Szabályos volt a videóban lévő előzés az autós részéről?
"És nehogy azt akard bemesélni, hogy a kerékpárosnak van nagyobb helyigénye, mint egy személygépjárműben utazónak..."
A mellekelt videoban megis ez derul ki...
Ezt az ajtónyitásnyi távolság dolgot én is fogom ezentúl tartani autósként, mondjuk a Nagykörúton, hátha nagy sikerem lesz. Sőt, biztos, ami biztos, felmegyek a Combino sínekre, akkor tutira meg van az egy ajtónyi távolság. Ha meg majd jön a villamos, bemutatok neki. Remélem mindenki érzi ennek abszurditását.
Amúgy elárulok egy nagy titkot. Nekem vezetésórákon úgy tanították, hogy mielőtt kinyitom az ajtót, nézzek bele a tükörbe. Azóta is így járok el, sosem nyitottam még senkire se rá az ajtót. De ezt valszeg minden autós tudja, és alkalmazza. Ez egyszerűen nevetséges, hogy egyesek annyira butának hiszik az autósokat, hogy mindenféle körültekintés nélkül kicsapják az ajtóikat, hátha elviszi egy nagyobb kamion mondjuk a fél karjukkal együtt...
Rendben, tartsd az ajtónyitásnyi távolságot, mivel ez a természetes. És nyugodtan haladj bárhol, ahol a KRESZ szerint ezt szabályosan megteheted. Adott esetben akár a villamossinen is. Mi ezzel a probléma?
És én is elárulok egy titkot. A tanfolyamokon tanítják az előzés szabályait is...
A gyakorlatban ezt pontosan annyira tartják be, mint az ajtónyitásra vonatkozót -azaz semennyire. Az lehet, hogy a kamion elé nem fogja senki kivágni az ajtót, de egy kerékpáros esetén már valahogy nem ilyen szabálykövetőek. Mindennapos dolog...
A videón is látszik, mennyire szabálykövetőek az emberek. Lehet, hogy ajtót senki nem nyitott a kerékpárosra, de az előzés szabályait simán figyelmen kívül hagyta a tulok. Ergo nem lehet bízni abban, hogy aki autóval halad, az a szabályoknak megfelelően teszi ezt.
A videón látható eset ráadásul nem egyszerű szabálysértés; amennyiben balesetet okoz az idegbeteg, akkor közúti veszélyeztetés bűncselekménye miatt kijár neki pár év letöltendő...
@66:
KRESZ 34.§, BTK 234. §, BKE Chapter II, Art 7, (3) ...
Ez három olyan pont, aminek megszegésével a gépjárművezető teljes mértékben felelős egy esetleges baleset bejövetkezéséért.
Persze ismerjük s magyar törvénykezési gyakorlatot, ahol ezek ellenére képesek lennének mást megállapítani. Volt rá nem egy eset...
Nem tudom, nem néztem a videót.
De én autós vagyok, szóval az autós szabályos volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!