Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van kérdésetek a gyermeketek...

Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Logopédus vagyok, jelenleg itthoni üzemmódban 14 hónapos kisfiammal. Ha tudok segíteni, szívesen válaszolok a kisgyermekek beszédfejlődésével, beszédhibákkal kapcsolatos kérdésekre. (Esténként tudok feljönni)

2011. máj. 13. 14:53
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/410 anonim ***** válasza:
100%
17:01-es kérdező vagyok.Köszönöm a válaszod.Igazából nem nagyon aggódok,mert okos,kiegyensúlyozott kislány.Mindent megért amit mondunk és ő is mondaná,sőt mondja is,csak nem mindig értjük.Voltunk vele szakembernél,mikor még 5hósan hasonfekve a fejét is alig tartotta,akkor azt mondták semmi baj,csak lusta kicsit.Aztán 6hótol beindult minden és 11hósan kapaszkodás nélkül ment.Sokat olvasok neki,mondókázunk és várjuk ,hogy tisztán beszéljen.JóÉjt!
2011. máj. 13. 22:42
 32/410 A kérdező kommentje:

Igen, ez alapján azt gondolom, rendben fejlődik a kislány. Akkor sem kell megijedni, ha esetleg hosszabb ideig lesz majd pösze, mert ha nehezebben indult a beszédfejlődés, akkor előfordulhat.

A nagyit próbáld megnyugtatni azzal, hogy a kicsi a mozgásfejlődésre koncentrált, és nem lehet mindet egyszerre. :) De a viccet félretéve ő is beláthatja, hogy a kicsi érdeklődő, élénk, jó mozgású, érti, amit mondanak neki, tehát az értelme jól fejlődik. Tud néhány szót, tehát beszédszervei rendben vannak, képes a beszédre, hallja is, amit mondanak neki. A többi csak idő kérdése.

Nem gond, ha nem köti le a mondókázás, attól még beszélhetsz sokat hozzá, elmondhatod mindig, mit csináltok, mit láttok, próbálkozhatsz hangutánzós játékkal, kérdezhetsz is tőle, de egyelőre fogadd el, ha nem szóval, hanem gesztussal válaszol. Lehet, hogy őt is inspirálja majd, és nagy ugrást jelent, ha közösségbe kerül.

Üdv.

Adri

2011. máj. 13. 22:52
 33/410 A kérdező kommentje:

22.38:

Pici még mindenféle nyelvgyakorlathoz, de ha idősebb lenne, akkor is hagyni kéne.

Az r-et házilag ne barkácsoljuk! :)

Komolyan ne, mert nagyon kényes hang. Ha erőltetik könnyen uvulárissá válhat, ami azt jelenti, hogy nem a felső metszőfogak mögött fogja megperdíteni a nyelvét, hanem rájön, hogy könnyebb az uvulát megrezgetni és valami hasonló, olyan franciás, h-s r-et kap. Nahh, ezt nagyon nehéz, sokszor nem is sikerül helyrehozni, míg a mással helyettesített, vagy kihagyott r-t nagyon nagy százalékban ki tudjuk alakítani a pöszeterápia során.

Ugyanakkor hozzátenném, hogy az, hogy ilyen idősen, csak ez hiányzik, fantasztikusan nagy dolog, és biztosra veszem, hogy magától meg fogja perdíteni az r-t is. Ne erőltessétek semmilyen formában. Mindig csak a tartalmat javítsd, vagy egészítsd ki, és mondd ki helyesen előtte a szót, amit használt, de ne kelljen ismételnie, és ne mondd neki, hogy nem jól mondta. Pl.: gy.:- Itt egy jóka. válasz: Nem, kicsim, ez nem róka, hanem farkas., vagy: igen, ez egy szép, vörös róka.

Már párszor írtam ma este, de tényleg igaz, hogy 5 éves kor alatt nem számít beszédhibának a pöszeség, a beszédfejlődés része. Ha valamilyen oknál fogva ez megmaradna addig (amit nem hiszek), akkor szépen helyre fogja tenni vele egy logopédus. Nem kell aggódni miatta.

A fejlődés menetéhez amúgy hozzátartozhat, hogy egy idő után lehet, hogy nem j-vel, hanem l-vel fogja helyettesíteni r hangot, ha meg kialakult, akkor lehet egy időszak (amíg megtanulja motorosan differenciálni a kettőt), hogy olyan szavakban is r-t használ majd, amiben az a hang van csak, amivel eddig helyettesítette. Ezektől nem kell megijedni majd.

türelem. :)

További szép estét kívánok!

Adri

2011. máj. 13. 23:13
 34/410 anonim ***** válasza:
100%

Szia Riennda!

Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy a beszédfejlődés okozhat-e hasonló elalvási nehézségeket mint a mozgásfejlődés? 17 hónapos fiam kb 3 hete kezdett beszélni (fantasztikus ütemben nő az aktív szókincse, el se hiszem), de azóta alig alszunk mert folyamatosan dumál, félálomban is és néha még alvás közben is. Lehet ez a beszédkezdés miatt? És ha igen, mennyi ideig tarthat? Előre is köszönöm a válaszodat.

2011. máj. 13. 23:25
 35/410 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy hány éves kórtól beszélnek tisztán?És mikortól érdemes szakemberhez vinni? Az enyém júliusban tölti a 4-et. Számomra érthetően beszél, mások még gyakran kérdezik, hogy mit mond. R betű nem megy, hiába gyakoroltatom, eddig az igen iden volt, de ezt ügyesen kijavítottuk. Ami még feltűnő, az az hogy eléggé "parasztosan" beszél, itt a hangsúly, hanglejtésre gondolok, nem a mondanivalóra.

Köszönöm! Szép estét! Szimcsy

2011. máj. 13. 23:27
 36/410 A kérdező kommentje:

23.25:

Ebben nincs tapasztalatom, nem tudom megmondani, meddig tarthat, de az biztos, hogy okozhatja a beszéd megindulása. Nem látunk bele a kis fejükbe, hogy ez az új felfedezés mit jelet nekik pszichésen. Ez egy nagy, új élmény, hogy ő ilyet is tud, amit valahogy fel kell dolgozni.

Remélhetőleg hamar túlteszi magát rajta.:)

Addig is kitartást.

Adri

2011. máj. 13. 23:32
 37/410 A kérdező kommentje:

Szimcsy:

Gyermekenként változó, hogy mikorra sikerül minden hangot jól ejtenie. Neked is csak azt tudom mondani, hogy 5 éves kor alatt a pöszeség (bármely hang cseréje, kihagyása, vagy torzítása) normális, nem számít beszédhibának.

Az óvodákban minden tanév elején meghallgatják a logopédusok az 5 év felettieket, és kiszűrik azokat, akiknek pöszeterápiára van szükségük. Akinek csak néhány hangja hiányzik, annak általában csak nagycsoportos korában kell járnia logopédushoz. Lehet, hogy addigra egyáltalán nem is lesz rá szüksége. Ha egy év múlva még problémát jelent majd ez, és nem akarsz tovább várni, akkor kérhetsz időpontot a területileg illetékes nevelési tanácsadóban, de addig nincs értelme.

Az r-et ne gyakoroltasd, és ne is mondd neki, hogy nem jól ejti. Ezzel kapcsolatban, kérlek olvasd vissza, amit a 22.38-asnak írtam.

Ezt a "parasztos" hanglejtést nem igazán értem. Nem arról van inkább szó, hogy valamelyik magánhangzó nem tiszta? Ha az a á-szerű, vagy fordítva, az pl. okozhat ilyen érzetet, hogy olyan, mintha tájszólással beszélne.

Üdv.

Adri

2011. máj. 13. 23:46
 38/410 anonim ***** válasza:
100%

23:25 vagyok

Nagyon köszönöm a gyors választ. Akkor kitartunk:-))))

2011. máj. 13. 23:46
 39/410 A kérdező kommentje:

Szívesen.

Elköszönök mára, holnap este jövök.

Mindenkit kérek, aki kérdezne, hogy előbb fussa át a korábbiakat, hátha választ talál benne, mert nem szeretném ezerszer leírni ugyanazt. Köszönöm.

Jó éjt!

Adri

2011. máj. 13. 23:51
 40/410 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Tudom, hogy ég nagyon pici a kisfiam, és annyira nem is aggódom, de kihasználnám, hogy itt van egy hozzáértő szakember. :O)

A kisfiam 15,5 hónapos, és még egyetlen szót sem mond, mlg a legegyszerűbbeket sem, mint baba, apa...stb.

Persze a zt, hogy baba, mondja, de nem tudatosan, csak ritkán mond olyanokat, hogy:

Gaj-gaj-gaj, ajajaj, kajka, és hasonló dolgokat, de ezek csak gügyörészések.

Inkább csak az eeee-zés és a "nyögdécselés" a jellemző. Annyi olyanról olvasni, hallani, hogy ennyi idősen már legalább néhány szót mond a gyerek, hogy már én is elkezdtem aggódni.

Mondd kérlek, hogy nem vagyunk elkésve semmivel!

Egyébként látszik, hogy sokmindent megért, mutogat, kedves, mosolygós baba, a mozgásfejlődésével sem volt eddig gond, bár még csak most indult el, de állítólag ez nem késő.

2011. máj. 13. 23:58
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!