Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van kérdésetek a gyermeketek...

Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Logopédus vagyok, jelenleg itthoni üzemmódban 14 hónapos kisfiammal. Ha tudok segíteni, szívesen válaszolok a kisgyermekek beszédfejlődésével, beszédhibákkal kapcsolatos kérdésekre. (Esténként tudok feljönni)

2011. máj. 13. 14:53
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯
 81/410 anonim ***** válasza:
100%

Szia, kedves Kérdező (inkább Válaszoló) :)!

Nekem egyelőre nincs még kérdésem, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan lesz, ezért szemtelen módon írok pár sort, hogy biztos rád akadjak majd.:)

Köszönet érte, hogy segítesz!:)

2011. máj. 26. 12:35
 82/410 anonim ***** válasza:
100%
Szia, én is azért írok, hogy megtaláljalak majd a későbbiekben:-) Köszi:-)
2011. máj. 26. 12:59
 83/410 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nagyon kedves vagy, hogy válaszolsz nekünk :)

Ezt a kérdés én tettem fel kb. 1 éve. Azóta már nagyon sokat beszél, énekel, mondókázik, kérdez stb.

De még nem tiszta a kiejtése( bár mindenki számára érthető), és néha felcseréli az első szótagot pl. pakol= kapol.

Most lesz 4 éves.Nagyon elvagyunk maradva az életkorától vagy ez a néhány tévesztés még bele fér?

Köszönöm a választ!

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__proble..

2011. máj. 26. 13:00
 84/410 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Egy nagyon összetett "problémával" fordulok hozzád! Van a férjemnek egy 5 éve, édes, imádni való kisfia,az előző kapcsolatából, akit nem mi nevelünk. 2 éves kora óta jár közösségbe. Mozgásfejlődésében semmi elmaradás nem volt, egymás után volt a kúszás, mászás, ahogyan a nagykönyvben meg van írva. 2 és 3 évesen kora között csak sikítva és 5 szó használatával kommunikált, majd kezdett legalább mutogatni, de mindent megértett, utasításokat végrehajtott. 3,5 éves kora után kezdett csak el újabb szavakat mondani. Mostanra eljutott odáig, hogy beszél, nagyon sok szót használ, de sokszor vissza kell kérdeznem, hogy mire is gondolt, mert egyszerűen érthetetlen. Ha nem értjük behergeli magát, dühös lesz. Viszont ha odafigyel, akkor nem beszédhibás, csak olyan, mintha lusta lenne. Sokszor rá kell szólni, hogy pl az igent ne ilyennek mondja, keksz az nem keske...stb. Ha szólok ki tudja mondani. Rengeteg ragozásbeli gondja is van (főleg az igéknél).Minden második mondatában van legalább egy-két szó, ami miatt a mondatai érthetetlenné válnak. Az óvoda, és az anyuka azt mondja, minden rendben, majd behozza a lemaradást, ill. anyuka szerint nincs is mit behozni, mert a gyerek "hatalmas szókinccsel rendelkezik". Őszintén szólva -a nagymama,apuka és a a saját- véleményem szerint max 3-3,5 éves szinten van. Azért mert nem tudott beszélni, rengetegszer mellőzték a bölcsiben és az oviban is. Nem volt kedve résztvenni a foglalkozásokon, egy idő után már nem is hívták oda. Nem tud rajzolni, ceruzát fogni, festeni, gyurmázni, matematikában erősen le van maradva, bár most legalább sikerült megtanítanunk 10-ig számolni. De formákat nem ismer fel. Színeket sem. Nem tud folytatni logikai sorokat(pl zöld kocka, kék virág, sárga háromszög,zöld kocka, kék virág,?). Nem tud visszamondani meséket, versek közül egyet sem. Dalokból erős jóindulattal, és segítséggel talán 4-et. A 4 soros mondókát 2hét gyakorlás után tudta csak visszamondani, de mivel otthon nem gyakoroltatták, el is felejtette. Nem lehet leültetni, hogy gyere játszunk együtt az asztalnál, szőnyegen- tanulási jelleggel-, mert jelenleg a dinókon kívül semmi sem köti le, csak az öldöklős, kardozós játékok (gondolom ez életkori sajátosság is), ha nem vagyunk partnerek benne, akkor nagyon megbántódik. 3,5 évesen lett szobatiszta, de csak mostanra tanulta meg kitörölni a fenekét. Csak kanállal tud enni, de a levesből legalább a 1/3-a a ruháján landol. A villára előbb kézzel húzza fel a dolgokat, és csak utána emeli a szájához. Nem tud és nem is akar egyedül öltözni, vetkőzni, cipőt húzni...stb.

Én állandóan mondtam az elmúlt 3 évben, hogy vinni kellene valahova (beszédindítás, korai fejlesztő, nevelési tanácsadás, pszichológus vagy bárki, aki segíteni tud), de falakba ütköztem. A szülők homokba dugják a fejüket. Mondván nem lehet mindenben jó valaki. Attól tartok iskoláig nem fogja tudni behozni ezt a lemaradást- bár még van 2 éve. Kell ezzel egyáltalán foglalkozni, vagy csak én reagálom túl a dolgokat? És ha nem, akkor hova vezet ez? Hova vihetném hét hetente szombat, vasárnap? Otthon mit lehetne vele kezdeni? Válaszodat előre is köszönöm! Kinga

2011. máj. 26. 14:12
 85/410 anonim ***** válasza:
100%
Igaz, az, hogy ha kijavítjuk a nem jól kimondott szavát a kisgyereknek, akkor emiatt dadogni fog?Ezt egy babás oldalon olvastam.Csak mert nekem sem pontosan mondd ki minden szót:Pl. nyuszi helyett tuszit mondd.
2011. máj. 26. 14:51
 86/410 anonim ***** válasza:

Szia! Nagyon kedves dolog ez Tőled. Így a végén szeretnék én is élni a lehetőséggel.

Ez nem épp logopédus téma szerintem, de azért hátha tudsz segíteni nekem.

A kisfiam 26 hónapos, nagyon szépen beszél, 3 szavas mondatokban beszél, szinte teljesen megértjük minden szavát. Nagyon jól kifejezi magát, és tényleg az orvos szerint is nagyon értelmes.

Agond a következő, nagyon sokszor találkozik a nagypapájával, és elég sűrűn mondja neki, hogy apa. egyszer nagypapa másszor apa. az apját is apázza.

Ez nem képzavar ugye? folyton kijavítjuk, de még így is nagyon sokszor apázza. Ez kicsit zavar minket.

Mit ajánlasz vagy javasolsz?

2011. máj. 26. 16:27
 87/410 A kérdező kommentje:

Kedves Zsófi!

Ne ismételtesd vele. Lehet, hogy nem csak kiejtésben, de hallásra sem tudja megkülönböztetni a két hangot, és az a gond.

Próbálkozhatsz azzal, hogy készítesz, vagy másolsz valahonnan egy-egy képecskét, amivel a két hangot jelölitek (a továbbiakban hívóképek). A l lehet pl egy tátott szájú copfos fej, mint éneklő kislány(la-la-la), a v pedig egy kutya (vau-vau). Kezdetnek több alkalommal nézegessétek meg őket, és mondjátok el a hívóképek hangját, majd csak te mondd és ő mutassa meg, melyikre gondoltál. Ha ez megy, megfordíthatod, és rámutathatsz valamelyik képre, hogy ő mondja, hogy vau-vau, vagy lalala. Ha már ez is magabiztosan megy, akkor váltsatok át a hangra, és legyen már csak l, és v. Ezekkel is játsszátok végig az előzőeket.

Ha ez is megy, mondj szavakat, amik l, vagy v hanggal kezdődnek (megnyomhatod, hogy jól hallja), ő pedig mutasson rá a hívóképre, amelyik hangját hallotta).

Ha ezt is tudja, akkor gyűjtsetek szavakat, hol egyik, hol másik hanggal (a kettő együtt ne legyen a szóban), és csak a legvégén próbálgassátok azokat a szavakat, melyekben mindkét hang szerepel, de ha nem megy, ne erőltesd.

Nagyvonalakban ez a hangdifferenciálás menete, ha elakadnál, vagy kérdés merül fel, jelentkezz.

Ez önmagában nem ok rá, de ha nagyon aggódsz a diszlexia örökölhetősége miatt, 5 évesen elviheted a nevelési tanácsadóba, és kérhetsz a fejlesztőpedagógustól, ill. a pszichológustól erre nézve vizsgálatot.

További szép napot!

Adri

2011. máj. 26. 20:39
 88/410 anonim ***** válasza:

szia

nagyon sokan kérdeztek tőled, én is szeretnék ha lenne majd a válaszra kapacitásod megköszönöm.

kisfiam 29 hónapos lesz.

még egyáltalán nem beszél csak pár szót.

a mozgásfejlődésben voltak lemaradások, egy évesen kezdett el mászni felállni majd 18 hónaposan indult el.

emiatt mondták hogy gond lehet nála a beszédfejlődésben.

szavakat amit mond: kaka, kuka, papa,baba, apa (bár ez ritka) anyát egyáltalán nem mond csak valami ilyesmit hogy ajjja, mama, vannak sajátos szavai mint pl. inni-nana, enni,cumi-nyanya, öcsi-töcsi,

tehát az ilyen könnyű szavakat mondja.

nagyon sokat beszélünk hozzá énekelünk, mondókázunk ismeri a játékos mondókákat pl. a csip-csip csókát tudja hogy kell ezeket játszani.

mindent megért akármit mondunk neki megcsinálja.

tesóm kislánya, másik testvérem kisfia elmúltak 3 évesek mikor neki álltak beszélni de azt sem tisztán.

ez lehet örökletes is?

azt mondták ha szeptemberig nem kezd el beszélni vigyük koraifejlesztőbe....

köszönöm ha szánsz ránk pár percet!

Mariann

2011. máj. 26. 20:40
 89/410 A kérdező kommentje:

"Szia! Két éves lányom,és a gyerekorvos azt mondta le van nőlve a nyelve,vágassuk fel.A fogász-szájsebész csak ugy gyorsan ahogy tudott belenézett,azt mondta nincs lenőlve. Viszont a gyerek még mindig nem beszél,pár szót néha mondd,mondatokat rövideket sem,pedig hatalmas szókincse van,mindent megért. Ezeket a szavakat használja kb. 5 hónapja:szisza(cica) boszi(boci) kagga (katica,karika) Kaggó(kagyló)maa(majom) apa,aputyi,aja,mama,papa,nem,aha,kakó(kakao)ka-ku-ké-ko-ko(k

ukuriku) vau vau(kutya) né(néni) fufu(süsü) Nénnyó (Némó)ka(béka)nyányá(inni) mamm(cumi) hamm(enni)

pár szót biztosan kihagytam,de naggyából ennyi,látsz valami gondot,kéna aggódni,mi legyen a nyelvével? Köszi!"

Üdvözöllek!

Kislányod beszédében csupa olyan mássalhangzó szerepel, amihez nem kell felemelnie a nyelvét a fölső fogsor mögé (kivéve a n, de azt lehet viszonylag zárt szájjal is képezni). Ez alapján elképzelhető, hogy le van nőve a nyelvfék, de ezt látatlanban nem tudom megállapítani (ha van egy kis bevágás a nyelve hegyén, tehát olyan a nyelve vége, mint egy szív fölső fele, akkor biztosan az a gond. Szerintem mutasd meg egy logopédusnak, és ha ő a gyerekorvossal ért egyet, akkor keress egy másik sebészt. Ne halogasd, mielőbb túl kéne lenni rajta, ha ez a gond.

Sok sikert!

Adri

2011. máj. 26. 20:50
 90/410 A kérdező kommentje:

13.00:

Szia!

Nem, hogy nincs gond, de csodálatos, hogy egy év alatt ennyit fejlődött. A pöszeség és a szótagcserék normálisak még. Hiszen csak egy éve beszél! Ne légy telhetetlen:).

Iskolás korra teljesen utol fogja érni a társait. Amúgy, ha jár is logopédushoz, miért nem kérdezed meg, hogy mit gondol? Én ebből a pár sorból csak nagyon felületes képet tudok alkotni, de ő rendszeresen foglalkozik vele, az ő véleménye legyen a mérvadó.

további szép estét kívánok!

Üdv.

Adri

2011. máj. 26. 20:59
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!