Manapság miért sokkal nyunyókábbak a fiatalok az elsőben szokásos beavatásokkal kapcsolatban?
Itt arra gondolok, hogy a mi időnkben (alig 15 éve) tök természetes volt, hogy játékos módon pl koleszban azért voltak beavatási szertartások, na nem megverésre gondolok egyáltalán!!
De azért azt éreztették vele, hogy bekerült egy közösségbe, és hogy ők a gólyák, egyetemi koleszban is (vagyis főeg ott).
Na ma meg hallom, hogy van valami hasonló, és nemhogy botrány, hanem kifejezetten rendőrségi ügy lesz abból, hogy "összetörték szegény elsős önérzetét".
Miért van ez a nagy különbség? Vagy azért sok helyen ma is divat még beavatni az elsősöket?
11:36
Mert írták nekem, hogy náluk a gólyatáborban bizony elcsattant pár nagy füles is a nagyoktól, ha valaki nem akart engedelmeskedni, pedig már sokéves szokás. Szóval mégis van valami különbség.
Amúgy örülök a sok véleménynek, csak még mindig azt nem bírom felfogni, hogy én vagyok a bűnös :))
ma 11:43
"A kérdező kommentje:
11:36
Mert írták nekem, hogy náluk a gólyatáborban bizony elcsattant pár nagy füles is a nagyoktól, ha valaki nem akart engedelmeskedni, pedig már sokéves szokás. Szóval mégis van valami különbség."
Senkinek sem kötelessége megtenni valamit csak azért, mert az "sok éves szokás". Nem értesz egyet?
"Amúgy örülök a sok véleménynek, csak még mindig azt nem bírom felfogni, hogy én vagyok a bűnös :))"
Talán fogd fel úgy a dolgot, hogy nem téged ért a kritika, hanem az álláspontodat. Nem ugyanaz ám a két dolog.
11:47 - nem azért volt állítólag, mert sok éves szokás, hanem mert nem tisztelték a nagyobbakat
az álláspontomról meg annyit, hogy sztem akik most itt legjobban hőbölögnek, azok is feltehetően nagyon jóízűt nevettek volna ott az adott helyzetben, csak így utólag persze jobb "erkölcsösnek" lenni
ma 11:55
"A kérdező kommentje:
11:47 - nem azért volt állítólag, mert sok éves szokás, hanem mert nem tisztelték a nagyobbakat"
Pontosan erre írtam, amit írtam korábban. Csak az ért senki sem fog tisztelni másokat, illetve nem fogja megjátszani a tiszteletet, mert az "sok éves szokás".
A tiszteletet ugyanis senkitől sem lehet kikényszeríteni, csakis kiérdemelni. Nem értesz egyet? :)
"az álláspontomról meg annyit, hogy sztem akik most itt legjobban hőbölögnek, azok is feltehetően nagyon jóízűt nevettek volna ott az adott helyzetben, csak így utólag persze jobb "erkölcsösnek" lenni"
1. Igaz, az emberek sok tekintetben egy álszent élőlény. Ettől függetlenül én ebből nem általánosítanék.
2. Van olyan, hogy az ember személyisége, véleménye és hozzállása idővel megváltozik. Igen, hogy van, aki akkor ott jót nevetett, azóta viszon rájött, hogy empátia is van a világon, és mióta képes beleérezni magát mások helyzetébe, azóta kicsit másképpen látja a dolgokat. Őszintén: rólad ugyanez egyáltalán nem mondható el.
de egyetértek, csak itt más jellegű "tiszteletről" van szó, itt ez amolyan játék, hogy aki idősebb a koleszban, annak automatikusan kijár, most ezzel hiába nem értek egyet, attól még így van
hidd el, van empátiám, de azért azok közé tartozom most is, akik ezt jó poénnak tartják, és tudod van egy hatalmas kérdésem ezzel kapcsolatban ....
hogy valóban létezik ennyire szégyenlős fiú? szóval kész "agyf@szt" kap, ha meglátja őt egy lány ruha nélkül? bevallom, nekem ez nagyon meredek azért
Nálunk a koleszban pl volt egy csávóka, az full meztelenül aludt, meztelnül reggelizett, és kb észre se vette, hogy közben reggel ott mászkáltak csajok is a szobában, egyszerűen nem érdekelte. Szóval nekem ez a mentalitás szimpatikusabb valamiért (mert egészségesebb személyiséget tükröz számomra), hát őt aztán lehetett volna poénból kikötni, mert szintén csak megszakadt volna a nevetéstől. Mondanom se kell, tök nyugodtan tusolt együtt lányokkal meg egy sor példát hozhatnék még.
Miért vannak ilyen hatalmas különbségek? Valami oka csak van ...
ma 12:13
"A kérdező kommentje:
de egyetértek, csak itt más jellegű "tiszteletről" van szó...,"
Nem. Saját magad elismered, hogy ez nem tisztelet, azáltal, hogy idézőjelbe tetted.
"...itt ez amolyan játék,..."
Tehát mégsem tiszteled, hanem játék.
"hogy aki idősebb a koleszban, annak automatikusan kijár, most ezzel hiába nem értek egyet, attól még így van"
Megint csak hibás a gondolatmenet. Nem jár ki automatikusan, hanem az idősebb elvárja a tiszteletet, és - tévesen - azt hiszi, hogy ha nem kapja ezt meg, akkor azt joga van kikénszerítani. Pedig semmilyen jogalapja nincsen erre. Az idősebbek valamiféle hagyományon alapuló tévedésben élnek.
Ez most kb. olyan dolog, mint hogy egy házasságban a férfi az idősebb. Miért? Mert ez volt régen a szokás? Ugyan már. Ezek, amikre te hivatkozol, hogy "szokás", meg "jár a tisztelet", pontosan ugyanannyira nélkülöznek mindenféle racionális alapot, mint azok dolgok, amikkel kapcsolatban te raconális magyarázatot vársz a kérdésedben. Egyetértesz?
"hidd el, van empátiám, de azért azok közé tartozom most is, akik ezt jó poénnak tartják,..."
Megint csak önmagad ismerted el, hogy létezik olyan ember is, aki ezt nem tartja egyáltalán poénnak.
"és tudod van egy hatalmas kérdésem ezzel kapcsolatban ....
hogy valóban létezik ennyire szégyenlős fiú? szóval kész "agyf@szt" kap, ha meglátja őt egy lány ruha nélkül? bevallom, nekem ez nagyon meredek azért"
Igen, van ilyen. És ha most racionális indoklást vársz tőlem, akkor hiába várod. Nincsen. Mint ahogyan arra sincsen ilyen jellegű indoklás, hogy a nagyon miért várják el automatikusan azt, hogy tiszteljék őket. Avagy, hogy ezt a tiszteletet irányukban megjátsszák.
Vagy, hogy ez lenne a szokás? Nos, ez pontosan 0 racionális alapot szolgáltat a dolog indoklására.
"Nálunk a koleszban pl volt egy csávóka, az full meztelenül aludt, meztelnül reggelizett, és kb észre se vette, hogy közben reggel ott mászkáltak csajok is a szobában, egyszerűen nem érdekelte. Szóval nekem ez a mentalitás szimpatikusabb valamiért (mert egészségesebb személyiséget tükröz számomra), hát őt aztán lehetett volna poénból kikötni, mert szintén csak megszakadt volna a nevetéstől. Mondanom se kell, tök nyugodtan tusolt együtt lányokkal meg egy sor példát hozhatnék még."
Ahha. :)
1. Kérdezd meg talán őt arról, hogy miért nem érzett szégyenérzetet. Pontosan ugyanannyi racionalitás lesz a válaszában, mint amennyi azokéban, akiknek a véleménye nem egyezik az övével.
2. Hgy szimpatikusabb személyiséget tükröz a számodra, rendben. Hogy ezt te egészségesebbnek is gondolod emiatt, azzal már egyáltalán nem értek egyet. Mégis ki dönti el azt, hogy mi számít egészségesnek?
3. Ismét egy kiragadott példa volt. Remélem tudod azt, hogy egy állítás igazolásához tetszőleges számú igazoló példa is kevés, míg ugyanezen állításnak a cáfolatához már egyetlen ellenpélda is elég. :)
"Miért vannak ilyen hatalmas különbségek?"
Miért van, hogy az egyik ember 272 cm, a másik meg csak 152 cm? Miért van, hogy az egyik embernek a hosszú haj jön be, a másiknak meg a rövid? Miért van, hogy ez egyik ember szereti a közösségekben lenni, a másik meg a magányt részesítni előnyben?
Nincs rájuk racionálisan indokolható válasz. De nem is kell ám, hogy legyen. Vagy te mindig, mindent racionálisan indokolni szeretnél magadnak? :) Az egyébként lehetetlen.
"Valami oka csak van ..."
Lehet, hogy van. De ha van is ilyen ok, miért lényeges ez a számodra? Miért nem jó neked más emberek gondolkodása, cselekedete pusztán azért, mert számodra nem tűnik racionálisnak? Miért?
Egy klasszikus: nem kell megérteni, csak elfogadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!