Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Kedves Kinga!
Amiket felsoroltál erősen arra mutatnak, hogy a kisfiúnak sürgősen fejlesztésre lenne szüksége (fejlesztőpedagógus+ logopédus), mert ebből komoly tanulási nehézség lesz iskolás korra.
Az a baj, hogy te nem tehetsz semmit, bármilyen vizsgálatra, fejlesztésre csak a szülő viheti el.
Nem értem, hogy az óvónői hogy' nem veszik észre. Ill. biztos, hogy nem veszik észre?? Nem csak az anyuka nem foglalkozik a véleményükkel?
Akárhogy is van, abban reménykedhetsz, hogy jövő ősszel a szokásos szűréskor felfigyel rá a logopédus, vagy a gyógypedagógus, és foglalkoznak vele majd.
Addig is próbálj vele játszani, foglalkozni, mint eddig.
Üdv.
Adri
"Igaz, az, hogy ha kijavítjuk a nem jól kimondott szavát a kisgyereknek, akkor emiatt dadogni fog?Ezt egy babás oldalon olvastam.Csak mert nekem sem pontosan mondd ki minden szót:Pl. nyuszi helyett tuszit mondd."
Szia!
Nem írtad, milyen idős a gyermeked.
Amúgy a mondat, elég erős torzítás, így egy az egyben nem igaz. Nem tesz jót valóban, ha felhívjuk a gyermek figyelmét rá, hogy nem helyesen ejti még a hangokat, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki dadogni fog, akire rászóltak e miatt.
Nem mindenkinél, de okozhat beszédfélelmet, és vezethet dadogáshoz a durva erőltetés, kijavítás (ha rendszeresen beleszólnának, kijavítanának, minket is frusztrálna). Ezért szoktuk azt mondani, hogy a szülők csak a tartalomra reagáljanak, és hagyják figyelmen kívül a kiejtést. 5 éves korig a pöszeség teljesen normális velejárója a beszédtanulásnak, többnyire magától megszűnik.
Üdv.
Adri
"A kisfiam 26 hónapos, nagyon szépen beszél, 3 szavas mondatokban beszél, szinte teljesen megértjük minden szavát. Nagyon jól kifejezi magát, és tényleg az orvos szerint is nagyon értelmes.
A gond a következő, nagyon sokszor találkozik a nagypapájával, és elég sűrűn mondja neki, hogy apa. egyszer nagypapa másszor apa. az apját is apázza.
Ez nem képzavar ugye? folyton kijavítjuk, de még így is nagyon sokszor apázza. Ez kicsit zavar minket.
Mit ajánlasz vagy javasolsz?"
Szia!
Én ebben nem látok nagy problémát, de biztosan van oka, hogy titeket ennyire zavar. Talán kérdezz meg egy gyermekpszichológust. Nekem semmi ötletem.
Adri
Kedves Mariann!
Ha jó a beszédértése és már vannak szavai, amivel megjelöl dolgokat, akkor remélhetőleg nem lesz baj, és szépen behozza majd a lemaradást.
A mozgás lassabb érése miatt én is azt mondom, jó, ha ránéz majd ősszel egy szakember. A korai fejlesztőtől nem kell megijedni, ha meg is indult a beszédfejlődése, egy kis rásegítés nem árthat.
Az örökletességgel kapcsolatban: előfordulhat, de ez inkább csak a férfi ágat szokta érinteni.
Türelem és kitartás!
Majd jelezd, mi újság.
Adri
Szia!
Én vagyok a tegnap 13:00-ás.
Köszönöm szépen a válaszod, nagyon megnyugtató a számomra.
Igen még csak 1 éve beszél, de nem vagyok telhetetlen, csak nagyon aggódós :)
Járunk logopédushoz (aki egy tünemény, imádják egymást) heti 1 X, de nagyon nincs időnk beszélgetni ilyesmiről, mert olyankor ott van a gyerkőcöm is.
Meg nehezen lehet kihúzni belőle bármilyen értékelést vagy ilyesmit.
Annyit azért elmondott, hogy felüdülés neki mikor a lányommal dolgozik, és hogy szerinte magas az IQ-ja.Én annyit látok, hogy mindent 100 %-ban megcsinál amit kér tőle.
Amikor elkezdtünk járni hozzá még nagyon szigorú volt a lányommal, most már a "tenyeréből eteti" Őt....
Még egyszer köszönöm, hogy válaszoltál.
Üdv.: Ili
Kedves Ajánló
Hát én is nagyon hálás vagyok a felajánlásért.
2 éves a kisfiam, beszél (sokat), de csak akkor mondja ki a szavakat teljesen, ha mondatban mondja. Ha önállóan a szót mondja, akkor csak a szó elejét mondja ki (kicsit torz kiejtéssel egyelőre). Például: Hol van a piros traktor? kérdésben minden szót kimond. De ha csak a piros traktort mondja, akkor pityak lesz belőle.
Viszont számomra meghökkentő módon az igék igeidejét helyesen használja (ettem - eszem), a jövő időt még nem használja, saját magát javítja, ha elrontja.
Az is igaz, hogy nem hagyja magát, ha nem értjük amit mond, addig mondja, rávezet, stb., amíg rájövünk.
MIért lehet ez, hogy csak a szó első szótagját mondja ki?
Tudok javítani rajta (pl.: hogy látványosan adom a hülyét és nem értem meg. Nyilván én már akkor is megértem, ha csak a szó elejét mondja.)
Köszönöm szépen a válaszod.
És most végigolvasom az összes kommentet.
Zsuzsa
Szia,én vagyok a "lenőtt nyelvfékes"! Ha felkelt a kicsi megnézem a nyelve elejét,aztán megirom. Nemtudom te mennyire vagy képben az ilyesmivel,de tényleg csinálnak lézeres nyelvfékvelvágást is?Vagy ezt hogy kell elképzelni egy ekkora gyereknél? Tudnál irni pár hangot,amiket csak akkor tud kimondani ha nincs lenőlve a nyelvfék? Köszi egyébként a segitséget,nagyon örülök hogy ilyen segitőkész vagy!
Anikó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!