Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Kedves Piros!
Nem voltam pár napig net-közelben, ezért csak most írok.
Köszönöm a jókívánságokat és, hogy megírtad, mit mondott az orvos.
Remélem én is, hogy egy kis, megfelelő időben történő beavatkozással orvosolható lesz a probléma. Mindenesetre ne ijedj meg, ha a pöszeség nála kissé elhúzódik majd akár 7-8 éves korig.
Minden jót kívánok én is nektek!
Adri
A 6 éves kisfiú anyukájának:
Üdvözöllek!
Nem tudom eldönteni a leírásod alapján, hogy valóban csak a habitusa tenné-e, hogy nehezen kezdi el időnként a szavakat.
Kérlek válaszolj néhány kérdésemre:
- 2-3 évesen, vagy beszédfejlődésének bármely korábbi szakaszában volt-e olyan időszak, amikor szavakat-szótagokat ismételgetett, és ha igen, mikor, és meddig tartott ez?
- A szem becsukása tikkelés-szerű, vagy görcsösen összeszorítja és hosszabban úgy tartja?
- Megfeszül-e a nyak és állizom ilyenkor?
- Történt-e bármi körülötte egy éve, vagy a mostani változás előtt, amit traumaként élhetett meg (pl: baleset, nagyon megijedt valamitől, valakinek az elvesztése)
- Van-e beszédhibája? Ha igen: mely hangokat nem tudja ejteni, és mennyire zavarja ez őt, hogy' kezelik a körülötte élők; ha nem: mikortól tudott tisztán ejteni minden hangot?
Köszönöm.
Igyekszem nem eltűnni megint, és mielőbb írni majd neked, ha válaszoltál a kérdésekre.
Adri
Kedves Adri!
Korábbi kérdező vagyok.
Szeretném megkérdezni, hogy van -e lehetőség esetleg az e-mail címedet megtudni. Mindegyik bejegyzést elolvastam és nagyon sokat okultam válaszaidból, ami meggyőzőtt arról is, hogy amennyiben a későbbiekben kérdésem, problémám adódna, szeretnék Hozzád fordulni. Természetesen ez már messze meghaladná az itteni segítségnyújtás kereteit, ami maximálisan respektálnék.
Kérlek, amennyiben látsz erre lehetőséget írj e-mailt.
Nagyon szépen köszönöm
Zsuzsa
Ha valaki inkább privát üzenetet írna, de neki sem működik itt a rendszer valamiért, az elér a riennda@gmail.com e-mail címen.
Most nem leszek net-közelben pár napig, hétfőn tudok jönni legközelebb. Szép hétvégét mindenkinek!
Adri
Szia! Kisfiam pár hónapja dadog, a szó elejét mondja többször majd befejezi. Pl. m-mo-mo-most. A szó eleji v-f-sz se megy helyette h-át mond.2 éves 9 hónapos. 3 hónapja született meg a kishuga. Ha rosszat csinál apukája néha rákiabál erőteljesebben. Kinövi vagy okozhatta esetleg a tesó születése, esetleg apuka kiabálása ( megijed tőle)?
Válaszodat előre is köszi Anita
Szia Anita!
A kisfiad abban a korban van, amikor előfordul amúgy is az átmeneti dadogás, de előfordulhat, hogy pszichés ok is rásegített. Ha nem jár görccsel és beszédfélelemmel, akkor jó eséllyel elhagyja majd magától, de elhúzódhat még hónapokig. Ne hívjátok fel rá a figyelmét, hogy dadog, és próbáljátok meghallgatni mindig.
Ha fél év múlva sem jobb a helyzet, forduljatok gyermekpszichológushoz.
Addig is kitartás!
Adri
Kedves Anyuka! Most tettem fel itt egy kérdést, ha lesz időd megnéznéd és válaszolnál rá? Előre is köszönöm!
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..
Szia! A "lenőtt nyelfék"miatt irtam neked,mondtad hogy majd irjak. Logopédushoz végülis még nem mentünk,mert azóta szépen megeredt a nyelve,mostmár le sem lehet lőni.:-) Az "r" és az "l" hangokat is nagyon szépen mondja néha,még én is meglepődöm,jobban megy neki mint sok 3-4 évesnek. Szóval azt hiszem ezzel nem lesz gond,köszi!
Aniko
Kedves Adrienn! Szűk fél éve irtam már, akkor volt a fiam 2,5 éves és csak a szavak elejét mondta. Nemsokára szépen elkezdett beszélni, de van egy kis gond, ha ez az egyàltalán. Ugyebár azt ismétli, amit èn mondok, igy felcseréli , kiről is beszél tulajdonképp. Pl: mindig igy kérdeztem tőle, ha álmos volt: kisfiam, álmos lettél? Igy, mikor álmos, nem azt mondja, hogy álmos vagyok, hanem: álmos lettél vagy álmos vagy.
Innivalót kérsz, kérek helyett, fázol, fázom helyett, ha megkérdezem, hogy mondjuk ki olvas éppen, a válasz: te, pedig magára gondol.
Tehát minden személyes névmást ellentétesen mond. Ha javítom, mondom, hogy igy mondjuk, a vàlasz NEM! és ismétli, ahogy eddig. Mit csináljak? Október végén lesz 3 éves. Köszönöm! Lilla
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!