Vegetáriánus szeretnék lenni, de a szüleim nem engedik. Mit tegyek?
Már egy-két hónapja nagyon zavar a húsevés... Múltkor egy olyan oldalra kerültem fel, ami nagyon felzaklatott (állatkínzással kapcsolatos) és egyszerűen gonosznak érzem magam, amikor húst eszek. Mindig is imádtam az állatokat, és egyszerűen... nem akarok semmiféle állatot megenni.
Teljes mértékben le akarok mondani róla. Csak itthon, a szombat-vasárnapi ebédeknél kell ennem mert anya csomószor csinál húst, de nem akarok... És nem értik meg. Azt mondják, a hús fontos nekem mert fejlődő szervezetem van meg minden, és a húst nem lehet pótolni stb... Mit tegyek?
15/L
Olvasgass utána a neten és magyarázd el a szüleidnek, hogy mennyivel egészségesebb a vegetáriánus életmód.
Jót tesz a testnek, léleknek és a Földnek is hisz már bizonyítottan a húsipar miatt van a globális felmelegedés.
A hétvégi ebédeknél meg egyszerűen ne edd meg a húst, turbózd fel a köretet egy kis salátával vagy sajttal és edd azt.
Azt nem értem, akik nem a kérdésre válaszolnak, hanem inkább elkezdik mocskolni a vegákat, minek írnak ide?!
Figyelj kislány. Hétvégén süss ki magadnak a husi mellé 1-2 szelet padlizsánt, cukkínit, stb., és meg van oldva a dolog:) szerezz be pár vega receptet a netről, vagy vegyél egy vega szakácskönyvet, és hajrá! Úgysem hátrány, ha tudsz sütni-főzni. Édesanyád meg nyilván nem fog kitiltani a konyhából és a torkodon sem fogja lenyomni a húst, ha egyszer nem eszed meg.
beírok neked egy listát az esszenciális aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok legjobb növényekben és tejtermékekben található forrásairól.
ha érdekel itt [link] részletesen utána tudsz nézni, hogy pontosan melyik étel tartalmazza a legnagyobb értékben (bal felső sarokban kell válogatni, h melyik összetevőre vagy kíváncsi).
Esszenciális aminosavak
Izoleucin: magvak, sajt, tojás, lencse, mandula,sárgabarack, pisztácia, kókusz, olívabogyó
Leucin: barna rizs, bab, teljes kiőrlésű gabona, mogyi, dió,szója, tejtermékek, túró, sárgabarack, pisztácia, kókusz, olívabogyó
Lizin: tojás, sajt, tejtermékek, szója, spenót, bab, répa, ubi, cékla, zeller, szilva, körte, alma, szőlő
Metionin: szója, spenót, szezámmag, kukorica, tejtermékek, teljes kiőrlésű magok, káposzta, fokhagyma, karfiol, alma, ananász
Fenil-alanin: tökmag, mogyoró, gabonafélék, szója, túró, répa, cékla, spenót, paradicsom, ananász, szezámmag, tejtermékek, mandula, avokádó
triptofán: tejtermékek, tojás, datolya, banán, mogyi, csoki, túró, répa, zeller
Treonin: burgonya, tojás, tejtermékek, avokádó, káposzta, bab, dió, répa
Valin: gomba, lencse, szezámmag, mogyi, tejtermékek, gabona, répa, sütőtök, zeller, cékla, paradicsom, alma, mandula
Hisztidin: szotyi, barna rizs, dió, kukorica, szezámmag, retek, répa, ubi, zeller, hagymák, ananász, alma
Vitaminok:
A és béta-karotin: répa, brokkoli, vaj, krumpli, spenót, sütőtök, sárgadinnye, sajt
B1: szotyi, teljes kiőrlésű gabona, bab, rizs, spárga, kel, karfiol, nari, krumpli, tojás
B2: tejtermékek, mandula, , spárga, banán, datolya, szilva, túró, tej, joghurt, tojás, bab
B3: élesztő, bab, szotyi, tojás, tej, avokádó, datolya, paradicsom, brokkoli, répa, spárga, gomba, hüvelyesek, dió, teljes kiőrlésű magvak
B5: gabona, tojás, mogyi, borsó, brokkoli, avokádó
B6: banán, krumpli, borsó, gabona, mogyi, dió
B7: tojássárga, zöldségek, mogyi
B9: spenót, spárga, bab, lencse, tojássárgája, élesztő, szotyi
B12: tejtermék, tojás, csíráztatott magvak,
C: eper, dinnye, nari, citrom, stb., brokkoli, kel, paprika, legtöbb gyümi és zöldség tartalmazza
D: tojás, tej, gomba
E: növényi olaj, majonéz, teljes kiőrlésű gabona, mogyi, mandula, csíráztatott magvak, szotyi, krumpli, spenót, karalábé, répa, tök, mangó, avokádó, olajbogyó
K: zöldleveles zöldségek, spenót, káposztafélék, gyümi, krumpli, tojás, magvak, tejtermékek, avokádó, kivi, szőlő
Ásványi anyagok:
Kálium: hüvelyesek, krumpli, paradicsom, banán
Klór: konyhasó...
Nátrium: konyhasó, alga, spenót, tej
Kalcium: tejtermékek, zöldleveles zöldségek, diófélék, magvak
Foszfor: azon kívül, hogy tele van vele a szervezeted alapjáraton, tejtermékek, bab, borsó, szója, sajt, pisztácia, dió.stb. kb. mindenben van amúgy.
Magnézium: dió, bab, kakaó, zöldségek, gabona, tea, kv, fűszerek
Cink: bab, dió, mandula, teljes kiőrlésű gabona, tökmag, napraforgó, ribizli
Vas: lencse, bab, zöldleveles zöldségek, tofu, borsó
Mangán: teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, rizs, zöld levelű zöldségek
Réz: hüvelyesek, gabonafélék
Jód: tengeri só...
Szelén: teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek, narancs, élesztő, lencse
Molibdén: hüvelyesek, zöld levelű zöldségek, gabonafélék, tej
tömören leírom.
én 15 vagyok.14 évesen lettem vega.ez apám egy erőszakos,akarnok ,aki húst eszik.de sikerült átvergődnöm magam.szabad vagy,azt teszed amit akarsz.ez jó dolog.én boldog vagyok most.egyenesbe jött az életem.talán mert vega vagyok.nagyon szeretném,hogyha azt tennéd amit az ösztöneid súgnak neked.nagyon büszke lennék rád!:)
---------------------------------------------------------
ha a szervezeti felépítést nézzük.van az embernek éles foga?hegye karmai?látunk a sötétbe?a szaglásunk és a hallásunk az állatvilág lenérzékegyebei?tudunk 110km/h sebességgel futni?képesek vagyunk megemészteni a nagyobb nyers csont,hús ,bőr darabokat?
nem.az ember nem ragadozó.nem ölésre vagyunk teremtve.kés,bárd,puska nélkül nem lennénk képesek egyetlen disznót,tehenet,vagy juhot meggyilkolni.ebből induljatok ki.
ennyi.
A sajt tejipari termék.
A tejet egy húsipari termék adja.
Üvegházhatást pedig nem a több millió tehén kelti, hanem néhány milliárd ember.
Nem, nem vagyunk ragadozók. Ez igaz.
Kés, bárd és puska kell az öléshez. Ezekhez gondolkodni kellett. Mindenevő mivoltunk tett gondolkodóvá. Gondolkodj, Amik egyoldalúan táplálkoznak kihalnak. Ha nem , az azért van mert mi úgy akarjuk.
Hallgass a szüleidre!!! Az embernek gumós zápfoga van...tudod miért? MERT MINDENEVŐ. Zöldség, hús, minden!!! Évezredek alatt úgy fejlődtünk h mindent hasznosítsunk ezáltal szükségünk is van rá, és hiába van ez a hülye divat a szervezeted nem fog megváltozni egy év alatt a kedvedért.
És senki ne jöjjön nekem az indiaiakkal, mert ők meg nyilván már másképp alakultak az idők folyamán.
Amúgy van egy enzim ami csak húsból nyerhető ki!!! CSAK HÚSBÓL. Sem hüvelyesekből, semmiből.
18.24
Utálom ezt a hozzáállást ami a tied!!! A hal nem élőlény??? Ne álszenteskedjünk már, ha sajnálod az állatokat, semmilyet ne egyél! Tudod te h a hal mennyit szenved mire megfullad a hatalmas hálókban? V a rákok? stb. Utálom ezt az álszent marhaságot. Ha vega akarsz lenni csináld rendesen. Nem ám sajnálom a tyúkokat a halak meg dögöljenek meg. Ezért gusztustalanok az ilyen divatvegák, mint ti!
23.39:
Teljesen igazad van, az az álat is a vágóhídon végezte, amelyiknek a sajtját eszed. Ostobák ezek a vegák...
De mondjuk jobb is ha azt esznek amit akarnak, hátha kevesebb lesz belőlük. Ja Angliában elvették egy pár gyerekeit, mert vegának nevelték őket és emiatt agyilag visszamaradottak lettek. Mert tudjátok, a HÚS elengedhetetlen az agy fejlődésében. Aztán van akinek mákja van és kutya baja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!