Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért gondolkoznak így még...

Miért gondolkoznak így még mindig a húsevők?

Figyelt kérdés

Én megértem a húsfogyasztók általános érveit(pl.: én nagyon szeretem, nem tudnék nélküle élni - szükséges az egészséges élethez, a gyermekek fejlődéséhez - én nem hízok el tőle és erő kell a munkámhoz, stb.), és most nem is ezekbe szeretnék belekötni.

Azt nem veszi figyelembe senki, hogy valójában milyen rosszat tesz a világgal. A húsevő állatok többsége ritka, nem él csoportokban és sosem szaporodik el túlságosan. Ha mégis, az éhhalál úgyis megritkítja. Az ember ellenben úgy szaporodik, mint a patkányok, ráadásul itt a nagy jólétben, annyi hús fogy, mint még soha! Irdatlan mennyiségben ontják a vágóhidak a húst, miközben a legelőkön sokszor csak elvétve látni állatot. A sertés- marha- és csirketelepek tárgyként kezelik a jószágokat. A beteg állatok ürüléke szennyezi a környezetet azáltal hogy a földekre és az ivóvízbe kerül betegségekkel és nehézfémekkel szennyezve azt. Emellett a legnagyobb szén-dioxid kibocsájtással és vízfogyasztással járó iparág. Az állatok etetéséhez felfoghatatlan mennyiségű takarmányra lenne szükség, ami kimeríti a hasznos földeket és elveszi a táplálékot az elől a 40000 gyermektől, aki óránként éhenhal. Ha másféle táplálkozásra állna át az emberiség, akkor bőséggel ellátható lenne a teljes népesség, és az energiafelhasználás is sokat csökkenne.

2011. márc. 19. 20:03
 81/96 anonim ***** válasza:
0%
-A csimpánzoknak valóban arra van fogazatuk, ebben egyetértek veled. [link]
2011. márc. 28. 21:19
 82/96 ekeke ***** válasza:

és a vizimajom-elmélet?

[link]

2011. márc. 31. 22:17
 83/96 anonim válasza:
55%

Kérdező, én teljesen egyetértek veled. Szeretem a húst, és nem is tudnám megvonni magamtól, DE:

A te okaid mellett még egy fontos érv van ellene:

Kizárt dolognak tartom, hogy az egészségemhez arra van szükség, hogy antibiotikumon felnevelt csirkéket egyek, akiknek akkora a mellizmuk, hogy nem tudnak megállni az amúgy saját ürülékükben elbomlott lábaikon.

Épp emiatt igyekszem minimalizálni a húsfogyasztáson, méghozzá oly módon, hogy ha tehetem akkor csak olyan állatot eszem meg, akinek neve volt. Aki kapirgált, aki túrta az orrával a földet, aki látott napot, érzett esőt (savasat) találkozott földi gilisztával.

Persze az ilyen állat lényegesen drágább, nem is engedhetem meg magamnak nap mint nap. Én úgy vagyok ezzel, hogy bőven elég, ha egy héten egyszer, vagy kétszer eszem húst.

Amúgy emlékeztetőül mondom a sok húszabálónak, hogy ennél gyakrabban nagyon kevés ragadozó jut húshoz, és régen az embernek se jutott több.

Az egészségről pedig: [link]

Ezt a hölgyet ismerem nagyon rég óta. Régen túlsúlyos volt, majd köszvényes lesz. Közölték vele, hogy élete végéig gyógyszert kell szednie, és ettől majd lassabban fog romlani az állapota.

Ekkor döntött úgy, hogy ilyen nincs, és csinált egy egy éves húsmentes diétát, ami alatt teljesen kigyógyult a köszvényből.

Később méginkább utánajárt a táplálkozástudománynak, és teljesen letette a húst, mint ahogy a tejtermékeket is. Mutassatok már egy olyan állatot, aminek a felnőtt példánya elfogyasztja egy másik faj tejét! A tejet kölyköknek találta ki a természet.

Makk egészséges a hölgy, évek óta még csak egy megfázása sem volt soha. De elég ránézni is! Itt vannak még képek: [link]

Nem tudom, hogy elmúlt-e már ötven, de nagyon közel jár hozzá. Kívánom a sok húsevőnek, hogy nézzen ki így, és legyen ilyen egészséges ennyi idősen.

2011. ápr. 6. 21:55
 84/96 anonim ***** válasza:
Macska
2011. ápr. 7. 08:15
 85/96 Keeper válasza:
100%

"Rosszat tesz a világgal"? Aranyos. Én megeszem a tehenet, ami káros gázokat ereget, és oxigénképző növényeket eszik. A vegák meg szintén az oxigéntermelő növényeket eszik. Akkor ki is a környezetkímélő? =D

Viccet félretéve, mostohatesóm elhatározta 11 éves korában, hogy nem eszik húst, 2 hét múlva egy megbotlásból kartörés lett. Pár napra rá mégegy. Azóta megint eszik húst. A többi válaszolónak: mindegy , hogy mit eszel, ha mindent beviszel, amit a szervezeted igényel.

A kérdésre válaszolva: azért, mert amíg a szupermarketek polcai roskadásig vannak hússal, addig az emberek többségét nem érdekli. Én is nagyon szerettem a nyuszikáinkat, amiket tartottunk. De a húsuk is nagyon ízlett. És én sem értek egyet 100 állat 50m2-en tartásával. Mert nem egészséges nekik sem (kb állatkínzás) és nekünk, fogyasztóknak sem. Tápos csirke húsát még csak összehasonlítani sem lehet a "Tyutyuka" húsához. Igen, voltak állatok amiket szerettem, és igen ettem belőlük. Ha bejönne a húshiány, és élnék-halnék egy darabka husiért, akkor sem enném meg a macskát mondjuk. Mert a macskát/kutyát nem azért tartjuk. A csirkét, nyulat, birkát igen.

Hozzáteszem, hogy Skóciában, Wales-ben és Írországban a farmerok kint a legelőkön tartják teheneiket, birkáikat, így nem kell fűnyírózniuk, ami áramot, vagy benzint fogyaszt, így közvetetten, illetve közvetlenül szennyezve a környezetet. És hozzáteszem, hogy ezeknek az állatoknak elég jó soruk van. Annyit mozognak, esznek és isznak nap közben amennyit akarnak.

Értem az álláspontodat, és részben egyetértek vele.

De az emberiséget is el lehetne kezdeni írtani. Nagyon brutális, de elméletileg megoldás lenne, nem? Természetesen nem támogatom/támogatnám, de megérteném őket is. És különben az embereknek általában könyebb a homokba dugni a fejüket, és nem törődni azzal, ami várható. Én is szeretnék egy jobb jövőt a gyerekeimnek. És mégis meg fogom venni legközelebb is a húst. Az a baj, hogy túltermelés van. Rengeteg hús kerül a boltok polcairól megsemmisítésre, mert lejár a szav.ideje. Ha már úgyis megtették a csirkékkel/disznókkal/stb állatokkal azt, és ott van a húsuk előttem a boltban, akkor azt mondom, hogy én szeretem a húst, és inkább eszem meg, minthogy megsemmisítsék, hogy az állat hiába szenvedte végig az életét, és szívott fel annyi tápanyagot és vizet, hogy a végén plusz energiát vesztegessenek arra, hogy a terméket megsemmisítsék , mert megromlott. Természetesen a jól tartott állatokat és is jobb szívvel fogyasztom, és olyat veszek, ha megtehetem. De nem jutok mindig hozzá.

Remélem te is érted az én álláspontomat. Legjobb étel: hús + saláta/gyümölcs.

Üdv: egy húsevő, aki imádja a főzeléket feltét nélkül is, és a zöldséges kajákat is. =)

2011. ápr. 12. 02:52
 86/96 anonim ***** válasza:
0%

(Előzőre)

" Én megeszem a tehenet, ami káros gázokat ereget, és oxigénképző növényeket eszik." - pontosan ezért szaporítják, mert fizetsz érte.Tehát:minél többet eszel, így annál több lesz belőle.

" 2 hét múlva egy megbotlásból kartörés lett" -2 hét?Vicces vagy!A csonttörést nyugodtan írhatod az azt megelőző évek számlájára.

"Az a baj, hogy túltermelés van. Rengeteg hús kerül a boltok polcairól megsemmisítésre, mert lejár a szav.ideje." -Mindennek az a "motorja", hogy igény van rá.

2011. ápr. 12. 08:36
 87/96 andris1987 válasza:

Atyaúristen majd leestem a székről a "hűdeinnovatív" világmegváltó ötletedtől. Ennél egy meredekebb ötlettel találkoztam eddig, mégpedig egy OKJs elméleti fizikus tanonc kitalálta h az e=m*c^2 jobb oldalához ketőtt hozzáadva feloldja a tér-idő kontinuum összes paradoxonját :D:D:D

1: Húsevő állatokhoz miért is hasonlítod az embereket? ennyi erővel a húsevő virágokat is írhattad volna...vagy lapra szerelt szekrénysorhoz.

2: Az éhhalál megritkítja őket. Az embereket nem?

3: Annyi hús fogy mint még soha? Újabb spekulció. Mihez képest annyi? A népesség növekedésel minden igény nő, minimum lineárisan. Ez tény. Nem vagyok benne biztos h napjainkban több lenne az egy főre jutó állati fehérje mint amit az őseink ettek. --> jó úton jártak mert tudtommal nem haltunk ki.

4: Az út széli mezsgyén nem látsz állatot --> ebből sok mindenre következtethetsz.

5: Ha vegák lennénk nem lenne egy beteg állat sem, sőt ürülékük sem lenne, hanem kristályvíz formájában ürítenék a felesleges salakanyagot. Szerintem is.

6: Tárgyként kezelt állatok: kövezz meg de nem látom sokkal kegyetlenebbek egy foxi 30nm-es panelben való tartásánál, vagy egy tengerimalac 0,1 nm-es tartásánál...

7: nehézfém, szén dioxid, vízfelhasználás...részleteket kérek.

8: Igen óránként 40k gyermek meghal, de nem azért mert állatot tartunk, hanem mert nem tudják megfizetni, se a termelés fokozását, se a gépesítést, se az oktatást, se az egézsségügyet. Ha afrika jobb termőföldjein a gépesítés Hollandia szintjén lenne, 30 mrd embernek elegendő táplálékot állíthatnának elő.

9: energiafelhasználás...nem hittem volna h még ezt is képes vagy belemagyarázni. Ökológia lábnyom?

10+++: Ökológia katasztrófa lenne hha holnaptól az összes vágóhidat bezárnák, és kiengednék a mezőre az állatokat.

Cáfolj meg légy szíves

Több részletre nem térnék ki,

2011. ápr. 12. 16:00
 88/96 A kérdező kommentje:

A húsfogyasztás mértékével kapcsolatban:

Való igaz, hogy a népességgel együtt nő az ételfogyasztás, és mivel a vegetarianizmus arányos elterjedtsége jóval kisebb arányban nőtt mint a népesség, mondhatjuk hogy valóban MINIMUM lineárisan nő a húsfogyasztás. Azonban a másik tényező az egy főre eső húsfogyasztás, illetve ennek vonzatai az 1 főre jutó termőföld és vízfelhasználás is. Ha például ezt: [link] a cikket elolvasod, vagy akár csak józan ésszel gondolkodsz, biztos lehetsz benne hogy a második ipari forradalom óta egész eddig töretlenül növekedett a húsfogyasztás. Most indul el egy visszaesés a húsfogyasztásban(és úgy általában minden ételfogyasztásban), de ennek egyetlen okozója az árak emelkedése.

Az őseink dologról meg annyit, hogy például az ő korukban is történtek gyilkosságok, mégsem haltunk ki. Akkor te nem tekinted bűncselekménynek az emberi élet kioltását. Lehet, hogy egy kicsit demagógan hangzik ez a dolog, de az, hogy régebben is vétkeztünk nem mentség arra hogy továbbra is azt tegyük...

2011. ápr. 12. 17:15
 89/96 A kérdező kommentje:
4: Értem hogy szerinted az a probléma hogy nem a mezőkön legeltetnek és ezzel én egyet is értek. A bibi viszont ott van, hogy ezzel a módszerrel csak nagyon drágán állítható elő hús, hiszen sokkal több ideig tart, amíg felhizlalják az állatot. Ha így termelnék a húst, mára kis túlzással csupán a felső tízezer engedhetné meg magának, hogy napi rendszerességgel fogyasszon. A hús ára azonban még így is fel fog szökni(amennyire én hallom fél éven belül duplájára emelkedhet a marhahús ára), aminek több oka is van: ekkora mennyiség termeléséhez rengeteg üzemanyagra van szükség hiszen nagy mennyiségű takarmányt kell szállítani a gyártanyákra. Akkora mennyiségről beszélünk, hogy részben külföldi behozatalra szorulnak. Emellett nagy mennyiségű vízre és antibiotikumra van szükség, melyek ára szintén emelkedik. A rossz időjárású év a helyi termést tönkretette, azonban a probléma globális jellege arra enged következtetni, hogy a hatalmas túlhasználat(vegyszerek, műtrágya) miatt kezdenek tönkremenni a földek...
2011. ápr. 12. 17:24
 90/96 A kérdező kommentje:
8: Földünk erőforrásai végesek. A sivatagban csak nagy mértékű öntözéssel lehet növényt termeszteni. Emiatt szárazak amerika folyói és például az Aral-tó katasztrófáját is ez okozta.
2011. ápr. 12. 17:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!