Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért kell letérdelni a férfinak akkor, amikor megkéri a nő kezét?
A tisztelt 59-esnek:
"nyilván. valójában mindenki kapcsolata szar, mindenkinek hazudik a párja, csak max nem tud róla, mindenkinél férfi vs nő küzdelem van."
>Félelmetes kimondani, de azt gondolom, hogy igen, mindenkinél a férfi vs. nő küzdelem zajlik.
A harc - valószínűleg - egy párkapcsolatban a magasabb státuszért folyik, a felek megpróbálják egymást manipulálni, és önmaguk akaratát érvényesíteni. Ez a harc persze nem tudatos, a felek nem is tudnak róla több esetben hogy küzdenek egymással, pedig ez így van. Vannak különböző eszközök is, egyeseknél a dominancia, másoknál a kedvesség, a romantika az, amellyel igyekeznek a mások fölé kerekedni. Erről szól az egész párkapcsolat, különösebb jelentősége nincs. Nem is lehet, mert az evolúciós gondolkodás alapján a túlélés és a szaporodás a tét, amik körül forog minden.
"Tehát egy férfi férfiasabbnak érzi magát, ha előtte térdel le a nő és kéri meg a kezét?"
Mi köze ennek a férfiassághoz? Ha valakivel össze akarunk házasodni, akkor döntsük el együtt és csináljuk meg. Nem az ilyen baromságoktól lesz jó és sikeres a házasság.
Nem is mondtam, már megint képzeletbeli feltevésekre válaszolsz.
Hogy ha egy férfinak megalázó letérdelnie a nő előtt, akkor nem sérül az egoja, ha a nő térdel le és kéri meg a kezét? Mert ez nekem tetszene.
" egy párkapcsolatban a magasabb státuszért folyik, a felek megpróbálják egymást manipulálni, és önmaguk akaratát érvényesíteni. "
lol. hol? ki? a te kapcsolataidban így volt?
egy normális kapcsolatban együtt eldöntik mi legyen, ami mindenkinek megfelel. vagy ha nekem az adott dolog nem olyan fontos, ráhagyom hogy úgy legyen, ahogy a másik akarja. ha fordítva igaz az állítás, akkor ő hagyja. ha mindkettőnknek fontos, akkor kitalálunk valamit, ami mindenkinek jó.
"az evolúciós gondolkodás alapján a túlélés és a szaporodás a tét, amik körül forog minden."
a túlélést és a szaporodást egyáltalán nem segíti, a nemek közötti harc. egyáltalán nem természetes dolog. és a párkapcsolat nincs ellene a túlélésnek, sőt.
a modern evolúciót pedig már az ember elég erőteljesen irányítja.
Igy látták máshol, tvben filmekben. Ugy olvastam hogy a Bánk bán szerint a magyar nem térdel le, mert büszke és erős, a labanc letérdel.
Én nem térdeltem.
Nagyon sok komment jött, nem olvastam el mindet. Kérdező, talán az segít megérteni a jelenséget, ha történelmi kontextusba teszed. Tudod, mint amikor egy szerv működését vizsgáljuk akkor evolúciós szempontból is szokás vizsgálni. Miből fejlődött ki, mi volt az eredeti szerepe, és így meg lehet érteni elsőre látásra értelmetlen dolgokat is. Ugyanígy kell eljárni a különböző szokásoknál is. Ma már ez a letérdelés valóban indokolatlan, csak azzal lehet érvelni mellette, hogy szokás, illem, vagyis a múltra hivatkozunk. Na de a múltban ennek tényleg volt valami értelme, mert a nő gyámolított volt. Sok dologhoz nem volt joguk, de a társadalom valamennyire kompenzálta egyéb gesztusokkal. A férfi így fejezte ki, hogy ugyan nála van úgymond a "hatalom", de ezt soha nem fogja ellene használni, mert a szíveben már-már vallásos elfogódottság van a választott hölgy felé. Ma persze máshogyan ítéljük meg a régi világot, de akkori felfogás szerint ez ki volt egyensúlyozva.
Amúgy a Bánk bánban van egy jelenet, ahol Melinda kiosztja az Ottót, hogy ne csússzon térden előtte, mert ez őt taszítja, a férje is állva kérte meg a kezét. Ha te ezzel fejezed ki a tiszteletedet az is teljesen rendjén van, ahogyan a térdelős verzió is. Nem szabad egyetlen szokást se kiragadni a környezetéből, mert egyik szokás támogatja a másikat és az eredőjüket kell vizsgálni. Ismeretlenül senkit nem tartanék tiszteletlennek bármelyik verziót is kedveli.
Kedves 65-ös!
A hagyományos párkapcsolatmodell szerintem merőben téves, és a felszín alatt egészen más zajlik, mint amit a kívülálló lát. Azok a bizonyítékok, amelyek jelenleg a rendelkezésemre állnak, mint azt sugallják, hogy a "komoly párkapcsolat" nem a valóságot mutatja. Hozom most példának a Matrix című filmet, amelyben szinte tökéletesen szimulálták a valóságot, és ott az emberek elhitték, hogy igaz, amiben élnek, pedig igazából nem. A komoly párkapcsolatok vizsgálatakor Neo-hoz hasonlóan meg lehet döbbenni, azon, hogy mi a valóság. A kedvesség, a szeretet és a megbízhatóság látszatába van csomagolva a felek valódi célja, ami igazából nem az, hogy a másikat boldoggá tegyék, hanem az, hogy önmaguknak biztosítsák a jó életet, és ha úgy alakul, akkor eltapossák a másikat. A túlélésért és a szaporodásért való küzdelmet pedig úgy tudnám jellemezni, hogy azért küzdenek, hogy a kapcsolat a saját javukra váljon, és meg tudják valósítani a céljaikat. Éppen ezért irányítják, manipulálják a másikat, hiszen köztudott, hogy akinél az irányítás, az nem szenvedhet kárt. Az ember egy bizonyos szempontból pedig irányíthatja az evolúciót, de ne felejtsük el: az evolúciós pszichológia szerint az agyunk semmit sem változott, így ma is az ősi mentalitás jellemzi a két nemet alapvetően.
Sajnálom, ha esetleg megbántottalak ezzel a kommentel, igazából rosszat sem akarok neked, de jelenleg kb. így gondolom. Azért mondom, hogy kb. mert a pontos kép még az én fejemben sem állt össze, ehhez további tapasztalatokra és kutatásokra van még szükségem. Akkor fel tudok majd állítani egy olyan modellt, amely működőképes, és minden kérdésre választ ad.
Kérdező, a kutatáshoz javaslom neked a biológusok által írt tudományos ismeretterjesztő könyveket. Óva intenélek attól, hogy random emberek blogjait olvasgasd, mert akik sokat hivatkoznak az evolúcióra gyakran nem értik a természet működését és a saját világnézetüket magyarázzák csak bele. Ezt nem mindig veszi észre egy érdeklődő ember, de én biosz szakon tanultam és egyből kiszúrom, hogy mi az ami tényleg a tudományos rész és mi az, ami már a bejegyzés írójának az élményeiből, vágyaiból, esetleg kicsinyes bosszújából származik.
Amit írsz a nemek közötti harcról az egy létező dolog. Annyi tanácsom van ezzel kapcsolatban, hogy ne nagyon hagyd, hogy ezek a felismerések túl nagy hatással legyenek a hozzáállásodra, vagyis ne hagyd magadat kiábrándítani. Az igazság se nem habos-babos se nem sötét és kegyetlen. És az emberi evolúció egy érdekes dolog, mert részben már a testünkön kívül, a kultúrában történik. Kicsit leegyszerűsítve a "humán" és a "reál" szemlélet adja ki együtt az igazságot, ha valaki csak az egyik szemlélet által feltárt összefüggésekre alapozza a véleményét az mindig sántít egy kicsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!