Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Mikor kezd rendesen beszélni egy gyerek onnan, hogy a szó első 2 betűjét már mindenre mondja?
Köszönöm a válaszod előre is!
Pontosítanék: amit leírtam, akkortól számítom a beszéd kezdetét, a beszédfejlődés megindulását.
A "rendesen beszél" az nagyon szubjektív kategória.
Szia! Örülök, hogy rád találtam:-) Beszédfejlődéssel illetve kétnyelvűséggel kapcsolatban szeretnék pár dolgot kérdezni. Lányom 17 hónapos, amiből az első 12 hónapot "születési hazájában" töltöttük. Spanyol ajkú országban született. 1 éves korában költöztünk vissza Magyarországra, de sajnos apuka jelenleg nem él velünk. Én nagyon jól beszélek spanyolul, de itthon a család csak magyarul tud. Lányom pár hónapja mondogat rövidebb szavakat, szótagokat magyarul, pl ana=anya, aló=haló, ábol=Gábor, szszsz=cccc=cica, mama, baba. Én sokat beszélek hozzá spanyolul és magyarul is, a család, napi rendszerességgel, de csak magyarul. Szeretném, ha nagyon jól megtanulna spanyolul is, hisz a szülőhazájában spanyolul beszélnek illetve az apukája is spanyolul beszél. Sokat mondták/mondják, hogy egészen kis korától "nyomjam neki" a spanyolt, mert akkor kétnyelvű lesz. Viszont nem tudom, hogy mennyi használok vagy ártok vele, ha most, a beszédfejlődés kezdeti szakaszában két nyelven beszélek hozzá. Mert hiába tudok magas szinten spanyolul, magyar az anyanyelvem, magyarokkal vagyunk körülvéve, és igenis, sokszor nekem is előbb jön a számra a magyar, mint a spanyol. Soha nem keverem a két nyelvet, ha valamit elkezdek neki spanyolul mondani, azt spanyolul is fejezem be, de volt már olyan, hogy a következő mondatot már magyarul mondtam neki. Szerinted, ha én csak és kizárólag spanyolul beszélek hozzá, úgy, hogy az anyanyelvem nem spanyol (nagyon gazdag szókinccsel, de akcentussal beszélem), a család meg a barátok, ismerősök pedig magyarul, akkor "normális" kétnyelvű lesz belőle, vagy ezzel akár el is ronthatok valamit? Esetleg hagyjam a spanyol tanulását majd az iskola kezdetére? Valami okos tanács?
Előre is nagyon köszönöm segítségedet és minden jót kívánok neked.
Gy.
Kedves Gy.!
Logopédusként ezzel kapcsolatban nem sokat tudok neked mondani, semmi tapasztalatom sincs kétnyelvű gyermekekkel. Annyi biztos csak, hogy normál fejlődésmenet mellett nem szokott gondot okozni a két nyelv, max. picit később kezd el beszélni.
Magánemberként mondom a következőket:
Több ismerősöm is van, ahol a házaspár egyik tagja magyarul, a másik csak németül, v. angolul beszél gyermekeikhez, (sőt, olyat is tudok, ahol anyuka magyar, apuka török, és németországban élnek, tehát otthon magyart, törököt, az óvodában és az utcán németet hallanak a gyerkőcök). Ez egyiküknél sem jelentett problémát, mindegyik nyelvet szépen megtanulták a gyermekeik, sőt az egyik kislány 6 évesen már profin fordított Magyarországon a német apukájának.
Én személy szerint azt, hogy a tőled hallottat, a legfontosabb nyelvet leváltsd egy olyanra, amit magad is akcentussal beszélsz, nem tartom jó ötletnek. Ugyanakkor teljesen negálni sem kéne, hisz születésétől hallotta már, könnyebben megtanulja most még. Nem gondoltál arra, hogy helyet keress neki a napirendben, és legyen mondjuk minden nap egy óra, amikor spanyolul beszéltek? Jó volna valahogy elkülöníteni, jelezni, hogy mi következik (valami tárgyat, talán egy kendőt rendszeresíteni, amit ha előveszel- vagy felteszel, akkor tudja, hogy nyelvet váltottatok). Őszintén nem tudom, hogy jó ötlet-e, kíváncsian várom, hogy milyen megoldás mellett döntesz, és hogy majd hogy' válik be.
Üdvözlettel:
Adri
Igen, teljesen rendben halad a fejlődése. :)
Sok sikert!
Adri
Szia Adri!
Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy ha a 2 éves fiam előszőr kimond egy szót helyesen később miért "költi" át?
Pl: csillag=csillala vagy túrórudi=tululu vagy autó=nató.
Ez normális így? 23 hónapos korában kezdett el szavakat utánozni, most 25 hónapos. Lassan haladgat, szerinted mikor lesz ebből normális beszéd? Nem szoktuk kijavítani, örülünk, ha máshogy is, de mondogatja a szavakat.
Előre is köszönöm a válaszod, üdv: Eszti
Ja, a mozgásfejlődés:
3hó hasrafordul
5hó hátrafordul
7hó kúszogat
8hó mászik majdnem fél évig
15hó önállóan jár
Kedves Eszti!
Ha a gyerkőc beszédértésével nincs gond, akkor csak türelem..
Nem tudom, miért költi át a szavakat, de ez még nem probléma. A babák sem egyformák, már most megmutatkozik az egyéniségük abban is, hogy más- más hangokkal, effektekkel :), halandzsával szórakoztatják magukat és a nagyérdeműt. Egyszerűen úgy jobban tetszik neki, ti meg úgy is értitek. Előbb- utóbb fontos lesz majd számára, hogy ugyanúgy tudjon ő is beszélni, mint ti, és akkor változtat majd.
Olyan találgatásokba meg nem bocsátkoznék, hogy mikor tud majd "rendesen" beszélni. Hát majd.. :)
További szép napokat kívánok!
Adri
Milyen előjelei vannak ha egy kisgyerek dadogós lesz?
Kisfiam 3 éves lesz és eddig olyan szépen beszélt és most kb 2 hete elkezdett minden szót 2-3-szor ismételni és van amikor egy szót akar kimondani akkor az elejét is ismétli legalább 2-szer mielőtt kimondaná. Ez a dadogás előjele vagy csak ez is egy korszak? Mit lehet tenni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!