Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Más is tapasztal kiégést a...

Más is tapasztal kiégést a tanulással, olvasással kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Nem iskoláról van szó, hanem a saját tanulmányaimról egy adott témában (vallások, metafizika). Ezek alapvetően nagyon nehéz és nem olvasmányos könyvek. Ennek tetejében nem is magyarul olvasom őket (az anyanyelvem a magyar).

Egy jó ideje már, talán hónapok, vagy évek óta, nem, vagy csak nagyon nehezen tudom rávenni magam az olvasásra, és nem is tudok 10-20 oldalnál többet olvasni. Mintha kiégtem volna. Egyébként nem csak ezt nem "tudom" olvasni, hanem egy hosszabb cikket sem, vagy bármi egyebet. Van bennem valamiféle szorongás vagy nyugtalanság, ha hosszú, nehéz szövegekkel kerülök szembe. Nem azért, mert nem értem őket (sőt), de mégis, nyugtalanít, hogy akkora erőfeszítést jelent erről olvasni, illetve hogy akkora erőfeszítést igényel a feldolgozása és megértése. Talán valamiféle "intellektuális lustaság"?

Általában úgy ér véget az olvasásom, hogy a fejem teljesen eltompul, és észreveszem, hogy az utóbbi 1-2 bekezdésből már semmit nem értettem. Ekkor befejezem, és elrakom későbbre. Sajnos mára már ezt sem csinálom. Egyébként, sosem olvastam sokat. Tudom, hogy van egy olyan típusú csoport, akik mindent elolvasnak, amire rá tudják tenni a kezüket (mondjuk ezek általában regények, meg egyéb szórakoztató irodalom). Én nem ilyen vagyok: mindig is csak azt olvastam, ami érdekelt, és semmi többet.

Van valaki hasonló helyzetben? Találtatok erre megoldást?

2019. jún. 26. 13:37
 1/4 bodnar edit válasza:
100%
Szerintem, beleuntál! Talán egy kis felfüggesztett pihenés meghozza a kedved. Csinálj kutatómunkát a már elolvasott vallásból, esetleg ha van rá lehetőséged, kirándulj el ahol még áll egy ilyen templom, vár, kastély, ezeknek történelmük van, és ha vizuálisan is tanulmányozod, lehet lesz kedved a további olvasáshoz. De tarts rendszert, legyen köztük több szünet, ne érezd kötelezően, lehet ez hatni fog a kedvedre!
2019. jún. 27. 11:16
 2/4 anonim ***** válasza:
Azt akarod mondani, hogy sosem érdekelt irodalom?
2019. jún. 27. 11:41
 3/4 tgt ***** válasza:
Pihentesd a dolgot. Olvass könnyebb könyveket, izgalmas regényeket, krimit, stb. Addig ne nyúljon a vallásokhoz, amíg ellenállhatatlan vágyat nem érzel, hogy újból olvasd.
2019. jún. 27. 11:57
 4/4 anonim ***** válasza:
73%

A metafizikát fullban tolni időpocsékolás. Ennyi erővel filozófiát, szónoklattant, szofizmust is tanulhatnál, ha az a kifejezett célod, hogy vitát megnyerj függetlenül attól, miről is folyik.

Létezik olyan vitatechnika (szofizmus), amely célja mindenkiből bolondot csinálni, és álokoskodással, fogalmak átértelmezésével, kiforgatásával látszólag mindenkinél okosabbnak mutatkozni, de ez végül is nem vezet sehová.

A metafizika az, amikor egy sötét szobában egy fekete macskát keresel, amely nincs is ott. Lehet hüleségeken töprengeni, hogy vajon reccsen-e a fa, ha nincs ott senki, aki hallja, vagy hogy mit csinál a szél, amikor nem fúj, meg hasonló volumenű kérdéseket megfogalmazni, de látni kell, hogy attól, hogy egy mondat vagy egy kérdés nyelvtanilag kifogástalan, még nem feltétlenül van neki értelme.

Azért zúg a fejed a metafizikától, mert az egész egy nagy bullshit. Gyakorlati hasznát nem veszed úgyse. Ha van valami természetfelettibe vetett hited, azt éld meg személyesen: ehhez nem kellenek könyvek. Másra ezt a személyes hitet úgyse tudod átvinni; aki pedig nem hisz, azt metafizikával és álbölcselkedéssel meggyőzni sose fogod.

Olvasd el a Winnetout pihenésképp. Igazi ifjúsági kalandregény-sorozat; utána fel fogsz lélegezni, és meg fogod érteni, hogy az olvasás miért kell, hogy örömet okozzon, ne fejtörést és stresszt.

Vegyél elő ponyvákat.

2019. jún. 30. 02:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!