Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Tegyük fel, hogy boldog kapcsolatban éltek a szerelmetekkel 5 éve, megvolt az eljegyzés és készülődtök az esküvőre. De közben kiderülne, hogy a kedves párotok 19 és 21 éves kora között börtönben volt önbíráskodás miatt. Mit tennétek?
Önbíráskodás ugye = a törvény megszegése azzal a szándékkal, hogy büntetést nyerjen az olyan bűn, amelyet az önbíráskodó szerint a bűnüldözés nem, vagy nem megfelelőképpen büntet.
A teljes szitu az, hogy az édesapja meghalt egy autóbalestben, ahol a részeg sofőr áttért az ő sávjába és frontálisan ütköztek. A hibás sofőr túlélte, semmi baja nem lett és mivel a polgármester fia, 5 év felfüggesztettet + 1,5 milliós pénzbüntetést kapott, illetve 1 évre bevonták a jogosítványát.
A vőlegényem ezt nem tartotta elegendő büntetésnek, a fellebbezést a bíróság elutasította, így néhány haverjával fogták a balesetet okozó srácot, mikor a buliból ment hazafele elkapták, betették a csomagtartóba majd megverték.
Ezért kapott 3,5 év börtönbüntetést, de jó magaviselet miatt 1 év 11 hónap után kiengedték.
Ezt eddig nem mondta nekem, egy véletlen folyamán tudtam meg nem régen.
Most rendes, tisztességes munkahelye van, normálisan él, normálisak a barátai.. De bennem akkor is szöget ütött ez a dolog..
Most hany evesek vagytok? 30 vagy 35? Azert erdekes, hogy hany ev telt el az eset ota? 5, de 10 ev alatt is rengeteget valtozik egy ember. A parod 19 eves volt, amikor tortent. En most jogszabalyokkal (is) dolgozom, tapaaztalatbol tudom, hogy egy felnott sincs tisztaban nemhogy jogszabalyokkal es pontos "igazságszolgáltatással" (hogy jogilag még mit tehetett volna vagy politikailag stb...a párod is netán), hanem adott konkrét ügyekben se ismerik a magukra vonatkozó passzusokat. Ezért én egy 19 eves fiut latok, aki naivan igazsagot akart szolgaltatni, mint a hősök a filmekben, csak épp rosszul sült el a dolog. Ez annyi idős korban az elettapasztalat hianyanak es forrofejusegnek tudhato be. Felteteleznem, hogy elegge lehutottek a kovetkezmenyek, hiszen ha jol ertem 5 eve ismered es csak most derült ki véletlenül és mástól a régmúlt...
Azaz tanult belőle és talan nem veletlenul latod normalisnak a baratait se.
Azt viszont mindenkepp erdemes tisztaznotok az eskuvo elott, hogy miert nem ő mondta el vagy miért nem hamarabb? En max. azon aggódnék, hogy tulsagosan is el tud dolgokat titkolni, akkor is amikor az oszinteseg nagyon fontos lesz koztetek. azt is megbeszelnem vele, hogy most ennyi evvel idosebben mit gondol az akkori enjerol es cselekedeterol? Aztan majd erzed, hiszen megiscsak a te szerelmed;-).
Oszinte leszek: sokszor szeretnek igazsagot szolgaltatni onkenyesen, mert latom hogy a torveny utjan nem mukodik minden esetben, de errol csak abrandozom, viszont en nem.is kerultem mé olyan helyzetbe, mint anno a parod. vagyis csak mostanaban de mar tul oreg vagyok hogy valakit "elkapjak"...
Kitenném mint macskát sz*rni, hát normális az ilyen? Embert rabolni? Hoogyne, meghalt az apja, akkor neki már mindent szabad. A gyász elvakította, ugye? Naná!
Pattanj tőle addig, amíg még nem késő!
ebben az esetben nem szakítanék vele habzó szájjal.
lássuk csak: a polgármesternek a pénz volt az eszköze, h a kimossa a fiát. az árva srácnak pedig az ökle volt a fegyvere, h jogos büntetést szolgáltasson.
nem szeretem az erőszakot, de ez egy becsületbeli ügy. ha 5 év alatt valakit nem tudsz úgy megismerni, h ne legyen dilemma a házasság , akkor 5 évet dobtál ki a kukába.
sztem a kérdező ismeri a párját kívülről-belülről.
könyörgöm! a bűnös szabadon jár-kel, és az áldozatot csukták le. illetve a közvetett áldozatot.
a legtöbb szülő azt mondja, h akár ölni is képes lenne, ha a gyereke életéről van szó. fordítva már ciki lenne, vagy mi a fészkes ferde fax van veletek?
az én apám betöréses lopásért ült. na, anyám helyében hozzá viszont nem mentem volna. de akkor még csak egy perverz gondolat voltam, szóval nem tudtam neki előre szólni :)
Elnézést, ha off, de akik itt mind teli torokból ítélkeznek az önbíráskodó fiatalember fölött, azok közül senki sem látta a "Ha ölni kell..."-t? Vagy ha igen, akkor ott is mind az ügyésznek drukkoltak az áldozat apja ellenében?
Oké, csak egy film, de valójában hasonló kérdést feszeget, és egész határozottan foglal állást az önbíráskodás mellett a jogrend ellenében.
És igen, van az a pont, amikor ha nem is ölni, de mindenképp tenni kell. Nyilvánvalóan a bírósági döntés a legkevésbé sem tartja/tartotta volna vissza az ominózus ittas vezetőt attól, hogy ezt a hibát újra elkövesse. Reményeim szerint az a néhány pofon talán nyomatékot adhatott a dolognak.
És szerintem sem feltétlen agresszív állat az, akinél egy rendkívül súlyos, sorsfordító és igazságtalan helyzetben elszakadt a cérna, és ezért meggondolatlanul cselekedett.
Nem agresszív állat, csak nem tudja kontrollálni saját magát, az érzelmei és az indulatai képesek annyira durván elvakítani hogy embert raboljon, ez pedig a jövőben komoly problémák forrása lehet.
Csak nehogy a kérdező 2-3-4 év múlva majd azt írja ki hogy "megütött a férjem, mit tegyek?" Majd akkor is emlékezzetek arra, hogy mennyire a pasi mellett voltatok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!