Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Igen, ez is egy korszak. Átmeneti dadogásnak hívják. Az agy gyorsabban dolgozik, nagyobb a közlésvágy, mint amit beszédszerveivel produkálni képes, ezért van, hogy szótagokat, szavakat ismételget. Ha te írtad ki ezt a problémát külön kérdésként, akkor azt tudom mondani, hogy akik reagáltak már rá, nagyon korrekt választ adtak. Én sem tanácsolhatok mást, mint hogy próbáld figyelmen kívül hagyni, nem belebeszélni és befejezni, hanem mindig kivárni, akármilyen nehéz is. Márpedig nehéz, főleg, ha hónapokig elhúzódik.
Az ott elhangzottakhoz annyit tudok hozzátenni, hogy mindaddig nincs gond, amíg nem velejárója a görcs, mert többek között ez különbözteti meg a valódi dadogástól.
Az egész vázizomzatra kiterjedőre, de a nyakon- állon jól látható, hogy görcsösen megfeszül-e, és ez akadályozza-e a hangképzést. A dadogók e miatt nem tudják elkezdeni a szót, vagy akadnak el közben.
Átmeneti dadogásnál ez nincs.
Szia
Én is kérdeznék:
3 éves lesz a lányom szeptemberben. Ügyesen és szépen beszél (a szókincse nagyon választékos, a nyelvtant helyesen alkalmazza, egyedül az r-t ejti j-nek de úgy tudom ez még bőven belefér életkorilag), de sokszor nagyon halk.
Pedig ha akarja, van hangereje, tud (és szokott is :-D ) kiabálni, sikítani stb. De általában alapjáton olyan halk a beszéde hangereje, hogy állandóan vissza kell kérdezni, nem csak nekem, hanem pl bölcsiben is, vagy az utcán stb...
Ez nekünk zavaró és félek, hogy őt fusztrálja, pedig egyébként szépen és jót mond, csak mivel halkan, állandóan azt a visszajelzést kapja hogy mégse érthető :S
A hallásával nincs gond, és nem is bizonytalanságból fakad szerintem (egyébként karakán kiállású, sok barátja van, nem félénk tipus, mindig minden helyzetben feltalálja magát), egyszerűen mintha neki alapjáraton kényelmetlen lenne egy bizonyos hangerőnél nagyobbat használnia.
Nem tudom, lehet-e valamit tenni, illetve kellene-e egyáltalán?
Kérlek adj tanácsot :-)
Köszönöm szépen
Üdvözöllek!
Bevallom, semmi ötletem sincs, hogy mit tehetnél. Az, hogy tud kiabálni kizárja, hogy szervi, gégészeti ellátást igénylő problémája lenne a kislánynak. A leírásod első felét olvasva egyértelműen azt mondtam magamban, hogy túlzott félénkség, szorongás okozhatja, de ha te ezt is kizárod, akkor nem tudok mire gondolni.
Lehet, hogy egyszerűen ilyen a habitusa, neki ez a kényelmes hangerősség. Ha belegondolunk, az ellenkezője feltűnőbb, és talán mindenki tudna mondani pár harsány- hangos embert a környezetéből, akinek hiába jó a hallása, mégsem "tud" halkan beszélni. Akkor csöndesek miért ne lehetnének? :)
Egy 3 éves gyermeknél hangerőgyakorlatoknak nem látom értelmét, de ha nagyon zavar, próbálj konzultálni egy gyermekpszichológussal, hátha van valami jó ötlete (esetleg kiderítheti, hogy nincs-e mégis szorongás, félénkség a háttérben és feloldhatja egy kis játékterápiával.)
Szép napot kívánok!
Adri
Kedves Adri, köszönöm a válaszodat. :-)
Megpróbálok a nevelési tanácsadóban körbeérdeklődni, hogy vállalja-e valaki(több ötletem nincs nagy hirtelen, hogy hová fordulhatnék)
Én is erre gondoltam.
Majd írd meg, van-e változás, vagy mivel próbálkoztatok.
Szia!
A fiam 4 és fél éves, fél éve kezdte az ovit. Előtte egy évet Angliában éltünk, ahol elég sok angol kifejezést megtanult.
Nagyon későn kezdett el beszélni (is, meg egyébként mindent), 3 éves koráig csak pár szót mondott, teljesen összefüggően és érthetően pedig kb 3 hónapra rá. Nagyon gyorsan behozta a lemaradását, nagyon szépen, választékosan beszél (majdnem minden felnőtt meglepődik, ha megszólal).
Az apukája diszlexiás, diszgráfiás, úgyhogy a fiunknak több, mint 50% esélye van rá, hogy örökölte.
Amit a beszédében észrevettünk, hogy azokat a szavakat elrontja, amiben v és l is van. Pl.: világos:livágos, világ:livág, valaki:lavaki.
Az óvodában csak az iskola előtti évben járhatnak logopédushoz, érdemes lenne mégis felkeresnünk egyet?
Ezeket és az ezekhez hasonló szavakat mindig rosszul mondja, hiába ismételgetjük, nem használ.
Mit tegyünk, és egyáltalán kell-e ezzel tennünk valamit, vagy majd magától megtanulja?
Köszönöm szépen, hogy időt szánsz a problémánkra.
Zsófi
Szia! Két éves lányom,és a gyerekorvos azt mondta le van nőlve a nyelve,vágassuk fel.A fogász-szájsebész csak ugy gyorsan ahogy tudott belenézett,azt mondta nincs lenőlve. Viszont a gyerek még mindig nem beszél,pár szót néha mondd,mondatokat rövideket sem,pedig hatalmas szókincse van,mindent megért. Ezeket a szavakat használja kb. 5 hónapja:szisza(cica) boszi(boci) kagga (katica,karika) Kaggó(kagyló)maa(majom) apa,aputyi,aja,mama,papa,nem,aha,kakó(kakao)ka-ku-ké-ko-ko(kukuriku) vau vau(kutya) né(néni) fufu(süsü) Nénnyó (Némó)ka(béka)nyányá(inni) mamm(cumi) hamm(enni)
pár szót biztosan kihagytam,de naggyából ennyi,látsz valami gondot,kéna aggódni,mi legyen a nyelvével? Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!