Csajok hogy élnétek meg, ha egy albérletbe születne a babátok? A férjem 35 de még nem sikerült lakást vennünk, én nemsokára szülni fogok, így marad az albi. Szerintetek ezt már elő kellett volna teremtenie a családjának? Sokan mondják ezt nekem…
Ha nekem "fel kellene dolgozni", hogy "csak" albérletbe tudok szülni, akkor nem estem volna teherbe, hanem elöször összespórolok annyit, hogy egy lakást tudjak venni hitellel (nem mástól várom, hogy a fenekem alá tegyék), és csak utána gondolkodom gyerekvállaláson.
Ebböl is látszik, hogy a kérdésed csak provokációnak van szánva, nem igaz az egész!
A csecsemőgondozási díj (csed) 168 napra jár, legkésőbb a gyermek születésétől indítható, legkorábban pedig a várható szülés előtt 28 nappal. A csed indítása előtti három hónapot megelőző 180 naptári nap átlagbérétől kalkulálják alapesetben a csed összegét, amely esetén a bruttó átlag bér 85%.-a lesz.
A csed lejártával gyermekgondozási díj (gyed) igényelhető a gyermek 2. életévének betöltéséig. A gyedet bármelyik szülő igényelheti, ha megfelel a jogosultsági feltételeknek. A gyed maximuma a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a, nettó 243000 ft. Minimál bér esetén csak nettó 105000ft. A gyed után a gyermekgondozást segítő ellátás, a gyes következik, amely a gyermek két és három éves kora között jár. Összege 2023-ban bruttó 28 500 Ft, melyből 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra.
Ha nem megfelelők az anyagi feltételek, akkor 2 év után vissza kell menni dolgozni! Senkit nem kényszerítenek, hogy nettó 25650 ft-ért maradjon otthon még egy évet.
A másik dolog pedig szülés előtt nem árt dolgozni, min 1 évet, mert, ha ez kimarad akkor csak gyest kapsz!
"Hát mi lesz ha mondjuk elveszti a munkáját amikor GYES-en leszek? Vagy ha kiraknak az albérletből valamiért? Mehetünk az utcára a babával?? Azért ez nem olyan egyszerű mint ahogy ti beállítjátok."
Hát pont ezért mondja mindenki, hogy nem célszerű arra hajtani, hogy te csak beteszed a feneked a készbe meg tátod a szád és várod a sült galambot... Hanem NEKED is bele kellett volna eddig is TENNED a magadét a kapcsolatba, anyagi téren is!
Így tényleg ki leszel a gyerekkel együtt szolgáltatva. MINDENNEK. Annak, hogy a fickónak elege lesz belőled és kidob, hogy elveszti a munkáját, esetleg egészségügyi problémái lesznek és nem lesz keresőképes stb.
Te pedig mivel csak ülsz és malmozol, nem leszel felkészülve, hogy gondoskodj magadról és a gyerekedről.
Még észbe kaphatsz, és ha már sokmindenhez késő is, azért sokat javíthatsz a helyzeteden, ha rövid távon már nem is, azért középtávon még igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!