Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mennyit illene beleadnia a lakbérbe ebben a helyzetben?
Barátom nemrég költözött be hozzám, eddig ő is bérelt. Munkaügyben külföldön volt közel 5 hónapot, és ez időre ő már felmondta a saját albérletét, mivel onnan már hozzám jött haza.
Most mondta, hogy átutalja a lakbér felét. Bevallom, ezen meglepődtem, ugyanis 5 havi lakbért megspórolt rajtam (lakcím kellett neki, azt én biztosítottam, különben tovább kellett volna bérelnie a lakást, amit nem használt és üresen állt).
Én jelenleg munkanélküli vagyok, nincs bevételem. Arra számítottam, hogy legalább amíg nem találok munkát többet vállal, mint a fele. Nemrég óta lakik itt, de én többet takarítottam eddig. Azt gondolom, ha valaki felezgetni akar, akkor a házimunkát is illik megfelezni.
Szeretnék erről beszélni vele, de mielőtt ezt megteszem, megkérdezném, másoknál ez hogy volt, vagy hogyan látják. Igazságos-e a fele-fele ebben a helyzetben?
8, mindketten külföldön élünk, igen. Ő is bérelt egy lakást, és én is. Neki munka miatt külföldre kellett mennie 5 hónapra, de szüksége volt egy itteni lakcímre is. Tehát vagy fenntartotta volna az albérletét és fizet a "semmire", vagy átjelentkezik hozzám. Utóbbit választotta. Tehát én biztosítottam neki a lakcímet, a postai címet, amíg távol volt. Közben a szemétszállítási díjam azonnal megemelkedett, de mindegy, nem kértem tőle semmit.
Most visszajött, és ő felezne. Nekem meg ez nem tetszik, mert egyrészt megspórolt rajtam többezer eurót, itt várta a meleg, tiszta lakás, meg a kaja, de mióta itt van, porszívót meg igazából semmit nem fogott még a kezében. Kihasználva érzem magam, ennyi.
Teljesen érthető, hogy a kérdező, mire gondolt. Leírta, hogy ha ő nem biztosítja neki a lakcímet, postai címet, akkor tovább kell fizetni a pasinak a régi albiját 5 hónapig. Ezt az 5 hónapnyi lakbért ő megspórolta a kérdező jóvoltából. Most visszajött a pasi, és akkor kegyeskedik felajánlani a lakbér felét ezentúl, de úgy, hogy a kérdezőnek nincs bevétele, a pasinak van, és a kérdező takarít egyedül, a pasi meg elvan, mint hal a vízben.
Hát én megértelek, kérdező. Én pasiként azt mondanám, hogy nagyrészét fizetem, főleg ha már megspóroltam 5 havi lakbért miattad. Ja, és nem kellene megbeszélni semmit a takarításon, mert teljesen alap lenne, hogy közös!
Mekkora a fizutok közötti különbség ? Gondolom munkanélkülit kapsz.
Ha sok akkor beszéld meg vele, hogy vagy felesbe fizettek mindent de akkor a házimunka is közös vagy ha sokkal többet keres akkor fizethetne kicsit többet.
Én abszolút a fele-fele házimunka híve vagyok, HA mindkét fél dolgozik.
Olyan természetesen a világon nincs, hogy 8 óra munka után az egyik a seggét vakargatja a tévé előtt, a másik meg a teljes munkaidő után all inclusive háziszolga.
Viszont ha a kérdező munkanélküliként egész nap otthon ül, akkor nem gondolom, hogy nagy elvárás lenne, hogy azt a napi 40 perc - max 2 óra házimunkát elvégezze.
Nálunk volt olyan, hogy fizetett szabin voltam 2 hetet (olyan a munkám, hogy az év egy részében sok a túlóra, cserébe később sok a szabi is).
Nekem eszembe sem jutott, ahogy a 8 óra múlva hazaérő páromnak még neki kéne állnia dolgozni, amikor én egész nap otthon chilleztem. Ugyanígy, amikor túlórás időszakom van, ő is felvállalja a házimunka nagy részét / egészét.
Hát igen, így kicsit érdekes, hogy bejelentkezett egy helyre 5 hónapra, amihez semmihez sem járult hozzá... Mintha kivennék most egy albérletet, aztán mondanám a tulajnak, hogy majd csak 5 hónap múlva számítson rám és addig nem is fizetek.
Szerintem már itt is kellett volna fizetnie a lakbér felét, hiszen a szerződés szerint ketten béreltétek. Rezsit meg mondjuk te fizeted.
És akkor innentől a fele lakbér és fele rezsi.
Kicsit más lenne a tészta nyilván, ha saját lakásod lenne, de így...
Persze minden anyagi részt előre kellett volna tisztázni.
17, én nem "itthon chillezek", hanem állást keresek, és interjúzom ezerrel, meg workshopokra, meg továbbképzésre járok, meg karrier coachhoz.
Megcsinálnám ettől függetlenül a házimunka nagyobb részét, de az nem járja, hogy felezzük a lakbért, de a házimunkát meg nem. Nem vagyok a cselédje, másrészt meg kicsit gáznak tartom a felezgetést, amikor nekem 0 EUR a bevételem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!