Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » "Anyáink sem szedtek magzatvéd...

"Anyáink sem szedtek magzatvédő vitamint, mégis egészségesen megszülettünk" - Ezt komolyan gondoljátok?

Figyelt kérdés

Még mindig annyiszor találkozom a fenti szöveggel. És nagyon dühít, mert el nem tudom képzelni, hogy mi visz rá valakit arra, hogy ilyet kimondjon. Két lehetőség van: vagy direkt rosszat akar a kismamáknak és a babáiknak, vagy ennyire nagyon buta.

Azoktól kérdezem, akik ilyesmiket írnak: végig gondoltátok már ezt a kijelentéseteket logikusan? Mert persze, hogy ti egészségesen megszülettetek, de soha nem hallottatok még vetélésről, halva születésről, fejlődési rendellenességekről? Aki nyitott gerinccel született és meghalt pár órával a születése után, értelemszerűen nem fog idejönni leírni, hogy ő bizony nem született meg egészségesen, mert a folsavhiány miatt nem tudott rendben lezajlani az idegcsőzáródás...

Persze ha valaki nem szed vitamint, nem jelenti azt, hogy beteg lesz a gyereke, de nagyobb esély lesz rá, hogy beteg lesz.

Már az is bebizonyosodott, hogy a változatos táplálkozás, és az unalomig ismételt "sokzöldséggyümölcs" sem feltétlenül elég.

Ezek után kérdem én, miért kell kockáztatni?

Mindennek lehordjuk azokat a terheseket, akik elszívtak egy szál cigarettát a terhességük alatt. Pedig egy erős dohányosnak elég nehéz lehet megállni, hogy ne cigizzen. Egy vitamintabletta lenyelése viszont senkinek nem okoz nehézséget.

Elnézést kérek, ha provokatív a kérdésem, de én tényleg nem tudom elképzelni, hogy ennyi buta ember van itt, ezért kérdem, hogy amikor valaki ilyet ír, akkor azt mennyire gondolja komolyan.

2012. okt. 4. 03:18
 81/101 anonim ***** válasza:
87%

Kedves kérdező!

Egyáltalán nem olvastam végig a válaszokat, így elnézést, ha ismétlek valakit, esetleg darázsfészekbe nyúlok, de szeretném elmondani a saját, egyéni véleményem, valamint megosztani a saját történetem.

Nagyon szép és jó dolog anyának lenni. DE - és ezt tudnod kell! - attól a perctől kezdve, hogy a nőgyógyász megállapítja a terhesség tényét, bekerülsz egy olyan, ellentmondásokkal teli világba, amit előtte nem ismertél.

Én legalábbis nem ismertem, és nagyon megszeppentem az elején.

SOHA, de SOHA nem lesz egyetértés anya és anya két egyazon dologban. Mindenki másképp, máshogy vélekedik azonos dolgokról, és ha már most, a legelején nem tudod elviselni mások véleményét, akkor kívánok neked sok erőt az elkövetkező 18-20 évre, mert szükséged lesz rá.

Elárulok egy titkot: egy deka terhesvitamint nem szedtem, sőt, még folsavat sem, mert nagyon későn, mókás körülmények között derült fény a terhességemre. Mégis van egy egészséges, gyönyörűen fejlődő, 1 éves lányom.

A sógornőm, mikor megtudta, hogy nem szedtem terhesvitamint, gyakorlatilag leüvöltötte a fejem, hogy mekkora egy gyökér paraszt vagyok, hogy képzelem, nekem nem való gyerek, stb. Ő persze szedte. És mégis beteg gyereke született.

Tudom, erre lehet mondani a vitaminkultuszosoknak, hogy "ja, hát szegény beleesett A Százalékba", de szerintem ezt ő konkrétan magasról letojja.

Abba is gondolj kicsit bele, hogy nem mindenkinek van lehetősége többezer forintot áldozni olyan vitaminokra, amikről A SAJÁT ORVOSA (nem egy neten talált főmufti)azt állítja, hogy halálfelesleges, mikor a babavárás amúgy is kiló pénzt elvisz a bevásárolandó kelengyelistával.

2012. nov. 20. 22:23
 82/101 anonim ***** válasza:
69%
81-esnél a pont.
2012. nov. 20. 22:35
 83/101 anonim ***** válasza:
67%

81-es

Teljesen igazad van, de vigyázz, mert az utolsó bekezdésedbe bele fognak kapaszkodni: Minek a gyerek olyannak, aki nem tud havonta 2-3e forintot kifizetni terhesvitaminra....

2012. nov. 20. 22:43
 84/101 A kérdező kommentje:
Szerintem fontosabb olyan dologra költeni azt a havi 2-3 ezer forintot, ami adott esetben az életét mentheti meg. Inkább legyen eggyel kevesebb rágókája/plüssállata/zenélő forgója, inkább hordjon használt ruhát, inkább legyen "fapados" babakocsija, mint hogy olyan dologgal spóroljunk, ami az egészségét védi.
2012. nov. 20. 22:46
 85/101 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező!Bocs ha tévedek de nem te írtál ma egy ilyesmi kérdéshez egy olyan kommentet hogy "egy bizonyos IQ szint alatt betiltanám a gyerekvállalást!"Nagyon sok hasonlóságot véltem felfedezni a válaszaid között.
2012. nov. 20. 23:09
 86/101 anonim ***** válasza:
100%

81-es vagyok:

Én teljesen megértem, hogy mit mondasz, de te elsiklasz a válaszom lényeges része felett, miszerint "a saját orvosa azt mondta".

Most hozok egy példát, kicsit szélsőséges, de hátha: ha a barátaid azt mondják, hogy mókás dolog lenne leugrani az Empire State Building tetejéről, te leugranál? Nyilván nem, mert anyukád (AKIBEN BÍZOL) azt mondta, nem illik, csúnyát lehet esni, hangos is.

Egy terhes nőnél ugyanez a helyzet. Csinál egy tesztet, elmegy nődokihoz, bebizonyosodik, hogy terhes. Hazamegy, leül a net/tévé/újság/nőrokonok elé, és nekivág élete nagy kalandjának: a babavárás témakörnek. És ekkor millió helyről villóznak az arcába a neonreklámok "szedjél terhesvitamint, az nagyon kell, nagyon szedd, mert ha nem, akkor ez, meg ez, meg ez lesz". Megszeppen, elhatározza, hogy szedni fogja, de mint minden értelmes nő, először kikéri a nőgyógyásza tanácsát, aki azt mondja, hogy felesleges, és ezzel elűzi a nő minden kételyét, hisz normál esetben ugye BÍZIK a nődokiban, annak tanácsaiban, véleményében, ítéletében. (Muszáj is, hisz nála szüli gyermekét.)

Sőt, mondok neked jobbat: van, aki még utána sem néz, mire való a terhesvitamin. Megkérdi a dokit, hogy kell-e, az azt mondja, hogy nem, mire a nő vállat von, és továbblép, nem törődve többet a dologgal.

És továbbvive a kérdést: nekem apósom váltig állítja, hogy a tápszertől lesznek a gyerekek lufifejűek. Na, erre jöttem én, a harmadik hétig tudtam szoptatni (egy betegségem miatt), onnan tápszerezni kellett a kicsimet. Apósom aggódva figyelte, hogy mikor kezd el széltében dagadni a gyerek feje, szerintem titokban centivel le is mérte. Eddig teljes normális, mi több, kissé keskeny fejű a babám. Erre a hétvégén megtudták, hogy a 12 hónapos gyerekem még nem kap tejet, este még tápszert iszik. Húú, olyan lufifeje lesz, hogy nem fér be az ajtón. Adjak neki tejet, de rögtön, ott azonnal.

Adok, pár héten belül megkóstolja, de óvatos vagyok, mert nekem tejallergiám van. Megkérdeztem a gyerekorvost, mit tegyek. Tök korrekt volt, nem védte se a tehenészeket, se a tápszergyártókat, helyette azt mondta: tegyek, ahogy jónak látok, egy ekkora gyereknek nem feltétlenül kell már a tápszer, sőt, ellenben a betegségem miatt igazat ad abban, ha óvatosabban akarom kezelni a dolgot. Egy dologra figyeljek: a megfelelő mennyiségű tápanyagbevitel meglegyen a kicsinek naponta, mindegy, hogy mivel érem el azt. És én, a lufifejűző apósommal ellentétben a gyerekorvosomnak hiszek, mert BÍZOM BENNE.

Érted már?

2012. nov. 20. 23:14
 87/101 A kérdező kommentje:

Értem, hogy mit mondasz, de szerintem te nem értettél meg engem. A kérdésem azokra vonatkozott, akik megkapták az információt (ami nem is olyan nehéz, ha az ember körülnéz csak a neten, a hiteles források között - a fórumok és a gyk nem tartozik ide - belinkeltem pl egy videót, ahol Czeizel Endre elmagyarázza, hogy miért is olyan fontos szedni), de nem foglalkoznak vele, mert azzal jönnek, hogy xy-nak, na meg a nagyanyáinknak egészséges gyereke született vitamin nélkül. Ezt a gondolkodásmódot tartom butaságnak, ugyanis ha kicsit végiggondoljuk, könnyű belátni, hogy ez nem jelenti azt, hogy a vitamin hülyeség. Senki nem állítja, hogy biztos beteg gyereked lesz, ha nem szedsz vitamint, de az bizonyított tény, hogy kivédHET bizonyos fejlődési rendellenességeket.

Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy szedi-e, vagy inkább nem, ezzel kockáztatva a gyereke egészségét. De az viszont kifejezetten veszélyes, hogy itt hirdetik fennhangon, hogy a magzatvédő vitamin teljesen felesleges, sőt káros, mert ez egyszerűen nem igaz. Elolvassa ezt egy gyanútlan kismama, megfogadja a "jótanácsokat", nem szedi a vitamint, aztán csodálkozik, hogy miért született nyitott gerinccel a babája.

2012. nov. 20. 23:23
 88/101 anonim ***** válasza:
82%

Figyelj, ez a te döntésed. Ha te akarsz terhesvitamint szedni, akkor szeded, de ha más nem akarja akkor nem szedi. Ettől még nem lesz felelőtlen egy anya sem. Ez mindenkinek a maga dolga, igazából senkinek semmi köze hozzá. Én nem szedtem, és van 2 tökéletesen csodálatos és egészséges gyermekem, és soha egy pillanatig sem gondoltam úgy hogy ártanék a babáknak, ha nem szedek be egy olyan dolgot, ami mellett nem áll az összes szakértő 100%-ban.

Drasztikus példa, de nekem ez kicsit olyan, mint a kemoterápia. Használják-használják, de nagyon kevés orvos venné igénybe, ha úgy alakulna.

Lehet, hogy rossz a példám. De ahhoz nincs jogod, hogy ilyen dolgokat kijelents, hogy aki úgy gondolkodik, hogy nem veszi be a vitamint, annak nem is engednéd, hogy gyereke szülessen. Az, hogy milyen anya lesz a nő nem ebből dől el. És még az is szerencse, hogy nem te döntöd el, hogy kinek legyen gyereke, mert akkor sok EGÉSZSÉGES baba nem születne meg, és sok nő nem lehetne jó anya.

2012. nov. 21. 11:05
 89/101 anonim ***** válasza:
78%

A 81-es válaszoló vagyok:

Én értem, mit mondasz, de ha így vélekedsz, akkor úgy gondolom, nem itt, az anyukák között kellene kezdeni a kampányolást, hanem az orvosok között, mert egészen addig, amíg az orvosok, gyógyszerészek, szakértők között nincs egyetértés, addig az anyák között sem lesz.

Vegyük gyenge, de helytálló példának a homeopátiás szereket: az orvosok egy része ajánlja, másik része nem. Mi több, már a feltalálója is rájött, hogy nem ér semmit az egész, és mégis, olyan tábora van a homeónak, ami már kissé nevetséges. Mindenhonnan a homeopátia folyik, és ez természetes, hiszen mindenki tudja, hogy placebó. Drukkerei és ellendrukkerei csupán az orvosok közti egyet nem értés hatására lettek.

Másrészről vizsgálva a kérdést: igazság szerint a világot benépesítő társadalmak most kezdenek ráébredni, milyen mocskosul átvágták őket. 30-40-50 évvel ezelőtt sokkal intelligensebben éltünk, a kultúrnívó sem a béka feneke alatt tenyészett. Mostanra minden a pénzről szól, és az emberek egyre bizalmatlanabbak, elkezdik megkérdezni egy-egy dologról, hogy "tényleg kell ez nekem?". Minden a marketing, a piac, még a három hete aszalódó kutyasz*rt is rátukmálják az emberre jópénzért, ennek fényében ne csodálkozz, ha egyre többen legyintenek bizonyos dolgokra, hogy "kösz, de nem kell".

Egészen addig, amíg a tudomány el nem jut arra a szintre, hogy 100%-os bizonyosságokat adjon, mindig fel fog merülni pár kérdés a terhesvitaminnal (és sok egyébbel) kapcsolatban:

1. Ha szedem a terhesvitamint, és egészséges gyermekem születik, biztos, hogy a vitaminnak köszöhetem? Nem lehet, hogy egészséges lett volna akkor is, ha nem szedem?

2. Ha nem szedem a terhesvitamint, és beteg gyermekem születik, biztos, hogy a vitamin segített volna? Nem lehet, hogy akkor is betegen született volna a babám?

Valamint, felhívnám a figyelmed valamire. Kérlek, kb. 5-6 év múlva gyere vissza erre a fórumra, és olvass majd ebben a témakörben a terhesvitaminról. Nagyjából akkorra bizonyítják majd be a tudósok, hogy ilyen meg olyan mellékhatása van, sőt, többet árt, mint használ, stb.

Ezer és egy dologgal megtették már ezt, kötve hiszem, hogy a vitamin kimaradna a sorból.

NEM attól lesz valaki rossz anya, hogy szedi, vagy nem szedi a vitamint. Ha mindenki sz*r anya lenne, akit ezen a fórumon annak tituláltak, akkor az itteni nők 90%-a mélyen szégyellné magát (a maradék 10% pedig a notórius sz*ranyázó klub tagjaiból tevődik ki).

Sőt, ha egyetlen gyerek sem születne meg, akinek az anyjának ezen a fórumon azt mondták, hogy "hűmilyen vagymá', neked nem való gyerek, nem is engedném, hogy szülj, stb.", akkor már rég kihalt volna a nemzet.

Ne aggódj, pár héten belül te is megkapod ugyanezt a kijelentést egy másik anyától egy másik témakörben, és akkor majd megérted.

2012. nov. 21. 12:04
 90/101 anonim ***** válasza:
76%
Mostmár biztos vagyok benne hogy te vagy az.Hogy jössz ahhoz hogy lebutázod,felelőtlennek tartod azt az anyát aki nem töm magába minden sz@t?El kell fogadnod hogy nem szedi mindenki neked jogod van ahhoz hogy szedjed ha akarod,de nem kell belebeszélni senkibe hogy milyen rossz anya vagy mert nem szeded.Nem a terhesvitamin szedése/nem szedése miatt születnek egészséges/beteg babák!!
2012. nov. 21. 12:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!