincs lélek ezért nem, nem értek egyet a tovább élős dologgal. Az agyad pedig a halálod után elbomlik és elveszik az a halom adat ami benne volt.
"Én nem hiszek a lélek halhatatlanságában, de van lélek, hiszen vannak lelki jelenségek az életünkben (érzelmek, érzékelés, időérzékelés, és lelki traumák, lelki megrázkódtatások, gyász, stb.)."
Attól még hogy benne van valamiben a lélek szó nem lesz lelki. A lelki traumát mondhatom úgy hogy érzelmi trauma.
Érzelmek és stb amiket felsoroltál azok vannak de nem egy bennem rejlő nem definiálható valami irányítja őket hanem az agyam.
"Istenben is hiszek, mert szerintem sokkal nagyobb hit kellene ahhoz, hogy hinni tudjak a semmiben, a véletlenszerűen kialakult életben."
Én vagyok a legnagyobb hívő itt? :D
Amúgy nem a semmiben. Inkább csak hogy nincs egy isten aki valami szándékkal csinálta a dolgokat.
Nem véletlenszerűen kialakult életben hiszek hanem a fizika törvényei alapján lezajlott események következtében kialakult.
"A Bibliából azt olvastam, hogy van feltámadás, hitem szerint egyszerre támad fel a test és lélek."
Az ítéletnapira gondolsz?
85
Erre nem kaptam választ.
"Minek van lelke csak az embernek vagy másoknak is?"
Valószínűleg belefognak kötni de gondoltam meg próbálkozok vele.
Gondoljatok a lottóra. Milyen kicsi az esélye annak hogy nyer valaki. De mégis úgy hogy ha elég sokan próbálkoznak (sok sok bolygó van) akkor azzal nő az esélye hogy 1 valaki legalább nyer. (egyiken legalább kialakul az élet).
Nagyon tájékozatlan vagy a pszichológia témakörében.
A pszichológia egyik tudományos területe pl. az alvásvizsgálat. Nyilván nem hallottál még arról, hogy mi minden mérhető az alvás laboratóriumokban.
Azt elismered, hogy léteznek érzelmek, de mit gondolsz mondjuk az érzéki csalódásról, ha nem tekinted lelki jelenségnek?
Alapfogalmakkal nem vagy tisztában és Isten létezéséről akarsz társalogni.
Nehéz megértened, hogy Isten létezése emberileg nem bizonyítható?
Miért nem kötöd le magad inkább valami matek, vagy fizika tétellel, ami bizonyítható?
Kedves pszichológusunk.
"Azt elismered, hogy léteznek érzelmek, de mit gondolsz mondjuk az érzéki csalódásról, ha nem tekinted lelki jelenségnek?"
Például az optikai csalódás amik az agyműködéséből adódnak? Az is csak az agyad műve. Ezek nem természet feletti dolgok. De ezt neked is tanulnod kellet a pszichológiai tanulmányaid során.
"A pszichológia egyik tudományos területe pl. az alvásvizsgálat. Nyilván nem hallottál még arról, hogy mi minden mérhető az alvás laboratóriumokban."
Igen alvás közben rengeteg dolgot lehet mérni.(agyhullámokat)
Mondj valami konkrétat ami szerinted ott a lélek létezését bizonyítja. Vagy amiért ezzel előhozakodtál.
"Nagyon tájékozatlan"
Ennyit arról hogy a hívőket sértegetik.
"Alapfogalmakkal nem vagy tisztában és Isten létezéséről akarsz társalogni.
Nehéz megértened, hogy Isten létezése emberileg nem bizonyítható?
Miért nem kötöd le magad inkább valami matek, vagy fizika tétellel, ami bizonyítható?"
Az hogy az alapfogalmakkal nem vagyok tisztában az a te meglátásod az én meg látásom szerint pedig pont ellenkezőleg. Te nem vagy tisztában a dolgokkal.
Ha valami nem bizonyítható akkor arról már ne is beszéljünk. Ez az nehogy véletlen beszéljünk bármiről is. Mindenki legyen néma és égessünk el minden könyvet biblián kívül. Ezt szeretnéd?
Attól még hogy nem bizonyítható még lehet róla beszélni.
Vagy nem vagy elég biztos benne hogy nem lehet megcáfolni? Félsz hogy még a végén megcáfoljuk? Ha elég biztos vagy a hitedben akkor meg miért probléma?
Nem te fogod megmondani nekem hogy mit csináljak. Azt teszek amit akarok. Én pedig így döntöttem.
Beszélni lehet róla, csak éppen értelme nincs.
Megmondom, hogy mit csinálj pontosan annyiszor, ahányszor akarom.
Te pedig nem hagyod figyelmen kívül, hanem felhúzod magad. Gratulálok!
Nagyot tévedsz, ha azt képzeled, hogy megcáfolsz, hiszen kettőnk közül te vagy az, aki nem tanultál logikát. Abban meg főleg tévedsz, hogy félnék a kis bugyuta érveidtől.
Azt teszel, amit akarsz? Inkább csak azt, amit tudsz.
Ó, kérdező, annyira szeretnél okosnak tűnni, aztán sorban hülyeségeket írsz és amikor valaki értelmesen reagál, akkor csak sértegeted a válaszolókat?
Ehhez nem kell nagy tehetség.
Korábban többen is leírták, hogy nem bizonyítható Isten létezése, a teológiának nem is célja ennek bizonyítása.
Istennel kapcsolatos lehetőség inkább a hit, persze lehet ennél több is, lehet meggyőződés, de a bizonyítás az csak azoknak szükséges, akik kontrázni akarnak.
Ha valamit nem lehet bizonyítani, miért erőlködsz? Te tán be tudod bizonyítani a nem létezését? Nyilván nem, mert nincs rá lehetőség.
Írod, hogy nem vagy ateista, akkor mi vagy?
Először azt hittem, hogy egy nyitott és érdeklődő személy vagy, aki racionálisan gondolkodik, aztán a megnyilvánulásaidból azt láttam, hogy egy megkeseredett ateista vagy, aki valamiért ellenszenvet érez a hinni tudó, hinni képes emberek iránt.
Mi a gondod a hívőkkel és miért általánosítasz? Nagyon sokféle hit létezik, és számos módon lehet hinni, nem mindenki ugyanúgy hisz.
Bizonyítani nem kell azt, amiben, vagy akiben hinni lehet. Legalábbis egyelőre hinni lehet Istenben (vagy nem hinni), aztán majd lesz ez másképp is a hitem szerint, szerinted meg nem.
Miért is kell erről tovább diskurzust folytatni, abban reménykedsz, hogy új információval gazdagodsz? Ha így van,ki kell ábrándítsalak, csalódni fogsz.
"Beszélni lehet róla, csak éppen értelme nincs.
Megmondom, hogy mit csinálj pontosan annyiszor, ahányszor akarom.
Te pedig nem hagyod figyelmen kívül, hanem felhúzod magad. Gratulálok!"
Egyáltalán nem húztam fel magam.
Azt pedig hogy minek van értelme és minek nincs azt nem te döntöd el. Attól még hogy te nem látod valaminek az értelmét nem jelenti azt hogy nincs.
"Nagyot tévedsz, ha azt képzeled, hogy megcáfolsz, hiszen kettőnk közül te vagy az, aki nem tanultál logikát. Abban meg főleg tévedsz, hogy félnék a kis bugyuta érveidtől."
Csak a kíváncsiság kedvéért. Honnan is szerezted az információidat? Hol tanultad ezt a sok mindent amikben én tévedek?
Ja és lehetőleg írnál pár példát is azokra amiket állítottál?
Ha úgysem félsz a bugyuta érveimtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!