Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Szia!
Nagyon jókor láttam meg a "kérdésed", én is kérdeznék. Ráadásul pécsiek vagyunk!
26 hónapos a fiam, és alig beszél. Ami igazán zavar, hogy kb. fél éve semmi újat nem mond, tehát mintha állna a beszédfejlődése.
38. hétre, normál úton, 9-10es apgarral született.
Amiket használ: papa, mama, apa, aza (anya), zaza (Zsuzsi)
Néhány állat neve és hangja: cica, vau, kukrrr (kakas), beee, muuuu....
Igyekszik megértetni magát, mutogat, kézjeleket próbál adni a dolgoknak (feltartott kéz - repül, madár; kezeivel teker - ventillátor, pörög, autót vezet; padlót mutatja - lehullanak a levelek stb.)
Mondókázunk, éneklünk, mesélünk neki, a mondókákat "tudja", mutatja előre a képen, melyik szó következik (pl. ha a cica szó jön, előre mutatja a macskát stb.)
Annyit fejlődött csak hónapok óta, hogy egy egy "szó" több jelentést is kap. Pl. hó: hód, hó, fahéjas vagy kakaós cukor! te: tó, béka (tóban lakik), tej, tea
Mozgása: sokat és ügyesen mászott, 1 évesen indult el, 13 hónaposan már egyik szobából a másikba is kétlábon járt. Másfél évesen már ügyesen lépcsőzött, kézenfogva feljött a negyedikre. De: nem tud ugrani - hiába is mutatom neki, hogyan kell.
Mindent megért, azt is, amit nem kellene... Nagyon jó a memóriája, emlékszik mindenre, amit mondunk. Ismeri mindennek a helyét, ruhák, edények, stb. Segit minden házimunkában, nem is hajlandó lemaradni semmiről (mosógépet bekapcsol szakszerűen, tereget, csipeszel, leszed, zoknit párosit, tudja melyik kié, melyik szekrénybe, hova való stb.)
Hallása is nagyon jó, suttogásra is figyel.
Kérdésekre igen-nem-mel válaszol, bár az igent csak mi értjük. A tudsz beszélni kérdésre is válaszol, nemmel :(
Szerinted? A védőnő azt mondja, várjuk. Én viszont szivesen elvinném szakemberhez.
Ami még érdekes lehet, hogy sose volt hajlandó semmit utánozni (tapsolás, nyelvöltés stb), csak akkor intett pl. pát, amikor tudta, hogy az a búcsúzáshoz kell. Előtte hiába integettünk neki. Most is hiába mutatom neki pl. hogyan kell fújni vagy csücsöriteni, nem tudja utánozni - nem is igazán akarja. Fújni csak az orrával tud.
Előre is köszönöm válaszod.
Beleolvastam az eddigi válaszaidba, és még valami eszembe jutott. (A 26 hós fiú anyukája vagyok) Kb. 11 hónaposan ejtette ki az első szavakat (apa, cica), 16-18 hónaposan bővült kb a most használtakra (néhány tárgy, rokonok, állathangok). De: közben én újra terhes lettem, és kb ezidő óta mutattuk neki a pocakot, hogy lesz baba. Persze hamarosan rájött, hogy a baba, tesóka stb szavak, mind ugyanarra vonatkoznak, értette, hogy az új tárgyak (hordozó stb...) mind a babáé. Most 4 hónapos a tesója. Vajon ez az új helyzet mennyire okozhat neki problémát? Nyáron én kórházban is voltam, felváltva vigyáztak rá a rokonok (mindenki távol él tőlünk, ritkán találkozik a nagyszülőkkel, de folyton emlegeti őket.)
Köszi mégegyszer, ha válaszolsz!
Vera
Kedves 13.26-os!
Én nem látok ezekben problémát, amiket leírtál. Akinek a beszédértése és a mozgása ilyen jól fejlődik, annál nem probléma, ha még csak kevés szóval kommunikál. Gyakori, hogy egy terület fejlődése megindul, majd látszólag stagnál fél évig, vagy tovább is, de közben más területeken nagy változás áll be.
Két és fél éves koráig mindenképp várj szerintem, utána, ha nincs változás, és nagyon aggódsz e miatt, akkor besétálhatsz az Egyetem u. 2-be (Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja, ahol a korai fejlesztő, és a szakértő bizottság is van)és kitölthetsz egy vizsgálatkérő lapot.
Hozzátenném, hogy az én kisfiam 21 hónaposan ugyanez pepitában :). Ő is 13 hónapos korában elkezdett néhány szótagot szóként használni, és ez alig egy-kettővel bővült csak azóta, viszont szintén élénken mutogat, nagy vonalakban leköveti a mondókákhoz kapcsolódó mozgást (az alapján kéri is a kedvenceit), logikai összefüggést is megért, és nagyon jól fejlett a mozgáskoordinációja. Én a magam részéről 3 éves korig szándékozom neki időt adni, addig biztosan nem viszem vizsgálatra.
Azt, hogy a kisfiad nem szeret utánozni én az egyéniségének tudnám be, mert ugyanakkor élénk és érdeklődő.
Szóval csak türelem. A fiúknál a beszéd másképp működik, mint a lányoknál, nem akkora probléma, ha kitolódik kicsit a beszédfejlődés.
Remélem sikerült kicsit megnyugtatnom téged.
Üdv.
Adri
Most olvastam a kiegészítésedet.
Azért a 35-40 szó nem is olyan kevés!
Kedves Vera!
(bocs, hogy így apránként válaszolok, de nem gondoltam, hogy 3 egymást követő kérdés ugyanahhoz tartozik, és mindig egyet szoktam egyszerre elolvasni, és gondolkodni a válaszon)
Igen, a kistestvér születése lehet olyan esemény, ami megterheli érzelmileg őt, és ez átmenetileg lelassíthatja a beszédfejlődését akár.
Hogy viseli a kicsit? Mennyire látod a féltékenység jeleit? Változott azóta a viselkedése, hozzátok való viszonyulása? (Ezeket szülőként is kérdezem, mert nálunk is 2 év lesz a két gyerek között, és amennyire most a kisfiam körül forog nálunk a világ, félő, hogy őt megviseli majd, ha elveszti az "egyeduralmat".)
Kedves 15.17.-es!
Az, hogy néhány hangot nem tud még ejteni és mást használ helyette, 5 éves korig teljesen normális.
Véletlenül se hívd fel erre a figyelmét, ne nyomd meg a hangot, ne ismételtesd vele a szót e miatt, mert azzal csak ártasz.
Szerintem egészen csodálatos, ha csak egyetlen hangja hiányzik 2 évesen. Ez a ritka inkább, nem az, hogy nem tudja ejteni :)
15.17
Köszönöm, ezt nem is tudtam, hogy 5 éves korig akkor még változhat. Én két nyelven beszélek hozzá, néha előfordul, hogy a magyar mondanivalóba belecsempész angol szavakat és az is, hogy angolul válaszol magyar kérdésre vagy angol kérdésre magyarul. Ez mikor kristályosodik ki? Csak én beszélek hozzá angolul, de nincs benne rendszer, magyarul és beszélgetün, mind a kettőt érti, a nagyszülőkket magyarul beszél, de van amikor ott is néha belemászik egy két angol szó a mondanivalójába. Nem tudok hozzá csak angolul beszélni, gondolom az segítené az elkülönítést. Ezzel nincs semmi probléma, neki sem tűnik annak, csak arra lennék kíváncsi, ez mikor lesz neki két különálló nyelv? Én egy dekádot töltöttem angol nyelvterületen, egyetemet is ott végeztem, közben nézünk angol kicsiknek való videókat is. Egyedül nevelem őt, tehát ezeken kívűl nincs más forrás amiből vagy akitől angolul tanulhatna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!