Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van kérdésetek a gyermeketek...

Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Logopédus vagyok, jelenleg itthoni üzemmódban 14 hónapos kisfiammal. Ha tudok segíteni, szívesen válaszolok a kisgyermekek beszédfejlődésével, beszédhibákkal kapcsolatos kérdésekre. (Esténként tudok feljönni)

2011. máj. 13. 14:53
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯
 101/410 A kérdező kommentje:

Kedves Zsuzsa!

Gyakori, hogy nem teljes szavakkal, hanem csak az első szótagot használva beszélnek még sokszor a gyerekek ebben a korban. Jó eséllyel hamarosan át fog térni a teljes szó használatára az egyszavas válaszokban is.

Időnként elmegy, hogy szándékosan nem érted meg, de azért ne gyakran csináld, nem jó az, ha folyton megakasztod. Mások előtt úgyis kénytelen ismételni, hogy megértsék, amit mond, ez eléggé motiválni fogja. Én személy szerint nem tudom elképzelni, hogy megtenném a kisfiammal, hogy letagadom, amit megértettem a beszédéből, vagy a szeme villanásából akár. Ez nem szakmailag megalapozott vélemény, de én úgy érezném, sérülne a köztünk lévő feltétlen bizalom.

Szóval szerintem hagyd rá egyelőre nyugodtan.

Ha 3 éves korában még fennáll a probléma, akkor menjetek el a nevelési tanácsadóba és kérjetek időpontot egy logopédushoz.

Majd jelezd, mi újság veletek.

Üdv.:

Adri

2011. máj. 27. 13:17
 102/410 A kérdező kommentje:

Kedves Anikó!

A sebészeti beavatkozásról sajnos nincsenek ismereteim.

A n, t, d, j, l, r hangok képzését érintheti, ha nem tudja felemelni a nyelvét.

De van akinek csak a r -t , mert a többit még megoldja, de a nyelvperdítéshez már rövid a nyelvfék.

Az nagyon jó, és reményteljes, hogy l hangja is van.

Drukkolok, hogy a sebésznek legyen igaza.

De akkor mit látott a gyerekorvos???

Üdv.

Adri

2011. máj. 27. 13:22
 103/410 A kérdező kommentje:

Kedves Bea!

Fog is még cserélgetni egy ideig, ne ijedj meg tőle. Szédületes tempóban kezdett beszélni, nem kis munka ám ez! Valahogy el kell kezdenie, aztán majd lassan helyrerázza a szavakat.

Nem hiszem, hogy bármi hátránya lesz ebből. Meglátod, 5 évesen (de lehet , hogy előbb )semmi különbség nem lesz az ő, vagy egy olyan kislány beszéde között, aki már 1 éves kora óta pötyög.

További szép napokat nektek!

Adri

2011. máj. 27. 13:26
 104/410 A kérdező kommentje:

Anikó!

Elfelejtettem: igen, szerintem rendben van a fejlődése, elég sok szava van már, ne aggódj e miatt. Ha problémát láttam volna benne, rögtön írtam volna.

Adri

2011. máj. 27. 13:32
 105/410 anonim ***** válasza:

Szia!

Az én lányom már 11 éves, és nagyon gyorsan, hadarva beszél. Sok szót nem szépen ejt, nem tudja kimondani, összeakad a nyelve. Ovis koráig foglalkozott vele logopédus, aztán hagyták, holott jeleztem, hogy az iskolába kijáró logopédus tudna-e néha foglalkozni vele.

Kérdésem: mivel lehetne segíteni, lassítani a beszédet? Van valami gyakorlatsor, esetleg sok hangos olvasás?

Nagyon köszi.

Ági

2011. máj. 27. 14:06
 106/410 anonim ***** válasza:

Kedves Adri!

Az én kislányom április végén lett két éves és alig beszél. Egy kezemen megtudom számolni azt a pár szót amit használ ill. aminek legalább az elejét felismerem. Ami érdekes h pl. nem az apa, anya, baba stb a legjellemzőbb hanem ilyenek h szia, köszi, segíts. (segít-ként ejti). Volt olyan h elkezdte használni azt h szállt, apa helyett ata, és valahogy elhagyta nem értem igazán. Mindent megért bármit kérek tőle. Viszont nagyon sokat halandzsázik, tehát beszélget ő csak baba nyelven. Sokat mesélek neki ill. énekelek is. Ami még információ lehet h egy picit "nagyobb " nyelvel született, talán ez is probléma lehet bár én úgy gondolom h esetleg a helyes kiejtésnél lehet késöbb szerepe. Nem tudom. A jövő hónap elején megyünk hallásvizsgálatra kiváncsi leszek az redményre, mert kipróbáltam halkan is hall mindent. mi a véleményed aggódjak v előfordul kislány esetében is h késöbb ill. lassabban indul meg a beszéd?

Várom szíves válaszod. Üdv, Marcsi

2011. máj. 27. 15:34
 107/410 A kérdező kommentje:

Kedves Ági!

Először meg kéne állapítani, hogy valóban hadaró-e, vagy csak gyorsan beszél.

Ha hadaró, annak külön terápiája van, ami beszédtechnikai gyakorlatokon alapul, de azt ezen a fórumon keresztül képtelenség átadni, mert mindig a gyermek személyisége és beszédtünetei határozzák meg, miből áll.

A hangos olvasás nem biztos, hogy befolyásolná a spontán beszédet, viszont, ha nem szívesen csinálja, megutáltathatod vele az olvasást ezzel a módszerrel.

Szerintem ne a tanároknak szólj, hanem a nevelési tanácsadóban kérj időpontot egy logopédustól, úgy biztosan foglalkozni fognak vele.

Üdv.:

Adri

2011. máj. 27. 20:46
 108/410 anonim ***** válasza:

Szia,Anikó vagyok,(nyelvfék):-)megnéztem a nyelvét,mérsékelten talán szivecske alaku.Ha a kisebbik lányom nyelvével összehasonlitom amikor kiöltik,akkor a nagyobbé egyértelmüen kevésbé hegyes.Nem igazán enged benézni a szájába,a nyelve alá meg duplán.

Amikor 4 hónapos volt és egyszer elkezdett sirni az orvosi rendelőben,akkor a gyerekorvos azt mondta hogy el kéne ott csipenteni a nyelvféket,mert le van nőlve. Csak akkor a férjem nem akarta,mert kórházban is voltunk nem evés miatt,és félt hogy megint nem fog enni. Köszi a válaszod,akkor még talán várunk egy kicsit,és ha nem halad előbbre a beszédben,akkor először logopédust keressünk fel,és majd megmondja a további lépéseket?

2011. máj. 27. 20:46
 109/410 A kérdező kommentje:

Kedves Marcsi!

Türelem. Türelem. Türelem.

Ha elkezdett pötyögni, jön majd a folytatás is. Olvashattad, az egyik anyuka írta, az ő kislánya 3 évesen, villámtempóban kezdett beszélni. Ez bőven belefér, a lányok sem egyformák.

A nyelv mérete (ha már elkezdett beszélni, annak már nem lehet akadálya) valóban csak a beszéd tisztaságát tudja majd befolyásolni.

Szóval nyugi. Azon meg ne aggodalmaskodj, hogy miért a szokványostól eltérő szavakat használ, és miért nem tart meg mindent, amit egyszer kimondott. Hát azért, mert CSAK. :) Mindenki másképp csinálja már a gyerekeknél is.

Üdv.

Adri

2011. máj. 27. 20:56
 110/410 A kérdező kommentje:

Kedves Anikó!

Attól tartok, a gyerekorvosnak lehet igaza az alapján, amit leírtál.

Ha van l, akkor nem vészesen, de annyira le lehet nőve, hogy az r ejtését akadályozza majd.

Ha rám hallgatsz, nem vársz vele, mert ha időben elkezdik a terápiát a logopédussal, lehet, hogy annyira meg tudja nyújtani a nyelvgyakorlatokkal, hogy nem kell majd vágni.

Ez viszont nagyjából egy év, mire kiderül.

Most kéne beszélni egy logopédussal (én csak a lehetőségeket mondom, de látatlanban nem tudhatom, melyik az igaz rá), hogy nézze- hallgassa meg, és döntse el, érdemes-e megpróbálni elkezdeni a pöszeterápiát, vagy kell a sebészeti megoldás.

Ha halogatod, nem biztos, hogy iskolás korra lesz r hangja, ami megnehezítheti az olvasás tanulását.

Érdekelne majd, hogy mi lett a megoldás. Kérlek, értesíts, ha történt valami változás.

Addig is minden jót!

Adri

2011. máj. 27. 21:07
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!