Hogyan lehet elkerülni a felelősségre vonást?

Figyelt kérdés
Abszolút elméleti a kérdés, szerencsére nem valós. Láttam a tv-ben egy sorozatot, amiben a 18 éves fiú egy laza kapcsolatban kevés idő után felcsinált egy 18 éves lányt. A lány fejébe vette, hogy a szüleihez költözik és megtartja a gyereket. A fiú még karriert szeretne építeni, 18 évesen nem érzi magát potenciális apának. Ekkor eszembe jutott! Vajon mit tehet ilyenkor a fiú? Hiszen a gyermekvállalás két ember felelős döntése! Ilyenkor a lány önállóan dönt olyasmiről ami egy felelősebb döntést kívánna. A kérdésem, hogy ilyen esetben az apa hogyan "úszhatja meg" az apaságot mint jogi tényt és a gyermektartást? Hiszen 18 évesen egy laza kapcsolatba ki akarna gyereket vállalni? Jogos, hogy ha valaki be akarja fejezni az iskoláit és ha van már miből, felelősen megalapozva akar valaki gyermeket vállalni. Most az etikai részét hagyjuk, hiszen azt mindannyian tudjuk nem vagyunk naivak, hogy az emberek nem csak szaporodási céllal szeretkeznek! Az így, rosszkor besikerült terhesség pedig bizony, nem csak az anya döntése kell, hogy legyen. Illetve, a döntés nyilván az övé, de kötelezi-e a jog az apát egy ilyen helyzetben, hogy vállalja a gyereket és fizessen is utána, holott ő épp úgy csak élvezni akart egy egyetlen tartalom nélküli együttlétet mint az aki most önállóan (a lány) akar dönteni sokkal súlyosabb kérdésben? Vélemények? Hangsúlyozom, a történet nem valós de akár az is lehetne! Szívesen veszem az érveléseket, kommenteket.

2016. jan. 11. 15:55
 101/153 anonim ***** válasza:
36%
jah és természetesen nem tulajdonítok neked minden ellenvéleményt, nem is neked írtam. erre rájöhettél volna. bár az is lehet, hogy az is te vagy, csak más profillal.
2016. jan. 15. 21:02
 102/153 anonim ***** válasza:
38%

#99, nem tudom, arra gondoltál-e már, hogy ez valamelyikünknek - vagy esetleg mindkettőnknek, ki tudja:) - már nem az első párkapcsolata, és az előzőkben volt alkalma megfelelő tapasztalatokat szerezni arról, amiről beszél? Vagy ez teljességgel elvont gondolat számodra?

Másfelől biztos vagy abban, hogy a "terhesség megszakítása" témában csak terhesség-párti véleményeknek van helye? Én nem hiszem...

(egyébként nem, nem olyan pár vagyunk, amit írtál... olyan pár vagyunk, ahol a párkapcsolatban a legfontosabb a másik... ennyi)

2016. jan. 15. 21:06
 103/153 anonim ***** válasza:
65%

#100, ebben valóban igazad van - de azért lásd be, valahogy összejön az a Magyarországon évente kb 1500 TISZTESSÉGES nő, aki nem nevez meg apát a gyereknek, és így eleve meghiúsít minden bírósági vegzatúrát - újra kalap levéve előttük. Mint írtam, ez szerintem legalább a harmada az ilyen csak a nő által kívánt terhességeknek - mert nyilván azok közül kerül ki, nem onnan, ahol mindketten gyereket akarnak...

(én is ismerek ilyent személyesen, egyedül akart gyereket vállalni, egyedül vállalta... hiába nyúzták)

Kínos számodra valamiért, hogy vannak ilyen nők is?

2016. jan. 15. 21:12
 104/153 anonim ***** válasza:
34%
jah értem. terhes lett a csaj, megtartotta, te elmenekültél és kerestél egy olyan nőt, aki ezer% hogy nem akar gyereket, illetve ha besikerül, biztosan abortuszra megy a kedvedért. Oké, te ezt tetted, de miért kell itt hangoztatnod, hogy ez a helyes és hogy milyen szerencsétlen vagy te és a többi hozzád hasonló pasi is? Önigazolást keresel, hogy helyesen cselekedtél? Azt nem hiszem, hogy itt találod meg... Köszönöm, hogy elmondtad, így már megértem az álláspontodat, de elfogadni akkor sem fogom! Sajnálom, hogy beparáztál a gyerektől.
2016. jan. 15. 21:12
 105/153 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Tanulságos hozzászólásokat olvastam ebben az elméleti felvetésben. Mindenesetre, a válaszokból számomra egyértelműen lejött, hogy az erkölcsi része a dolognak és a jogi abszolút nincs összhangban. Egyedül az a része megnyugtató számomra, hogy a jog a gyermek érdekeit tartja legelső szempontnak. Ez mindenképpen megnyugtató és bizakodásra ad jogot. Az összes többi anomália szerintem adódik kulturális szokásokból is, hogy ki hogyan "intézi" ezt a kérdést. Nyugati jogi eseteket olvasgatva, tisztán látszik, hogy ott akár kapcsolat nélkül kifejezetten "bér apaságból" is rendezett a jogi státusz ha valaki kifejezetten gyermeket, de semmi mást nem szeretne. (pl. apasági felelősségvállalást se, gyermektartást sem.) Vajon ott miért lehet rendezett ez a része a dolognak, hogy egy nő akarhat gyermeket valakitől úgy is, hogy arra nem terhelődik automatikusan jogi felelősség?
2016. jan. 15. 21:13
 106/153 anonim ***** válasza:
48%
de külföldön ezt az aktus előtt eleve tisztázzák! Ha nem és úgy történik az aktus és gyerek lesz, akkor az apát ugyanúgy köti a felelősség és a gyerektartás megfizetése kötelező.
2016. jan. 15. 21:18
 107/153 anonim ***** válasza:
65%

#104, ahogy a klasszik jerevánirádiós vicc mondja, a hír igaz... csak nem Péterváron, hanem Moszkvában, nem Ladákat, hanem Zaporozseceket, és nem osztogattak, hanem fosztogattak.:)))

Köszi, nem, egyáltalán nincs szükségem önigazolásra, a tetteim visszaigazolását megadta számomra az élet. Csak pont úgy kifejtem a véleményem, ahogy bárki más is... és próbálom rádöbbenteni "anyatípusúékat" a valóságra - mielőtt a saját és gyerekeik kárán tanulnák meg azt, és írnák a kérdést, hogy "az a szemét apja MIÉÉÉÉÉRT NEM..."

2016. jan. 15. 21:23
 108/153 anonim ***** válasza:
34%
Örülök, hogy te örömöd leled a gyerek nélküli életben és élethivatásodnak tartod, hogy itt a GYK-n okítsd a fiatal srácokat arra, hogyan kerülhetik ki a felelősségre vonást és hogyan hagyhatják cserben a lányokat. Azért remélem,ennek ellenére nem fogsz sok embert meggyőzni arról, mennyire pocsék is szülőnek lenni. Kihalna ugyanis miattad az emberiség. :) Annak terhét ugyan vállalnád-e? nah, megyek és kioktatom például az autószerelőket arról, hogy mennyire felesleges a munkájuk...bár nem értek a témához, de véleményem lehet, mint neked itt.
2016. jan. 15. 21:37
 109/153 anonim ***** válasza:
63%

#108, értem, aki a nők meg a gyerekek pártját fogja, annak szerinted kompetens a véleménye, aki a férfiakét, annak meg nyilván nem az... érdekes világkép, az egyszer biztos:))) - pláne a "Hogyan lehet elkerülni a felelősségre vonást?" kérdésnél...

Tényleg ennyire roppant kellemetlen számotokra, hogy a gyakorlatban sok esetben el lehet, és bizony vannak nők is, nem kevesen, akik ebben a helyzetben ezt tartják helyesnek? Tényleg jó dolog a tényeket tagadni?

2016. jan. 15. 21:48
 110/153 anonim ***** válasza:
24%
ha a tényekre hivatkozol, jobb, ha tudod, hogy a többség (férfiak és nők egybevéve) azt mondja, hogy a felelősség ott kezdődik, hogy felelősségteljesen védekeznek és ha megfogan a gyermek, a nőnek van joga dönteni arról, hogy megtartja és az apának ekkor kötelessége minimum a gyerektartást megfizetni. Honnan tudom ezt a tényt? Olvasd vissza a válaszokat és összegezd pro és kontra. Te meg egy másik áll az egyik oldalon, az összes többi pedig a másikon. Túlnyomó többség. De ha akarsz végezz az utcán mini közvélemény kutatást. Te lepődnél meg a legjobban, mennyire félreismerted a világot, Mr. Tények!
2016. jan. 15. 21:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!