Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért kell letérdelni a férfinak akkor, amikor megkéri a nő kezét?
@23:01
Nagyon köszönöm az értékes történelmi kiegészítést!
Igazából nekem is gyanús volt ez, és az ellentmondást csak úgy tudtam feloldani, ha a mai kort, összehasonlítottam a régivel, de így már nincs szükség rá.
Igazából az is érdekes, hogy honnan jöhetett ez a szokás.
Róma a bukásakor már keresztény volt, és a Birodalom romjain keletkezett új nemzetállamok is ezt a hagyományt vitték tovább, ezért Európában a keresztényi erkölcsiség érvényesült - legalábbis egy bizonyos szinten.
A keresztény hagyományban azonban nem volt szokás leborulni a nők előtt, azt gondolom, hogy az Ősegyházban talán ezt bálványimádásnak tartották volna. Innentől nekem nagyon furcsa, hogy egy olyan középkori társadalomban, amikor az Egyház uralkodott, elterjedt lehetett volna egy olyan szokás, hogy az átlag nő előtt leborul a férfi. A királynőknek, hercegnőknek - rangjukból fakadóan kijárt ez a szokás. De hogy az átlag nő esetében is így volt-e... Nos, ez már kétséges számomra.
"Te erősen önbizalomhiányos vagy, Kérdező."
>Inkább csak arról van szó, hogy nem tennék meg olyat, ami megalázó.
Ma már annyira megszokott az, hogy a pasik egy rakás dolgot megtennének a nőért, hogy az ilyen dolgokat természetesnek veszik.
Mondjuk a Bánk bán c. darabban is azt mondja a Melinda, hogy amikor Bánk megkérte az ő kezét, nem rogyott térdre. "Szabad tekintet, és hűn kézbe kéz, mátkával a mátka nálunk szembe néz." (ez az opera feldolgozásból egy sor).
És azt fejtegeti, hogy aki letérdel, az ámít, vagy imádkozik.
Igaz, ez meg 1213-ban volt, szóval XIV. századi lovag kor előtt...
@23:14
Szerintem a női gondolkodás ennél összetettebb. Gyakran nem is azt teszik, amit gondolnak, hanem annak az ellenkezőjét. Egyébként meg a kommunikáció sokkal bonyolultabb annál, mint gondolod, de most ezt nem fejtem ki.
„A nemek harcában ma a nők állnak nyerésre…”
„Azonban nyilvánvaló, hogy egy nőnek esze ágában sem lenne leborulni az átlag (???) pasi előtt”
Ezt a hülyeséget honnan szeded? Miért kell bebeszélni magatoknak mindent, és ilyen korlátolt, unintelligens módon hozzáállni mindenhez? Látom, nem lehet veled érdemben kommunikálni.
Szerinted csak a nők a hibásak, a csúnyák, a gonoszak, a férfiakat kihasználó, átverő, haszonlesők. Mellesleg én leírtam, hogy NEM várnám el senkitől, hogy letérdeljen elém. Sőt, a házas ismerőseim közül egyiknél sem volt olyan, hogy le kellett (!) térdelnie a férfinek a nő elé lánykéréskor.
Tipikusan arról van szó, hogy a saját vélt vagy valós sérelmeid miatt itt is azonnal a nőket kezded el szidni. „Persze”, mindegyiknek csak az jut eszébe, hogy most jól behódolt ez a szemét. Még véletlenül sem, hogy milyen jó, hogy megkérte a szerelme a kezét.
26-os:
Hát igen, a nők sok esetben azt szeretik, amikor olyat hallanak/olvasnak, ami kedves nekik. Az őszinteséggel is ezért kell óvatosan bánni. Lehetünk őszinték, de ha az inkább romboló hatású, akkor jobb inkább hallgatni.
25-ösnek:
"Látom, nem lehet veled érdemben kommunikálni."
>De, lehet. Szívesen olvasom az érveidet.
"Szerinted csak a nők a hibásak, a csúnyák, a gonoszak, a férfiakat kihasználó, átverő, haszonlesők."
>Szerintem erről ne nyissunk vitát, mert úgyse fogsz elgondolkodni az érveimen. Magam is elismerem, hogy időnként a pasik jogtalanul vádolják a nőket, ám tény és való, időnként jogos a kritika.
"Mellesleg én leírtam, hogy NEM várnám el senkitől, hogy letérdeljen elém."
>Örülök, ha így van, akkor te nem vagy érintett a kérdésben annyira.
"Tipikusan arról van szó, hogy a saját vélt vagy valós sérelmeid miatt itt is azonnal a nőket kezded el szidni."
>Valóban vannak sérelmeim, ám nem igaz, hogy emiatt a nőket kezdtem volna el szidni. Az én alapmentalitásom az, hogy azokban az esetekben is én rontottam el a dolgokat, mivel kiesett a kezemből az irányítás. Nem hibáztatom a nőket, de ettől függetlenül nem is fogom őket védeni akkor, amikor bizonyos dolgok nyilvánvalóak velük kapcsolatban.
"viszont ne gyere azzal se, hogy az azt jelenti, hogy megalázkodsz/behódolsz a nő előtt. Amikor egy lánynak így kérik meg a kezét, százas, hogy nem erre gondol, hanem arra, hogy te jó ég"
Már bocs, de ebben a helyzetben miért nem az a mérvadó, hogy éli ezt meg az illető? Nem mindig csak az számít, mit gondol a csaj...
(...aki sok esetben azt gondolja, hogy le kell térdelni, mert így látta az összes Disney rajzfilmben)
29-es: ki mondta, hogy most sértődésről van szó? A személyeskedés helyett inkább valódi érveket is hozhatnál, olyanokat, amelyek logikusak és egymással összefüggenek.
Gúnyolódni mindig könnyebb, mint valódi vitát folytatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!