Te lelépsz az országból? Esetleg már leléptél? Megbántad?
"Itt sem drágább az élet mint otthon."
Nem érted...hiába nem drágább a műszak cikk meg a mosogatószer meg a fa tusfürdő angol megfelelője meg a farmernadrág.
A lényeg az hogy a lakhatás drágább meg a szolgáltatások. Tehát minden ami tényleg számít. Neked jó érzés 7 emberrel még együtt nyomorogni és osztozni 1 konyhán? Mégis hogy főztök?..hiába tágas a konyha ha nem bírsz odaférni a tűzhelyhez főzni mert éppen valamelyik lakótársad főz vagy süt.
"Felnőtt ember létedre szobatárs?"
Mi a baj azzal, hogy szobatársam van? És ha párom lenne? Ő is a szobatársam lenne végeredményben.
"Annyi emberre 1 konyha? Rémálom..."
Ne hidd. Egyrészt - ahogy már írtam - elég tágas, elfér benne két embermagas hűtő, egy fagyasztó, két tűzhely, két mosogató, egy ruhaszárítógép, és még így is van benne bőven hely. Másrészt ezek jó része egyetemista, napközben nincsenek itthon, este meg nem egyszerre akar mindenki főzőcskézni, szóval kényelmesen elférünk egymástól.
Hogy ez mennyire jó életszínvonal, azon valóban lehet vitázni, mert a jó egy nagyon szubjektív fogalom. Én úgy fogalmazok, hogy megfelelő az igényeimnek, a jövő hónapot pedig már úgyis egy olyan lakásban fogjuk kezdeni, amelyben csak mi leszünk.
"Neked jó érzés 7 emberrel még együtt nyomorogni és osztozni 1 konyhán?"
A szobák 5x4-esek, a miénkben ketten lakunk, úgyhogy egyáltalán nem nyomorgunk. A konyha - mint írtam már - tágas, tehát ott sem nyomorgunk. A nappali pedig a legtágasabb az egész házban, ott meg főleg nincs nyomorgás. A fürdőszobába meg eleve egyedül járok, szóval ott sem nyomorgok.
De ha már mindenáron rá akarod húzni a helyzetemre a nyomorgás szót, akkor mondok neked valamit: ha Magyarországon holnaptól az összes létminimum közelében élő ember csak ennyire kezdene nyomorogni, mint amennyire én teszem itt, akkor az ország háromnegyede hálát adna a sorsnak.
"Mégis hogy főztök?..hiába tágas a konyha ha nem bírsz odaférni a tűzhelyhez főzni mert éppen valamelyik lakótársad főz vagy süt."
Két tűzhely van, két sütővel, tehát összesen 8 főzőlap áll rendelkezésünkre. Hárman is simán tudnánk főzőcskézni egyidőben a konyhában anélkül, hogy nagyon útban lennénk egymásnak, bár ilyenre még nem volt példa. Kétszer fordult elő eddig a három hét alatt, hogy ketten főztünk egyszerre, de szinte észre sem vettük egymást.
"ha Magyarországon holnaptól az összes létminimum közelében élő ember csak ennyire kezdene nyomorogni, mint amennyire én teszem itt, akkor az ország háromnegyede hálát adna a sorsnak. "
Nyugodj meg, a magyarországi emberek nagy része ennél lényegesen jobban él. Nagyon szegény emberek élnek így otthon, egymás hegyén hátán. A többségnek van saját ingatlanja is. Leginkább a putris cigányok jutnak eszembe, azok élnek így egymás hegyén hátán. Ne sértődj meg, de ez az igazság. Én borsodi vagyok, egy szegény zsákfaluból származom,ott jellemző ez az egy házban lakunk 10en dolog hogy meg tudjunk élni segélyekből(cigány családoknál jellemző). Ti meg azért laktok 8 an hogy meg tudjatok élni a fos bérekből meg maradjon 200 font hó végére... nem látok lényeges különbséget. Csak annyit hogy te ezt jó életszínvonalnak fogod fel, mert marad pénz hó végére, annyi amennyi igazából adott helyen alig ér valamit.
"Azt ugye vágod, hogy ez tök olyan, mintha egy koliban élnél?"
Jelenleg igen, valóban hasonló. Bár ha ilyen színvonalúak lennének Mo.-n a kolik, akkor fél Európa hozzánk járna koliban lakni...
"Most tök jól félre tudsz tenni, hogy egy szobában vagy, de ha saját lakást vagy házat akarsz, akkor mi lesz? A fenntartásra sem elég, akkor sem, ha van párod."
Két, ezer font körüli fizuból miért lenne olyan nehéz fenntartani egy 800-900 fontos bérleményt, amelyben 3 szoba van, vagy két szoba és nappali? És ezek nem a prérin vannak, 80 kilométerre a várostól, hanem benn a városban, 3-5 km-re a központtól, belvárostól, nyugodt, csendes kertvárosi környéken. És a két, fejenként ezerfontos fizetés még mindig csak a minimálbér. Ahogy mélyül a nyelvismeret, úgy lehet majd egyre jobban fizető munkákra pályázni. A havi 1400-1500 font sem sok itt, az is még az átlag alatti jövedelem.
"Mi van még szolgáltatás, amit igénybe kéne venni?"
Szóval nem jársz sehová. Nem ülsz egy egy sörre, nem rendelsz pizzát, nem ülsz be rántott sajtot enni sehová vagy bármit. Lényegében eszel, iszol, alszol, dolgozol.
(8an együttélve ilyen puritán élettel Magyarországon is lehet pénzt spórolni. Csak azzal ugye nem lehet felvágni, mert nem kemény font marad hó végére csak ócska forint ugye...
""Két, ezer font körüli fizuból miért lenne olyan nehéz fenntartani egy 800-900 fontos bérleményt, amelyben 3 szoba van, vagy két szoba és nappali? É"
Ha olyan egyszerű fenntartani normális lakást normális számú lakóval akkor miért 8an laktok együtt? Ja mert így 250 font a lakhatás? Vagy még annyi se mert ugye szobatárssal is nyomorogsz...egy egészségeset nem lehet maszturbálni! A 15 évesen élnek így a kolikban. Nem felnőtt emberek. Nagykanizsán is lakhatsz szobatárssal 10 ezer forintért. Olcsón lakni és nyomorogni mindenhol lehet. De ha normálisan élsz Nyugaton is számlától számláig fogsz élni. Vagy ugye úgy sem, lásd London meg a hasonló drága szar városok.
" Ezen a hozzászólásodon pedig már csak mosolyogni tudok :) Lehet, hogy nálatok úgy élnek a putris cigányok, mint ahogy mi jelenleg itt, de akkor az valami irtó gazdag putris cigány környék lehet ;)"
Gazdag? Nem gazdagok, elég szegények. A lakhatás nagyon is meghatárzozza egy ember életszínvonalát. Hiába próbálod jó színben feltüntetni hogy menő a ház, szépek a szobák, tágasak meg nagy a konyha. Akko is 8 ember kuporodik ott össze és ossza meg a közös helyiségeket egymással. Nem normális állapot! A normális életszínvonal ott kezdődik hogy egyedül élsz 30-40 nmen egyedül, egy kis lakásban. Azalatt nem normális élet van, hanem kényszerélet, kompromisszumok, lemondás. Én elhiszem hogy rohadt olcsó 8 an együtt lakni ráadásul szobatárssal és marad pénzed a szar bérből is, de attól még nem élsz jól. Nagykanizsán is maradna ilyen életvitellel a 100 ezres gyári melóból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!