Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Eljegyzés » Miért kell letérdelni a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért kell letérdelni a férfinak akkor, amikor megkéri a nő kezét?

Figyelt kérdés
2018. jún. 1. 22:00
 41/98 anonim ***** válasza:
100%

„apa oltárhoz kíséri a lányát egyáltalán kötelező?”

Kötelező letérdelned?

„hiszen annak adják át, akihez önként megy hozzá feleségül”

Önként döntesz úgy, hogy megkéred egy nő kezét.

„A gyereknek pedig értelemszerűen az apja nevét kell viselni.”

Miért értelemszerűen? Sokan az anya és az apa nevét is megkapják. Sokan felnőtt korukban felveszik az anyjuk nevét, elhagyva az apjukét.

2018. jún. 2. 00:14
 42/98 anonim ***** válasza:
71%

Oké, akkor most hivatalosan összegezzük:

- a férfiaknak illik letérdelnie leánykéréskor

DE

- a nőnek nincs az ég világon semmiféle beleszólása a leánykérésbe (hol/hogyan/mikor) ha meg mégis akar, azzal kiheréli a férfit

- a nőknek illik felvennie a férjük nevét, és a többségük mái napig is felveszi

- a nőket jelképesen átadják a férjnek, visszautalva ezzel arra a milleniumokig tartó társadalmi berendezkedésre, miszerint a nő nem egy teljes jogú ember, hanem egy férfi tulajdona

- a nő a testében hordoz 9 hónapig egy gyereket, ami később megkapja a férfi nevét, szintén abból a hagyományból kifolyólag, hogy a férfi számít a családban, az ő vérvonala az, amit fel kell jegyezni

Azért nem érdemes az őskorig meg mittudomén meddig visszavezetni ezeket a hagyományokat, mert (nem tudom mennyire vagytok járatosak a történelemben) sokáig nem a nő mondott igent, vagy nemet hanem a nő apja. Ha a nő apjának megfelelt a kérő, akkor volt házasság, ha nem, akkor nem. (Még akkor sem, ha a nő érezte, hogy a tenyerén hordozzák, #38)

A térdelés ellen meg nincs kifogása a legtöbb férfinak sem, szóval ez a "a nőket nem érdekli az oltár elé vezetés" érv nem túl meggyőző...

2018. jún. 2. 00:19
 43/98 anonim ***** válasza:
6%

"sokáig nem a nő mondott igent, vagy nemet hanem a nő apja. Ha a nő apjának megfelelt a kérő, akkor volt házasság, ha nem, akkor nem."

Csak szólok, hogy ez a társadalom felső 1-2 %-ban volt így, de ott a férfiaknak is megszabták kit fog elvenni feleségül. Tehát semmilyen hátrány nem érte az egyszeri átlag nőt, sőt a férfinak mindig is kötelessége volt eltartani. Jogokat tekintve pedig a jogi egyetemen jogtörténetből külön tétel a nők külön jogai, nem volt ám annyira rossz nekik, mint amennyire beállítod.

2018. jún. 2. 00:25
 44/98 peca1000 ***** válasza:
0%
Nálam az asszony térdelt le ( és húzta le a sliccemet ), mikor megkérdeztem, hozzám jön e. :)
2018. jún. 2. 00:28
 45/98 A kérdező kommentje:

42-es válaszra:

"- a nőnek nincs az ég világon semmiféle beleszólása a leánykérésbe (hol/hogyan/mikor) ha meg mégis akar, azzal kiheréli a férfit"

->Már miért ne lehetne? Mondjuk én meglepetéssel készülnék, de ha van konkrét kérése, és tudom, akkor teljesítem.

"- a nőknek illik felvennie a férjük nevét, és a többségük mái napig is felveszi"

>Nem tudom, hogy erre milyen jogszabályok vannak. De ha lehetséges, én benne vagyok abban, hogy ne tűnjön el a családneve örökre, ha felveszi a nevemet. Más nő így hordja a nevét, ha jól tudom (példa): "Molnárné Nagy Ágnes". Tessék, probléma megoldva.

"- a nőket jelképesen átadják a férjnek, visszautalva ezzel arra a milleniumokig tartó társadalmi berendezkedésre, miszerint a nő nem egy teljes jogú ember, hanem egy férfi tulajdona"

>Ez az egyetlen olyan érved, amely teljesen butaság. A nőket nem átadják, hanem maga megy hozzá a férfihoz. A régi társadalomban tudtál volna ezzel érvelni, de ma már nem elfogadható ez az érv.

"- a nő a testében hordoz 9 hónapig egy gyereket, ami később megkapja a férfi nevét, szintén abból a hagyományból kifolyólag, hogy a férfi számít a családban, az ő vérvonala az, amit fel kell jegyezni"

>Te személyesen sértőnek éreznéd ha a gyereked a férjed nevét kapná (vagy ha van: kapta), vagy most miért hivatkozol erre?

"A térdelés ellen meg nincs kifogása a legtöbb férfinak sem, szóval ez a "a nőket nem érdekli az oltár elé vezetés" érv nem túl meggyőző..."

>Nem tudom, hogy van-e kifogása. Lehet, örömmel térdel, manapság már ezt nem tartanám meglepőnek, mert annyira odáig van a nőért. Ezzel a mentalitással azonban csak maga alatt vágja a fát az illető.

2018. jún. 2. 00:29
 46/98 A kérdező kommentje:

41-es válaszra:

"Kötelező letérdelned?"

>Nem kötelező, de a hagyomány miatt talán egyeseknek furcsának tűnne, ha nem tenném meg.

"Önként döntesz úgy, hogy megkéred egy nő kezét."

>Így van.

"Miért értelemszerűen? Sokan az anya és az apa nevét is megkapják. Sokan felnőtt korukban felveszik az anyjuk nevét, elhagyva az apjukét."

>Sokan? Azt nem hinném. Az átlag ember az apja vezetéknevét viseli, de persze van kivétel. Brad Pitt és Angelina Joule első közös gyermeke tényleg megkapta mindkét szülő vezetéknevét.

Abban sem lennék biztos, hogy sokan az anyjuk nevét vennék fel. Én például leírattam apám vezetéknevét, de eszem ágában sem volt anyámét felvenni, hanem választottam egy teljesen másikat, amely független az apai és anyai ágamtól.

2018. jún. 2. 00:33
 47/98 anonim ***** válasza:

Öreganyám előírta nagyapámnak, hogy a 25.születésnapi ünneplésén tegye meg, pontosan hogyan és miként. Dédanyám idegbeteg lett, mert utálta nagyapám, de még pénzzel sem tudta rávenni, hogy távozzon, pedig felajánlott neki 1959-es árfolyamon 100.000 Ft-ot, ha elmegy csendben. Az akkor brutális összeg volt.

Nagyapám elmesélte nagyanyámnak, aki azonnal elköltözött dédanyáméktól és utána együtt éltek már. Később megbékélt dédanyám is a helyzettel és segített nekik anyagilag is, de ő mindig is "jobbat" akart a lányának, mint nagyapám.

Ez lassan 60 éve volt, máig házasok.

2018. jún. 2. 00:34
 48/98 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: Pont azért férfias dolog, mert bizonyos szinten ez egy kiszolgàltatott helyzet, amit csak olyanok tesznek meg bàrmiféle negatív érzés nélkül, akik nem kételkednek sajàt férfiassàgukban. Annak ellenére sem, hogy épp térdelnek a szerelmük előtt. Egy igazi férfi nem érzi ilyen helyzetben kevesebbnek magàt.

Természetesen ez csak egy vélemény a sok közül, én is csak leírtam a sajàtomat, mint mindenki màs. Nem kértem / nem vàrtam egyetértést. Lényegtelen szàmomra. 10. voltam

2018. jún. 2. 01:20
 49/98 A kérdező kommentje:

Kedves 10-es!

Bár nem értek veled egyet, de köszönöm véleményed.

2018. jún. 2. 01:52
 50/98 anonim ***** válasza:

"Egy igazi férfi nem érzi ilyen helyzetben kevesebbnek magàt."

Hát mivel ezek az "igazi férfi" meg "igazi nő" fogalmak egy elmúlt időszakból származnak, ma már nincs se ilyen, se olyan.

2018. jún. 2. 01:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!