Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van kérdésetek a gyermeketek...

Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Logopédus vagyok, jelenleg itthoni üzemmódban 14 hónapos kisfiammal. Ha tudok segíteni, szívesen válaszolok a kisgyermekek beszédfejlődésével, beszédhibákkal kapcsolatos kérdésekre. (Esténként tudok feljönni)

2011. máj. 13. 14:53
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/410 A kérdező kommentje:

Pandamaci:

A kérdező nem fejtette ki, milyen állapotban vannak most a fogai. Ha arról van szó, hogy előreálló felső fogsor miatt van pl. a fogszabályzója, akkor valószínüleg nem tud zárat képezni (a sziszegő hangok kiejtéséhez az alsó és fölső metszőfogaknak érintkezniük kell), azaz, ha összezárja a fogsorát rés marad elöl a metszőfogak között, és ezért nem tudja kiejteni az adott hangokat. Kompenzálhatja interdentális ejtéssel (a nyelvét teszi a fogai közé, hogy zárja a rést), de ez általában nem hoz pontos eredményt, bár volt már olyan gyermekem, akiről hallásra nem mondta volna meg senki, hogy majd' egy centis rés van a fogai között, ha zárni akarja, olyan tökéletesen kompenzált. Szóval nem lehetetlen, csak nehéz.

Ez persze csak találgatás, általában ez szokott a gond lenni, de konkrét segítséget csak személyesen lehetne adni. Ingyen és bérmentve megnézik bármelyik nevelési tanácsadóban, és ha lehet (nem esélytelen, érdemes megpróbálni), segítenek.

2011. máj. 13. 19:52
 12/410 A kérdező kommentje:

go16.15:

Azt nem írtad, hogy mennyire érti, amit ti mondotok neki, de abból, hogy vannak sajátos szavai, amiket rendszerint ugyanarra, vagy ugyanazokra a dolgokra használ, arra következtetek, hogy a beszédértéssel nincs gond. Ezek a gyermeknyelvi szavak, már a beszéd kezdetét jelentik. Nem lesz itt semmi baj. Ha nem érdekli a mondóka, dal, akkor egyszerűen csak beszélj hozzá. Ne a tévé szóljon, élő beszéd legyen, amit hall, szituációhoz köthető.

Egy ötlet: Válogasd össze azokat a játékokat (kép is lehet), amikhez tudsz hangutánzó szót, és ezeket sokszor ismételgesd előtte (bagoly- huhu, cica-miau, tehén, kecske, kutya, ló, motor, kocsi... bármi, aminek hangja van). Kevéssel kezd, pár naponta növelheted a számukat. Naponta többször hallja a hangjukat, majd bíztasd, hogy mutassa meg, melyiket hallja. Egy idő után rá tudod venni majd, hogy ő is hangoztassa.

Mindenképp hozzátenném, hogy nincs elkésve. A fiúk nem véletlenül kezdenek később beszélni, mint a lányok. A férfi nemi hormon gátolja a bal agyfélteke működését, ahol a beszédközpont van, ezért tesszük fél- egy évvel későbbre a megkésettség időpontját a fiúknál.

Majd jelezd, hogy álltok. :) Szép napokat!

Adri

2011. máj. 13. 20:12
 13/410 anonim ***** válasza:
100%

16:15

Gyorsan válaszolok is neked. Nagyon köszönöm a válaszodat. Érti, amit mondunk neki, egyébként, azzal nincsen gond. Örülök, hogy sikerült megnyugtatnod, és úgy látod, rendben van.

Köszi még egyszer!

2011. máj. 13. 20:18
 14/410 A kérdező kommentje:
Hogy az előzőhöz hogy' lett a "go", azt nem tudom. Elnézést érte. Jaj, és elfelejtettem arra reagálni, hogy nem köti össze a szavakat. Ne így nézd! Azt figyeld meg, hogy a szituációban érti-e a dolgok összetartozását: telefont a töltőre, lámpát kapcsoljuk fel-le, apa kiment..., ha ez megvan, kora szerint fejlődik ebben.
2011. máj. 13. 20:21
 15/410 A kérdező kommentje:
Örülök. Szép estét nektek! :)
2011. máj. 13. 20:22
 16/410 A kérdező kommentje:

16.34:

Szerintem ne erőltesd, hogy mondja utánad (nem lenne jó, ha kellemetlen élménnyé válna a beszéd számára, mert folyton macerálják, ha mond valamit), de mindig mondd ki a teljes szót, ezt nagyon jól csinálod.

Adj neki még egy kis időt. Az, hogy két és fél évesen itt tart, nagyon jó eredmény. Ha egy év múlva nem lesz változás, akkor azt mondom, érdemes elmenni egy logopédushoz, és rásegíteni egy kis beszédindító terápiával, de az még messze van. Addigra komplett mondatai lesznek már :)

Azt is jól látod, hogy a gyermektársaság hiányozhat kicsit. Nem tudom, hogy 3 évesen óvodába akarod-e vinni, de én mindenképp javasolnám, nagyon sokat fog változni tőle a beszéde, meglátod.

Én óvónőként kezdtem a pályámat, és volt egy 4 éves ikerpárom, akik így kerültek hozzánk, hogy csak szótagokkal beszéltek, és 2-3 hónap alatt elkezdtek teljes szavakat használni. Te megérted őt, otthon nem kell erőlködnie, de ha azt szeretné, hogy a többi gyerek is megértse (márpedig azt szeretné! :)), akkor ki kell mondania a teljes szót.

Türelmet és kitartást kívánok! No, meg szép estét!

2011. máj. 13. 20:34
 17/410 A kérdező kommentje:

16.48:

Egy év múlva. :)

Ha lassan is, de el kezdett szavakat használni, azt azt jelenti: beszél. :) Minden rendben lesz, sokat beszélj hozzá, ha valamit mond, rögtön reagálj rá, egészítsd ki további tartalommal. Minden rendben lesz.

Szép estét nektek is, ne aggódj.

2011. máj. 13. 20:37
 18/410 A kérdező kommentje:

17.01:

2 és fél évesen ez egyáltalán nem probléma, ha 4 éves gyermekről írtad volna ezt, akkor aggódnék. Alakulni fog. Neked is azt tudom mondani, hogy ne erőltesd az ismétlést, de mindig hallja tőled jól kimondva a szót. És türelem.. bármilyen nehéz is. Ha fél év múlva nem változik semmi, és nagyon aggódsz, akkor vidd el a legközelebbi nevelési tanácsadóba, de most még felesleges.

Üdv.

Adri

2011. máj. 13. 20:43
 19/410 A kérdező kommentje:

16.34- újra:

Ezek a körülmények nem fontosak a probléma szempontjából, akkor lehetne jelentőségük, ha egy egyáltalán nem beszélő gyermekről lenne szó, de tetszik ,hogy mindenre gondoltál. Köszönöm.

2011. máj. 13. 20:48
 20/410 anonim ***** válasza:
100%
16:34-es vagyok: nagyon köszönöm a logikus, megnyugtató szavakat! Igy fogok tenni! Sok anyuka itt az oldalon ezen problémával már több orvost is megjártak, ezt el akarom kerülni! Beirattam oviba, 3,5 évesen fog menni, megvárom a tavaszt! Nagyon köszi mégegyszer!
2011. máj. 13. 20:57
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!