A Bibliában tényleg vannak később betoldott részek?
Gondolok itt például Márk 16 9-20 versekre. Az alábbi videóban egy vitaműsort láthatunk. A muszlim vallásszakértő néhány, keresztények számára kényes Bibliai versre kérdez rá. Keresztény vallásszakértő válasza pedig az hogy ezek a versek betoldások, magyarul hamisítás.
https://www.youtube.com/watch?v=Mm7a8w2Kp5Q&fbclid=IwAR3HfWO..
"Most meg hirtelen lett egy Jézus korabeli evangéliumod :D El kellene döntened, hogy melyik képtelen állításod mellett tartasz ki :)"
Látom az értelmi képességeiddel gond van. Megpróbálok egyszerűbben fogalmazni háta te is megérted. Az iszlám vallás szerint Jézus is kapott egy kinyilatkoztatást amit Evangéliumnak neveznek. Olyan kinyilatkoztatást mint a Korán. Ez az Evangélium viszont nem egyenlő a maival, mert időközben azt emberek megváltoztatták, az eredeti viszont nem maradt meg napjainkig. Eddig érted? Ezt bizonyítja az általam hozott cikk ami szerint volt egy korábbi Evangélium, lehet hogy ez volt az eredeti, amit felhasználtak a jelenlegi evangéliumok írásakor.
A Korán esetében nem azt mondtam hogy Mohamed próféta halála után 1-2 évtizeddel papírra vetették, hanem azt hogy egyből papírra vetették még Mohamed próféta alatt. A legrégebbi máig megmaradt Korán az ami halála után kb 20 évvel későbbi.
Így még ordítóbb az ellentét a szavaid között... köszönöm a megerősítést.
Szomorú, hogy érvek híján csak személyeskedésre telik tőled.
Egyébként úgy tűnik, az evangélium esetében is súlyos fogalomzavarban szenvedsz.
Olvasgatni kellene, mielőtt írni kezdesz :)
"Hol látsz ellentétet?"
Nagyjából mindenhol. Már az olyan alap dolgokban is, minthogy az evangélium sem kinyilatkoztatás.
Csak gondolom a másik kommentelő is rájött hogy felesleges mondatonként szétcincálni ezt a sok alaptalan marhaságot, mert egyrészt egyszerűen semmibe veszed a tényeket, de olyan szinten hogy az sem érdekel ha szavak jelentéséd magyarázod teljesen félre. Másrészt olyan borzasztó tudatlan vagy a témában (lásd az előbbi példát), hogy fel sem fogod mekkora ökörségeket hordasz össze.
Szóval felesleges érvelni ha egyszer bármit pofátlanul meghazudtolsz, és csak tudatlanul mantrázod a provokációid.
"Nagyjából mindenhol. Már az olyan alap dolgokban is, minthogy az evangélium sem kinyilatkoztatás."
Az eredeti Evangéliumra írtam. Nyilvánvaló hogy a jelenlegi nem kinyilatkoztatás. Arról nem tehetek hogy nem megy neked a magyar nyelv értő olvasása. Megkérdeztem hol látsz ellentétet, de megint csak mellébeszélés és sértegetés a válasz. Nem neked kellene képviselned a keresztényeket ebben a vitában mert csak lejáratod a vallásod.
". Megkérdeztem hol látsz ellentétet, de megint csak mellébeszélés és sértegetés a válasz"
Példával és érvekkel igazoltam amit írtam, ezeket semmibe véve pedig tökéletesen bizonyítottad is a rólad alkotott képet.
Legközelebb úgy próbálj belefogni egy vitába hogy legalább tisztában vagy a téma alapjaival (látod, még mindig nem fogtad fel azt sem hogy az evangélium nem kinyilatkoztatást jelent), és talán némi kihívást is jelentesz majd. ;)
Addig is viszlát!
Mit értünk azalatt, hogy később?
Az apostolok jöttek mentek Izraelben és azon kívül is, ki erre ki arra. Tanítottak Jézusról, az ő életéről és tanításáról, s tanításuk alapján több rövidebb-hosszabb írás is született valószínűleg először arám nyelven. Ezek a kisebb-nagyobb írások eleinte természetesen nem voltak összegyűjtve, hanem szerteszét keletkeztek, és össze-vissza terjedtek.
Lukács evangelista világosan tájékoztat minket arról, hogy léteztek ilyen írások, amelyet ő gondosan összegyűjtött és forrásként felhasznált:
"Mivel már sokan megkísérelték, hogy a köztünk beteljesedett eseményeket leírják, úgy, ahogy ránk maradt azoktól, akik kezdettől fogva szemtanúi és szolgái voltak az Igének, jónak láttam én is, hogy elejétől kezdve mindennek szorgalmasan utánajárjak, és sorban leírjak neked mindent, tiszteletreméltó Teofil, hogy meggyőződjél róla, mennyire megbízhatók azok a tanok, amelyekre tanítottak." (Lk 1,1-4)
Tehát Lukács valójában nem is szerző, hanem inkább csak szerkesztő, összevágta az anyagot. Nagyon is könnyen lehetséges, hogy Lukács többször is változtatott az anyagon, újabb és újabb forrást beemelve. Természetesen az is elképzelhető, hogy Lukács után is még betettek egy-egy forrást, ahogy a többi evangéliumnál is megtörténhetett ugyanez. János evangéliumában például a házasságtörő nő esete egész biztosan egy későbbi betoldás, ami nem jelenti, sem azt hogy hamisítás, sem azt hogy nem történt meg, hanem épp ellenkezőleg, volt egy kis önálló írás, egy önálló történet, amit valahova be akartak tenni, hogy el ne vesszen.
Magától értetődő, hogy amíg Jézus életéről és tanításáról született írások nem voltak egy könyvbe vagy könyvekbe összegyűjtve addig ez az anyag folyamatosan bővült. A szem és fültanú nemzedék halálával természetesen ez az anyag tovább már nem bővülhetett vagyis az evangéliumok szerkesztésének ideje lezárult. Az apostoli iratok összegyűjtésével pedig a kánon is lezárult.
Tehát simán lehetnek az evangéliumokban betoldások, de nem túl késői betoldások. A keresztények hisznek abban, hogy az Újszövetség egy jó és gondos válogatás, amely hitelesen tükrözi Jézus életét és tanítását, illetve az apostolok életét és tanítását is. Ezt persze ma már bizonyítani nem lehet, de egyébként cáfolni sem. Ez a mi hitünk.
"Az, hogy az egyik válaszodban van Jézus korabeli evangélium, a másik válaszodban meg 100+ évvel utána rögzítették, elég nagy ellentét :) Már ha tisztában vagy ennek fogalmával."
Ezzel csak azt bizonyítod hogy az értelmi képességeid elégtelenek ahhoz hogy felfogd miről is van szó. A jelenlegi Evangélium esetében a legrégebbi szövegtöredékek is Jézus után többszáz évvel későbbiek. Ez tény. Aztán azt mondtam hogy valójában az eredeti Evangélium kinyilatkoztatott mint a Korán és írott formában is létezett már Jézus idején. Erre bizonyíték lehet a keresztény tudósok által Q-Evangéliumnak nevezett irat ami alapján irták Máté és Lukács Evangéliumait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!