"Anyáink sem szedtek magzatvédő vitamint, mégis egészségesen megszülettünk" - Ezt komolyan gondoljátok?
Még mindig annyiszor találkozom a fenti szöveggel. És nagyon dühít, mert el nem tudom képzelni, hogy mi visz rá valakit arra, hogy ilyet kimondjon. Két lehetőség van: vagy direkt rosszat akar a kismamáknak és a babáiknak, vagy ennyire nagyon buta.
Azoktól kérdezem, akik ilyesmiket írnak: végig gondoltátok már ezt a kijelentéseteket logikusan? Mert persze, hogy ti egészségesen megszülettetek, de soha nem hallottatok még vetélésről, halva születésről, fejlődési rendellenességekről? Aki nyitott gerinccel született és meghalt pár órával a születése után, értelemszerűen nem fog idejönni leírni, hogy ő bizony nem született meg egészségesen, mert a folsavhiány miatt nem tudott rendben lezajlani az idegcsőzáródás...
Persze ha valaki nem szed vitamint, nem jelenti azt, hogy beteg lesz a gyereke, de nagyobb esély lesz rá, hogy beteg lesz.
Már az is bebizonyosodott, hogy a változatos táplálkozás, és az unalomig ismételt "sokzöldséggyümölcs" sem feltétlenül elég.
Ezek után kérdem én, miért kell kockáztatni?
Mindennek lehordjuk azokat a terheseket, akik elszívtak egy szál cigarettát a terhességük alatt. Pedig egy erős dohányosnak elég nehéz lehet megállni, hogy ne cigizzen. Egy vitamintabletta lenyelése viszont senkinek nem okoz nehézséget.
Elnézést kérek, ha provokatív a kérdésem, de én tényleg nem tudom elképzelni, hogy ennyi buta ember van itt, ezért kérdem, hogy amikor valaki ilyet ír, akkor azt mennyire gondolja komolyan.
40-es, miből gondolod, hogy pl Czeizel Endre átver, amikor azt mondja szedj magzatvédő vitamint, viszont a "bioszállító" nem? Érdekes kettősség...
41-es: Senki nem állítja, hogy a magzatvédő vitamin BIZTOSAN kivéd MINDEN lehetséges fejlődési rendellenességet. Természetesen semmi sem 100%. Nincs garancia, hogy egészséges babád születik, ha szeded a vitamint, az viszont tény, hogy megelőzhet sok fejlődési rendellenességet.
Arra még senki nem gondolt, hogy a Terhesvitaminban és minden boltban kapható vitaminkapszulában mesterségesen elôállított vitaminok vannak? És hogy azt sokkal nehezebben építi be a szervezet? Elolvassátok pl a cimkén, hogy E vitaminként d-alpha tocopherol vagy dl-alpha tocopherol van benne? Mert az egyik mesterségesen elôállított (dl) a másik természetes (d) E vitamin, és még sorolhatnám. Vagy, hogy nem elég ha Fe (vas) van benne, mert a Fe csak C vitamin jelenlétében épül be könnyen a szervezetbe? Nem véletlenül van a zöld zöldségeknek olyan magas Fe- és C vitamin tartalma.
Jó az a terhesvitamin, hogy pszichésen megnyugtassa a kismamákat, közben meg a gyógyszeripar hatalmasat kaszál.
Ok, akkor ha az írott szóban nem bízol, nézd meg ezt:
De mindegy is, gondolom feleslegesen tépem a számat, te már eldöntötted, hogy te márpedig a saját (téves) elképzelésed miatt kockáztatod a gyereked egészségét. Megvan rá a jogod, sajnos. Max elveteted, ha kiderül, hogy hiányzik a koponyája, nem nagy ügy...
Itt nem az én igazamról van szó. Arról van szó, hogy konkrét statisztikák vannak arról, hogy a vitaminnal kivédhetünk fejlődési rendellenességeket, ez ilyen egyszerű!
De még ha nem is hiszitek ezt el, akkor is érthetetlen, hogy miért kockáztattok. Azt nyilván egy orvos sem állítja, hogy ártani tudnak a vitaminok (vagy ha mégis van ilyen, akkor attól el kéne venni a diplomáját). Ha van valami, ami ártani nem tud, csak jót tenni, akkor miért nem élünk vele? Ez nekem egyszerűen magas.
Egyébként ugyanígy nem értem azt sem, amikor valaki nem vesz légzésfigyelőt annak ellenére, hogy megengedhetné magának (bár nem egy nagy összeg, főleg ha csak kölcsönözzük). Mert hogy az ő gyerekével biztos nem történhet semmi... Na és ha mégis? Akkor utána veri a fejét a falba, hogy miért volt ilyen buta?
Na, szóval ezek a dolgok számomra érthetetlenek.
De ez már nagyon off volt, bocs...
41-es vagyok.Kérdező,ugyanazt írtam le....
Nem biztos hogy egészségesen/betegen születnek a gyerekek attól még hogy szednek a kismamák szupervitamint!Az csak egy plussz.Ennyi.Se több se kevesebb.Nem kell túllihegni.Jó,ha szedjük a vitamint,de ha nem , az se tragédia!Nem ezen múlik.SZERINTEM.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!