Hogyan lehet elkerülni a felelősségre vonást?

Figyelt kérdés
Abszolút elméleti a kérdés, szerencsére nem valós. Láttam a tv-ben egy sorozatot, amiben a 18 éves fiú egy laza kapcsolatban kevés idő után felcsinált egy 18 éves lányt. A lány fejébe vette, hogy a szüleihez költözik és megtartja a gyereket. A fiú még karriert szeretne építeni, 18 évesen nem érzi magát potenciális apának. Ekkor eszembe jutott! Vajon mit tehet ilyenkor a fiú? Hiszen a gyermekvállalás két ember felelős döntése! Ilyenkor a lány önállóan dönt olyasmiről ami egy felelősebb döntést kívánna. A kérdésem, hogy ilyen esetben az apa hogyan "úszhatja meg" az apaságot mint jogi tényt és a gyermektartást? Hiszen 18 évesen egy laza kapcsolatba ki akarna gyereket vállalni? Jogos, hogy ha valaki be akarja fejezni az iskoláit és ha van már miből, felelősen megalapozva akar valaki gyermeket vállalni. Most az etikai részét hagyjuk, hiszen azt mindannyian tudjuk nem vagyunk naivak, hogy az emberek nem csak szaporodási céllal szeretkeznek! Az így, rosszkor besikerült terhesség pedig bizony, nem csak az anya döntése kell, hogy legyen. Illetve, a döntés nyilván az övé, de kötelezi-e a jog az apát egy ilyen helyzetben, hogy vállalja a gyereket és fizessen is utána, holott ő épp úgy csak élvezni akart egy egyetlen tartalom nélküli együttlétet mint az aki most önállóan (a lány) akar dönteni sokkal súlyosabb kérdésben? Vélemények? Hangsúlyozom, a történet nem valós de akár az is lehetne! Szívesen veszem az érveléseket, kommenteket.

2016. jan. 11. 15:55
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯
 81/153 anonim ***** válasza:
67%

Ehhez képest létezik egy olyan megoldás is, amikor a férfi a "vesztes" helyzetből kihozza a lehető legjobbat: például tartja a kapcsolatot a gyermekével és örömét leli benne.

Ismerek ilyen esetet: a nő már 35 felett volt, úgy döntött, hogy megtartja a becsúszott babát, és akár egyedül is felneveli. Apukának eleinte nem tetszett a dolog, de rendszeresen tartja a kapcsolatot a fiával, nagyon jó a kapcsolatuk. Mindkét szülőnek lett új kapcsolata, az apának született újabb gyermeke, az előző kapcsolatából született fiú sokat van náluk, ő is család része. Nekem nem úgy tűnik, hogy megbánta volna...

A szülők között is jó a kapcsolat, nem fújnak egymásra, tudomásul vették, hogy van egy közös gyermekük, de egymáshoz nincs közük. Kb. mintha elvált szülők gyermeke lenne egy normálisan zajló válás után. Ilyen is van, és ahogy elnézem, egész élhető az életük...

Sokkal élhetőbb, mint annak a pasinak, aki folyamatosan bujkál, mert körözik a gyerektartás miatt, és semmi vagyona nem lehet, mert azonnal menne a végrehajtás... neki azóta nem lett se otthona, se kapcsolata, mert egy nőnek se kell így gyökértelenül, vagyontalanul.

Szóval a látszólag "vesztes" helyzetből is ki lehet hozni jót, mindig van választási lehetőség.

2016. jan. 15. 17:00
 82/153 anonim ***** válasza:
30%

#81, biztosan van ilyen is, csak egy a rejtély számomra, az, hogy voltaképp miért is kellett elválniuk ebben a helyzetben? Persze nyilván az ő dolguk...

Az meg, hogy valaki megszeret-e valakit vagy nem, az ugye nem akaratlagos dolog, nem úgy működik, hogy "holnaptól szeretni foglak"

Bár ha jól sejtem, ilyenre egyáltalán akkor van némi esély, ha a felek még a terhesség alatt szétmennek, és egyik se a nagy semmibe, és a férfi hamar talál új társat... tehát nem mérgezi sok-sok rossz tapasztalat és veszekedés a kapcsolatot... akik az u.n. első válási csúcsban mennek szét - az ugye a szülés utáni 4. év, és hát ez a gyakori, nyilván ezért hívják válási csúcsnak - ott az esélyét egy ilyen helyzet kialakulásának 0,0000 valaminek látom...

2016. jan. 15. 17:11
 83/153 anonim ***** válasza:
80%

# 82: Együtt sem éltek, amolyan se veled, se nélküled kapcsolat volt, csak a nő nagyon vágyott már gyerekre, a pasi meg nem.

Az, hogy megszeret-e valakit valaki, az nem akaratlagos, de ha teljesen elzárkózik tőle, akkor egészen biztosan nem fogja megszeretni... azért a saját gyerekét az emberek többsége meg szokta szeretne, ha csak minimális időt is vele tölt, de ha kerüli, akkor erre esély sincs.

2016. jan. 15. 17:19
 84/153 anonim ***** válasza:
34%

#82: "Együtt sem éltek, amolyan se veled, se nélküled kapcsolat volt," - ja, így már értem, így persze, hogy nem okozott nagy törést egyikben se a helyzet...

"de ha teljesen elzárkózik tőle, akkor egészen biztosan nem fogja megszeretni... azért a saját gyerekét az emberek többsége meg szokta szeretne," - ebben szerintem nincs szerepe a saját/nem sajátnak.... ugye az mindenképp egy másik ember, ha van genetikai hasonlóság, ha nincs... ez meg attól függ leginkább, hogy mekkora törést okozott neki a felbukkanása. Egy se veled-kapcsolatban létezgetésben nyilván kb semekkorát, egy nagy szerelmet vagy előtte funkcionáló családot meg nyilván atomjaira szétrobbant, azt gondolom...

Kezdjük annál a nyilvánvalónál, hogy egy ilyen tapasztalat után ugye kinek lenne kedve még egyszer az adott nőhöz nyúlni... és a szexualitás lenullázódása mindjárt megadja az alaphangulatot - értsd alapidegbajt - a következőkhöz...

2016. jan. 15. 17:31
 85/153 anonim ***** válasza:
34%
... ja várj, a legfontosabbat kihagytam... hogy a példádban mindkettőnek megvolt a saját független élettere (nyilván, ha együtt se éltek), tehát a férfi - a nagy átlaggal szemben - akár másnap elkezdhetett kapcsolat után kajtatni... és mire megszületett a ded, nyilván begyűjthetett magának annyi pozitívumot, ami kiegyensúlyozta a lelkét... gondolom én, persze...
2016. jan. 15. 17:34
 86/153 anonim ***** válasza:
74%

De hát a fentiekben ILYEN esetekről volt szó, nem házasságokról és egyebekről...

Azért a házasság már elég ráutaló magatartásnak minősül arra vonatkozóan, hogy a pár akar gyereket, legalábbis az esetek többségében...

Direkt olyan esetet írtam, amikor egy nem komoly kapcsolatban a nő döntött úgy, hogy megtartja a babát. És a pasi nem traumaként élte meg hosszú távon, hanem áldásként, hogy van egy gyermeke, még ha eredetileg nem is akarta túlságosan.

2016. jan. 15. 17:42
 87/153 anonim ***** válasza:
85%

"például tartja a kapcsolatot a gyermekével és örömét leli benne."

Persze, ez az ideális...nem állítom, hogy nincs ilyen...

Nade ha nem leli örömét benne? Akkor mi van?

Azért azt nem lehet rákényszeríteni senkire, hogy boldog legyen attól, amitől nem boldog.

2016. jan. 15. 17:46
 88/153 anonim ***** válasza:
30%
#86, én se kifejezetten a házasságról írtam (bár azt pontosan ugyanúgy robbantja a nem kívánt ded az esetek legnagyobb részében) hanem mindenféle kapcsolatról, alkalmi, együtt járás, együtt élés (akár házasság) szerintem ebből a szempontból voltaképp tök mindegy... abból a szempontból talán nem, hogy mi mekkora megrázkódtatást jelent.
2016. jan. 15. 18:01
 89/153 anonim ***** válasza:
88%

"És a pasi nem traumaként élte meg hosszú távon, hanem áldásként, hogy van egy gyermeke, még ha eredetileg nem is akarta túlságosan."

Persze, ilyen is lehet... tudod, minden lehet...habár én, elég hosszú életem során, nem találkoztam hasonlóval.

2016. jan. 15. 18:14
 90/153 anonim ***** válasza:
32%

Igen, számomra is örök rejtély, hogy a "majd, ha a karjában tartja, majd megenyhül" baromsággal agitálók ezt honnan veszik, és milyen felelősséget készek vállalni a tanácsukért...

Persze biztos létezik ilyen is... csak épp 10% alatti a valószínűsége... ennél valamivel nagyobb annak, hogy rövid idő alatt az egész kapcsolatból/családból elege lesz az illetőnek néhány életidőre... és nem a karjában tartásra fog vágyni, hanem legalább néhány száz kilométer távolságra...

ÜdV

2016. jan. 15. 18:22
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!