Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Most akkor anyagiasak vagyunk a férjemmel?
Fiam hamarosan összeházasodik a választottjával.Van egy lakótelepi lakásunk, amit, tulajdonképp nászajándékként kapna a fiam. De nem szeretném, ha később ez közös vagyonnak számítana, mert azért valljuk be a kislány szülei hitelt vesznek fel az esküvő miatt.
Na és itt a másik probléma. Nekünk alig van rokonunk, tehát nem szeretnénk nagy lagzit.És egy feneketlen bendőbe dobálni a pénzt, amiből semmi haszon. A ránk eső részt inkább a fiataloknak adnánk.
Kívánom nekik, éljenek boldogan sokáig, de azért túl aggályos vagyok? Baj ha ennyire anyagias vagyok a mai világban?
Na, a lakás, bármikor ajándékozod a gyerekednek, csak az övé lesz, a házasságuk alatt kapott ajándék se közös, ezt legtisztább egy darab papirral rendezni, ehhez nem is kell a kislány (menyed). Ajándékozási szerződés kettőtök közt és annyi. Egy példány nálad.
A lagziba én közölném, hogy mennyit szánok rá (már adsz egy lakást, szóval nem hinném, hogy zsugori vagy...), aztán azt kezdenek vele, amit akarnak, a többibe nem szólnék bele, nem az én dolgom.
Azért itt valamit mindenki elfelejt: régen valóban a szülők fizettek mindent (nem felesbe, hanm létszám arányosan), viszont ők is döntöttek mindenről: ruha, virág, meghivottak...
Ma elvárják a gyerekek, hogy a szülő álljon mindent, de ne szóljon bele semmibe... Hát az nem igy működik. Vagy beleszólhat és fizet, vagy nem szól bele és nászajándékba annyit ad, amennyit gondol.
Szóval én a helyedben nem szólnék bele, előre megmondanám, mennyit szánok a lagzijukra (most, hogy ne legyen meglepetés, még ha csak 100.000 Ft is...), azt odaadnám és ennyi, sok boldogságot.
De aztán lennék olyan rendes, hogy meglepetésszerűen kifizetném a fiam ruháját, a lány csokrát, vagy a fényképészt, szóval még valami kicsit komolyabb tételt. De nem a nászasszony 200 fős rokonságát, az tuti...
Ugye a 100 ezret+ csokrot csak úgy példának írtad?
Tudod van akinek ez rengeteg pénz
HHhhaaaa, méghogy semmibe se telik odaajándékozni egy lakást???
Ember, te hol élsz?
A kérdező el is adhatná a lakást, az árából meg haláláig gond nélkül élhetne, ahhoz se szólhatnának a fiatalok semmit.
A kislány örüljön, hogy a férje lakásában kezdheti az életét, rendezett körülmények közt és nem albérletre megy el a fizetése (már ha van fizetése egy 19 éves lánynak...)
Ez nagyon nagy segitség egy fiatal házaspának, ha kiszámolod, mibe lenne az albérlet, a kislány havi több tizezerrel van támogatva az anyósa által...
Az meg engem egy percig se érdekelne, hogy a MENYEM mekkora lagzit akar. Mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér. Én soha nem hagynám, hogy a szüleim hitelt vegyenek fel csak hogy nekem nagy lagzim legyen és megvan a véleményem az olyan 19 éves mennyasszonyról, aki ezt nemcsak hagyja, de elvárja...
De hogy még ezt tőlem is elvárja... brrrr.
Kedvesen elmondod, mennyit adsz (tényként) és kész. Aztán néha érdeklődj, hogy hogyan állnak a szervezéssel, minden rendben megy-e és annyi.
"De mondhatnám azt is, ha a fiatalok közösen úgy döntöttek, hogy nagy lagzit akarnak, akkor teremtsék meg a árvalót, és ne a szülőktől várjanak szponzorálást."
Erre a legjobb ellen példám az enyém (lesz).
Nemrég vitatkoztam össze a szüleimmel, hogy én nem kényszeríthetek bele senkit, hogy kemény lóvékat az én bulimra kidobjanak.
Keményen lehurrogtak, hogy majd ők rendezik, magyarán esélyem sincs a saját pénztárcámhoz mérni a dolgokat.
Röpke számolgatás után kb. 150 fős buli lenne, amit ha 10.000/fővel számolunk szép pénz.
Másrészt az a pénz megtérül, magyarán nem bukja el senki, olyan mintha a 4 szülő nekünk adta volna a pénzt.
Nem vagyunk kőgazdagok, átlag család hitellel...
Persze, példának irtam, nem ismerem a kérdező anyagi körülményeit, én ennyit adnék, ha 8 fő venne részt az én oldalamról a lagziban. 100.000 és aztán vagy a csokrok, vagy a ruha, vagy valami hasonló, ami simán belefér a keretbe. Ha ez se fér bele a keretbe, akkor ezt se...
Ha a kérdezőnek nem férne bele a keretbe 100.000 Ft, akkor nem adna oda egy lakást úgy, hogy az illetéket is fizeti, igy szerintem nem túloztam az összeggel...
Lakás: esküvő előtt írasd a fiad nevére, szerintem nem gáz, hogy az általatok kifizetett lakás fele egy esetleges válás esetén (ne adj'Isten, de hát ugye a menyasszony is igen fiatal, ki tudja, mi lesz 10-15 év múlva) nem akarod, hogy egy kvázi idegené legyen.
Lagzi: baromi egyszerű a helyzet. Ha a szülők állnak mindent, akkor úgy igazságos (szerintem), hogy vendég arányosan állják a vendégek költségeit (enni, innivaló, meghívó, esetleges szállás), a fix ktg-ket (terembérlet, zenekar, fotós, videós, vőfély, stb) pedig felesben. Így te fizetsz 8 ember vendéglátásáért, leendő nászaid pedig ha sok embert akarnak, akkor sok emberét állják. Bár, ha ráadásul hitelt akarnak felvenni, akkor elég ostobaságnak tűnik a nagy lakodalom. Sosem értettem, hogy miért kell tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takaró ér...
Egyébként, amit oda akartál adni pénzt lagzi helyett, úgy is megtérül, mert nászajándékba úgyis pénzt kapnak a fiatalok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!