Mi járhat azoknak a fejében, akik elvárják másoktól a magázást? Miért tesznek ilyet?
Rossz a kiindulási pont.
Mire föl várod el
mindenkitől, hogy eleve bizalmas viszonyt tartson veled: elfogadja a tegeződést?
Szempont a kor és a társadalmi viszony. Engem nem tegezhet bárki jött-ment.
81: Ezzel pont igy vagyok én is. :)
Egy vadidegen engemet ne tegezzen le, főleg elsőre.
Kisebbségi komplexus.
Mintha ő nem akarná fiatalnak érezni magát,és ténsasszonynak meg Mr.Tatának akarná önszántából nevezni magát...
Én ha valamit gyűlölök, az a magázás. Bárcsak nem lenne itt sem, mint az angolban...
Sokkal jobban megbonyolít helyzeteket. Mai napig nem tudom pl, hogy ha van egy új kapcsolatom, akkor az ő szüleit tegezhetem-e. Mert én mindig magáztam, aztán voltak, akik egy év után mondták, hogy tegezzem őket nyugodtan, mert ez gáz, amit csinálok (akkor miért nem mondták rögtön első alkalommal?). De volt aki sosem mondta, én meg végig magáztam, nekem gáz volt, oda kellett figyelnem, hogy jól használjam a szavakat, ha beszélek vele. Nagyszülőket mondjuk alap, hogy magázni kell szerintem. Azt értem, sokkal idősebbek nálam. A mostani páromnál annyi volt a szerencsém, hogy ő találkozott először a családommal és instant letegezte a szüleimet, úgyhogy én követtem az ő mintáját, de még így is féltem, hogy erre beszólnak. Bár inkább az ellenkezőjét szokták, volt, hogy gimiben egy osztálytársam anyukájának jó napottal köszöntem és azt hittem leüt, úgy kiakadt ezen. Az meg egyenesen furcsa volt nekem, hogy hetedikben iskolát váltottam, az első általánosban nyilván tegeztek a tanárok, de az újban magáztak. Egy 13 éves gyereket :D Mi a fene.
Úgyhogy én nem várom el senkitől, ha gyerekem lesz és áthoz valakit, mindegy, hogy barát vagy szerelem, első dolgom lesz neki mondani, hogy tegezzen. Aki elvárja, az szerintem azt hiszi, hogy ő a világmindenség isten(nőj)e, őt bizony tisztelni kell, ilyen kis alsóbb rendű lények nehogy letegezzék, mert az azt jelenti, hogy ő is csak egy átlag ember, nem egy uralkodó.
87-es, ha te nem várod el, hogy magázzanak, attól nem fog eltűnni a nyelvből a magázódás.
Itt fogalomzavarban szenvedsz te is és elég sokan, azt hiszed/hiszik, hogy a magázás valamiféle felsőbbrendűséget fejez ki, elárulom ez egyáltalán nincs így.
Ha imádkozunk , Istent nem magázzuk, sem a Miatyánkban, sem semmilyen imában, sem a Himnuszban, sem a szentekhez nem szoktunk magázódva imádkozni. Szóval nem azt jelenti a magázódás, hogy a másik fölöttünk áll, mert mondjuk magázódhatsz pl. a hajléktalan kéregetővel is, akit nem gondolom, hogy annyira fölötted állónak tartasz.
A magázódás csak annyit jelent, hogy nincs közöttünk közeli kapcsolat.
A magázódás egy nyelvi forma, ha tetszik, ha nem.
Attól, hogy egyesek utálják, attól még a magyar nyelvben és elég sokban létezik.
89-esnek van igaza
Kérdező, neked egy példa olyan sokat jelent, hogy átfogó leírásnak nevezed?
Na mire jutottál? Sikerül felfognod már, hogy miért nem tegezhetsz le bárkit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!