Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Szép reggelt!
Amíg picurkám majszolja a kiflijét, gyorsan válaszolok.
Hát mondom: nincs elkésve semmivel.
A tegnap este leírtakat tudom ismételni: én a fiúknál 3 éves korra teszem a megkésettséget (van aki 2,5-re, de még attól is messze vagytok), és akinek a mozgása harmonikus, egyértelmű, hogy hallja amit mondtok, érti is - reagál rá, érdeklődő gyermek, gügyög, azt egyszerűen hagyni kell tovább fejlődni.
Az élő beszéd fontos, semmi más nem kell hozzá.
Szóval nem kell aggódnod.
Szép napot nektek!
Adri
22.38-as vagyok
Kedves Adri, nagyon köszönöm a gyors és körültekintő választ.
Azért is kérdeztem meg, mert erőltetni, magamtól belekezdeni nem tartottam tanácsosnak. Csak emlékszem, hogy nekem kellett járni az R miatt logopédushoz és valami ropival történő bohóckodás rémlik... :-)
Utánamondtani sem szoktam soha semmit, mindigcsak ismételtem helyesen és vigyáztam rá, hogy ne szándékolt kijavításnak tűnjön, ami esetleg letörheti a kedvét, hogy "jajj már megint nem helyesen mondta", hanem csak pontosításnak, általában pont így, j infót hordozó mondatba foglalva.
Ó, és köszi a dicséretet! :-)
Nagyon erős a kommunikációs képessége, 7 hósan már tudatosan használt, azonosítható szavai voltak (hangutánzós: pl vava-kutya, nyá-macska; baba, apa, mama, nyammáta-mindenféle ennivaló, adda!- így kért el mindent, felszólító módban :-), ladda-labda), 12-15 hósan már ragokat is próbált több kevesebb sikerrel alkalmazni és egyszerű mondatokat mondott, pl baba pápá mamizó, adda szipőőt!- baba vagyis ő indulna a nagyijához, vegyük fel a cipőjét, vagy hogy vava iszik tááka, tááka kék, babáé tááka nem kék, pijosz - kutya a kék tálból iszik, neki viszont piros tálkája van. Kétévesen több tagmondatos mondatokat használt, helyes ragozással, 3-4 éveseket megszégyenítő szókinccsel. ÉS szóvicceket talált ki, pl beszélgettünk az évszakokról, és hogy majd mikor érik meg a dinnye amit ő annyira imád, pár óra múlva huncutul rámnéz, megkérdi: - Anyucika, mutassak egy febjuáji dinnyét ? És vihogva rábökött az öccse fejére aki februári születésű... szóval ilyenjei vannak, imádom a kereplőjét és az intelligens humorát is! XD
jajj, mindig lemarad, pedig nem akarok bunkó lenni, csak elfelejtem:
üdv:
Piros
Jaj, Piros, ez nagyon jó!
Azt tudod, hogy amelyik gyermeknek már ilyen idős korában humora van (általában 5-6 éves kor körül lehet ilyet tapasztalni csak), az mindig nagyon jó értelmi képességűnek bizonyul később is?
Nála különösen fontos, hogy ne tudatosuljon a "beszédhiba", mert könnyebben rágörcsölnek, erőltetik, ami torzításhoz, vagy dadogáshoz vezethet. Nem ijesztgetni akarlak, ez valószerűtlen nálatok, csak akkor fordul elő, ha folyton kijavítják, újramondatják a gyerekkel a szót, és beszédfélelem, görcs alakul ki nála e miatt. Csak azért írtam róla, mert a magasabb intellektusú gyermekeknél gyakoribb.
További szép napot nektek!
Adri
23:58-as vagyok.
Köszönöm a válaszod. Mások szerint is túlreagálom a dolgokat, csak olyan nehéz még elképzelni is, hogy remélhetőleg Ő is 1-1,5 év múlva beszélni fog. Olyan hihetetlen...
Köszönöm mégegyszer Neked!
Szia!
Szilvi vagyok, a két Kisfiús anyuka!
Nagyon-nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
Megnyugtattál! :D
A nagyobbik a R betűt még nem ejti, de "berregni" tud amikor pl. az autót utánozzuk :D
A T betűvel nincs baj, szépen mondja!
NAGYON köszönöm még egyszer!
További jó Babázást kívánok Nektek és jó egészséget!
ui: ritka manapság az ilyen önzetlen, segíteni akaró ember!
Nagyon szívesen, mindkettőtöknek. :)
Talán fura módja a kikapcsolódásnak, de ez számomra most jó rekreációs lehetőség. Örülök, hogy hasznosnak találtátok :)
Ha nem is lesz semmi gond, örömmel venném, ha pár hónap, v. fél év múlva visszajeleznétek, hogy mi újság veletek. Érdekelne.
Köszönöm.
Üdv.
Adri
Szilvi! Még annyit: így sem probléma, hogy r sincs (a berregés ajakkal történik, nem a nyelvet perdíti), még magától is kialakulhat, de ha nem, akkor nagycsoportban a logopédussal. Nincs azzal sem semmi gond. Annyit még azért megnézhetnél mindkettőnk megnyugtatására, hogy nyitott szájjal (nem kell teljesen tátani, csak, mintha e-t mondanátok) fel tudja-e emelni a gyerkőc a nyelvét a felső foga mögé (mindketten belenéztek a tükörbe és kéred, hogy utánozzon, nyalogassa meg belül a felső fogát). Ha szépen megy, akkor a nyelvfék lenövése nem akadálya annak, hogy képezze a j,l, r hangokat, és tényleg csak idő kérdése a dolog.
Köszönöm.
Adri
Kedves Anyuka!
Én is megköszönném, ha válaszolnál nekem, mert tényleg aggódom.
Ezt a kérdést kisfiam 19 hónapos korában tettem fel, azóta eltelt egy hónap. A beszédében sajnos semmi változás nincsen, viszont most pár napja elkezdett páros lábbal ugrani.
Attól félek h annyira berögzült már nála a Ba szócska (mindenkire ezt mondja, tehát nincsen apa, anya, mama, papa) hogy akar majd mást használni senkire.
És még az is aggaszt, h a baba szót már kb 7 hónapja mondja, és azóta semmi változás nála.
Viszont mindent maximálisan megért, a napi dolgokban segít, bármire megkérhetem, megérti. Imád mondókázni, szereti is mutatni őket. Imádja a gyerekeket, a falu közepén képes leszállni a motorról és odaszaladni egy babakocsis kisfiúhoz puszit adni, vagy egy sétáló gyermekhez. Igazából én attól félek h valami idegrendszeri probléma lehet nála, amiért nem fejlődik a beszéde.
Előre is köszönöm a válaszod. Üdv.: Viki
És itt van a kérdésem, amiben bővebben leírtam a mozgásfejlődését is.
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..
Kedves Viki!
A kisfiad beszédfejlődése minden téren stagnál 7 hónapja, vagy csak abban, hogy nincs új szava a babán kívül (jelzem a bá, ne, de, te is szónak számít), és egyébként többmindenre van jele, érezhetően több kifejezést (esetleg összetettebbeket is) megért azóta? Ez lényeges kérdés. No meg, hogy a mozgásfejlődése hogy alakult ebben az időszakban.
Ha csak a szavainak száma nem nőtt, máskülönben folyamatos a fejlődés, akkor nem kéne aggódnod. Nagyon jó, hogy már kedvenc mondókái vannak, hogy ennyit beszélgettek, énekelsz neki. csak így tovább! Próbálj még egy kicsit türelmes lenni, használj sok hangutánzó szót, amit könnyen tud utánozni.
Én a leírásod alapján nem hiszem, hogy idegrendszeri probléma lenne, az megmutatkozna a beszédértés és a mozgás fejlődésében is.
Ha 2és fél éves korában még mindig nincs változás (nem valószínű, hogy így lesz), akkor a megyétekben működő pedagógia központot keresd meg (mindenütt más a neve, de ott működik a szakértői és rehabilitációs bizottság, akik pedagógiai- pszichológiai vizsgálat után korai fejlesztésre küldhetik), és kérj időpontot vizsgálatra.
És jelezd majd, mi újság veletek. :)
Szép napokat, és kitartást kívánok:
Adri
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!