Mennyire lehet veszélyes egy tradicionálisan konzervatív európai nemzetre más, nem európai értékekkel bíró országok egyetemeinek tanításainak beáramlása az európai kontinensre?
Sörpocak, most pedig megyek venni egy pár doboz jó sört, hogy megigyam az egészségedre.
Lesz még ecsetelgetni valónk.
"A kersztény hit csupán közvetíti bizonyos dolgok helyességét és helytelenségét.. "
Ettől függetlenül, szociálisan, pszichológiailag, érzelmileg teljesen rendben vannak. Érjük be ezzel, míg nem tudjuk, hogy létezik-e a lélek.
"Biztos, hogy mindenki rugalmas? A rugalmasságot ne keverd össze az elnézéssel."
Igen, rugalmas. Lásd: Fekete gyűlölet az USA-ban. Persze még ma is létezik klu klux klán, de maradjunk annyiban, hogy a kisebbség nem jelenti az egész társadalmat.
"A kereszténység rengeteg életet megmentet. Rengeteg erőszakot megszüntetett, megelőzött. "
Tudnál erre példát mondani? Minél nagyobb annál jobb.
"Erről van szó, de nem ismered fel azt, hogy minden vallás az egészséges lekiség eszmerendszer szolgálója. "
Azt is mondtam, hogy a vallások hajlamosak magukba építeni némely ösztöni elemet, ami szerinted hátrányos. A vallást mint olyant nem ítélem el, de nem pártolom hogy nagy hatalomhoz jusson, különben ezek a helytelen elemek felerősödhetnek.
"Ez elgondolkodtató. Lehet, hogy mi magyarok jobban jártunk volna másokkal, mint a harácsoló nyugat-európai nemzetekkel"
Nem tudom volt-e ennek hátsó jelentése...Ha nem, akkor egyetértek.
"Akkori európai nemzetvédelemről is lehetett szó. "
Nem, mert tök semleges filozófiákat is megsemmisítettek. Hidd el, hogy itt közel sem védelemről volt szó, hanem az esetleges gondolkodásbeli konkurencia eltörléséről.
"A kereszténység rengeteg spirituális tant őrzött meg és közvetített"
A legtöbbet úgy, hogy a legnagyobb titokban másolgatták a szerzetesek a pincékben. Ha lebuktak, mindenki lógott.
"Azért fejlődött európa a kereszténység hatására, mert azt megelőzte a kereszténységben történt érlelődés... Tehát a fejlődés bölcsője a kereszténység. "
Míg hatalmon volt a kereszténység, addig megakadt a fejlődés. Mikor elkezdett gyengülni, a fejlődés is megindult. Ez egy egyszerű tendencia.
Mikor a kereszténység döntő befolyással beleszólhatott a politikába, és törvényalkotásba, addig a szegények nem kaptak jogot, nem javultak az életkörülmények.
Ahogy fokozatosan elutasításra kerültek a vallási vezetők, és azok cselekedetei, úgy egyre több lehetőség nyílt meg. A nép fellázadt, egyre több protestáns felekezet lett, egyre light-osabb kiszerelésben és kevesebb befolyással. Egyre több köztársaság lett és alkotmány, amik a későbbiekben az alsó társadalmi rétegeket segítette meg...és tudod kik voltak ezek ellen? (a királyokon és gazdagokon kívül persze) Az egyházi vezetők.
Momentán én most így látom a helyzetet.
"Van gyümölcs vagy nincs?"
Él az a fa, vagy kiszáradt?
"Csak egyet tehetsz. Keresd az Urat. A többiről Ő gondoskodik."
Erről tudod mi jut eszembe? Egy idézet: "Öld meg mind! Isten majd kiválogatja az övéit."
Nézd, ahhoz, hogy másképpen lásd a kerszténység mibenlétét, mindenképen tanulmányoznod kéne, nem pedig kerszténygyűlölő istentelenek materialista dogmatikáját. Amiket írtál, azt már hallottam itt-ott.
A lélek nem élhet úgy igazán, ha ellene fordul a Teremtőjének és szidalmazza azt a tant, amelyet Alkotója adott neki, saját fia által.
A kerszténység eddigi történelme alatt sokminden végbement a világ nemzeteinek életében. A kerszténység mindenhol ott hagyta jótékony hatását. Azok a nemzetek, amelyek idejekorán találkoztak a krisztusi elvekkel, mind-mind megindultak a fejlődés útján. Miért? Hát azért mert a kerszténység megállította azokat a téveszmerendszereket és hiedelmeket, amelyek babonái gúzsbakötötték az akkori társadalmakat, így megállítva azok fejlődését, pontosabban blokkolták a fejlődéshez szükséges dolgok beindulását.
A kerszténység egy hatalmas szellemi forradalom volt a világ nemzeteinek az életében. Most is az. Büszke vagyok arra, hogy ehez a mindig modern szellemi áramlathoz tartozhatok. Spirituális szellemi áramlat. Sok embert felemelt már, sok embert kiemelt a halálból.
Kedves barátom, nekede pedig javaslom, hogy keresztényellenes gondolkodásodat lecserélve feledd régi mentoraid tanításit. Próbáld ki a spirituális utat. Ha hiányzik a sör, nem kell lemondani róla azonnal. Én sem teszem.
Gondolkodj el ezen az idézeten:
"Monda pedig néki Jézus: Hadd temessék el a halottak az ő halottaikat: te pedig elmenvén, hirdesd az Isten országát." Lk 9,60
Mert:
"Ő pedig monda néki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad." Lk16,31
De Isten annyira megbocsátó, hogy ezt is leírtta egy Biblia írnokkal:
"Reménységem lévén az Istenben, hogy a mit ezek maguk is várnak, lesz feltámadásuk a halottaknak, mind igazaknak, mind hamisaknak." Csel 24,15
Csak az a baj, hogy a szóbanforgó gyarlók előtt ismeretlen a következő, követő vers:
"Ebben gyakorlom pedig magamat, hogy botránkozás nélkül való lelkiismeretem legyen az Isten és emberek előtt mindenkor."Csel 24,16
Az Úr kísérjen utadon kedves csettársam!
"Nézd, ahhoz, hogy másképpen lásd a társadalom mibenlétét, mindenképen tanulmányoznod kéne, nem pedig történelemgyűlölő keresztényimádó fanatikus dogmatikáját. Amiket írtál, azt már hallottam itt-ott. "
"Azok a nemzetek, amelyek idejekorán találkoztak a krisztusi elvekkel, mind-mind megindultak a fejlődés útján."
Ellenkezőleg, és amit elértek fejlődést, azt sem tudnám a kereszténységhez kötni. Bár való igaz, sok művelt pap/püspök volt, akik letettek ezt-azt az asztalra.
"Hát azért mert a kerszténység megállította azokat a téveszmerendszereket és hiedelmeket, amelyek babonái gúzsbakötötték az akkori társadalmakat"
Ókori Róma: Jólét, egészségügyileg elfogadható állapot, igazságos, vagy legalább is tapintatosabb hozzáállás, köz műveltség, gondolkodásbeli rugalmasság, fejlettség, polgárok számára kielégítő infrastruktúra.
Keresztény Középkor: Óriási szakadék a szegények és gazdagok között, egészségügyi káosz, filozófiai diktatúra, alul műveltség széles körben, agresszív fellépés az új nem feltétlenül akkori rendszert támogató gondolatok ellen, tudományos fennakadás, infrastrukturálisan aránytalan fejlesztés.
Cáfolj rám. Ne várj tőlem kedves szavakat, és hirtelen megtérést. Bármennyire is szeretnéd azt hinni, de nem vagyok kereszténységgyűlölő. Tudom mit adott, és hogy azt hogyan adta. Csak mert nem a szebbik felével foglalkozom per pillanat, ne hidd, hogy nem ismerem. A gondom ott van, hogy ott is a kereszténységet dicsőítenéd, ahonnan egyenesen ki van tiltva a tettei miatt. Vagyis pontosabban ha az egyházról beszélünk, de esetünkben nincs sok különbség.
"Kedves barátom, nekede pedig javaslom, hogy keresztényellenes gondolkodásodat lecserélve feledd régi mentoraid tanításit. Próbáld ki a spirituális utat. "
Kedves barátom, neked meg javaslom, hogy igazságellenes gondolkodásodat lecserélve feledd régi mentoraid tanításit. Próbáld ki a beismerés útját.
Egyébként így utólag visszanézve...felkereshetünk egy történelemmel foglalkozó fórumot/weboldalt, vagy akár itt a GyK-n egy ilyen tematikájú kategóriát. Ott talán részletesebben megtudnák vizsgálni álláspontjaink helyességét ilyen szempontból.
"A művelt emberek fogadták el leginkább, és azért, mert nem látták akadályát. Akkor még nem volt Biblia..."
Egy korábbi, tárgyunkhoz általad kapcsolt véleményed gondolata a fenti mondat.
Megj.:
A művelt emberek nyilván mesterséges intellketussal rendelkező egyének voltak, akiknek ismeretei viszonylagosak, ezért ingoványt képeznek.
Ezek a művelt emberek azért fogadtak el bizonyos dolgokat, mert nem volt Biblia. TE ÍRTAD LE. Nem ismerhették ama romlott város pusztulásának intő történeteseményét. De szerintem, ha ismerték is volna, akkor is tovabujultak volna.
"... Akkor még nem volt Biblia..."
Már volt. Minimum 4000 éves műről van szó. Befejezetté 200 éve vált. De vajon lesz-e következő rész?
A Biblia erkölcsi tanítás, ősi történelem, Isten okító okirata, filozófia, teológia, irdalom, civilizációt ébresztető napfényes déli hajnal. Választott tanítás életszerű valóságazonossá történtetett bemutatása.
"Már volt. Minimum 4000 éves műről van szó. Befejezetté 200 éve vált. De vajon lesz-e következő rész? "
Ömm..most hogy mondjam? Volt is meg nem is. Az ószövetség már akkor is létezett, ezt be kell ismernem, eben igazad van. Ebben nem vagyok otthon, de nem hiszem, hogy egy darabban meg volt az addigi írások összessége. Mármint, az 1/3-a ott volt, a 2/3-a meg amott..de lehet most ásom meg a síromat, ezért inkább úgy javítanám magam, hogy akkor még a zsidó/keresztény vallás, nem volt államvallás.
"A művelt emberek nyilván mesterséges intellketussal rendelkező egyének voltak, akiknek ismeretei viszonylagosak, ezért ingoványt képeznek. "
Háát. Arányaiban igen. A katonákat is inkább harcra, logikára, stratégiára, alap építészetre és fa/kő megmunkálásra tanították, szükségtől függően. Aztán még sok ezren voltak a politikában, tanítók, gazdasági ügyintézők, vallási személyek, elöljárók, történetírók/jegyzők, művészek. A művészekre azért kitérnék, mert nem egyről tudunk akik hétköznapi életbe és környezetbe születtek bele, mégis elérhető távolságban volt hozzájuk a tudás.
De akkor még gyakoriak voltak az utcai "hírnökök"/mesélők (nem tudom hogy nevezzem őket) akik sokszor regéltek el mítoszokat, históriákat, filozófiai gondolatokat és egyebeket. Gondolom ez csapott át prédikációvá, csak a tematika szűkült be.
„Ellenkezőleg, és amit elértek fejlődést, azt sem tudnám a kereszténységhez kötni. Bár való igaz, sok művelt pap/püspök volt, akik letettek ezt-azt az asztalra.”
Na látod. Pontosan az általad felemlített papok, püspökök voltak a fejlődés mozgatórugói, egyfajta korabeli innovátorok. Előttük senki nem tette azt meg, amit ők megtettek. Sok közülük mártírhalált halt. Áldozatkészek voltak. Az életüket adták az emberiség tisztulásáért.
„Ókori Róma: Jólét, egészségügyileg elfogadható állapot, igazságos, vagy legalább is tapintatosabb hozzáállás, köz műveltség, gondolkodásbeli rugalmasság, fejlettség, polgárok számára kielégítő infrastruktúra.”
Elgondolkodtál-e már azon, hogy hány, hazájából elrabolt elhurcolt rabszolga vérén, verejtékén, véresverejtékén, szenvedésén, életén és halálán keresztrül/által valósította meg ezt a naplopó jólétet az akkori római politikai dekadens réteg? Hány agyondolgoztatott rabszolga halt meg rabszolgasorsban? Hány rabszolganő gyaláztatott meg?
A kerszténység akkori korabeli vívmánya a rabszolgaság eltörlése, eltöröltetése volt. Legalábbis óriási hatása volt arra, hogy ezek a kirabolt, kifosztott egyének, népek visszakaphassák szabadságukat. Hmmm. Lassacskán bukott is a római birodalom.
„Cáfolj rám. Ne várj tőlem kedves szavakat, és hirtelen megtérést. Bármennyire is szeretnéd azt hinni, de nem vagyok kereszténységgyűlölő. Tudom mit adott, és hogy azt hogyan adta. Csak mert nem a szebbik felével foglalkozom per pillanat, ne hidd, hogy nem ismerem. A gondom ott van, hogy ott is a kereszténységet dicsőítenéd, ahonnan egyenesen ki van tiltva a tettei miatt. Vagyis pontosabban ha az egyházról beszélünk, de esetünkben nincs sok különbség.”
Milyen tettekről beszélsz? Azokéról, akik felhasználták az egyházat önző érdekeik érdekében?
Az egyház azért jött létre, hogy biztos alap legyen az emberek életében. Mindenkit vár és befogad.
Mit kaphatsz tőle? Az Igét. Amely nem anyagi. De neked is jár, ha kéred. Te mit adtál? Mit adsz? Ha semmit, az sem baj.
Megtévesztett vagy kedves csettársam.
„Embernek fia! pártos ház közepette lakol, kiknek szemeik vannak a látásra, de nem látnak, füleik vannak a hallásra, de nem hallanak, mert ők pártos ház.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!