Vegetáriánus szeretnék lenni, de a szüleim nem engedik. Mit tegyek?
Már egy-két hónapja nagyon zavar a húsevés... Múltkor egy olyan oldalra kerültem fel, ami nagyon felzaklatott (állatkínzással kapcsolatos) és egyszerűen gonosznak érzem magam, amikor húst eszek. Mindig is imádtam az állatokat, és egyszerűen... nem akarok semmiféle állatot megenni.
Teljes mértékben le akarok mondani róla. Csak itthon, a szombat-vasárnapi ebédeknél kell ennem mert anya csomószor csinál húst, de nem akarok... És nem értik meg. Azt mondják, a hús fontos nekem mert fejlődő szervezetem van meg minden, és a húst nem lehet pótolni stb... Mit tegyek?
15/L
Azoknál a vegetáriánusoknál , akik kizárólag növényi eredetű ételt esznek, gyakran fordul elő fehérjehiány, hiszen a növények koránt sem tartalmaznak annyi fehérjét mint a húsok. A fehérjehiány legsúlyosabb veszélye gyermekkorban, terhesség alatt és a szoptatás időszakában jelentkezik, amikor a szervezetnek a legnagyobb szüksége van ezekre az anyagokra.
Szintén súlyos probléma a kalcium- és D-vitamin-ellátás hiánya. Szigorú vegetáriánus étrendet fogyasztó emberek általában fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiánytól szenvednek, ami az angolkór kifejlődését segíti elő.
Miután az ételek hőkezelése korlátozott, gyakoribb a táplálkozási allergiák kifejlődése. Különösen a müzli formájában elfogyasztott gabonafélék okozhatnak allergiás tüneteket.
Aki meg nem szigorú vega- tehát eszik sajtot, tojást...stb. Az sajna ugyanúgy támogatja az állatok lemészárlását
vega vagyok a szüleim nem engedték,hogy húsevő legyek.39 évet töltöttem hús nélkül.kamaszkoromba sokszor fellázadtam ellenük,de kipróbálni sose akartam a húst,mert kisgyermek koromba felvilágosítottak a szüleim,hogy mihez járulok én hozzá.egyszer ettem húst-21 évesen,sajtburgert ,de csatornaszaga volt a húsnak.és kiköptem.
39 éves vagyok,lassan középkorú.a baráti körömbe én vagyok az egyetlen vega.nagyon nem jó érzés látni,ahogyan a barátaim közködnek 40-50 évesen a komolyabbnál-komolyabb főleg szív -és érrendszeri problémákkal és rá még pluszba fizetik a 20ezreket a gyógyszerekre+elkeserítő meg vicces is,hogy mindig megjegyzést tesznek a máig lapos hasamra,mert ők sajna pocakosak lettek. és hidd el,az se volt jó érzés,amikor a "vegák mind bolond divatmajmok" nagy szólású sógoromat a feleségem születésnapján kellett szívinfarktussal intenzívre vinni.A szüleim (apa-71) anya-69) makkegészségesek,ők kb.50 éve lettek vegetáriánusok.nekik se volt jó érzés a barátaik és a náluk jóval fiatalabb rokonainkat szenvedni látni vagy a temetésüket végignézni.
A feleségem is vegetáriánus,én is az vagyok és a szüleim is,és a lányom(11)is.Mi vagyunk a legegészségesebbek az egész kerek világon!!Én csak egyetlen egyszer voltam kórházba-mint beteg,akkor amikor tesiórán 8 évesen ,elrepedt a mutatóujjam.
Mégis,hogy tudnák a húsevők,hogy milyen vegetáriánusnak lenni?Mégis,hogy képes valaki tudatlanul tanácsokat osztogatni?Próbáltatok már legalább 1 hónapig hús nélkül élni?Vannak saját bőrötökön érzett tapasztalataitok?
Tudjátok ,hogy miért alakul ki fehérjehiány vagy vashiány ,vagy ásványi anyag hiány a szervezetbe?ez egy oldalú táplálkozás miatt.főleg vonatkozik a szegény életmódot élő emberekre,akiknek az étrendje zsemléből,rizsből,olcsó parizerből és tésztából áll.A hiánybetegség kockázata vegetáriánusoknál és a húsevőknél egyaránt fennáll.A vitaminhiány a vegetáriánusoknál annyira abszurd,hogy szinte már nevetség határait súrolja.(látszódik,hogy a vitapartner olvasatlan a témába.)
valakinél olvastam,hogy egy vega gyerek fogyatékkal élő.de ez hogy függ össze?én is soroljam a 20ezer ugyancsak hátrányos helyzetű,húsevő embert?és a több millió beteg agyon mérgezett-húsevő gyermeket a világon?és emeljem ki azt az egy vegetáriánust?
én mint apa én úgy félek a lányomnak húst adni,mint a szüleid neked nem húst adni.de ahogy ez egyik idézet mondja:ez ösztön.egy jó ösztön,ami végre felújult benned.
amúgy tetszenek az idézetek!!!
39/F
Kedves 39 éves vega:
Szerintem megegyezhetünk abban h itt nem a húsevésről v nem húsevésről van szó :D
Vegák közt is van kövér egészségtelen magas koleszterinű, és húsevők közt is van aki a legegészségesebb széles-e világon.
Az egészségtelen életmód nem függ össze a hús evésével v nem evésével.
Általában az emberek nem azért elhízottak, és küzdenek érrendszeri dolgokkal mert esznek húst. Azért vannak problémáik, mert nem esznek zöldségeket gyümölcsöket, egészséges rostokat, viszont vedelik az alkoholt, a káros szénhidrátokat...stb. Ezekbe egy vega ugyanúgy beleeshet mint egy húsevő.
Tehát ha egy húsevő sok zöldséget, gyümölcsöt eszik, nem dohányzik alkoholizál, és eszik egy rakás szénhidrátot egésséges lesz, mert mindennek SEMMI köze a húshoz. A vegák is lehetnek egészségesek, ha figyelnek a fehérje és zsír bevitelre (godolom nem kell felhívnom a figyelmet az ADEK szent négyességére)
Amiért én vega ellenző vok az az álszentség (szegény csirke, de a halat, rákot megzabálom és a cipőm is bőr= divat vegák, ill. ha eszel állati eredetűt nem vagy előrébb ugye...)
A másik ahhoz h vegaként egészségesen étkezhess sokkal nagyobb körültekintés és sajnos sokszor több pénz szükséges. Pont amiatt h drága és bonyolult így egészségesen étkezni sokaknak nem sikerül, ami egészségtelen. És nem gondolom h egy 15 éves lánynak akinek a szülei nem támogatják mindezt nem sikerülhet anyagilag és tápanyag szempontjából kielégítően élnie a vega életét.
Kedves utolsó: ideje lenne felfogni, hogy a vegák nem esznek húst, így HALAT SEM. Aki vegának mondja magát, és közben halat zabál, az szimplán kamuzik, és pár hülye miatt nem kellene elítélni mindenkit (akiknek mellesleg közük sincs az ilyenekhez).
És remélem, nagyon boldoggá tesz, hogy nem hordok bőr ruházatot, cipőt és nem használok állatokon tesztelt kozmetikumokat sem, ahogy a többi vega sem, akik etikai okokból döntöttek emellett. Azokat, akik pedig más okból - pl. egészségügyi - lettek vegák, semmi alapon nem ítélheted meg, ha használnak ilyen termékeket.
Mellesleg már nagyon elegem van az ilyen dögevőkből, akik ide jönnek szidni a VEGETÁRIÁNUS kérdéskörbe a vega életmódot, holott gőzük nincs az egészről, a véleményüket meg az alapján alakítják ki, hogy a tévében valami majom sztár "vegaként" halat eszik.
Kedves utolsó előtti, ahány vegát én életemben ismertem, az mind evett halat, de örömmel hallom, h a divatvegák kevesebben vannak. Az nem igaz h semmit nem tudok a vega étrendről/életmódról. Rengeteget olvasok és nem is csak Garfield magazint....
Ellenben neked kevés fogalmad van a dögevő kifejezésről. Nézz több Natinal Geographic-ot! Amúgy nyilván nem egy élő tyúk fejét fogom letépni és kivéreztetni a tányéromon ezt pl beláthatod.
Mindenesetre ha Te is ilyen elítélően beszélsz a "majom vegákról" akkor Te és a Hozzád hasonlók tehetnének vmit, h ne Ők legyenek előtérben, mert ez rossz fényt vet RÁtok.
Aki egészségügyi gondok miatt, v azért nem eszik húst, mert szimplán nem szereti, azokra SOHA egyetlen rossz szót nem szóltam.
Nem rég írtam.22 éves orvostan hallgató vagyok.
A lányoknál kifejlődött szervezetről az első vérzéstől számított 4 év után beszélhetünk.Mivel ő lány,bizonyára 1-2 év múlva vagy már most kifejlődött szervezete van.Ezt csak megjegyzem a többi okos embernek,pedig a fejlődő szervezetnek(főleg lányoknál) sokkal előnyösebb a vegetáriánus táplálkozás.
Azt se tudom,hogy hol kezdjem....
100 évvel ezelőtt Európában ez emberek élelmezéseinek alapjait a gabonafélék,zöldségek,hüvelyesek,gyümölcsök,illetve a legelőn tartott tehenek tejéből készült tejtermékek képeztek.Húshoz nagyon ritkán jutottak,mivel nem tehették meg,hogy a tejet adó marhát levágják.A szükséges tápanyagokból bőven kaptak az akkori emberek.
Mindez a először a XX.század második felében egészült ki nagymértékű hús-hal -főleg szárnyas-és tojásfogyasztással.Így ma az európai emberek 1900-as évekhez képest 50% több marhahúst,72% több halat,190% több tojást,280% több baromfit fogyasztanak.Németországban,ahol a legnagyobb ütembe növekedett a húsfogyasztás 80% emelkedett a tumorképződés,szüléssel kapcsolatos problámák 227% emelkedett és a kórházi beutalások összértéke 114%-kal.
A hús-lobby által finanszírozott jól elkészített propaganda tanulmánnyal etetettek be több millió embert,ami az állati fehérjék fontosságára hívja fel a figyelmet.60 év alatt se tudták ezt a haszon miatt beköpött hazugságot kiirtani a köztudatból. Eközben elhallgatták a kutatásnak annak a részét,amelyen a mindenevő-szívós patkányokat ,melyeket állati eredetű fehérjékkel tömtek ,később 3x gyakrabban betegedtek meg és jóval rövidebb életet éltek ,mint azok a patkányok melyeket növényi proteinnel tápláltak.
Tisztázzuk le.Az emberi szervezetnek 30gramm proteinre van szüksége egy nap.A hús evők 3x annyit visznek a testükbe.A neves szakorvos Prof.dr.med.Lothar Wendt bebizonyította,hogy a felesleges állati fehérje lerakodik a köztes kötőszövetekbe és az erekbe,így létrehozva a mai civilizáció betegségeit:a magas vérnyomást,a szívinfarktust,az agyvérzést,arterioszklerózist,a köszvényeket,a poliarthritiszt(amiben Németországban 6 millió ember szenved) és a reumát.
És még nem is beszéltem a toxinokról!
Egy állat megölését követően annak húsába azonnal toxinok(konkrétan hullamérgek) keletkeznek.A toxinok nagy ütembe termelődnek utána,így tartalmazhat például a hal húsa ,a leölése után 120 másodperccel 80 millió rothasztó baktériumot.A ragadozó állatok(pl.tigris,oroszlán,leopárd,macska, hiéna,hiúz,puma stb.) rövid bélrendszerrel rendelkeznek(testhosszuk max.2-3x-val),így ezek a gyorsan romló toxikus hús gyorsan kiürül a szervezetükből.Az ember egy növényevő differenciált bélstruktúrájával rendelkezik(bélbolyhok,vékonybél a duodénummal) és emésztőrendszerünk egyértelműen hosszabb ,mint a fent említett .Bár az emberi gyomor is tartalmaz sósav-pepszin keveréket,de csak annyira kis koncentrációban,hogy mi a húst 4órán keresztül emésztjük,ellenben egy ragadozó fél óra alatt lebontja.4 órán át a hús a gyomrunkba szétesik nitrogéntartalmú alapjaira ,mint amilyenek a xantin,kreatin,melyek még pluszba mérgeket képeznek.A xantin vegyileg rokonságba áll a koffeinnel és a nikotinnal,ami magyarázhatja a húsevők húsfüggőségét.Ezek a fentebb leírt népbetegségek mellett,megterhelik a vesét és kialakíthatja a rákot,a diabéteszt és a steatosis hepatitiszt.
Összefoglalva:A vegetáriánusok a legkevésbé hajlamosak a betegségekre,a legjobb laborértékekkel és a legjobb vérnyomásértékkel ,valamint legtöbbször normál testsúllyal rendelkeznek.Fertőzésre való hajlamuk még 20%-a sincs az átlagértéknek, és ugyanilyen alacsony gyakorisággal szorulnak orvosi ellátásra.Ellentétben az elterjedt előítéleteknek a vegetáriánusok nem ismerik a hiánytüneteket és semmilyen deficittel nem rendelkeznek testi teljesítményüket illetően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!