"Anyáink sem szedtek magzatvédő vitamint, mégis egészségesen megszülettünk" - Ezt komolyan gondoljátok?
Még mindig annyiszor találkozom a fenti szöveggel. És nagyon dühít, mert el nem tudom képzelni, hogy mi visz rá valakit arra, hogy ilyet kimondjon. Két lehetőség van: vagy direkt rosszat akar a kismamáknak és a babáiknak, vagy ennyire nagyon buta.
Azoktól kérdezem, akik ilyesmiket írnak: végig gondoltátok már ezt a kijelentéseteket logikusan? Mert persze, hogy ti egészségesen megszülettetek, de soha nem hallottatok még vetélésről, halva születésről, fejlődési rendellenességekről? Aki nyitott gerinccel született és meghalt pár órával a születése után, értelemszerűen nem fog idejönni leírni, hogy ő bizony nem született meg egészségesen, mert a folsavhiány miatt nem tudott rendben lezajlani az idegcsőzáródás...
Persze ha valaki nem szed vitamint, nem jelenti azt, hogy beteg lesz a gyereke, de nagyobb esély lesz rá, hogy beteg lesz.
Már az is bebizonyosodott, hogy a változatos táplálkozás, és az unalomig ismételt "sokzöldséggyümölcs" sem feltétlenül elég.
Ezek után kérdem én, miért kell kockáztatni?
Mindennek lehordjuk azokat a terheseket, akik elszívtak egy szál cigarettát a terhességük alatt. Pedig egy erős dohányosnak elég nehéz lehet megállni, hogy ne cigizzen. Egy vitamintabletta lenyelése viszont senkinek nem okoz nehézséget.
Elnézést kérek, ha provokatív a kérdésem, de én tényleg nem tudom elképzelni, hogy ennyi buta ember van itt, ezért kérdem, hogy amikor valaki ilyet ír, akkor azt mennyire gondolja komolyan.
"A tapasztalatok pedig azt bizonyítják, hogy aki magzatvédőt szed, semmivel nem lesz egészségesebb babája, mint annak, aki nem szedett és helyette egészségesen táplálkozott! "
Ugyan milyen tapasztalatok?
" És endokrinológiára is járni kellett, mert ott sem stimmelt a tshj-a a d-vitamin szintje. "
Talán azért, mert az Elevitben nincs jód?...
"Egy normális orvos csináltat vérképet. Ha ott difi van,akkor evidens,hogy kell a vitamin"
Egy sima vérképben nincsen vitaminszint mérés...
Egyébként meg nem a nőklapját meg a cosmopolitant kellene olvasni ilyen ügyben, hanem mondjuk hivatalos orvosi cikkeket, kutatásokat.
És akkor talán feltűnne, hogy a magzatvédő vitamint szedő nők körében sokkal kevesebb a velőcső záródási rendellenesség.
A 60as válaszolónak mondanám:
te sem vagy különb a kérdezőtől,hiába tartod magad annak.
Éppen csak le nem hülyézted azokat és rossz kismamáknak tartod,akik szednek vitamint és hisznek benne.Valamit jó szándékból másnak is tanácsolják,hiszen ártani biztosan nem árt!
ja,és nem vagyok gyógyszer forgalmazó mielőtt azzal jönnél,hogy itt kampányolok.
"az ember természetes alapanyokból beviheti a szervezetébe a vitaminokat akkor minek egyen ilyen ki tudja miből álló termékeket?"
Nem vagyok ellene a természetes dolgoknak, bár úgy gondolom kissé álszent a mostani trend, hogy ennyire utáljuk a mesterséges dolgokat. Ha valaki ennyire természet mániás, akkor az csak saját megtermelt élelmiszereket egyen, ne használjon mikrót, számítógépet, internetet stb stb.
Létezik 100%-ban természetes magzatvédő vitamin, a Hipp Natal. Ha valaki ennyire ellenére van a mesterséges vitaminoknak, szedheti azt (vagy ihatja, úgy tudom ez egy gyümölcs-sürítmény szerűség).
"Szerintem a kérdező tuti valamilyen gyógyszergyártó cég fejese!"
Ezt nem kommentálnám, csak röhögni tudok az ilyen mértékű emberi butaságon....
"Most csak azért nem állok le veled veszekedni mert egy gyökér vagy. Szedd a terhesvitamint marékszámra, nekem más a véleményem, AMIHEZ TELJES MÉRTÉKBEN megvan a jogom."
Az egy logikus érv, hogy gyökér vagyok, gratulálok. Igen, ja jogod megvan hozzá, sajnos...
"Szerinted édesanyád szedett vitamint? Vagy az utóbbi x ezer évben szedtek vitamint? Mégis egészséges babák születtek."
Na ezen is már csak röhögni tudok. Olvastad a kérdést? Fuss neki még egyszer szerintem.
"Honnan veszed hogy aki ezt mondja hogy nincs szükség erre a bogyókra rosszat akar az anyának és a bébinek? A szülész/nőgyógyász is rosszat akar szerinted? Vagy annyi évi tanulás és tapasztalat valamint önképzés után is buták?"
Mondott már nekem nőgyógyász olyat is, hogy vetessem el a babát, mert terhesen röntgenezték a lábam. Igen, szerintem vannak köztük buták, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy olyanok vannak köztük, akik leragadtak a 20 évvel ezelőtti elveknél és nem képezték tovább magukat.
Kedved kérdező! Akkora szerencsék van veled, hogy mindenre van válaszod(TÉVES ahogy te mondanád) !!!!!
Jó mondjuk én nem vagyok olyan mint Te h minden érvet elvetek. Vannak dolgok amikben igazat adok, de te is vakon követsz vmit amiből nem engedsz ez miért jó akkor h itt ennyire fújod??? Úgyis vannak emberek akik másképp látják mint Te. Ez olyan mint a politika nem értünk egyet. Ott is vannak téves és jó gondolatok. Nem értem miért fújod ennyire? Vagy kimondottan provokálod a helyzetet? És kérdem én milyen jogon jössz Te ahhoz h itt bárkit lehülyézz azért mert nem egy véleményen van veled???? Mutass fel egy olyan papírt először is ami bizonyítja h itt minden kismama bátran hihet a Te állításaidnak. Amíg ez nem megy esetleg tanácsot adhatsz nem ÉSZT OSZTHATSZ! Nem mindegy. És itt igenis minden válaszoló kikéri magának h lenézd azért mert nem egyeznek a nézeteitek, gondolataitok. Elég ennyit elismerni h van aki szedi van aki nem attól h Te szedted váljék egészségetekre én is szedem nem erről van szó, de SOHA nem jutott eszembe h bármiért is leszóljak egy kismamát aki nem szedi. Saját döntése, élete mi jogod van hozzá?? Kicsit Te is magadba nézhetnél mielőtt itt vádaskodsz és marha nagy "okosságokkal" látod el a jó népet!!!!
Ez egy fórum, én csak feltettem egy kérdést. Nem is azokkal van bajom, akik nem szednek vitamint. A kérdésben megfogalmazott "indokkal" van problémám, szerettem volna, ha valaki megmagyarázza ezt nekem, aki a kérdésben megfogalmazott mondattal érvel a vitamin ellen, mivel számomra eléggé önellentmondásos és logikátlan ez az érv.
Nem állítottam, hogy jogom van beleszólni, észt osztani stb, csak feltettem egy kérdést, kíváncsiságból. Ehhez meg nekem van jogom :)
De idáig nem kaptam értelmes választ a kérdésemre.
már egyszer kommentáltam a kérdést -a hipós vaginaöblítés és a társai...- most visszanéztem hogy mi újság a vitaminkampánnyal. :)
Hát. Megpróbálok érdemben válaszolni. Mert előző alkalommal csak "a buta emberekre" -a kérdésed kifejtésének a végére válaszoltam.
"Anyáink sem szedtek magzatvédő vitamint, mégis egészségesen megszülettünk". Akik ezt mondják, azok hisznek abban, hogy a természetben van annyi erő, hogy megoldja a vitamin kérdést -ezt egyértelműen a gondolat mögé lehet látni...
A természetben, tehát az élelmiszerekben, amiket eszünk. Gondolom, hogy ezen szlogen képviselői ostoba és felesleges flancolásnak tartja a bogyó evést, és az összes ilyen légzésfigyelős, pelenkatartó vödör, bébikomp, bébinájkí' cipő stb. kegyszerek felhalmozását, mondván egyszerűbb volt az élet, bementél a boltba, megvetted a cuccot -mindenből volt egy max 2 fajta és kész. -igen, írtam olyan dolgokat is ami nem befolyásolja a gyermek egészségének fejlődését...:)
Másfelől baromira fárasztja az idősebb generációt -beszélgess idősebb emberekkel, hogy mi a véleményük pl erről a témáról... ne eggyel, többel, érdemes!-akik "már megszültek, már felneveltek egy széria embert" a maji' fijatalok' hülyesége -"kímélni kell a kismamát... ne egyen véletlenül s ezt azt, egy korty bort ne igyon stb. -hogy hímes tojásként kell kezelni a várandós nőt, mintha beteg lenne, törékeny, érzékeny. "Aztán a nagy bogyózabálás közben megkímélve, csodálkoznak hogy nem csúszik ki az a kölök, és nyavalyognak is hogy itt fáj, ott fáj" -meg ilyenek jutnak eszükbe többek között.
Bogyózáshoz még:
"Amelyik gyereknek meg meg kellett maradnia, az megmaradt. Ha meg nem, lett másik egészséges." -de ez még a ddt és társai előtt... ;).
Bogyók még:
A statisztikákat úgy alakítják kényükre odafent, ahogy nekik jól esik. Hacsak nem ezt tanultad, egyszeri emberként nem fogsz abból kiokosodni -jelen esetben vitaminok hatását illetően-, hogy kinyitod az nlcafét és elolvasol egy cikket amiben leírják a tutit és adnak mellé egy megnyerő fotót is valamilyen elismert orvosemberről... :)
"Persze ha valaki nem szed vitamint, nem jelenti azt, hogy beteg lesz a gyereke, de nagyobb esély lesz rá, hogy beteg lesz. " -
Így jobban hangzik és enged esélyt adni azoknak akik máshogy látják:
Persze ha valaki nem szed vitamint, nem jelenti azt, hogy beteg lesz a gyereke, de van esély rá, hogy olyan probléma lesz, amit kizárhatott volna az anya ha szedi a bogyót. (és ez így kevésbé bicskanyitogató, nem azt közvetíti a mondat, hogy oké, nem kell szedni a bogyót, de akkor inkább lesz beteg a gyerek mint sem. Butaság lenne ilyet feltételezni:) ).
Még egy példa, azbeszt szigetelés-nézz utána, ha nem ismered. Korszerű építési anyagnak számított a 60-as években... nem gondolták hogy bármiféle gond lehet vele -az emberek azt hitték, hogy megbízhatnak az őket körülvevő világban (az államban, a képzett szakemberekben -akik itt nem orvosok, hanem mérnökök), és
a vitaminokkal itt szeretnék párhuzamot vonni -amiben te fenntartás nélkül megbízol-
kiderült tehát hogy az azbeszt hosszútávon fejti ki "áldásos tevékenységét", ilyen olyan rákot okoz. Ma már igyekeznek mindenhonnan eltávolítani. -bontása maszkban és speciális védőfelszerelésben megengedett.
Most azt mondják a vitaminokról, hogy jó. Van egy egészséges (!) 7 hónapos kislányod. Lehet, hogy kap valamilyen szörnyű betegséget aminek katalizátora a bogyószedés által felhalmozott szintetikus anyagok felhalmozódása volt magzati kórban. És mindez kijön rajta 12-18 éves korában. Vagy 3 év múlva. Azért lakul ki nála mert érzékeny a szervezete -van aki persze masszívabb génekkel rendelkezik. És ez megtörténhet az én gyerekemmel vagy bárkiével. Mert a hosszútávú hatással nem lehet előre számolni.
És akkor a gyerekkel megtörténik az ami a szülő legrosszabb rémálmában se.. Pedig a szülő azt hitte... meg azt olvasta... meg úgy tudta.... ilyen egyszerű az élet. :)
A fenti válasz az értetlenségedre akar reagálni. Hogy miért tartják fölöslegesnek.
A további rész pedig egy "eszmefuttatás" arról, hogy ki tudja...
nem feltételezem hogy pl. krónikus vese elégtelenséget kap a gyereked 3 év múlva mert a vitamin rossz, hanem, hogy nem lehet szentírás szerűen tudni, hogy jó szándékból amiket adagolsz neki mit fog a későbbiekben kiváltani -persze ne váltson ki semmit. :)
Azért offolok ennyit, mert az értelmezés és a tanulás általában jobban megy az embereknek, ha párhuzamot vonunk egyéb -esetleg eltérő- példákkal...
hátha segített az értelmezésben, és további gondolatok születtek a fejedben. A fiatal lányoknak gyakran szükségük van rá, hogy elmagyarázzák nekik a dolgokat, tudom. :)
"Gondolom, hogy ezen szlogen képviselői ostoba és felesleges flancolásnak tartja a bogyó evést, és az összes ilyen légzésfigyelős, pelenkatartó vödör, bébikomp, bébinájkí' cipő stb. "
A légzésfigyelő kivételével az összes többi eszköz valóban nélkülözhető, nem fontos, lehet "flancolásnak" nevezni. A légzésfigyelővel én úgy vagyok mint a magzatvédő vitaminnal. Egy olyan eszköz, ami megmentheti a gyermekem életét, butaságnak tartom, ha valaki nem él vele. Ismeretségi körömben van egy anyuka, aki szintén flancolásnak tartotta a légzésfigyelőt. Egyik reggel holtan találta a 2 hónapos babáját a kiságyban. Azóta nem tartja flancolásnak... Sőt, azóta a pszichiátert meg az antidepresszánsokat sem tartja flancolásnak, amiken azóta is él a szerencsétlen.
"Másfelől baromira fárasztja az idősebb generációt -beszélgess idősebb emberekkel, hogy mi a véleményük pl erről a témáról... "
Annó a nagymamámmal beszéltünk erről a témáról. Azt mesélte, hogy az ő idejében azért IS vállaltak be sok babát, mert szinte mindennaposnak számított, hogy itt-ott "elhullik" egy baba. Nem számított olyan nagy dolognak a vetélés vagy a halvaszületés, mert csúnyán szólva hozzászoktak az emberek. Nem kell ahhoz statisztikusnak lenni, hogy körülnézz a világban, és észrevedd, hogy mennyire lecsökkentek az ilyen tragédiák. Nyilván nem véletlenül.
"Amelyik gyereknek meg meg kellett maradnia, az megmaradt"
Ez is egy olyan mondat, ami számomra bicskanyitogató. Egy orvostól hallottam ezt, aki nem volt hajlandó nekem felírni progeszteront, amikor pár hetes terhesen vérezni kezdtem. El is ment a baba. A következő terhességemnél szintén ugyanakkor ugyanúgy vérezni kezdtem, elmentem másik orvoshoz, felírta a gyógyszert, beszedtem és most van egy egészséges kisfiam.
A többi eszmefuttatásoddal meg az a problémám, hogy ennyi erővel szinte mindenre rá lehet fogni, hogy inkább kerüljük el, mert lehet, hogy később kiderül, hogy káros. Ha a gyereked megfázik nem adsz neki C vitamint? Ha a gyerekorvos felír antibiotikumot, nem adod be neki? Az oltásokat nem adattad be neki? Ezek mind olyan dolgok, amikor kiderülhet később, hogy rosszat tettél azzal a gyereknek, hogy beadtad neki. De mégis beadod, mert a tudomány jelenlegi állása szerint nagyobb kárt teszel azzal, ha megtagadod ezeket a szereket, mint ha elfogadod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!