Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » "Anyáink sem szedtek magzatvéd...

"Anyáink sem szedtek magzatvédő vitamint, mégis egészségesen megszülettünk" - Ezt komolyan gondoljátok?

Figyelt kérdés

Még mindig annyiszor találkozom a fenti szöveggel. És nagyon dühít, mert el nem tudom képzelni, hogy mi visz rá valakit arra, hogy ilyet kimondjon. Két lehetőség van: vagy direkt rosszat akar a kismamáknak és a babáiknak, vagy ennyire nagyon buta.

Azoktól kérdezem, akik ilyesmiket írnak: végig gondoltátok már ezt a kijelentéseteket logikusan? Mert persze, hogy ti egészségesen megszülettetek, de soha nem hallottatok még vetélésről, halva születésről, fejlődési rendellenességekről? Aki nyitott gerinccel született és meghalt pár órával a születése után, értelemszerűen nem fog idejönni leírni, hogy ő bizony nem született meg egészségesen, mert a folsavhiány miatt nem tudott rendben lezajlani az idegcsőzáródás...

Persze ha valaki nem szed vitamint, nem jelenti azt, hogy beteg lesz a gyereke, de nagyobb esély lesz rá, hogy beteg lesz.

Már az is bebizonyosodott, hogy a változatos táplálkozás, és az unalomig ismételt "sokzöldséggyümölcs" sem feltétlenül elég.

Ezek után kérdem én, miért kell kockáztatni?

Mindennek lehordjuk azokat a terheseket, akik elszívtak egy szál cigarettát a terhességük alatt. Pedig egy erős dohányosnak elég nehéz lehet megállni, hogy ne cigizzen. Egy vitamintabletta lenyelése viszont senkinek nem okoz nehézséget.

Elnézést kérek, ha provokatív a kérdésem, de én tényleg nem tudom elképzelni, hogy ennyi buta ember van itt, ezért kérdem, hogy amikor valaki ilyet ír, akkor azt mennyire gondolja komolyan.

2012. okt. 4. 03:18
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯
 91/101 anonim ***** válasza:
68%

Ha a gyanútlan kismama olyan hülye, hogy laikusok véleményét elfogadja, akkor az az ő baja.

Véleménye mindenkinek van, ezért senki nem hülye, viszont az igen, aki ezért lebutáz más embereket.

2012. nov. 21. 13:07
 92/101 anonim ***** válasza:
47%
1950-venes évektől nem volt semmi vitamin, télleg egészségesen születtek emberek. Van egy idősebb női ismerősőm,ő a fiával szedet minden terhesgyógyszert.A fiú majdnem 4 kg lett, hosszu is mégis betegen született.
2012. nov. 21. 13:31
 93/101 anonim ***** válasza:
84%

nem olvastam végig az összes kommentet, de úgy látom a kiírt kérdéstől elkanyarodott az eszmecsere. A magzatvédő vitaminokat, amik szintetikusak, azokat nem gyümölcsökből és zöldségekből vonják ki a félreértések elkerülése végett, hanem laboratóriumi körülmények között állítják elő. Egyre több helyen olvasni, hogy a magzatvédő vitaminok káros hatásait alábecsüljük, mert nincsenek igazán jó felmérések, tanulmányok arról, h valóban mennyi vitaminra is van szüksége a magzatnak/édesanyának a várandósság során. Az én szervezetem elég érzékenyen reagál ha valamiben hiányt szenved és egyértelműen jelzi ha valamire nincs szüksége. Pl. az első 16 hétben nem bírtam még ránézni se a répára és a paradicsomra. Elgondolkodtam azon, h ha én most komplex kismamavitamint szednék, akkor nem okoznék-e kárt a magzatnak azzal, h olyan ásványi anyagokat v. vitamint viszek be ami ellen kimondottan tiltakozik a szervezetem? Az is elgondolkodtató, h milyen sok kisgyerek szenved mindenféle allergiától, legyen az fű, fa vagy bármilyen étel. Az "ételintolerancia" szó pár évtizede teljesen ismeretlen fogalom volt, ma meg már két sorban állnak a gyerekek a menzán :S

Én nem a vitamin ellen vagyok, hanem az ellen, h az ember vakon bevegye ezeket a készítményeket, s ezzel letudja a kötelezőt. Én is szedek egy csomó mindent, amit épp kíván a szervezetem: zöldség-, gyümölcskivonatokat, algákat, csírákat, s ezeket sokszor váltogatom. Egyáltalán nem érzem magam felelőtlennek, sőt. Várandósság előtt alaposan kiméregtelenítettem magam, utána 3 hónapos feltöltő kúrát tartottam, éreztem, h tökéletes állapotban van a szervezetem.

Valóban nem tudni, hogy hosszú távon a szintetikus készítmények milyen károkat okoznak az ember, főleg egy fejlődő szervezet esetében. És ezért nagyon téves dolog másokat felelőtlennek nevezni amiért ezt nem vállalják be.

Mindenki döntsön belátása szerint.

2012. nov. 21. 15:32
 94/101 anonim ***** válasza:
41%

Én szedtem mindkettőnél Gravidát, mégis olyan aprók lettek a babóim, kis gyengék. Elvileg egészségesek, de könnyen elkapnak bármit.

Régebben tényleg nem szedtek, voltak vetélések, beteg gyerekek stb. De most hogy vannak a vitaminok, jobb meggyőződni, és szedni, és úgy alszol el, hogy kisebb eséllyel megy el a babód.

2012. nov. 21. 16:25
 95/101 anonim ***** válasza:
71%
Igen, kérdező, te is kitűnő példa vagy erre.
2012. nov. 22. 00:46
 96/101 anonim ***** válasza:
57%
Persze ,legyél nyugodt te vagy az egyetlen tökéletes ember.Csak ne hangoztasd senkinek.
2012. nov. 22. 08:54
 97/101 anonim ***** válasza:
58%
Végre nyugodtan alszom h van egy ilyen mindent tudó okos emberi lény mint a kérdező. Megmenekültünk!!
2012. nov. 22. 17:42
 98/101 anonim ***** válasza:
61%
1 óra volt, mire végigolvastam! Én csak azt nem értem, hogy miért teszel fel egy kérdést, ha nem fogadod el senki válaszát, akinek más a véleménye?! Ha azzal van bajod, (vagy inkább ezzel mentegetőzöl!), amikor neked is odaszól valaki, hogy nem ez volt a kérdés, akkor ezt miért csak a 6-7. oldalon teszed meg? Nekem, ha valaki nem a kérdésre válaszol, egyből írom, hogy nem ez volt a kérdés!Énszerintem magadat akarod meggyőzni a magad igazáról. Annyian, de annyian leírták, hogy mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy szedi-e vagy sem, de csak hajtogatod a magad igazát! Ha te szedted és egészséges gyerekeid születtek, akkor nem értem, miért zavar ennyire, hogy vadidegen anyukák mit csinálnak? Miben befojásolja az ő életük a tiédet? Tudom, régen írtad ki a kérdést, de én sosem gondolkodtam még ilyeneken, ha igen, akkor magamra vetítettem le egy kérdést.Pl: tudom, milyen vegyszerekkel vannak tele az injekciók és nem adatok be egyet sem, ami nem kötelező, de sosem fikázok más anyákat a rendelőben, hogy ők beadatják. (vegyész vagyok). Az a fajta tagadás, amit te csinálsz, olyan, mint egy tipikus 21. századi agymosott ember. Nem rólad beszélek, csak általánosságban. Akik azt mondják, hogy, ja hát ha természetes gyümölcslé van mostantól a gumicukorban, akkor mostmár nyugodtan megveszem, mert akkor az egészséges. Nem számít, hogy a többi 15 összetevő vegyszer. Vagy, aki azt mondja, hogy cigiztem a terhesség alatt, de egészséges lett, nem gondolva arra, hogy mondjuk 5 évesen jön elő nála asztma formájában. Vagy, ami a reklámokban megy, egyetlen egy reklámnak sem hiszek és semmit nem veszek meg, kérdeztehed, hogy semmit? Semmit. Sem a Danon joghurtot, sem a Vanisht, sem a Cetebét, sem a Biopon mosószert. Szerencsés vagyok, magunk termelünk meg mindent és magunk főzzük a mosószert, stb. Azzal nem értek egyet még, hogy sok válasz van, ami ellened szól és nem reagáltál, csak megint másokat fikáztál, de remélem ennyi idő alatt lenyugodtál. A "téves" meg "ezzel kockáztava a gyermeke egészségét" kicsit erős megfogalmazás. Én is írjam oda minden hozzászólásodhoz, hogy téves? Emiatt is nem értem, ha ennyire kialakult véleményed van, akkor mit idegesíted magad itt olyan anyákkal, akiknek "nem engednéd, hogy gyereke legyen"?Én elmondom én mit csináltam, hogy hogyan döntötem el, hogy szedjek-e vagy ne?! Mivel mindenféle negatív és pozitív dolgot is hallottam, úgy döntöttem, hogy nem kockáztatok és szedem, de mi van ha rossz? Ezt úgy küszöböltem ki, hogy csak két naponta szedtem, csak a 6. héttől, mert akkor tudtam meg, hogy kismama vagyok, és a vége felé már csak 3 naponta. Így megnyugodtam, hogy szedtem, és nem lesz baja a babámnak,de nem is vittem túlzásba, ha esteleg nem olyan hasznos. EGYÉBKÉNT A REKLÁM AZT MONDJA, HOGY SZEDD MÁR A TERVEZETT TERHESSÉG ELŐTT 3 HÓNAPPAL. MIVEL NEM TUDHATOD MIKOR ESEL TEHERBE, CSAK SZEDED, SZEDED...SZEDED, DE MEDDIG? ÉN 2 ÉVIG SZEDTEM, MERT NEM TUDTAM, MIKOR ESEK TEHRBE. LEGALÁBB 40.000 Ft A KUKÁBA. ÉS LÁSS CSODÁT, ABBAHAGYTAM, KISMAMA LETTEM. BIZTOS, HOGY KELLETT EZ NEKEM? Azt meg, hogy melyiket szedjem, az alapján döntöttem el, hogy a Gravidáról tudjuk, hogy magyar (Béres), tehát nem lehet olyan rossz és a magyar nők igényeihez van alakítva, több minden van benne, emiatt ezt választottam. Mindenkinek magának kelle eldöntenie ezeket és felesleges vitázni. A vitamin ellentáborral egyetértek azzal, hogy a statisztikákban azt írnak le, amit akarnak, ami az ő érdekük, ha nagyon jártas vagy a témában, tudnod kell, hogy a mai világ így működik, a pénz diktál. De szerintem nem tudod, mert nagyon velük vagy. Emiatt beszélek agymosott emberekről...Ceizel Endre szerint 17 tányér sóska vagy spenót (nem emlékszem pontosan)főzeléket kellene megenni ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű folsavat bejuttasd napi szinten. Az oké, hogy régen sok gyerek halt meg, mert rendellenességük volt. Ma pedig nem. De ha régen volt egy csomó millió baba, aki életben maradt és egészséges volt, és vitamin még nem volt, akkor az ő anyjuk 17 tányér főzeléket megevett naponta, vagy ennek megfelelő mennyiségű folsavat valahogy? AZ ősidőktől kezdve? Minden anya? Azt is elhiszem, hogy régen sokkal több volt a tápanyagtartalma a növényeknek, na de ennyire? Ez egy kicsit reklámgyanús. Tolják nagyon, mint mindent...Persze, ha kiderül, hogy kismama vagyok, akkor most is szedni fogom, két-három naponta. Engem csak ez zavar, hogy egy ilyen világban élünk, ahol ennyire befolyásolható az ember. Nyitok egy új vitát arról, hogy "Nagyanyáink miért nem rákosok, mi miért leszünk azok 40 évesen (de inkább 30), csak nem hiszitek, hogy a sok vegyszer miatt?", aztán csak hajtom a magam igazát, hogy á nem azért, pedig tudom, hogyde. Térj vissza mindig ehhez a kérdéshez évek múlva, én is így teszek, kíváncsi vagyok én is, hogy bebizonyosodik-e, hogy kinek van igaza: KELL-E VAGY SEM? Még valami, azzal viszont nagyon egyetértek veled, hogy aki anyagilag megengedheti magának, az vegyen légzésfigyelőt! Ez az egészséget semmilyen formában nem befolyásolja, de életet menthet! Ez régen nem volt, és okozott bajt, most van és életet ment. Nekünk sokszor beriasztott, ha alaptalanul is, de inkább egy álmatlan éjszaka, mint egy halott gyerek.
2013. ápr. 12. 17:28
 99/101 A kérdező kommentje:

Huh, a te hozzászólásodat is nem kevés idő volt végigolvasni, picit nehéz ilyen tagolatlan szöveget értelmezni.

Már leírtam néhányszor, de régen volt, nem baj, megteszem még egyszer: igen, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy szedi-e vagy sem. Nekem semmi közöm hozzá, és nincs jogom beleszólni. A kérdésem arról szólt, hogy aki a kérdésben szereplő kifogással élve nem szedi, az végig gondolta-e az állítása logikátlanságát. Mert ha valaki azt mondja, hogy ő azért nem szedi, mert pl. sajnálja rá a pénzt, azt elfogadom. Nem értek vele egyet, de elfogadom, ez egy logikus érv. De az, hogy a nagyanyáink is egészséges gyerekeket szültek nem logikus érv. Mert tény, hogy nagyanyáink korában sokkal gyakoribb volt a vetélés, halva születés, és a súlyos fejlődési rendellenességek előfordulása. Persze, hogy nagyanyáink egészségesen hozták világra a szüleinket, mert ha nem így lenne, akkor most nem lennénk itt, hogy elmondhassuk, hogy egészségesen megszülettünk vitamin nélkül is. Érted? Aki nem született meg egészségesen, és meghalt, az nem tud idejönni elmondani, hogy ő bizony meghalt pl. folsav hiány miatt. Ezért logikátlan és butaság ez az érv.

" Vagy, aki azt mondja, hogy cigiztem a terhesség alatt, de egészséges lett, nem gondolva arra, hogy mondjuk 5 évesen jön elő nála asztma formájában."

Na látod én is erről a logikátlanságról beszélek. Sokan elmondták, hogy ők bizony nem szedtek semmit, és egészséges gyerekeik születtek. Ez ugyanaz a kategória, mint amikor valaki azt mondja, hogy cigizve is egészséges gyereket hordott ki (mielőtt rám fognád - nem vonok párhuzamot a dohányzás és a vitamin nem szedése között, csupán a magyarázatok ésszerűtlenségei között)

"Mivel mindenféle negatív és pozitív dolgot is hallottam, úgy döntöttem, hogy nem kockáztatok és szedem, de mi van ha rossz?"

Milyen negatív dolgot hallottál róla? Mit árthat neked, vagy a babádnak a vitamin? (remélem nem azt, hogy "óriásbébit" csinál a vitamin, mert erről a tévhitről már rég bebizonyosodott, hogy nem igaz)

"Ezt úgy küszöböltem ki, hogy csak két naponta szedtem"

Hát ezt jól kiküszöbölted :) Szóval ha káros(?) a vitamin, akkor ha két naponta szeded, akkor már nem káros? Vagy akkor csak kicsit káros, és az úgy nem gond?

" ÉN 2 ÉVIG SZEDTEM, MERT NEM TUDTAM, MIKOR ESEK TEHRBE. LEGALÁBB 40.000 Ft A KUKÁBA."

Na igen, ez így tényleg sok pénz, de azért nem az az általános, hogy a pároknak éveket kell várniuk a teherbe esésre, bár tudom, hogy sok pár küzd ilyen problémákkal. De hálistennek a többségnek összejön néhány hónapon belül. És mint írtam, ezt az érvet elfogadom, hogy sokba kerül és sajnálod rá a pénzt. (Bár nekem az a véleményem, hogy inkább kifizetek súlyos tízezreket, ha ezzel megakadályozhatom, hogy betegen szülessen a babám, de elfogadom, hogy ezt nem mindenki teheti meg, vagy nem mindenki gondolja így)

"a Gravidáról tudjuk, hogy magyar (Béres), tehát nem lehet olyan rossz"

Ezt inkább nem kommentálom, mert még megkapom, hogy nemzetáruló vagyok :D

".Ceizel Endre szerint 17 tányér sóska vagy spenót (nem emlékszem pontosan)főzeléket kellene megenni ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű folsavat bejuttasd napi szinten."

Ha idézel valakit, akkor idézd pontosan, de ha csak pontatlanul tudod, vagy nem értetted, hogy mit mondott az, akitől idéztél, akkor szerintem ne próbálkozz ilyesmivel. Czeizel Endre azt mondta, hogy a magyar populációban elég gyakori a folsav felszívódási rendellenesség előfordulása, amiről az érintettek nem mindig szereznek tudomást. Az ilyen embereknek (tehát a folsav felszívódási rendellenességgel rendelkezőknek, és NEM mindenkinek) kellene megennie 17 tányér spenótot ahhoz, hogy elég folsav jusson a magzatnak. Mivel a legtöbb nő nem tudhatja, hogy az ő szervezetében jól felszívódik-e a folsav, ezért talán értelmesebb megoldás szedni azt a vitamint, mint megszülni egy (vagy több) nyitott gerinces babát, és utána észbe kapni.

"aki anyagilag megengedheti magának, az vegyen légzésfigyelőt! Ez az egészséget semmilyen formában nem befolyásolja, de életet menthet!"

Ugyanez a véleményem a magzatvédő vitaminról. Életet menthet, ezért nem értem, hogy egyesek miért kockáztatnak azzal, hogy ezt figyelmen kívül hagyják.

2013. ápr. 22. 05:40
 100/101 A kérdező kommentje:

Ja és még valami. Az, hogy valaki elhiszi, hogy a magzatvédő vitaminnal megvédheti a születendő gyermeke egészségét, nem olyasmi, ami a mai fogyasztói társadalom agymosottságáról szól. Szerintem (legalábbis remélem) a nők nem úgy kezdik el szedni, hogy meglátják a reklámot a tv-ben, és rohannak a patikába, mert a csinos kismama azt mondta a tv-ben, hogy ez kell nekik.

Ez az orvostudományról szól elsősorban. Persze a gyógyszeripar is biznisz, de ha emiatt tagadjuk meg, akkor ennyi erővel a lázcsillapítót se vegyük be, ha 40 fokos lázunk van, mert azzal is a gyógyszergyártók zsebébe tesszük a pénzt...

2013. ápr. 22. 05:48
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!