A natúr joghurt miért tiltólistás?
70. Válaszoló, elvileg senki sem akarja mocsokkal etetni a gyerekét. A cukros csoki, a tejes kakaó, a sajtos kenyér pedig az. Ha valahol ez az egyetlen örömforrás, ezzel kell kiszúrni a gyerek szemét hogy érezze a törődést, az óriási problémákat fog okozni a jövőben (például a gyerek későbbi betegségeit).
69. válaszoló, Kínában jelenleg terjed az elhízás és a civilizációs betegségek, mert térnek át a mi életmódunkra. A rizs csak egyetlen élelmiszer, egyébként mindig is volt vele gond, de csóró kínai rizzsel álmodik ugye, még a mondás szerint is.
68. Akkor kisebbségben vagytok, és inkább szerencsés genetikában gondolkoznék. A tejivó társadalmakban a csontritkulás jellemző, mivel gondolhatod másképp, de a tejjel bevitt kalcium nem korreál a csontsűrűséggel.
Az ősember mindig is tovább húzta mint 30 év, nem tudom honnan vetted az ellenkezőjét. A mezőgazdálkodó emberre jellemző a rossz egészség és a viszonylag korai halál, persze ezt sok tényező módosítja, így mindketten elbeszélhetjük a saját igazságainkat egymás feje mellett, és voltaképp egyikünk sem téved. Az én igazságom szerintem meglepőbb, így érdekesebb.
Kedves 70-es, én anno főként tejberizsben (saját készítésű) ettem tejet. Gondolhatod, hogy nem mindennap ezen éltem, de kb másfél-két hetente egyszer készítettem. Ezen kívül ettem túrós, tejfölös, tejszínes ételeket. (Csak úgy magában tejet nem ittam, mert nem szerettem.) És akkoriban folyamatos szőrtüszőgyulladásom volt. Olyan, ami miatt nyáron nem tudtam hordani se szoknyát, se rövidnadrágot. Fájt és csúnya is volt. És a legrosszabb az volt az egészben, hogy semmitől nem múlt el. Aztán végül a tej elhagyása 100%-osan megoldotta ezt a problémát két hét alatt.
Ha mostanság vendégségben tejfölöset, tejszíneset eszem, rögtön elkezd gyulladtabb lenni a bőröm, de hamar el is múlik, mert ez csak egyszeri kivételes alkalom szerencsére.
És tudod a gyerekeknek az a normális, amit otthon látnak. Ha azt látják, hogy nem szokás tejet inni, akkor nem fognak annyira vágyni rá. Az én családom sem volt nagy tejivó, én sem lettem az soha. Pedig nagyszüleim diktálták belém a tejet, amíg náluk nyaraltam. Képzelheted mennyire "lelkesedtem" neki az otthon megszokottak után. Volt hiszti bőven, de hiába. És olyan "szép" emlék, hogy egész gyerekkoromban a nyarak durva allergiával teltek. Vajon mitől... Azóta ebből az allergiából alig maradt valami. Hiába a nyár és az a fránya sok pollen.
És lehet rám azt mondani, hogy én vagyok a kivétel, aki nem bírja a tejet. De számos hasonló példát ismerek a környezetemben, akik hasonló problémákkal küzdenek, de nem hiszik el, hogy ez megoldás lehetne, ezért ki sem próbálják. Ők is szeretik mondogatni, hogy nekik semmi bajuk nincs a tejtől. :) Hát kívánom, hogy nekik legyen igazuk...
Mindig voltak divatba lendült elméletek és mindegyiknek voltak gyógyult betegei. A vegetáriusnak is, a paleonak is és a többi száznak is. De valahol ott lehet a lényeg: mértékkel. A mértéktelenség megbontja a harmóniát, megbetegít.
Nehéz elhinni, hogy aki azt írta napi 4l tejet iszik meg, hogy nem robban szét?
Nehéz elhinni, hogy a kenyér - ami minden korokban, mindenhol(a megfelelő gabona) az ÉLET volt - mértékkel, szívvel-lélekkel elkészítve árt...
Szívvel-lélekkel készítsük az eledelünket és mértékekkel fogyasszuk.
én elhiszem, hogy vannak tejre érzékeny emberek, az nyilván más. Nem is erről beszéltem. De szerintem azért van ebben nagy adag placebó is. Hát sokan jobban lettek tőle, hát akkor én is így csinálom. És tényleg! Engem az érdekelne, hogy mondjuk két vérvétel között milyen különbség lesz majd a tej kiiktatása miatt.
Igen, a gyereknek az lesz a normális, amit otthon lát. De nem gondolom, hogy normális, hogy pl nem eszik egy finom paprikás krumplit, vagy krumplis tésztát, esetleg petrezselymes krumplit, rizottót. Nem gondolnám, hogy ebbe fog belehalni, ahogy ti sem haltatok bele.
#76: A placeboról annyit, hogy én amikor anno belevágtam a paleóba - erősen kétkedve -, csak azért tettem, hogy a gyomrom talán helyrejön majd tőle. Se arra nem számítottam, hogy lefogyok, se arra, hogy sok egyéb bajom is megszűnik majd. Eszembe sem jutott, hogy a tej elhagyása segíthet rajtam, mivel nem láttam kapcsolatot a bőröm rossz állapota és a tejtermékek fogyasztása között. Még akkor sem, amikor erről olvastam. (Hiszen úgy gondoltam, hogy nem eszek én olyan sokat ezekből.) Mindig csak utólag tűntek fel a dolgok. És akkoriban még új volt ez Magyarországon, vagyis senkitől nem hallottam még tapasztalatokat a paleóval kapcsolatban.
Azt elárulom, hogy nekem mindig jók voltak a véreredményeim. Legalábbis azok az értékek, amiket egy átlag vérvételnél néznek. Mégsem voltam jól és rengeteg apró problémám volt.
És most nagyrészt felsoroltad azokat az ételeket, amiket én gyerekként rettentően utáltam. :) Elég különböző az emberek ízlése. És ez is csak szokás kérdése. Mi a közelében nem voltunk a paleónak régen, mégsem ettem ilyeneket. Nem haltam bele a hiányukba. Sőt. :D
És bár nem haltam bele abba, hogy gabonát és tejtermékeket fogyasztottam, de néha azt kívántam bárcsak megszűnnék létezni, mert akkor a gyomrom se fájna, és a bőrömet sem kéne takargatnom, meg azzal se kéne küszködnöm, hogy csak legyintenek a dokik a problémáimra, mondván, hogy fiatal vagyok, semmi bajom nincs. És mindez nem tizen-, hanem már huszonévesen volt.
Hiába bármilyen furfangos ellenérv, ha egyszer ilyen egyszerűen megoldható az életemet megkeserítő számos probléma, hogy pár dolgot nem eszem többé, akkor én ezt önként és dalolva választom a sokévnyi szenvedés helyett, amire senki nem tudott és nem is akart nekem megoldást találni. És sajnos a folyton emlegetett "mérték" mit sem ért.
És még egy gondolat:
Nem kötelező paleózni, nem kötelező egyetérteni a paleós elvekkel. De én pl nem megyek a 90 napos diéta kategóriájába kritizálni, sem a Dukan diétájéba, sem máshova, hogy belekössek a dolgaikba (amikkel pedig nem értek egyet). Akit érdekel a paleo, az ebben a kategóriában fog kérdezni és nem az ellenvéleményekért jön ide nagyrészt. Aki meg igen, annak a kérdéséből rögtön látszik. És az úgy rendben is van. De feleslegesnek tartom azt a típusú vitát, amit itt sokan folytatnak, mert csak agyon ismételgetett közhelyekkel dobálóznak, és érzelemből mennek neki a paleós elveknek.
Mindenki önálló, döntésre képes ember, így azt eszik, amit akar. Mindegy, hogy mi mit mondunk. Nem hiszem, hogy meg kéne minket győzni arról, hogy gabonával, vagy tejjel jobb az élet. Nem véletlenül választottuk azt, hogy mi ezek nélkül élünk. Nekünk így jó. Másnak meg másképp. Ők is viselik a saját életmódjuk következményeit, meg mi is a sajátunkét. Akármelyik is a pozitív. Mi csak megemlítjük, hogy lehetne másképp is étkezni, de onnantól kezdve már mindenkinek a saját döntése, hogy megfontolja és megfogadja-e azt, amit hallott, vagy egyszerűen csak elveti.
76. Igényszintek. Van aki krumplis tésztát igényel, meg majd kuncsorog a kedvezményes inzulinért a gyógyszertárban.
NE feledjük el, hogy egy betegségektől szenvedő társadalom vagyunk, tehát eleve értéke van annak ami az egészséget hivatott óvni és eleve elítélendő az ami krónikus betegségek előfordulását okozza (sőt, már ami csak okozhatja azt is meg kellene vetni).
75. ÉLET volt, egy túlszaporodásnak indult populációban az életminőség és az egészség feladásáért cserébe élet volt a további szaporodáshoz.. azóta a mennyiség veri a minőséget mindmáig.
73. Nem. Az orvoslás hiánya miatt és a rossz higiénés körülmények miatt. És tegyük hozzá, hogy ezt a számot óriási gyermekhalandóság húzza le.
Ma a jó higiénés körülmények és az orvoslás meglétével a természetes táplálkozásunkat követve 100 évig élhetnénk.. még az átlagéletkor is tarthatna a 100-hoz. De nem, itt kell a krumpli és a sajtos tészta, tej, cukor.. Ez nem elítélendő?
A nyers hússal semmi baj nincs, ahhoz alkalmazkodott a szervezetünk. Elvben paraziták lehetnek benne, fertőzést okozhat hiszen szennyeződik az állat kültakarójával, de ez nem a hús hibája. A nyers hús alapvetően jó étel, én táplálóbbnak tartom hőkezelve és persze higiénikusabbnak, parazitamentesebbnek.
Táplálóbbnak tartod:D
Talán mert képesek vagyunk normálisan megemészteni húkezelés után, tán azért, az ember gyomra soha nem alkalmazkodott kellőképp a nyers húshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!