"Anyáink sem szedtek magzatvédő vitamint, mégis egészségesen megszülettünk" - Ezt komolyan gondoljátok?
Még mindig annyiszor találkozom a fenti szöveggel. És nagyon dühít, mert el nem tudom képzelni, hogy mi visz rá valakit arra, hogy ilyet kimondjon. Két lehetőség van: vagy direkt rosszat akar a kismamáknak és a babáiknak, vagy ennyire nagyon buta.
Azoktól kérdezem, akik ilyesmiket írnak: végig gondoltátok már ezt a kijelentéseteket logikusan? Mert persze, hogy ti egészségesen megszülettetek, de soha nem hallottatok még vetélésről, halva születésről, fejlődési rendellenességekről? Aki nyitott gerinccel született és meghalt pár órával a születése után, értelemszerűen nem fog idejönni leírni, hogy ő bizony nem született meg egészségesen, mert a folsavhiány miatt nem tudott rendben lezajlani az idegcsőzáródás...
Persze ha valaki nem szed vitamint, nem jelenti azt, hogy beteg lesz a gyereke, de nagyobb esély lesz rá, hogy beteg lesz.
Már az is bebizonyosodott, hogy a változatos táplálkozás, és az unalomig ismételt "sokzöldséggyümölcs" sem feltétlenül elég.
Ezek után kérdem én, miért kell kockáztatni?
Mindennek lehordjuk azokat a terheseket, akik elszívtak egy szál cigarettát a terhességük alatt. Pedig egy erős dohányosnak elég nehéz lehet megállni, hogy ne cigizzen. Egy vitamintabletta lenyelése viszont senkinek nem okoz nehézséget.
Elnézést kérek, ha provokatív a kérdésem, de én tényleg nem tudom elképzelni, hogy ennyi buta ember van itt, ezért kérdem, hogy amikor valaki ilyet ír, akkor azt mennyire gondolja komolyan.
De szerintetek a vitamin miből készül! Ezekből a "mérgezett" zöldségek,gyümölcsök kivonatából.
De egyébként barom egyszerű. Egy normális orvos csináltat vérképet. Ha ott difi van,akkor evidens,hogy kell a vitamin, de ha minden ok, akkor nem feltétlen!
30-as vagyok, a 32-esnek!
Írtam, hogy nem magamtól találtam ki! Mivel a kicsikém hamarabb meg akart születni, így kénytelen voltam egy pár hetet eltölteni a kórházban, visszatartásra! Ott mindenki erről beszélt, még a nővérek, orvosok, szülésznők is! Csak tömködnek minket a vitaminokkal, aztán meg csodálkozunk, hogy miért születnek olyan nagy súlyú babák... És valóban semmivel sem egészségesebbek a magzatvédős babák! Ott pedig azért van tapasztalat!
De engem nem érdekel más véleménye, a tiéd sem, 32-es, felőlem röhöghetsz rajtam, tömködd csak magadba a magzatvédőket! A te dolgod!!!
Mivel az orvosom sem találja fontosnak, sőt, egyszerűen feleslegesnek, nem fogom szedni! A dokim pedig egy nagyon jó, elismert orvos, és eszemben sincs megkérdőjelezni...
Bocs, hogy eddig nem reagáltam, napközben nem nagyon van alkalmam netezni.
Először is az első válaszolónak üzenném, hogy nagyon köszönöm, hogy ennyire aggódik a babám súlya miatt, igazán megható. De felesleges az aggodalom, a babám már 7 hónapos, és úgy mellesleg 2150 grammal született (időre), úgy, hogy közben természetesen végig szedtem a vitamint, már a babatervezés előtt 3 hónappal elkezdtem. Erről ennyit.
Rég bebizonyosodott már, hogy abszolút nincs köze a vitaminoknak a baba súlyához, de hát sokan még mindig hisznek abban is, hogy a pocak formájából lehet következtetni a baba nemére, meg ilyenek, úgyhogy vannak akiket az észérvek nem győznek meg :)
Úgy látom sokan nem értették meg a nyitó hozzászólást, vagy nem olvasták végig. Ezt azért mondom, mert sokan leírtátok, hogy ti bizony nem szedtetek semmit, mégis egészséges gyereketek lett.
Akkor mégegyszer leírom. Senki nem állítja, hogy aki nem szed vitamint, annak beteg lesz a babája. Sőt, valószínűleg így is egészséges lesz, de mindenképp nagyobb az esélye bizonyos rendellenességeknek. Ez tény, nem vita tárgya, utána lehet nézni. Ezért még mindig nem értem, hogy miért kockáztatjátok meg, hogy esetleg valami gond legyen? Tényleg fontosabb a ti (téves) meggyőződésetek, mint a leendő gyereketek egészsége?
Egyébként nem csak az Elevit létezik. Nekem sem vált be, hányingerem és hasmenésem lett tőle, úgyhogy váltottam egy másik fajára, amivel semmi gond nem volt.
32 vagyok. Én nem pár hetet voltam már kórházban nővérek és orvosok között. Nem tudom ki az a szaktekintély aki olyan hülyeséget mondott, hogy a magzatvédő vitaminok puffasztják a babákat. Illik tudni, hogy a babák súlynövekedését a fogyasztói társadalom fejlődése hozta magával. Hiszen már télen is mindenféle élelmiszer a rendelkezésünkre áll. Már nem csak nyáron ehetünk nyári zöld féléket és a hús is sok helyen naponta az asztalra kerül. Így a kismamák fehérje és vitaminbevitele jócskán megnőtt. Ezzel együtt a szénhidrátból is jócskán többet fogyasztunk, mint akár 25 évvel ezelőtt tettük. Másik, hogy a dohányzást jelentős mértékben sikerült visszaszorítani. A kismamák legnagyobb része, ha valaha dohányzott is a terhessége idejére leteszi a cigarettát. Ezzel szemben negyven évvel ezelőtt a nőknél divat volt a dohányzás és senki sem gondolta, hogy annak magzatkárosító hatása is van. Mindettől függetlenül ott van a genetika is, mint igen meghatározó tényező.
A kórosan nagy születési súlyt pedig betegségek okozzák. Az egyik ilyen a terhességi cukorbetegség. Ami,ha kezeletlen akkor nagy galibát tud csinálni a baba egészségével aminek csak egy jelzése a súlya.
A magzatvédő vitaminok szedése pedig mindenkinek szíve joga. Ha az orvos úgy látja, hogy szükséges úgyis javasolni fogja. S ha valaki egészséges akkor valóban elég lehet csupán folsavat szednie. A vérvételnél amúgy is ellenőrzik az egyéb fontos dolgokat. Ám ha valaki beszedi a vitamint orvosi javaslat nélkül nem árt vele sem a babájának, sem saját magának. Kár lenne az ellenkezőjét elhitetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!