Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Te lelépsz az országból?...

Te lelépsz az országból? Esetleg már leléptél? Megbántad?

Figyelt kérdés
2015. ápr. 4. 21:34
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/73 A kérdező kommentje:

kisebb városokban?

[link]

Pl itt van ez.

Gesamtmiete 462 €

Ha jól tudom arrafelé 1000 eurt keres kb egy betanított munkás. Szóval a maradékból szerintem meg tud élni.

2015. ápr. 4. 23:31
 12/73 anonim ***** válasza:

Második vagyok. Nem, nem gazdagodtam meg, anyagilag én ugyanazon az életszínvonalon vagyok, mert otthon jól kerestem. Én nem azért jöttem ki, mert nem volt munkám vagy nyomorogtam.

Itt nyugi van, normális munkaidővel teremtem meg ugyanazt amit otthon, a gyerekeknek is jobb. Újra van családi életünk és körülöttem az emberek is nyugodtabbak, kedvesebbek. Nem mondom, hogy soha nem találkoztunk itt hülyével, de arányaiban kevesebb. A gyerekeket meg jobban el merem engedni, az autósok figyelnek rájuk.

2015. ápr. 4. 23:44
 13/73 anonim ***** válasza:

Aha, majdnem 500 euró egy 30 négyzetméteres lyukért. Azt ugye látod, hogy ez 2 szobából áll? Egy fürdő és egy konyha&nappali&háló. Ez nekem már bőven nyomorgás. És ha tovább akarsz lépni, gyereket vállalnál, akkor hogyan tovább?

Nem szoktak ezer eurót kapni az egyszerű betanított munkások, de tegyük fel, kapnak annyit. Elmegy a fizetés fele csak az albérletre. Ennél itthon sem sokkal sz.rabb a helyzet.

2015. ápr. 5. 00:09
 14/73 A kérdező kommentje:
Te azt írtad hogy 4 emberrel kell együtt laknia hogy meg tudjon élni az ember. Azért ahhoz képest ez nem nyomorgás. Én értem hogy számlától számláig fog nagyjából élni, de szeirntem az nem nyomorgás azért.
2015. ápr. 5. 00:31
 15/73 anonim ***** válasza:
Pedig pont ezt hívják annak :D Számlától számláig itthon is tudsz élni. Amúgy szerinted nem teljesen tök mindegy, hogy 4 emberrel él együtt egy normális albérletben vagy egyedül egy patkánylyukban? :D
2015. ápr. 5. 00:37
 16/73 anonim ***** válasza:
De egyébként nyugodtan megpróbálhatod, HA beszéled a nyelvet ÉS van valami értelmes végzettséged. Ha nincs meg akár az egyik is, akkor eléggé felejtős a véleményem szerint. Képzetlen, nyelvet nem beszélő ember van ott is elég.
2015. ápr. 5. 00:39
 17/73 A kérdező kommentje:

Otthon hogy tudnál már egyedül élni albérletben pl minimálbérből? Észnél vagy? Hogy fizeted ki? 70 rongyból mindent?

És nem, nem mindegy. 4 emberrel együtt élni egy szép lakásban is nyomorgás.

A linkelt lakás neked mióta patkánylyuk amúgy? Egy full új építésű garzon.

2015. ápr. 5. 00:39
 18/73 anonim ***** válasza:
Nekem egy haverom volt kinnt, egy elég rossz állapotú helyen lakott, heti 6 napot mosogatott, pár hónap alatt nem keresett szinte semmit pedig alig költött. Ahol ő lakott szinte mindenki bevádorló volt meg a munkahelyen is. Igazából nem is beszélt túl sokat az egészről, azt hiszem nem érte meg...
2015. ápr. 5. 00:54
 19/73 anonim ***** válasza:
Legális munka esetén Ausztriában például 1000 euró körül van a nettó minimálbér. 6-700-ért (ebben már a rezsi is benne van) már lehet kapni saját albérletet, a maradékból pedig nem túl nagy lábon, de azért kényelmesen megélhetsz. Próbáld meg ugyanezt magyar minimálbérből. Sajnos nem fog menni.
2015. ápr. 5. 01:57
 20/73 anonim ***** válasza:

Én Angliába jöttem ki néhány hete. A minimálbér itt hasonló a némethez, 6.50 font óránként. Egyelőre olyan munkahelyem van, ahol heti három-négy napot dolgozom, és csak napi 6 órát számolnak el. Egy ismerősömmel lakom egy albérletben, egy szobában, de van tágas konyha, három fürdőszoba és nagy nappali 140 centis tévével. A szobáért fizetünk havi 350 fontot, ezt felezzük, tehát 175 font per kopf, amiben benne van a fűtés és a víz is. Az áramot kell fizetni, meg valami lakhatási izét, szóval kábé 200-220 font körülre jövünk ki fejenként. A havi keresetem jelenleg 600 font körülre jön ki, amiből olyan 100-150 fontba kerül a kaja és a munkába járás költsége. A konyhában tudunk főzni, tehát tudjuk tartani azt az életszínvonalat, amit otthon is éltünk. Így összesen nagyjából 250 fontot félre tudok tenni havonta úgy, hogy bőven az átlag minimálosok fizetése alatt keresek. Három hónap után elvileg átvesz a cég amelyik jelenleg foglalkoztat (most még ügynökségen keresztül dolgozom), és ha addig nem találok jobb melót, akkor megkapom a teljes 8 órás alapbért és a heti 5 nap melót. Ezzel már kb. 1000 fontot fogok keresni minimálbéren havonta, de elvileg a béremet is emelik majd, kb. olyan 7.20-7.50-re. Ha ez megvalósul, akkor költözünk egy önálló albérletbe, ahol 3 szobában négyen fogunk lakni (ketten házaspárok közülünk). Ez nagyjából 900 fontba fog kerülni és háromfelé dobjuk, vagyis cirka 300 font lesz a lakbér, 100-150 körül a kaja, ruha, üzemanyag, egyebek, vagyis kb. 500 fontot tudok majd félretenni minden hónapban. Ez nagyjából másfélszer annyi, mint amennyit otthon összesen kerestem.

Ami itt kint drága, az a dohánytermék, az alkoholtartalmú italok, a lakhatás és a szolgáltatások (fodrász, műkörmös, orvos, autószerelő, satöbbi). A kaja drágább mint nálunk, de nem sokkal, mindent egybevetve kb. 15-25%-kal, de egyes dolgok még olcsóbbak is. Két kilós csirkeszárny vagy comb 5 font (~2000 Ft, Mo.-n ez kb. 2500-3000 Ft körül van), tej literje kb. 160 Ft (3,5%-os), jobb minőségű kekszek olyan árban vannak, mint Mo.-n a natúr háztartási keksz. Üdítők drágábbak, de itt is lehet mindenféle gyümölcsszörpöket kapni, jó minőségben, tehát pótolható.

Írta egyik hozzászóló korábban, hogy a fizetésed fele elmegy albérletre, ami közel igaz is. Viszont az már nem, hogy a másik feléből ugyanúgy tudsz élni, mint otthon. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy hasonló árszínvonal mellett a 120.000-nek marad meg a fele, vagy a 400.000-nek.

Azt is írta, hogy 4-en nyomorogtok egy szobában. Igen, ilyen is van, de azt is érdemes hozzátenni, hogy aki bírja az ilyen összezártságot, annak minimálisra csökken a havi lakbére (100-150 font per hó), és ha csak sima minimálbért keres heti 5 nap 8 órában, akkor a maradék 700-800 fontból azért elég sok mindenre futja idekint. Haza meg úgyis csak aludni jár az ember. Ha pedig nem bírod, de alapvetően nincs igényed arra hogy heti legalább egyszer elmenj valamiféle szórakozóhelyre pénzt költeni, akkor ketten tudtok bérelni egy kis lakást (kb. 50 m2, 700 font körül), vagyis 200.300 fontot simán félre tudsz tenni, ha akarsz. És akkor már nem élsz nagyon spártaian sem.

Tényleg nem kolbászból van idekint a kerítés, ez igaz, meg is kell dolgozni a pénzért. Az otthoni munkatempó sehol sincs az ittenihez képest, nagy a pörgés, csinálni kell keményen. De ha alapvetően nem lébecolni jössz ki, hanem tényleg dolgozni, és hajlandó vagy betartani a több szabályt, mint amennyi Mo.-n van általában, vagyis tudsz alkalmazkodni, akkor tárt karokkal fogadnak és szeretni fognak idekint. A baj azokkal van főleg, akik azt hiszik, hogy itt most világmegváltást csinálnak, királynak érzik magukat az otthoni fizetésük négyszeresétől amit itt keresnek, és nem hajlandóak betartani az itteni szabályokat, hanem ugyanazt a kicsapongó életet akarják élni mint otthon. A kettő együtt nem megy, ezt el kell fogadni. Más ország más játékszabályok, ezt el kell fogadnod, ha kijössz. De ha hajlandó vagy - úgymond - igába hajtani a fejed, és nem büdös számodra a munka, valamint nem akarsz mindjárt kiskirályként élni idekint két kézzel szórva a pénzt, akkor arany életed lehet idekint. De a nyelvet tudni kell, anélkül csak szar melóid lesznek, az is általában részmunkaidőben és legfeljebb minimálbérért. Mondjuk még ebből is legalább olyan életszínvonalat lehet élni, mint otthon, ha szolidra veszed a figurát. A Mo.-n virágzó feketemunkát meg nem érdemes idekint reszkírozni, mert úgyis elkapnak, és akkor úgy rúgnak ki páros lábbal az országból, hogy repülsz mint a győzelmi zászló. Itt nem szaroznak pénzbüntetéssel, nagyon komolyan veszik, elsőre csak hazaküldenek az első géppel, másodjára már úgy vernek bilincsbe hogy öröm nézni.

Németországban egyébként hasonló a helyzet, hasonló fizetést kapsz és hasonló az árszínvonal is mint itt Angliában, szóval az sem rossz választás. De ott talán még szabályozottabb az élet, mint itt.

2015. ápr. 5. 03:10
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!