Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Köszönöm, hogy válaszoltál, nagyon rendes vagy. Ebben a kb 7 hónapos időszakban a kutyára,macskára, macira, majomra egy szót használ, ez pedig a MAMMA. A katicaborgárra pár napja mondja, hogy BO. Kétszer sikerült kimondani a sebére tisztán érthetően, hogy BIBI. A papa szót is kétszer mondta ki a papára, de már hónapok óta nem. És kb ennyi. Bárkit kérdezünk tőle, hogy ő ki, mindenkire azt mondja h BÁ! Viszont ha úgy teszem fel a kérdést, hogy hol van xy, egyértelműen megmutatja.
A megértéssel semmi baja nincsen az égvilágon, mindent 100%-osan megért, bármit mondhatok neki.
A mozgásfejlődésével kapcsolatban ezalatt a 7 hónap alatt annyi történt, hogy pár napja elkezdett ugrani.
Még ami feltűnt, hogy a B hanggal kezdődő szavak jobban érdeklik, nem is tudom h hogyan fogalmazzam meg.
Szerinted ha nem idegrendszeri probléma áll a háttérben, akkor mi lehet a baj?
Köszönöm válaszod!
Viki
Én nem hiszem, hogy bármi baj lenne. Egyszerűen még nem annyira motiválja őt, hogy szavakkal beszéljen, habár nem is olyan kevés az, ami mindent már megnevez, még ha szituációtól függ is, hogy mit jelent épp a szava. Gondolom, megértitek így is, amit szeretne, egyelőre megfelel ez még neki. Hamarosan eljön az idő, hogy igénye lesz rá, hogy kifejezze magát verbálisan is. Van, akinél rohamosan bővül a szókincs, másoknál meg lassabban. Az én kisfiam sem különb pl., neki a k hang tetszik, és két hónapja kezdte "ku"-val jelölni a kutyát, amit mára kiterjesztett a macskától a lóig minden négylábúra, és már a madárfélékre is a kukorikú-kakas miatt. Szóval nálunk meg minden ku,vagy kukk(a kukucs és a kalapálás is), és neki sincs azóta új szava. De nincs ezzel semmi baj. Majd lesz :)
Üdv.
Adri
Kedves Adri!
Köszönöm, h ismét válaszoltál. Igen, teljes mértékben megérteti magát, azzal semmi gond nincsen.Férjemnek mindig azt mondom h azért nem beszél még, mert nincsen mondanivalója :))) remélem tényleg így van.
A mozgásfejlődésével kapcsolatban még annyit elfelejtettem írni tegnap és nem tudom hogy ez számít-e, mert igazából nekem fel sem tűnt, csak nagyon sokan megjegyezték már -köztük egy óvónő is- hogy kisfiam nagyon szépen rúgja a labdát, erősen és pontosan. Ha dobja, akkor is teljesen pontosan, az ember kezébe. Azt mondta az óvónő ismerősünk hogy akik bekerülnek az oviba azok a gyerekek sem tudják még így rúgni ill. dobni a labdát. Igazából nekem ez azért nem tűnt fel, mert azt gondoltam, hogy ez természetes,de mikor már többen megjegyezték, akkor gondolkodtam el. A másik pedig, hogy már 2 hónapja gyönyörű szépen eszik kanállal és ha a tányérban már kevés a leves, akkor ő maga dönti meg úgy hogy nem borítja ki,és kikanalazza végig. (ezeket most azért írtam le, mert nem tudom, hogy számít-e?!)
És ma született egy új szava, az EPE, aMI egyenlő az eper szóval :))))))nagyon nagyon örültünk, többen is hallottuk, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy mostmár ha lassan is de elkezd beszélni.
Köszönöm hogy írtál, bízom benne, hogy ő a beszédben lassabb fajta -és nem más gond van-és ha 2,5 éves koráig nem igazán lesz változás, akkor lépünk, addig hagyom!
Üdv.: Viki
Kedves Adri!
Nekem igazából nem a beszéd mennyiséggel, inkább a milyenséggel van "problémám". Kisfiam 19,5 hónapos, több száz szavas szókincse van, csak dumál, és dumál, és dumál. De nagyon furán mondja az "sz", "s", "z", "c" betűket, kidugja a nyelvét, így pöszésít. Tudom, hogy még sokat alakulhat a hangképzés, de azt szeretném megkérdezni, hogy mi a tapasztalatod az ilyen jellegű sejpitéssel kapcsolatban, hogy ez tutira így marad, vagy változhat-e, magától fog-e változni, vagy nekem kellene megmutatnom, hogyan kell ezeket a hangokat képezni? Ki kell javítanom őt egyáltalán?
Persze vannak olyan szavak, amiket folyamatosan egyre szebben mondott: például a túró rudit úgy kezdte, hogy duji, majd később judi, aztán most tújódi lett belőle. Sok szónál ki tudja mondani a "h" betűt, sok szónál viszont mást mond helyette. Például a hajó simán megy, de húzom helyett azt mondja, hogy fúzom, felhő helyett feevő - ezek gondolom egy idő után alakulnak maguktól, saját maga egyre szebben mondja majd. De az "sz" és társainál mit csináljak? Hagyjam rá?
Válaszodat nagyon szépen köszönöm előre is: Szilvi.
Viki!
Örülök az új szavatoknak. :) Látod, tényleg csak türelem kell hozzá, és be fog indulni! :)
Amiket a mozgásáról leírtál azért számít, mert ebben a korban az értelmi fejlődésre nagyrészt még a mozgás és a beszédértés fejlődéséből tudunk következtetni. A fejlett mozgáskoordináció mindenképp jó jel. :)
Kitartás. :)
Üdv.
Adri
"Az én lányom 22 hónapos, és még sajna ő sem beszél csak pár szót. (pá-pá, papa, baba, nem) Anya, apa ő se mondja, de a papát kivéve mindenkit mamának szólít. Neki megkésett volt a mozgásfejlődése is, Dévény tornán voltam vele 6 alkalommal még 1 éves kora előtt, ami azért nem túl sok, és 13 hónapos kora óta már jár. Ő még ráadásul bölcsibe is jár, ahol minden gyerek többet beszél nála, pedig kissebbek is vannak nála. Sok mondókát hall, és mutogatja hozzá a dolgokat, ha mondókázok neki. Én is sokat gondoltam már rá, hogy elvigyem ezzel valahova, de 2,5 éves korig nem javasolják. Mutogatással megérteti magát, illetve amiket mondok neki azokat is érti, csak nem mondja. Ha bármit kérek tőle, szinte mindent ért, és megcsinál. A baba szót előszeretettel használja mindenre. Kislányoknál mikor kell ezzel szakemberhez fordulni?":
Kedves Anyuka!
Csak ismételni tudom a korábban már leírtakat:
Az, hogy vannak szavai, mikkel tudatosan megjelöl dolgokat, azt jelenti, hogy megindult a beszédfejlődése, továbbá a mára már megfelelő mozgásfejlődés és jó beszédértés kizárja az értelmi fejlődés elmaradását.
Ne másokhoz mérd, mindig csak önmagához. Az, hogy folyamatosan fejlődik, nem azt jelenti, hogy egy részterületen folyamatosan, hanem hol ebben, hol abban hoz újat. Az, hogy egy kis lemaradás után úgy behozta magát, hogy 13 hónaposan járt, az nagyon jó eredmény. Harmonikus a mozgása, mindkét felét jól használja? Ha erre is igen a válasz, akkor téged is csak türelemre tudlak bíztatni. 2-2,5 évesen csak akkor volna érdemes korai fejlesztőhöz fordulni, ha egyáltalán nem beszélne semmit, vagy gond lenne a beszéd megértésével. Ha lassan is, de folyamatosan fejlődik, akkor egyszerűen várd ki. Az óvodában fejlesztő pedagógus és logopédus is szűri minden évben a gyermekeket, tőlük is tudsz majd tanácsot kérni, ha még aggódsz majd.
Ha viszont azt tapasztalod, hogy visszaesik, vagy minden téren stagnál a következő fél évben a fejlődése, akkor kérj vizsgálatot mondjuk a legközelebbi nevelési tanácsadóban (max. továbbküldenek a megfelelő helyre).További szép napot!
Adri
"Nekem igazából nem a beszéd mennyiséggel, inkább a milyenséggel van "problémám". Kisfiam 19,5 hónapos, több száz szavas szókincse van, csak dumál, és dumál, és dumál. De nagyon furán mondja az "sz", "s", "z", "c" betűket, kidugja a nyelvét, így pöszésít. Tudom, hogy még sokat alakulhat a hangképzés, de azt szeretném megkérdezni, hogy mi a tapasztalatod az ilyen jellegű sejpitéssel kapcsolatban, hogy ez tutira így marad, vagy változhat-e, magától fog-e változni, vagy nekem kellene megmutatnom, hogyan kell ezeket a hangokat képezni? Ki kell javítanom őt egyáltalán?
Persze vannak olyan szavak, amiket folyamatosan egyre szebben mondott: például a túró rudit úgy kezdte, hogy duji, majd később judi, aztán most tújódi lett belőle. Sok szónál ki tudja mondani a "h" betűt, sok szónál viszont mást mond helyette. Például a hajó simán megy, de húzom helyett azt mondja, hogy fúzom, felhő helyett feevő - ezek gondolom egy idő után alakulnak maguktól, saját maga egyre szebben mondja majd. De az "sz" és társainál mit csináljak? Hagyjam rá?
Válaszodat nagyon szépen köszönöm előre is: Szilvi"
Kedves Szilvi!
Igen, hagyd rá. A többiektől elnézést kérek, mert már megint ismétlem magam: 5 éves kor alatt normális a pöszeség, és (különösen érzékeny gyerek, vagy durva erőltetés esetén)beszédfélelemhez, dadogáshoz is vezethet, ha tudatosítják benne, hogy hibásan ejti a szavakat.
Az interdentális ejtés (ez a neve a fogak közé dugott nyelvvel való sziszegőképzésnek) nagyon gyakori beszédhiba. Legtöbbször azért van, mert vagy nincs elöl foga, vagy előreáll a felső fogsor, és nem tudja a metszőfogakat összezárni, ezért dugja automatikusan közéjük a nyelvét, hogy "betömje" a rést. Ilyen kis korban előfordulhat zárható fogazat mellett is, mert visszamaradt a nyelvlökéses nyelésből (a lényege, hogy csecsemőkorban normális, aztán leszoknak róla, hogy úgy nyeljenek, hogy közben előrenyomják a nyelvüket, merthogy a mellbimbót azzal a mozdulattal tolja kijjebb a baba, hogy nyelni tudjon). Ha cumizik, vagy cumisüvegből iszik az tovább fenntarthatja ezt a szokást, de óvodás korra rendkívül ritkán marad meg (én összesen egy ilyen esettel találkoztam eddig). Ilyen kis korban nincs még azzal semmi baj, hogy így beszél, jó eséllyel magától változik ez majd, de ha megmaradna, óvodáskorban könnyedén kijavítja vele a logoépdus (ha nem anatómiai okból torzít így).
Amiket leírtál mind belefér a normál fejlődésmenetbe, aggodalomra semmi ok.
Szép estét!
Adri
Köszönöm szépen Adri a válaszodat, megnyugodtam. :)) Kisfiamnak nagyon szép fogsora van, nem is cumizik (cumisüvegből ugyan még iszik napi 2x tejet, reggel és este, de nem hiszem, hogy ezek okoznák nála ezt a pöszítést.)
Szóval mindenképpen van rá remény, hogy elmúlik majd magától ez a probléma. Erőltetni semmiféleképpen nem fogom, és kijavítani is csak akkor szoktam, ha végképp nagyon rosszul mond valamit (általában csak kuncogok rajta magamban, hogy megint milyen édes dolgot mondott) - ilyenkor egyébként másodjára vagy harmadjára már ki is szokta mondani jól, tehát biztosan nem teszek ezzel kárt, és nem vezethet beszédfélelemhez vagy dadogáshoz.
Még egyszer nagyon köszönöm a válaszodat! Szilvi.
Ez remek hír. Ha már most vissza tudja húzni a nyelvét, akkor be fog az épülni a spontán beszédbe is előbb-utóbb.
Csak így tovább! :)
Sziasztok!
Adri
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!