Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van kérdésetek a gyermeketek...

Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Logopédus vagyok, jelenleg itthoni üzemmódban 14 hónapos kisfiammal. Ha tudok segíteni, szívesen válaszolok a kisgyermekek beszédfejlődésével, beszédhibákkal kapcsolatos kérdésekre. (Esténként tudok feljönni)

2011. máj. 13. 14:53
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯
 111/410 anonim ***** válasza:

Kedves Adri,

Köszönöm válaszod.

A kérdésemben nem írtam ki a kérdőjelet a "meg nem értés" - mint beszédnevelési eszköznél. De egyetértek veled, szerintem sem jó ötlet (ez lett volna a kérdésem).

Mindenesetre nagyon megnyugodtam, hogy ez gyakori.

Nem szeretnék tolakodó lenni, de esetleg a kedvedben lehet járni valamivel a kedvességedért? Tanulságosak voltak a bejegyzések és a tanácsok, különösen az "r" betűre vonatkozó intelmed, megfogadom (nem faragom majd itthon)

Köszönöm még egyszer válaszodat.

ZSuzsa

2011. máj. 27. 21:51
 112/410 anonim ***** válasza:

Kedves Adri! Marcsi vagyok (15:34-es) Nagyon köszönöm a megnyugtató szavakat, mert már nagyon elkeseredtem. A gy.háziorvosunk már az idegeimre megy h szerinte nagy baj h csak halandzsázik és nem ismerhető fel semmi a kislányom "baba beszédjében". Hiába mondtam h szerintem az egyik gyerek "produkálja magát a másik nem feltétlen még akkor sem ha tud már valamit.:)

Még egyszer köszönöm jó egészséget, és sok örömöt kívánok nektek!!:)

2011. máj. 27. 21:58
 113/410 anonim ***** válasza:
bocs: beszédében :)
2011. máj. 27. 21:59
 114/410 A kérdező kommentje:

Ezekkel a kedves szavakkal már a kedvemben is jártál.:) Nagyon örülök, hogy találtál még hasznosat az infók között.

Nekem ez most örömet okoz, és szívesen válaszolgatok főleg esténként, amikor picurkám már alszik, vagy ha véletlenül idekeveredek napközben. Nem állítom, hogy mindenre tudom a választ (ilyenkor odabiggyesztem, hogy nem tudom, vagy privát véleményt írok), sem azt, hogy hosszútávon is lesz erre időm, de most itt vagyok.

Bevallom, fel voltam rá készülve, hogy kapok majd hideget és meleget is, és kellemes meglepetés volt, hogy eddig mindenki épkézláb, megválaszolható kérdésekkel jött, és pozitívan fogadta a válaszomat.

De most elmentem aludni. :)

Jó éjt!

2011. máj. 27. 22:09
 115/410 A kérdező kommentje:

Örülök. Köszönöm, Marcsi.

Viszont kívánom!

Jó éjt nektek is!

2011. máj. 27. 22:11
 116/410 anonim ***** válasza:

Szia! Ekkor irtam ki kérdésem Hozzád :

A válasz írója 86%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: 05-13 16:34

Tegnap egyértelműen elkezdett a fiam ismételni utánam kétszótagos szavakat is! Remélem itt az áttörés és beindul mostmár! Ahogy elkezdett ismételgetni, felvettem videora, minden tanácsot követtem , amit itt az oldalon írtál:)

559. Liluzso 2011-05-31 21:42

Beszél a gyerekem! Ne röhögjetek ki légyszi:) nagypn boldog vagyok, csomo dolgot mondott ma utànam!

http://www.youtube.com/watch?v=_vM-I4FtZhc

Igaz, hogy nem tökéletes, amit mond, de lagalább próbálja mostmár!

Üdvözlettel : L.

2011. jún. 1. 08:02
 117/410 anonim ***** válasza:
100%
De aranyosan ismételgeti:-) Nálunk az a "varázsszó" hogy mondd,ha ezt kimondom,BIZTOS hogy nem mond semmit! :-) Aniko
2011. jún. 1. 08:53
 118/410 anonim ***** válasza:

Kedves Adri!

Én kértem korábban tanácsot tőled a 2.5 éves lányom R hangjával kapcsolatban. Képzeld, újabban teljesen magától elkezdte próbálgatni a pörgetést, ha nem figyel oda akkor még mindig J-t mond, de sokszor tettenérhető a rákoncentrálás a részéről, hogy helyesen ejtse :-)

De csak hogy ne legyen nyugtod tőlünk, most újabb tanácsot szeretnék kérni tőled:

A kisfiam 15 hónapos és magasan boltozott szájpadlással született (volt is rengeteg gondunk a szopással), az a kérdésem, hogy okozhat-e ez valamiféle zavart a beszédfejlődésében?

Annakidején amikor a szopási nehézségek kapcsán több orvosnál is megfordultunk, annyit mondtak csak, hogy "előfordulhat".

10 hós korától használt tudatosan szótagokat és egyszerűbb szavakat pl :baba,mama,ott, ótó(autó), berregett és állathangutánzott elég ügyesen. Mostanra legalább 30-40 szava van, de szinte naponta jön még hozzá újabb(pl ma reggel kicsöppent az innivaló a szőnyegre és rámutatott hogy "fót!" ) .

Azt figyeltem meg, hogy az l-t szint mindig kihagyja, akár szóközben, akár szó elején (pl ámpa-lámpa, áci-laci, fót-folt) gyakran a szóeleji m-et is, és a zöngéi nem tiszták (bár ez utóbbi - gondolom én így laikusként - még életkorfüggő is, mint ahogy az r j-nek ejtése is).

Egyébként olyasmi egyszerű mondatokat is használ már, hogy "vava ee pápá"-a kutya elment, busz deje!-busz gyere, kéjek inni! (néha azt is hozzáteszi hogy viszet vagyis vizet), "eccse mek mek mek hopp"-ugrott a mekegő kecske. Ritmust ügyesen utánoz, hangsúlyozást és dallamban le- és felívelést szintén.

Tehát én úgy gondolom, hogy a készségeivel minden rendben van (erősíts meg kérlek, ha te is így látod), csak amiatt aggódom, hogy vajon a szájboltozatbeli sajátosságok okozhatnak-e majd problémát neki? Vajon ez kiderült volna már így a beszédfejlődés kezdetén, vagy csak a későbbiekben lehet majd megmondani?

Előre is köszönöm a segítségedet :-) és bocsi ha hosszú voltam.

Üdv

Piros

2011. jún. 1. 09:48
 119/410 A kérdező kommentje:

Anikó! De jó! :)Nagyon örülök. Megnéztem a videót is.:) Micsoda bájos kisfiad van, és tüneményes volt, ahogy ismételgette a szavakat.

Köszönöm, hogy megosztottad velem az örömödet.

További szép estét nektek!

Adri

2011. jún. 1. 21:01
 120/410 A kérdező kommentje:

Kedves Piros!

A kislányod r-jének nagyon örülök. :) Látod, alakul az! :)

A kisfiad beszédfejlődése eddig nagyon rendben levőnek tűnik, a hangkihagyások, leegyszerűsítések még normálisak ilyenkor.

Hogy mit okozhat a gótikus szájpad, annak utána kell néznem. Nekem az rémlik,hogy előreálló felső fogsor szokott társulni hozzá, és emiatt nehezebb a réshangok képzése (nem tudja összezárni középen a fogait, ezért torzulhat az s,zs,cs, sz, z, c), és az l,r is nehezebb lehet, ezekben biztos vagyok, de nem akarok hülyeséget írni, kérlek adj pár napot, és előhalászom a vonatkozó szakirodalmat.

Üdv.

Adri

2011. jún. 1. 21:47
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!