Hipermarketekben egyre többször látom, hogy még pénztárhoz érés előtt fogyasztják a vevők az árut. Ha még bent elfogy, talán ki sem fizetik. Normális ez?
Már nem egyszer láttam a T***oban, hogy az ásványvízből, üdítőből azelőtt isznak, hogy kifizetnék. Felbontják, és ott helyben a tettek mezejére lépnek. De péksütikkel, zsömlével, kiflivel is láttam már hasonlót. Na most, ez elég furcsa nekem, hogy engedik és nem igazán szólnak rájuk sem a vevőtársak, sem az eladók. (Félreértések elkerülése végett: nem csak az etnikum tagjai csinálják ezt, hanem a magyarok közül is!)
Nem csak a türelem hiánya miatt lehet érdekes ez a dolog: mert oké, van olyan, hogy nagyon hosszú a sor és lassan halad, a vásárló meg éhes / szomjas. De mi van akkor, ha a portéka (pl. péksüti) már a pénztárhoz érés előtt elfogy és a pénztáros ezt nem látja? A vásárló meg "elfelejti" esetleg bevallani. Ez gyakorlatilag lopásnak tekinthető. De senkit nem izgat mindez: akik a kamerákat figyelik, a többi eladó, vevő... Régen nem volt ilyen! Most én vagyok nagyon maradi vagy mi van? Mi a véleményetek?
Kedves 19:48!
A véleményező ismeri a gyakorlatot, csak azért mert neked gyereked van, nem te vagy a mindentudó. Nekem van egy erkölcsi normám, amit betartok és betartatok, pl a nővérem gyermekeivel, akikkel mint említettem, szoktam együtt vásárolni, minden probléma nélkül. Amennyiben gyermekem születne, a saját erkölcsi kódexemből akkor sem adnék alább. Miért? Mert én így lettem NEVELVE. Igen, a kulcsszó a NEVELÉS.
Kedves 19:53!
Neked is azt tudom mondani, amit fentebb. Számtalanszor vásárolok gyerekkel, mégha nekem nincs is, minden probléma nélkül. Az általad hozott példa azt hiszem nem hozható párhuzamba az általunk vizsgált cselekményekkel.
Kedves Mindenki!
Mint fentebb említettem, van ami etikus, van ami nem. A különbség közöttünk csak az értékrend. (HANGSÚLYOZOM, hogy nem kívánom egy kalap alá venni a fizetés nélkül dézsmálókat, illetve azokat, akik esznek ugyan, de fizetnek, bár mint kiderült, egyiket sem helyeslem - ezt csak a félreértések elkerülése végett.
Kedves 20:01!
Ezt írtad : "Bele van kalkulálva nekik. Na erre elmosolyodtam." Na most képzeld el! A lopásból származó kár (becsült) bele van kalkulálva az árrésbe...
Maximálisan igazad van, csak azt sajnálom, hogy a bekezdés többi részét nem másoltad be. Ugyanis ott is leírtam és itt is leírom, hogy attól, hogy bele van kalkulálva, magadat megnyugtathatod, de lopás marad, ha nem fizeted ki. És ha nem fizeted ki, ki kell mondjam most már, nem leszel más, mint egy büdös tolvaj.
Kedves 20:12!
És azt te hol olvastad, hogy én helyesnek találom ezt a viselkedést, annak ellenére, hogy "bele van kalkulálva". Arra gondoltam csupán, hogy a Tescoban azért nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel annyira, mert nem érdemes. A büdös tolvajt pedig nem vettem magamra, mert rám nem vonatkozik.
Kedves 20:22!
Az egész abban gyökeredzett, hogy úgy tűnt, mint ha neked az kimaradt volna egy két mondat az én mondandómból, illetve mintha csak az első mondatom olvastad volna. Most hogy ezt tisztáztuk, remélem elkerüljük a félreértéseket.
Annak meg kifejezetten örülök, hogy egy becsületes emberrel disputálhatok kulturált körülmények között.
Kedves 20:59!
Nyilván vannak esetek, amire akárki azt mondja : a cél szentesíti az eszközt. Ilyen esetek például az általad említett egészségügyi problémák is.
A politikusukról itt most ne nyissunk vitát, az egy másik topik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!