Egyes emberek miért dobják ki csak úgy a maradék ételt a kukába, úgy, hogy az még szinte friss?
Nagyon undorító és pazarló dolognak tartom ezt és egyszerűen nem értem. Ilyenkor tudatosul bennem, hogy az ember a Föld legocsmányabb lénye... (Ilyenkor IS és egyéb más hétköznapi helyzetekben is, de itt most a kajáról lesz szó.)
A plázákban a különböző kajáldáknál is látom, hogy a fa$z nyomorékja képes kidobni egyharmad tányér ételt... Nem eszi meg, ezért kuka. Oké, az ő dolga, ezért nem szólok neki (pedig olyan szívesen megtenném...), ettől függetlenül jó nagy mocsok dolog, mert máshol éheznek.
Még a 90-es évek végén voltunk Balatonon nyaralni, és valahogy a mai napig az agyamba égett, hogy a strandon a soron az egyik kajáldánál a mellettünk zabáló család miután nem bírta megenni az általuk kért nagy pizzát, fogták és a maradékot simán kivágták a kukába. Tudom, nem olyan probléma, hogy több, mint 20 év után is meg kellett volna maradjon, azonban nagyon érzékeny vagyok erre a témára és már gyerekként is az voltam.
Pár hónapja történt, hogy az előző munkahelyen vacsoraszünetben (éjszakás műszak, azért vacsora) fent ettem az egyik kollégával. Én megettem a szendvicsemet, majd megkérdezi, hogy nem kérem-e, amit ő meghagyott, ő nem tudja megenni. Finom rántotthúst hozott krumplipürével. Mondom neki, hogy köszönöm, én is jóllaktam, de vigye csak haza, otthonra biztos jó lesz még. Feláll, fogja, kibas$za kukába. Először meglepődök, utána pedig a sárga földig ba$zom le őt (pedig legjobb haverok vagyunk), hogy menjen már a retkes pic$ába, hogy képzeli ezt. Ha tudom, hogy kidobja, akkor inkább mondtam volna, hogy adja nekem. Azt is közöltem vele, hogy nem hiszem, hogy olyan jó fizetést kap (amire ő is panaszkodott állandóan), hogy csak így dobálgassa a kaját...
Én ha maradék van, mindig hazahozom, akár munkahelyről, akár étteremből (becsomagoltatom). A szívem szakadna meg, ha kidobnám, tudva, hogy én vettem magamnak, az enyém. A másik meg az, hogy sok helyen éheznek.
“Sokkal nagyobb probléma amit a nagy üzletláncok csinálnak.
Amit nem tudnak eladni az megy a szemétbe.
Több tonna pékáru, friss zöldség gyümölcs veszik kárba nap mint nap, van erről kismillió dokumentumfilm.
Talán rájuk kellene felháborodva lenni”’
Pont, hogy a nagy multik próbálnak segíteni:
De muszáj kidobjanak egy csomó ételt, mert nincs elég önkéntes, jármű és pénz.
Kérdező:
Ha ennyire gond neked az élelmiszerpazarlás, adakozz az Élelmiszerbanknak és önkénteskedj!
Persze ahhoz már senkinek nem füllik a foga, de neten névtelenül hőbörögni mindenki ráér
Komolyan mennyire életképtelen itt ennyi ember.
Étellel nem lehet bemenni üzletbe? Akkor talán vásárlás után menjetek kajálni? Amúgy is sokkal nyugisabb úgy leülni, hogy már kész van a vásárlás és van idő. Csak nem vásároltok 2 óránál többet, annyit meg simán ki lehet bírni. Amúgy meg szinte az összes kajáldában lehet elvitelre kérni ahol szépen becsomagolják.
Az, hogy ott álltok a boltban félig megevett kajával és sírtok, hogy mit csináljatok vele az az életképtelenség netovábbja.
Egyébként szerintem ez a legtöbb embernél nevelés kérdése. Én sosem voltam gazdag és már kicsi koromtól kezdve úgy neveltek, hogy jó ételt nem pazarlunk. Ha valamit nem bírok megenni akkor igen, akár kézben is cipelem, ennyi kellemetlenségtől nem törik le a kis kacsóm. Van aki meg gondolkodás nélkül kidobja, mert a szüleitől ezt tanulta, bele se gondol, hogy meg is lehetne tartani. A suliban egy kissrác kidobott egy fél zacskó gumicukrot a kukába, mert már nem volt hozzá kedve és nem akarta cipelni.
Bár, mint mondtam, ehhez hozzá tartozik, hogy én előbb intézem el az intéznivalót, aztán megyek enni.
Én általában megeszek egy egész adagot helyben. Aki meg tudja, hogy ő nem szokott megenni egy egész adagot, az hordjon magánál egy kis dobozt ilyen helyzetekre. Nem nagy cucc. Amúgy is ott van nálad a táska, szatyor. Persze biztos páran közületek akkora kényelemhez vannak szokva, hogy még saját szatyrot vinni a bevásárláshoz is kényelmetlen, és inkább vesztek újat minden egyes alkalommal amit aztán kidobtok, akkor a probléma teljesen máshol kezdődik, ez nem is nektek szól.
Néha előfordulhat mindenkivel olyan szituáció, hogy ki kell dobni az ételt, de akkor lehet belőle tanulni, hogy ez ne legyen rendszeres. Senki nem azt szólja le, hogyha nagyritkán ki kell dobnotok valamit, persze mindenkivel előfordul. De vannak akik kényelmi okokból sokkal gyakrabban dobják ki, amire meg fel kell hívni a figyelmet, hogy ez pazarlás.
Pl. ez a maradékot nem eszem dolog. Iszonyatos sznobság. Élőben ilyennel még nem is találkoztam, csak itt. Persze ha neked így jó csináld, nem kényszerít senki, attól még viszont el kell fogadnod, hogy az emberek 98%-a szerint ez sznobság és te vagy inkább a kivétel ilyen téren. Ezt azért fontos elmondani, mert ha vannak olyan emberek akiket úgy nevelnek, hogy nem eszünk maradékot, akkor ők abból fognak kiindulni, hogy ez a normális. Pedig nem. A kollégád nem mondhatja meg neked, hogy mit csinálsz az ételeddel, viszont elkönyvelhet magának sznobnak, elkényeztetettnek és el is mesélheti ezt másoknak. Aztán az az embereken múlik, hogy erről kinek mi a véleménye. Nyilván nem egy szuper etikus, környezetvédő környezetben élsz, különben te is olyan lennél, de azért sok embernek megvan erről a véleménye.
Azon meg semmi abnormális nincs, hogy valaki teli szatyrokkal megy be a boltba. Evidens, hogy a plázában nem csak egy boltba megyek be. És már most is rengetegen visznek be ételt, sőt nyitott kajáldák is vannak, akkor ezek szerint most is pörköltszag van mindenhol?
Aki ennyire korlátolt, mint az utolsó válaszoló és a kérdező, annak hiába magyarázzuk...
Nem, nem fogok magammal műanyag ételhordót cipelni a mini kézitáskám mellett, ahogy elcsomagoltatni sem fogom sehol azt, amiről tudom, hogy úgyis kuka, mert nem eszek maradékot.
Halásszátok ki akkor a kukából is a kaját, meg legyetek öko-bio kis zöld emberkék. Hajrá hajrá, de akkor adakozzatok is, ne csak a szátok járjon! :))
Hát én a 43 vagyok, ritkán eszem gyorsétteremben, étteremben szoktam (menüztető helyen főleg), és nem vagyok hajlandó mindent magamba tömni, ha nem esik jól.
És igen, szoktam rendszeresen adakozni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!