Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hipermarketekben egyre többszö...

Hipermarketekben egyre többször látom, hogy még pénztárhoz érés előtt fogyasztják a vevők az árut. Normális ez?

Figyelt kérdés

Bocsánat a rendhagyó topic nyitásért, de volt anno egy ilyen témájú kérdés, ami kissé meddő vitában fulladt, igazságot tenni nem lehetett kompetens személy nélkül.

Vettem a fáradságot és éppen ezért írtam a szóban forgó hippermarket biztonsági szolgálat vizsgálati osztályára, hogy mi az ő állásfoglalásuk, hiszen azt hiszem ez számít.

Ma kaptam választ, de mivel a korábbi topic lesüllyed hát így írom meg.

A kérdésem arra a két verzióra írányult (az eredeti topic alapján), hogy valaki beleiszik az üditőjében illetve gyerek péksüteményt eszik DE a pénztárnál mind két esetben kifizetik.

Ime a lényeg a válaszból:

"...Mellékelek 3 Bírósági határozatot, mely a jogalkalmazóknak iránymutatással

szolgál.

1)

Befejezett a lopás akkor, ha az elkövető az önkiszolgáló boltban a polcról

levett árut a ruházatába rejti, az pedig hogy a bolt kijáratánál

jelzőberendezés van felszerelve, mely a kifizetetlen áru kivitele esetén

csipogó hangot ad, nem alapozza meg a cselekmény kísérletként

értékelhetőségét. (BH 1995. 73)

2)

Befejezett a lopás akkor, ha az elkövető az önkiszolgáló boltban a polcról

levett árut a ruházatába rejti, de még a bolt területén leleplezik. ( BH

1990. 460)

3)

Befejezett lopást kell megállapítani, ha az önkiszolgáló boltban elvett

dolgot a terhelt már elrejtette. (BH 1984. 133)

...

Egy másik kérdés ha aki eszik, az gyermek.

Ez a büntethetőség kérdése.

Nem akarunk a részletekbe belemenni, de az ön által jelzett esetben az a

felelős aki a gyermek felügyeletével adott pillanatban meg van bízva.

Ilyen lehet a szülő, nagykorú testvér tanár, stb.

Tehát a válaszom az, hogy a fent jelzett cselekmények jogsértőek.

Cégünk jelenlegi üzletpolitikája azonban az, hogy amennyiben ilyen

cselekményt észlel, akkor megvárja, hogy az érintett személy ezt a kasszánál

kifizeti-e. Ha nem, akkor kezdeményez a biztonsági csapat intézkedést.

...."

Na, ki mit gondol most? :)

2010. márc. 26. 19:30
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
24%
jézusom... neked nem tök mindegy?! hihetetlen milyen emberek vannak komolyan :D ami másnak jól esik az neked ne fájjon...
2010. márc. 26. 20:30
 12/28 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Én is olvsatam az előző topic-vitát. Sőt hozzá is szóltam a témához. Én is örülök, hogy van valaki, aki utánna is érdeklődött.

Én már akkor is azt mondtam, hogy minden ember más és más. És szerintem nem helyes, hogy abba a vitába belekeverték azt, hogy ki milyen szülő. Most leírnék néhány példát, mert azóta sokat gondoltam én is a témára és eszembe jutott sok példa és ellenpélda a dologra.

Ott és akkor megkeptuk, hogy azok az anyukák, akik odaadjuk a kiflit a gyereknek, mi tolvajokat nevelünk. Erre a példáim. Volt egy ismerősünk, akik nagyon jól álltak, egy nagyvárosban nőttünk fel, a szülők nagyon etikusan nevelték a gyerekeiket, és ők se adták volna a gyereknek a kiflit, mert nem ildomos, és láss csodát a fiú még épp csak betöltötte a 20-dik évét és már bíróság előtt állt kocsilopásért. Tehát akkor ez a nevelés se volt célravezető.

Mi megkaptuk, amit akartunk, ha az anyu úgy gondolta, hogy megkaphatjuk, pedig az én anyám még életében nem is füllentett és láss csodát három gyerekből egyik se lett tolvaj.

Amikor az 5 éves gyerekem 2 volt én is odaadtam, aztán szépen lassan elkezdte kibírni a bevásárlást és mostmár nem is kéri, holott a 3 éves, ha kéri megkapja, én úgy gondolom nem tolvajnak nevelem, azért mert életkorának megfelelően megadok neki dolgokat. Ha éhes és megkívánja én odaadom (ráadásul most abban a korban van, hogy csak nagy harc árán hajlandó enni, így ha megkíván valamit igenis odaadom neki). Az, hogy milyen lesz később attól is függ, hogy milyen más környezeti hatások érik. A szomszédom fiáról soha nem gondoltam volna, hogy bajba kerül egyzser, ez egyik legbizhatóbb ember volt a szomszédségomban a szüleitől csak szépet és jót kapott, látott és tanult és 30 napja van előzetesben csoportos rablásért, mert beleszerelmesedett egy lányba és belevitték a rosszba és nem volt visszaút.

Szóval nem az a meghatározó, hogy egyszer kétszer odadom a pici gyereknek a kiflije felét, ami ígyis úgyis az övé lesz.

2010. márc. 26. 20:37
 13/28 anonim ***** válasza:
27%
Anyám lazán orrba is gyűrt volna, ha boltban nekiállok torkoskodni. AMíg nem fizetted ki addig nem a tiéd.Ilyen egyszerű.
2010. márc. 26. 20:48
 14/28 anonim ***** válasza:
100%
auchanban dolgozó ismerősöm szerint ott pl nem foglalkoznak az iylen kis dolgokkal, max megkérik hogy ne tegye de azt is csak a nagyfőnökök tehetik meg ha észreveszik az árufeltöltők nem, és ezért nem uszítják senkire a biztonsági őrt a kijáratnál, édesség osztályon árufeltöltők rengeteg kibontott kaját találnak visszatéve azt mind hordják hátra naponta többször
2010. márc. 26. 20:55
 15/28 A kérdező kommentje:

"...Már csak ezért is tetszik, amit tettél. De komolyan gondolod, hogy az emberek ettől jobbak vagy rugalmasabbak lesznek?..."

Csodát persze nem várok, de azért ha már azt sikerült megmutatni, hogy a harc helyet utána járható a dolog akkor megérte.

Azt sajnálom hogy lassan válaszoltak, mert jobb lett volna az eredeti kérdéshez beírni, amikor még aktiv volt.

2010. márc. 26. 21:04
 16/28 anonim válasza:
75%

Bevallom, nagy pocakos terhesen, júliusban velem is előfordult az intersp.rban, hogy egy palack ásványvizet még a kassza előtt megbontottam, senki nem nézett rám ferde szemmel. Gondoltam mindenkinek jobb, ha nem esek össze a kassza előtt. Ettől függetlenül nem csinálok belőle rendszert.

Amúgy pont ma láttam a fent említett áruházban egy kiskölyköt, apa anya távol, ő meg megállt a péksütis kosarak előtt és 4 különböző bagett/stangli/sulikifli csücskét harapta le, majd tette vissza őket a kosárba!!! Elindultam utána, hogy beszólok a szüleinek, de megláttam a kétajtós szekrény apucit és inkább hagytam a fenébe. A biztonságiak is így tettek.

2010. márc. 26. 21:05
 17/28 A kérdező kommentje:

"...ő válaszuk is csak amolyan jogi-politikai falszöveg...."

Hosszú volt az eredeti válasz és amit nem másoltam be ott végül is szabadkoztak, hogy így más megközelítésből tudnak csak választ adni, ha szakszerüek akarnak lenni.

Mindenesetre a:

"...kifizetetlen áru kivitele esetén

csipogó hangot ad,..."

"...a ruházatába rejti, de még a bolt területén leleplezik..."

"...önkiszolgáló boltban elvett

dolgot a terhelt már elrejtette. ..."

Jogi íránymutató azt jelzi, hogy jogilag az üditőbe beleívás és a fél kifli megevés semmikép se minősül jogsértésnek max az egész kifli beburkolás "...dolgot a terhelt már elrejtette...", de ezt meg a cég politika teszi lehetővé a gyerekesek számára. :)

2010. márc. 26. 21:10
 18/28 anonim ***** válasza:
29%
Nem értem ez most miért olyan nagy szám! Talán te vagy a hipermarket tulajdonosa hogy ez zavar? Mellesleg nekem az egyik rokonom egy hipermarketben dolgozik és mondta hogy tudják, hogy belekezdenek az ételbe italba de ezt belekalkulálják az árba. Én is a 3-4 órákat töltök egy ilyen áruházba, most szomjazzak? Úgy is kifizetem a kasszánál! Volt hogy az üres üveget odaadtam hogy ezt fogyasztottam, és nem úgy mint más bunkó, hogy csak leteszi azt sunnyog róla...
2010. márc. 26. 21:13
 19/28 anonim ***** válasza:
100%

Idézek, ha nem haragszol, a véleményem nem változott, ezt múlt héten írtam a másik kérdésbe:

"Ma jártam az egyik budapesti TESCO-ban. Pénztárnál odajött mögénk egy kis család, anyuka, apuka és egy 3-4 év körüli kislány. A gyereknél volt egy üdítő is, és mondta anyukájának, hogy ezt majd ugye oda kell adni a pénztáros néninek (nem emlékszem pontosan a szavaira), a gyerkőc szomjas volt, igen, megkapta, beleivott, de magától tudta, hogy azt is oda kell adni, hogy lehúzza a néni, és kifizessék. Ez nagyon tetszett. Ha a gyereket jól nevelik, akkor ha alkalomadtán bent eszik-iszik, akkor is becsületesen ki fogja fizetni az árut, mert tudja, hogy így helyes, mert megtanítják rá, és a szülő dolga, hogy megtanítsa. Nem az ilyenekből lesz tolvaj."

2010. márc. 26. 21:18
 20/28 anonim ***** válasza:
Szerintem is pofátlanság de engem nem zavar. Egy 5 ft-os péksütit megenni amit amúgy 150 ft-t árulnak, kis tétel ahhoz képest menyi pénzt mennyi pénzt huzznak ki a nagyáruházak a zsebünkből.
2010. márc. 26. 21:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!