Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hipermarketekben egyre többszö...

Hipermarketekben egyre többször látom, hogy még pénztárhoz érés előtt fogyasztják a vevők az árut. Normális ez?

Figyelt kérdés

Bocsánat a rendhagyó topic nyitásért, de volt anno egy ilyen témájú kérdés, ami kissé meddő vitában fulladt, igazságot tenni nem lehetett kompetens személy nélkül.

Vettem a fáradságot és éppen ezért írtam a szóban forgó hippermarket biztonsági szolgálat vizsgálati osztályára, hogy mi az ő állásfoglalásuk, hiszen azt hiszem ez számít.

Ma kaptam választ, de mivel a korábbi topic lesüllyed hát így írom meg.

A kérdésem arra a két verzióra írányult (az eredeti topic alapján), hogy valaki beleiszik az üditőjében illetve gyerek péksüteményt eszik DE a pénztárnál mind két esetben kifizetik.

Ime a lényeg a válaszból:

"...Mellékelek 3 Bírósági határozatot, mely a jogalkalmazóknak iránymutatással

szolgál.

1)

Befejezett a lopás akkor, ha az elkövető az önkiszolgáló boltban a polcról

levett árut a ruházatába rejti, az pedig hogy a bolt kijáratánál

jelzőberendezés van felszerelve, mely a kifizetetlen áru kivitele esetén

csipogó hangot ad, nem alapozza meg a cselekmény kísérletként

értékelhetőségét. (BH 1995. 73)

2)

Befejezett a lopás akkor, ha az elkövető az önkiszolgáló boltban a polcról

levett árut a ruházatába rejti, de még a bolt területén leleplezik. ( BH

1990. 460)

3)

Befejezett lopást kell megállapítani, ha az önkiszolgáló boltban elvett

dolgot a terhelt már elrejtette. (BH 1984. 133)

...

Egy másik kérdés ha aki eszik, az gyermek.

Ez a büntethetőség kérdése.

Nem akarunk a részletekbe belemenni, de az ön által jelzett esetben az a

felelős aki a gyermek felügyeletével adott pillanatban meg van bízva.

Ilyen lehet a szülő, nagykorú testvér tanár, stb.

Tehát a válaszom az, hogy a fent jelzett cselekmények jogsértőek.

Cégünk jelenlegi üzletpolitikája azonban az, hogy amennyiben ilyen

cselekményt észlel, akkor megvárja, hogy az érintett személy ezt a kasszánál

kifizeti-e. Ha nem, akkor kezdeményez a biztonsági csapat intézkedést.

...."

Na, ki mit gondol most? :)

2010. márc. 26. 19:30
1 2 3
 1/28 anonim válasza:
43%
Ez miért zavar téged???
2010. márc. 26. 19:35
 2/28 anonim ***** válasza:
56%

... és ha azért eszik, mert leesett a vércukra?

Szerintem ha rendesen kifizetik, akkor nincs semmi probléma.

Kivéve, ha a teszkóról van szó, mert az megérdemli, h lopjunk onnan XD ők is ezt teszik a vásárlóikkal

2010. márc. 26. 19:36
 3/28 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem nem illik. Megbocsathato bizonyos korulmenyek kozott, ha pl a gyerek nagyon obegat, vagy valakinek ahogy irtak is elottem leesik a cukra vagy ilyesmi. De alapjaban nem illik.
2010. márc. 26. 19:41
 4/28 anonim ***** válasza:
83%

kár volt a témát elindítani, az embereket nem lehet megváltozni hisz azt hiszik így a tökéletesek és leszarnak mindenki mást mit mond, főleg gyereknevelés kérdésben. hagyd rájuk, majd 15-20év múlva rájönnek.

le lehet pontozni, de ettől az igazság még nem változik, ettől még nem fogtok jobban nevelni.

5/28 anonim ***** válasza:
47%

Ha azért eszik, mert leesik a vércukra, akkor elsétál a melegkonyháig...

Szerintem a lopjunk a multitól orrba szájba, mert ő is ezt teszi dolgot ne kezdjük újra...

6/28 A kérdező kommentje:
2010. márc. 26. 19:46
 7/28 anonim válasza:
56%

én sem eszek addig amíg ki nem fizetem.

pedig nagyon sokszor leesik a vércukrom

de úgy gondolom, h leszarom hogy kisgyerek vagy nagygyerek, ha anno én is ki tudtam várni hogy kifizesse édesanyám az ételt, akkor a mai gyerekek is képesek rá.

az egyetlen ami megengedhető, az, ha valaki cukorbeteg és úgy esik le a cukra akkor természetesen.

2010. márc. 26. 19:50
 8/28 anonim ***** válasza:
52%

Addig nem eszek semmit, amíg ki nem fizettem. Elnézhető, ha egy kisgyermek kezébe kap egy kiflit, és elvan vele addig, amíg bevásárol a mamája. Ezt már akkor is elnézték, amikor én voltam gyerek. Ami most megy, az pofátlanság. Mindenkinek a maga erkölcsi normája, értékrendje, hogy elkezd-e enni a boltban olyan terméket, amit még nem fizetett ki. Viszont, személy szerint, gusztustalannak és otrombaságnak tartom, hogy pofátlanul kizabálják a csokit, joghurtot stb., megisszák az üdítőt, és egyszerűen otthagyják a polcon, ahogy esik, úgy puffan alapon. Én meg ha szeretnék levenni egy árut a polcról, kénytelen vagyok az ő meghagyott szemetében turkálni. (Az már megint más kérdés, hogy miért nem takarítják jobban ezeket az áruházakat.)

Akinek pedig leesik a vércukra és muszáj valamit ennie, akkor az az illető beszalad a boltba, vesz egy zsömlét, vagy szőlőcukrot, de nem a teli kocsit tologatva és nézelődve majszol.

2010. márc. 26. 20:11
 9/28 anonim ***** válasza:
16%

Az a véleményem, hogy vannak igenis indokolt esetek, és egy laikus nem tudja eldönteni, hogy az üdítőt-kaját otthonról hozta vagy a szomszéd boltban vette, vagy ottani áru, erre vannak a biztonsági kamerák, ahol le tudják ellenőrizni, hogy a vádlott ott emelte-e le, vagy otthonról hozta. Engem is meg lehetne szólni, amikor beleiszok az otthonról hozott üdítős üvegbe csak azért, mert ugyanolyan csomagolás, mint a helyi áru, de amíg nincs házi üveggyáram, addig kénytelen vagyok más gyártmányát használni, ami speciel megtalálható multiban is.

Egyébként itt a lényeg:

"Cégünk jelenlegi üzletpolitikája azonban az, hogy amennyiben ilyen cselekményt észlel, akkor megvárja, hogy az érintett személy ezt a kasszánál kifizeti-e. Ha nem, akkor kezdeményez a biztonsági csapat intézkedést."

A kamera mindent lát, és nem tudom, egyesek mit szólnának, ha kiderülne, hogy a vád alaptalan, mert a cuccot otthonról hozták...

Kötekedni otthon tessék. Én még a nyanyákra se szólok rá, ha elém vágnak a buszmegállóban, mikor fel akarnak szállni, én meg le.

2010. márc. 26. 20:13
 10/28 anonim ***** válasza:
100%

Emlékszem a múltkori kérdésre és a válaszokra is, nagyjából. Ott is csak azt lehetett leszűrni az egész vitából, hogy egyikünk ilyen, másikunk meg amolyan, és nagyon kevés embert lehet meggyőzni a másik igazáról vagy véleményéról. A végén odáig fajult a vita, hogy elmondták egymast lopósnak, hazugnak, gonosz szülőnek, és az ég tudja még milyen istentelen csalónak. Persze a legtöbben arra esküdtek, hogy akárhogy is, de m i n g i g kifizetik az előre megevett-megivott akármit. Amiből kitűnik, hogy erre az oldalra csupa tisztességes ember ír... Annàl jobb!

Úgy látom, kedves kérdező, téged is érdekelt a dolog, igazán szuper dolognak tartom, hogy nem voltál lusta írni nekik, ámbár úgy érzem, az ő válaszuk is csak amolyan jogi-politikai falszöveg.

Most aztán arra lennék kíváncsi, hogy azok, akik már az előző topicban is írtak, mennyiben fogják megváltoztatni a véleményüket, vagy a viselkedésüket!

Már csak ezért is tetszik, amit tettél. De komolyan gondolod, hogy az emberek ettől jobbak vagy rugalmasabbak lesznek?

2010. márc. 26. 20:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!