Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy akinek...

Miért van az, hogy akinek babája születik, szellemileg is visszasüllyed a szintjükre, és felnőtt emberekkel is úgy beszél mintha ovisok lennének?

Figyelt kérdés
"babóca", "tejci", "pocaklakó", "bocitej" de ma az "aprótalpas" tette be a kaput. Nem értem, mi szükség van erre? A gyerekkel nem kell így beszélni, nem nehezebb neki megtanulni a "kutya" szót mint a "vau-vau"-t. Miért gondolják az anyák hogy ez aranyos?
2010. aug. 21. 21:53
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/86 A kérdező kommentje:

Nem én kérdeztem régebben, és nem is dobta most ki a hasonló kérdések között.

Valójában ezt az egész témát már kettőbe vontuk. Az egyik, hogy hogy beszél az anya a gyerekkel: egyik válaszoló írta, hogy arany középutat kell választani, neki van igaza. Persze az hogy vacsi, már teljesen benne van a köztudatban. Én azokról a szavakról beszélek, mint a tejci, iszi, amit emberek egymás között nem használnak... Ez az ami miatt már oviban is kinevetik a gyereket ha így beszél, a többiek pedig nem. Egyébként nem, nincs még gyerekem, de a testvéremnek van, és éppen az ő ovis csoporttársával fordult elő hogy elég rendes osztást kapott a tejci szó miatt, mert a többi 5 éves nem becéz mindent.

A másik fele a dolognak, amire elsősorban irányult a kérdésem, hogy miért van az hogy egyes szülőknek ezek a becézések, amik szerintem a gyerekkel szemben is furcsák, annyira természetesek hogy felnőtt emberekkel szemben is használják? Itt GYIK-en is, a gyerekvállalásos kérdések 80 százalékában röpködnek az olyan szavak, amiket a kérdésben leírtam.

Nem hinném hogy furcsán hangzik, ha az unokaöcsémtől azt kérdezem, kér-e inni, vagy fáj-e a hasa az iszi, a tejci, vagy a poci szó használata nélkül.

2010. aug. 21. 23:07
 22/86 A kérdező kommentje:
Egyébként nem igaz hogy a gyerek mindent becéz. A gyerek azokat a szavakat ismeri, amiket otthon hall. Ha ez mind becézés, becézni fog: ha nem hall ilyet,akkor rendes szavakat használ.
2010. aug. 21. 23:08
 23/86 anonim ***** válasza:
76%
Nem tudom hogy tényleg igy irtam e de én úgy gondoltam hogy mindent SZERETNEK BECÉZNI mert még könnyebb nekik úgy kimondani. Én is az arany középút mellett szavazok, és bár az én fiam még csak másfél éves, és előfordul hogy az innivalót iszinek hivom nem gondolom hogy ettől 5 évesen igy fog beszélni vagy igy tanulja meg a szavakat mert az innivalót is ugyanúgy megérti mint az iszit, és az összes többi szót is. Bár mondom szerintem is vannak elfajult szavak már főleg amik már a becézés becézése. De hát kinek hogy tetszik. Én ettől nem fogok kiakadni csak nem használom őket. De szerintem senkinek sem lesz a gyereke ettől szellemileg visszasüllyedt. Véleményem szerint ezeknek a dolgoknak semmi közük egymáshoz. És kedves kérdező majd nyilatkozz légyszi ha megszültél, hogy vajon lesz e egy két szó a szótáradban amikre eddig nem gondoltál volna. Majd akkor keresd a választ erre a kérdésre.
2010. aug. 21. 23:22
 24/86 anonim ***** válasza:
87%
Nos, én azt gondolom, hogy a kérdésben a "visszasüllyed" már önmagában is sértő a babákra nézve, hiszen attól, hogy gyerekek, nem hülyék, tehát nem kell "süllyedni" a szintjükre, csupán meg kell nekik tanítani a dolgokat. Én is becézek egy-két dolgot, például a vacsorára simán mondom azt, hogy vacsi. A tejcitől engem is kiráz a hideg, a pocaklakó és a bocitej, valamint a babóca sem szimpatikus. DE, a kutyára én pl. azt mondom, hogy kutya. Van kutyánk, és mikor kérdezem a kisfiamat, hogy hol van (kutya neve+utána kutya), akkor már tudja, hogy kiről van szó, és néz arra, amerre éppen van. A vau-vau-t úgy használom inkább, hogy mondom, hogy ezt mondja. Tehát, hogy értsétek: Nézd csak, ott van Bodri kutya. Azt mondja, vau-vau. Szerintem ezzel nincs semmi baj, hiszen így tanulnak. Ja, és én is diplomás vagyok, éppen a kisfiam mellett hajtok a második diplomámra (csak hogy nehogy visszasüllyedjek szellemileg egy alacsonyabb szintre...), és én is nagyon sajnálom a kétdiplomás válaszolót, akinek lehet, hogy tényleg kár volt ennyit tanulni.
2010. aug. 21. 23:43
 25/86 A kérdező kommentje:

23:43 igazad van, nekem sem tetszett ez a kifejezésem csak nem tudtam máshogy megfogalmazni úgy hogy kifejezze amit kérdezni akartam. Én ugyanígy gondolom ahogy te, nagyon tetszett a válaszod!

Persze ennél a vau-vaunál én sem arra céloztam hogy ezt ne mondjuk egy gyereknek, hanem amit te: tudatosítsuk hogy az állat a kutya, ami azt mondja vau-vau.

2010. aug. 22. 00:08
 26/86 anonim ***** válasza:
48%

Kedves Kérdező!

Úgy látom nincs túl sok valódi problémád, h ilyen dolgok okoznak neked gondot!

Üdvözlettel egy 2,5 diplomás anyuka.

2010. aug. 22. 09:53
 27/86 anonim ***** válasza:
21%

Kedves 22:37!

A te tanulatlanságod pedig a hozzászólásodból is lesüt :(

Nem tudom, miért kell mindjárt nekiugranod a másiknak, ezzel sajnos csak saját magadat degradálod :((

Azért örülök hogy így mindenki előtt kéretlenül is bemutatkoztál.

Szerintem neked súlyos kisebbségi érzésed van, amiért nem volt elég eszed ahhoz, hogy továbbtanulj! Attól, hogy valaki még nem olyan buta mint te (ezt csakis a megnyilatkozásodból gondolom)és nem akarja "hülyegyerekként" kezelni a fiát/lányát is, még nem kell azonnal ilyen durván nekiugrani.

Egyébként miért gondolod, hogy a magyar nyelvben pl. a fürdeni, vacsorázni,aludni szavakat annak szótári alakjában elsősorban a magasan iskolázott réteg használja?

Én nem úgy beszélek a gyerekemmel, mint egy egyetemi docenssel, de azt hiszem, a két véglet közt számtalan lehetőség van.

Mindez persze pusztán szókincs kérdése. Azt is megértem, ha neked "fürcsi" és a "vacsi" a szép magyar beszéd netovábbja.

Nem tudom, miért akadtál fenn annyira a Mónika shown, csak példának írtam,de úgy tűnik, mélyen megbántottalak vele. Bocs, ha épp a kedvenc műsoroddal példálóztam :(

És ne haragudj, feleslegesnek is tartom a veled való vitát, én pusztán annyit írtam, hogy nem kell a gyereket fogyatékosként kezelni és felesleges 'becézett' műszavakra tanítgatni...

Ez az én véleményem, fogadd el éppúgy,mint ahogy én is elfogadom a tiédet.

2010. aug. 22. 10:34
 28/86 anonim ***** válasza:

Nem hinném kedves 23:43,hogy sajnálnod kellene...Ha mégis, akkor önmagadat is lesajnálhatod, én ugyanis annyit írtam, hogy normálisan is lehet a gyerekkel beszélni, nem kell hülyének nézni.

Te pont ezt ugyanezt írtad csak más szavakkal... :-S

2010. aug. 22. 10:39
 29/86 A kérdező kommentje:

kedves 09:53!

bocsáss meg, nem tudtam eddig hogy ezt az oldalt csak akkor lehet használni, ha valamilyen életbevágó gondom van... de a te életed is rendkívül zsúfolt és elfoglalt lehet, ha olvasgatod azokat a kérdéseket amik számodra jelentéktelenek!

2010. aug. 22. 11:17
 30/86 anonim ***** válasza:
58%
Igen, kedves utolsó, gondolom, te vagy a kétdiplomás fejlődéslélektani doktor. A különbség közöttünk sok, én nem használtam pl. a retardált jelzőt azokra a gyerekekre, akiknek becézgetik a dolgokat a szüleik, hiszen attól senki nem lesz retardált, hogy szopás helyett azt mondják neki, hogy szopcsi... Sorolhatnám még, de nem teszem. Azt, hogy sajnállak, csak azért írtam, mert elvileg ugye ezt tanultad, és mégsem vagy képes érdemben, szakemberhez méltóan hozzászólni a témához. Ha valaki fejlődéslélektanból diplomázott, akkor annak nagyon jól kellene tudnia, hogy a gyerekek számára a mesék világa nagyon jó tanulási alapot képez - mielőtt letámadnának, nem a tv-ben futó mesékre gondolok, hanem az aranyos képeskönyvekre -, sőt, azt is tudnia kellene, hogy a becézések - természetesen normális keretek között - sem ártalamsak a gyerekeknek, hanem éppen még a szókincsük is fejleszthető vele. De én egy ilyen nagy tudorral nem akarok szembeszállni... Elképzelhető, hogy egyezik a véleményünk, de annak kifejezése között nagyon-nagyon nagy különbség van közöttünk. Ja, és még valami, de ez már nem csak neked szól. Ha valaki diplomás - pláne, ha kettő vagy netalán még több is van neki -, akkor adjon már arra, hogy az általa megfogalmazott válasz értelmesen, hibák, ismétlések nélkül kerüljön ki az oldalra, hogy ne azon kelljen töprengnie annak, aki olvassa, hogy mit is akarhatott ez a valaki írni... A 23 valahány perces voltam.
2010. aug. 22. 11:21
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!