Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van kérdésetek a gyermeketek...

Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Logopédus vagyok, jelenleg itthoni üzemmódban 14 hónapos kisfiammal. Ha tudok segíteni, szívesen válaszolok a kisgyermekek beszédfejlődésével, beszédhibákkal kapcsolatos kérdésekre. (Esténként tudok feljönni)

2011. máj. 13. 14:53
❮❮ ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... ❯❯
 151/410 A kérdező kommentje:

Lilla!

Örülök, hogy jól alakul a beszoktatás. Biztosan nagy hatással lesz rá a többi gyerek beszéde, viselkedése. Arra persze számíthatsz, hogy a rossz szokások " ragadósabbak ", mint a jók :).

Az én kisfiam 20 hónapos, és annak kapcsán, hogy még nem beszél, kezdem átérezni, min mentek keresztül más anyukák. A szomszédok már kezdik nálunk is szajkózni, hogy már rég beszélnie kéne, miért nem beszél még??? Eddig türelmesen válaszolgattam nekik, de kezd kicsit frusztrálni már engem is, pedig nekem ez a szakmám, és tudom, hogy minden rendben van a gyerkőccel.

Nálunk picit későbbre fog tolódni az ovikezdés, mert kistesót várunk, és majd együtt mennek oviba-bölcsibe, ha lejár a gyed.

2011. nov. 26. 01:42
 152/410 anonim ***** válasza:

Szia!

Örülök,h itt vagy:)Azt szeretném kérdezni,ha 22 honapos kislányomnak nincs egy darab szava sem,az mekkora gond?Én már bejelentkeztem vele egy helyre,ahol ezt vizsgálják,csak kiváncsi vagyok,h ez mennyire lehet sulyos?Elöre is köszönöm a válaszod.

2011. nov. 26. 07:44
 153/410 A kérdező kommentje:

Szia!

Ha nem írsz semmit a fejlődéséről, nem tudom megítélni, gond-e, hogy még nem beszél. Egy normál értelmi képességű, jó mozgású gyermeknél nem probléma, de tény, hogy a lányoknál korábban, 2 éves kortól megkésettnek számít a beszédfejlődés, ha addig egyáltalán nem jelöl állandó szóval, szótaggal tárgyakat.

Nagy különbség van azonban a megkésett és az akadályozott beszédfejlődés között (a késés behozható, az akadályozottság viszont olyan értelmi, vagy beszédszervi problémát jelent, ami nem mindig, vagy csak részben orvosolható.). Ezt kell kideríteni, hogy melyikről van szó. E miatt írtam már több anyukának is, hogy azt nézze, milyen a mozgása, és mennyire érti a gyermek, amit mondanak neki, mert abból lehet leszűrni, hogy rendben fejlődik-e az értelme. Lehet persze érzelmi oka is a beszéd késésének- elmaradásának (ha pl valami trauma érte), vagy a megfelelő beszélő környezet hiánya. Ha ezeket ki tudod zárni, akkor egyszerűen csak nincs még rá igénye. Majd lesz. (Az olyan súlyosságú beszédszervi rendellenesség, ami akadálya lenne a beszédnek már születéskor kiderült volna, a lenőtt nyelvfék meg csak néhány hang képzését nehezíti-akadályozza, tehát a beszéd megindulásának önmagában nem lehet akadálya.)

Üdv.

Adri

2011. nov. 26. 12:30
 154/410 anonim ***** válasza:
Szia!Én vagyok az elözö,akinek a 2 éves kislánya nem beszél.Mozgásban nem volt elmaradva semmiböl,bár 15 honaposan indult el,ami nem tudom,h milyennek számit.Korababa volt,35 hétre született.Érteni nem ért meg dolgokat,nevére nem figyel,és nem is mutogat.Szoval ezek miatt aggodom.Jogosak a félelmeim,h valami nincs rendben?
2011. nov. 26. 17:30
 155/410 anonim ***** válasza:

Köszönöm Adri!

Akkor türelemmel várunk.

Üdv.

Bea

2011. nov. 26. 18:07
 156/410 A kérdező kommentje:

A két éves kislány anyukájának:

Az, hogy 15 hónaposan kezdett járni, az még belefér, de a gyenge beszédértés, és hogy nem is próbálja megértetni magát mutogatással, az nem túl jó jel. Jól tetted, hogy időpontot kértél vizsgálatra. Még időben vagytok,a korai fejlesztéssel (problémától függően) akár teljesen be is hozhatja majd a kortársait. Hová kértél időpontot? Én az illetékes megyei szakértői bizottság beszédvizsgálóját javasolnám, mert onnan egyenesen tudják a koraiba utalni, ha kell.

Érdekelne még, hogy a védőnő nem mondott semmit a kicsi fejlődéséről?

Adri

2011. nov. 26. 18:29
 157/410 anonim ***** válasza:
Békés megyében lakunk,és Békéscsabára viszem,a Tudásházba van olyan képességfelmérés.Most nem tudom a pontos nevét,de az,amit leirtál.A védönö?Azt mondta,h mutassam neki,h hogy kell mutogatni!!!!??????????????Ezt igazábol nem értettem,hiszen az elsö gyerekemnek nem kellett...Sokszor jár még lábujjhegyen.
2011. nov. 26. 18:45
 158/410 A kérdező kommentje:

Nahh, a védőnőtöket nem minősítem inkább..

Én baranyai vagyok, nem ismerem a Tudásházát,nem tudom, mire van jogosítványuk. Mindenütt a szakértői bizottság az, aki megadhatja a gyermeknek, vagy a gyermek után járó esetleges kedvezményeket is, és a megfelelő intézménybe, fejlesztésre utalhatja. Azért persze ez sem árt, csak nem tudom, hogy utána a megfelelő ellátást kapjátok-e majd. Arra mindenképp jó lesz, hogy egyszer tisztán láss (meg gondolom, jóval előbb sor kerül így a vizsgálatra, mint a szakértőiben, ha csak most kérsz időpontot.

Ezt találtam a neten, én utána azért ide is elvinném:

Békés Megye Képviselö-testület Pedagógiai Intézete és Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsága

tanulás, iskolaérettség, rehabilitáció, szakértői bizottság, Békéscsaba

Cím: 5600 Békéscsaba, Luther u. 5/b.

Telefon: 66/326-669, Fax: 66/325-377

2011. nov. 26. 19:02
 159/410 anonim ***** válasza:
Szia!Igen,ök azok,innen költöztek a Tudásházba!Akkor a legjobb helyre viszem,ugye?Voltam nemrégen a nevelési tanácsadoba a nagyfiam miatt,és ott kérdeztem rá,h mi lehet a gond a kislányommal(mert érzem,h vmi nincs rendben vele)és ott azt mondták,h ne is oda vigyem,mert ök ugyis továbbküldenék oda.Igy kitöltöttem a kérdöivet,és visszaküldtem.Hétfön lesz három hete,h bevittem személyesen.Nem tudod véletlenül,h kb mikor szoktak válaszolni,idöpontot adni?Szoval igen,nálunk több gond is van annál,mint csak h nem beszél.Igy most csak várni tudok,meg igy neten keresztül "beszélni",olvasni,h másokkal ez hogy van.
2011. nov. 26. 19:46
 160/410 A kérdező kommentje:

Igen, jó helyre viszed akkor.

Azt sajnos nem tudom, hogy mikorra kaphattok időpontot. Nálunk, Pécsett sajnos néha annyi a kérelem, hogy hónapokig is várni kell időnként, hogy sorra kerüljön valaki.

Talán próbálj érdeklődni telefonon náluk.

2011. nov. 28. 20:20
❮❮ ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!