A Bibliában tényleg vannak később betoldott részek?
Gondolok itt például Márk 16 9-20 versekre. Az alábbi videóban egy vitaműsort láthatunk. A muszlim vallásszakértő néhány, keresztények számára kényes Bibliai versre kérdez rá. Keresztény vallásszakértő válasza pedig az hogy ezek a versek betoldások, magyarul hamisítás.
https://www.youtube.com/watch?v=Mm7a8w2Kp5Q&fbclid=IwAR3HfWO..
"Te példálózol a Koránnal kapcsolatban a 20 évvel!"
És?
"Tehát ha egy költő több variánsban is megírja ugyanazt a versét (számos példa van rá az irodalomban), akkor saját magát hamisítja? :D"
Isten üzenetét egy költő próbálkozásaihoz hasonlítani elég nagy butaság. A költő is egy verset ír, a többi legfeljebb próbálkozás. Isten esetében meg nem mondhatjuk hogy próbálkozott.
"Ha egy változat bekerül a Bibliába, majd ugyancsak a Bibliában ugyanazt a könyvet más szöveggel közölnék, azt hívják hamisításnak."
Erre sok példa van a Bibliában. Akár az Újszövetséget nézzük, akár az Újszövetséget. Például:
Egyik Evangélium azt írja József apja Jákob volt, a másik pedig Hélit ír.
Máté 1:16 Jákób nemzé Józsefet, férjét Máriának, a kitől született Jézus, a ki Krisztusnak neveztetik.
Lukács 3:23 Maga Jézus pedig mintegy harmincz esztendős volt, mikor tanítani kezdett, ki, a mint állítják vala, a József fia vala, ez pedig a Hélié,
Itt pedig eltérő infot kapunk arról hogy Akházia hány éves korában kezdett uralkodni.
2Királyok 8:26 Huszonkétesztendős volt Akházia, mikor uralkodni kezdett, és egy esztendeig uralkodott Jeruzsálemben; az õ anyjának neve Athália volt, Omrinak, az Izráel királyának leánya.
2Krónika 22:2 Akházia negyvenkétesztendős volt, mikor királylyá lett, és egy esztendeig uralkodék Jeruzsálemben. Anyjának neve Athália volt, a ki az Omri leánya vala.
Vagy mondhatnám Jézus keresztesfeszítését és feltámadását. A 4 Evangélium elérően írja le. Tehát nagyon sok példa van arra hogy a Biblia egyes könyvei ugyanazt másképp írják le, ez pedig egyértelmű bizonyiték a hamitásra.
"Én se, mert te folyamatosan a Biblia meghamisítását emlegeted.."
Pedig elmagyaráztam és több válaszoló is leírta. Ha te hozzáteszel egy szöveghez, az hamisítás, akkor is ha tartalmát tekintve nem ellentétes az eredeti szöveggel. A Biblia estében még tartalmi eltérések is vannak, amit többen is leírták. Számos változatban maradt fenn amiből kiválasztottak egyet. Kb 30 evangélium maradt fenn, amiből kiválasztottak 4-t. Igy már érthető?
Nyugtass meg, magad se hiszed el azt a sok sületlenséget, amit leírsz... :)
Összevissza keversz mindent, annyira erőlködsz a semmin.
Hogy jön ide az, hogy ugyanaz a Biblia eltérő helyeken eltérően ír ugyanarról a dologról? Mi köze ennek a hamisításhoz/betoldáshoz, mint fogalomhoz?
"Tehát ha egy költő több variánsban is megírja ugyanazt a versét (számos példa van rá az irodalomban), akkor saját magát hamisítja? :D"
Isten üzenetét egy költő próbálkozásaihoz hasonlítani elég nagy butaság. A költő is egy verset ír, a többi legfeljebb próbálkozás. Isten esetében meg nem mondhatjuk hogy próbálkozott.
Csak remélhetem, hogy te is érzed: ez nem érvelés.
"igaz lehetne, amit írsz, de ezek nem hitbeli kérdések, hanem tények."
Ahogyan a kérdező magyarázni próbálja a tényeket, az a hitkérdés. Lásd példának ahogy megmásítja a hamisítás szó jelentését, csak hogy ezáltal kreáljon egy hamis alapot, aminek semmi más értelme nincs, csak hogy bele tudjon kötni.
"Hogy jön ide az, hogy ugyanaz a Biblia eltérő helyeken eltérően ír ugyanarról a dologról? Mi köze ennek a hamisításhoz/betoldáshoz, mint fogalomhoz?"
Ha a Biblia eltérő helyeken eltérően ír ugyanarról a dologról szerinted nem hamisítás? :)
"Nyugtass meg, magad se hiszed el azt a sok sületlenséget, amit leírsz... :)Összevissza keversz mindent, annyira erőlködsz a semmin."
Szokásos keresztény reakció, mikor kényes kérdések kerülnek elő.
"Gondolom önigazolást keres. Olyan embereknek a szokása, hogy így viselkednek, akik gyengék a saját hitükben, és ezért azzal próbálják nyugtatgatni magukat hogy legalább mások eltérő hitébe kötnek bele bármi áron."
Ha én felhívom a figyelmedet egy ellentmondásra a vallásodban akkor én gyenge vagyok? :) Akkor lenne igazad ha nem lenne bizonyíték a hamisításra, de láthatod hogy nem is kevés van. Meg nem így kellene hozzáállnod. Próbáld meg bebizonyítani hogy tévedek. Gondolj bele, ha meggyőzöl lehet áttérnék a keresztény vallásra vagy azok aki ezt olvassák. Ha viszont sértegetni kezdesz csak az jön le nekem hogy ez kényes kérdés számodra amire nem tudsz magyarázatot adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!